Τζακ Παναγιώτου: Το «ελληνόπουλο» που γοητεύει τις ΗΠΑ! (pics & vids)

Δημήτρης Ρούσσος
Τζακ Παναγιώτου: Το «ελληνόπουλο» που γοητεύει τις ΗΠΑ! (pics & vids)

bet365

Με καταγωγή από Ελλάδα και Κύπρο, γεννημένος στην Αμερική και με… μαγνήτη στα πόδια, ο 14χρονος Τζακ Παναγιώτου μπήκε στο «ραντάρ» της Μπάγερν Μονάχου, εντυπωσιάζει με τη μπάλα στα πόδια και λατρεύει την προπόνηση, έχοντας ως όνειρο να γίνει ίσως ο νέος Ινιέστα ή ο νέος Μόντριτς και σίγουρα ο καλύτερος που μπορεί!

Πριν από 100 χρόνια και βάλε, οι προπαππούδες του έφυγαν από την Κάρπαθο για μια καλύτερη ζωή. Έζησαν στις ΗΠΑ, δούλεψαν, «πρόκοψαν» σαν να λέμε. Με σκληρή δουλειά, με θυσίες, με υπερβάσεις. Σαν αυτές που φαντάζεται, υπό σαφώς πιο ευνοϊκές συνθήκες, ο δισέγγονός τους, όταν κάνει 350 πάσες σε έναν τοίχο κάθε πρωί, πριν πάει στο σχολείο!

Παιχνίδι από παντού στη Novibet με κινητό και τάμπλετ.

Ο Τζακ Παναγιώτου ονειρεύεται να γίνει ποδοσφαιριστής και όταν το λέει, πολλοί τον πιστεύουν. Πείθονται από τα βίντεο στο YouTube, από το γεγονός ότι επιλέχθηκε μεταξύ 85.000 παιδιών 9-19 ετών από τη Μπάγερν Μονάχου για να ταξιδέψει στη Γερμανία και να προπονηθεί στις ακαδημίες της, από την αφοσίωσή του στη σκληρή προπόνηση. Θαυμάζει τον Ινιέστα και τον Μόντριτς, αλλά δηλώνει πως θέλει να γίνει «ο καλύτερος που μπορεί», να φτάσει δηλαδή το «ταβάνι» του με όλες του τις δυνάμεις.

Το Gazzetta Weekend Journal εντόπισε το λιλιπούτειο «αστέρι» των New England Revolution και τον ρώτησε για τη ζωή και το ποδόσφαιρο. Δήλωσε οπαδός του Ολυμπιακού και της Μάντεστερ Γιουνάιτεντ, δεν ξεχνάει τη γνωριμία με τους Αρτούρο Βιδάλ, Φρανκ Ριμπερί και Κάρλο Αντσελότι, ενώ ξέρει και από Ελλάδα, Μύκονο και Σαντορίνη!

Πες μας κάποια πράγματα για εσένα, την οικογένειά σου, τη ζωή σου ως νεαρός ποδοσφαιριστής.

«Σπουδάζω στο Buckingham Browne & Nichols (BB&N), ένα ιδιωτικό σχολείο στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης και παίζω ποδόσφαιρο για την ομάδα Κ15 της Ακαδημίας των New England Revolution. Σ’ αυτή την πόλη ζω, μαζί με την οικογένεια και τις δυο μικρότερες αδερφές μου και είμαι ευτυχισμένος που μπορώ να παίζω ποδόσφαιρο, κάτι που λατρεύω να κάνω από τα έξι μου».

(Photo credits: Keith Nordstrom)

Ποια είναι η σχέση σου με την Ελλάδα; Την έχεις επισκεφτεί ποτέ;

« Από εκεί κατάγονταν όλοι οι προπαππούδες μου, που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ στις αρχές του 20ου αιώνα! Ο προπάππους μου ήταν από την Κάρπαθο και ήρθε στην Αμερική με πλοίο μέσω του νησιού Έλις το 1921, σε ηλικία 17 ετών. Εγκαταστάθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, όπου άνοιξε ένα delicatessen στη γειτονιά του και το διατήρησε μαζί με την πρόγιαγιά μου για 40 χρόνια! ότι αυτός και ο μεγάλος γιαγιάς μου έτρεξαν με επιτυχία για 40 χρόνια.

Οι γονείς της γιαγιάς μου ήταν από την Κύπρο και ήρθαν στη χώρα ως έφηβοι γύρω στο 1915. Έμειναν στο Κουίνς της Νέας Υόρκης. Ήταν επιχειρηματίες και άνοιξαν ένα ένα επιτυχημένο κατάστημα εμπορευμάτων και συσκευών στη Νέα Υόρκη. Ο προπαππούς μου από αυτή την πλευρά της οικογένειάς μου ήταν επίσης μια γνωστή ραδιοφωνική προσωπικότητα, ως παραγωγός της εκπομπής «Parade of Greek Radio». Είμαι εξαιρετικά περήφανος για την οικογενειακή ιστορία και την ελληνική κληρονομιά κι έχω έρθει μερικές φορές στην Ελλάδα, τελευταία φορά το 2016, στην Αθήνα, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη με την οικογένειά μου».

