Στον Άρη η χημεία δεν έτυχε... πέτυχε!

Στον Άρη η χημεία δεν έτυχε... πέτυχε!

bet365

Το Weekend βάζει στο μικροσκόπιο το παρελθόν των ξένων παικτών που αποκτήθηκαν στον Άρη και εξηγεί γιατί ο Άρης εκτός από έξυπνες επιλογές έκανε και δοκιμασμένες καθώς οι περισσότεροι συνυπήρξαν σε άλλες ομάδες!

Οι σκληροί κανόνες της αγοράς πάντα διαχωρίζουν τις ομάδες σε δύο βασικές κατηγορίες. Σε αυτές που διαθέτουν πολλά λεφτά και στις αντίστοιχες που εκ προοιμίου είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν σε συνετές κινήσεις. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν δεκάδες υποκατηγορίες οι οποίες διαμορφώνονται αναλόγως της πολιτικής του κάθε συλλόγου. Σε συνάρτηση με τα οικονομικά μεγέθη του καθενός, είναι αντιστοίχως ανοιχτές και οι πύλες της αγοράς. Οι πλούσιοι αγοράζουν νωρίς, οι υπόλοιποι περιμένουν και ελπίζουν.

Νέο παιχνίδι στα φρουτάκια! Το «Rise of Olympus» προσγειώθηκε στην Sportingbet.gr!

Ο Άρης δεν συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη κατηγορία, λόγω αυτού διαμόρφωσε αναλόγως και τη μεταγραφική πολιτική του. Η πρόθεση προσέγγισης παικτών με ιδιαίτερη ποιότητα ήταν το βασικό κριτήριο και το αμέσως επόμενο, η προσαρμογή τους στα οικονομικά δεδομένα που μπορεί να αντέξει η ομάδα. Σπουδαιότερο πειστήριο από την περίπτωση του Μπρούνο Γκάμα, ενδεχομένως, να μην υπάρχει.

Ο Άρης «έκλεισε» τον Πορτογάλο μεσοεπιθετικό (περίπου) στα χρήματα που ήθελε, δύο μήνες μετά την πρώτη συζήτηση. Το μόνο που ήλπιζε, στο μεσοδιάστημα, ήταν να μην εκτοξευτεί η τιμή του, διότι σ’ αυτήν την περίπτωση θα αναγκαζόταν να αποσυρθεί.

Πέρα από την οικονομία των αγορών – πάντα σε σύγκριση με την αξία των ποδοσφαιριστών – υπάρχει κι ένα ακόμη στοιχείο το οποίο φανερώνει α) γνώση β) συγκεκριμένο μεταγραφικό πλάνο και γ) πρόθεση. Ίσως δηλαδή δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αποκτήθηκαν παίκτες οι οποίοι στο παρελθόν είχαν συνυπάρξει σε άλλες ομάδες. Γιατί σε μια ομάδα 25-26 ανθρώπων, το να ταιριάζουν τα… χνώτα είναι πολύ σημαντικότερο κριτήριο για την επιτυχία από την ποδοσφαιρική αξία.

Η κοινή πενταετία Κουέστα-Βέλεθ

Το περασμένο καλοκαίρι, η επιμονή του