Πώς προέκυψε για το ενδιαφέρον της Μπάγερν;

«Μέχρι τα 13 μου έπαιζα στην Global Premier Soccer (GPS), ομάδα που συνεργάζεται με τη Μπάγερν Μονάχου. Έτσι, μέσω αυτής κλήθηκα σε ένα καμπ, όπου βρέθηκαν πολλοί προπονητές των ακαδημιών της Μπάγερν στη Γερμανία. Μετά από τέσσερις μέρες, όταν το καμπ ολοκληρώθηκε, επιλέχθηκα από εκείνους να ταξιδέψω στο Μόναχο τον Ιούλιο του 2016 και να προπονηθώ με τα παιδιά από τα τμήματα υποδομής του συλλόγου! Το ίδιο έγινε και τον Οκτώβριοτου 2016, όταν με κάλεσαν να επιστρέψω στο Μόναχο για επιπλέον προπόνηση με την ομάδα».

Πώς είναι η εμπειρία να ζεις σε έναν οργανισμό όπως οι Βαυαροί; Οι φωτογραφίες με τον Ριμπερί και τον Βιδάλ μιλούν μάλλον από μόνες τους!

«Ήταν εξωπραγματικό! Πρόκειται για ‘γίγαντες” του παγκόσμιου ποδοσφαίρου εδώ και δεκάδες χρόνια και φυσικά στις ακαδημίες τους έχουν ορισμένους από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο ανα ηλικία! Το να μπορέσω να προπονηθώ και να ανταγωνιστώ μαζί τους ήταν τρομερό, διότι έτσι κατάφερα να συγκριθώ με ποδοσφαιριστές από ένα άλλο μέρος του κόσμου. Φυσικά και ως οπαδός της ομάδας, ήταν εντυπωσιακό το να μπορώ να βρίσκομαι κοντά στην πρώτη ομάδα και να συναντήσω παίκτες όπως ο Αρτούρο και ο Φρανκ!

Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται το ποδόσφαιρο στις ΗΠΑ; Πολλοί βλέπουν ότι οι Αμερικανοί γίνονται ολοένα και καλύτεροι και ότι επενδύουν πολύ σττο άθλημα.

«Πιστεύω ότι η χώρα πλησιάζει συνεχώς το επίπεδο των κορυφαίων, ώστε σε λίγο καιρό να μπορεί να “γεννάει” σπουδαίους παίκτες και να κερδίζει τρόπαια σε διεθνές επίπεδο. Ένα καλό παράδειγμα είναι ο Κρίστιαν Πούλισιτς, που έχει μεγαλώσει στις ΗΠΑ κι έχει πετύχει σπουδαία πράγματα στην καριέρα του. Πιστεύω πως είναι θέμα χρόνου, τον οποίο χρειάζεται η Αμερική, για να βελτιωθεί περαιτέρω και να παράγει κι άλλους τέτοιους παίκτες».

Ποια είναι η θέση σου στο γήπεδο; Τι σας αρέσει περισσότερο να κάνεις;

«Οι New England Revolution έχει αναπτύξει ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα ακαδημών στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες. Προπονούμαστε τρεις μέρες την εβδομάδα και παίζουμε τα Σαββατοκύριακα εναντίον άλλων ομάδων. Εγώ παίζω στον άξονα, σαν μέσος “box to box”, είτε σαν “8αρι” είτε σαν “10αρι”. Αυτό είναι που απολαμβάνω και περισσότερο, την τεχνική που απαιτείται σε αυτό το κομμάτι του γηπέδου, το passing game και το να ξεκινάω τα συστήματα για τους συμπαίκτες μου».

Τα κόλπα σου με την μπάλα σίγουρα εντυπωσιάζουν! Αισθάνεσαι πως είναι χάρισμα ή αποτέλεσμα προπόνησης;

«Ελπίζω πως όταν οι θεατές με παρακολουθούν να παίζω, καταλαβαίνουν το πάθος μου για το ποδόσφαιρο. Πραγματικά λατρεύω το άθλημα, να προπονούμαι, να βελτιώνομαι, να δουλεύω σκληρά γι’ αυτό. Δεν με κουράζει ποτέ η προπόνηση, όσο έντονη κι αν είναι, θέλω απλά να γίνω ο καλύτερος που μπορώ να είμαι! Ακόμα κι όταν δεν παίζω στο γήπεδο, έχω μια μπάλα στα πόδια μου και κάνω ντρίμπλες μέσα στο σπίτι! Προσπαθώ να κάνω όσα περισσότερα “κόλπα” μπορώ, από το πρωί που ξυπνάω, κάνω 350 πάσες στον τοίχο πριν ξεκινήσω για το σχολείο!».

Παρακολουθείς το ελληνικό ποδόσφαιρο; Έχεις κάποια αγαπημένη ομάδα; Αν όχι ελληνική, τότε ευρωπαϊκή ή αμερικανική.

«Ναι, το παρακολουθώ και υποστηρίζω τον Ολυμπιακό! Από τις άλλες ομάδες, η αγαπημένη μου είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ».

Ο αγαπημένος σου παίκτης; Κριστιάνο, Μέσι ή κάποιος άλλος;

«Δυο είναι αυτοί που θαυμάζω, ο Αντρές Ινιέστα και ο Λούκα Μόντριτς. Τους παρακολουθώ φανατικά και προσπαθώ να προσθέσω δικά τους στοιχεία στο παιχνίδι μου».

Φαντάζεσαι τον εαυτό σου ως επαγγελματία ποδοσφαιριστή ή είναι ακόμα νωρίς κι απλά το απολαμβάνεις;

«Είναι το όνειρό μου! Γι’ αυτό δουλεύω και προσπαθώ να συγκεντρώνομαι απόλυτα στο πως θα το καταφέρω. Δουλεύω σκληρά για να μου συμβεί αυτό, ξέρω πως χρειάζεται τύχη, θυσίες και τις σωστές επιλογές κι ευκαιρίες. Λατρεύω όμως να παίζω και θέλω να το κάνω κι επαγγελματικά, αυτό θέλω να κάνω!».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα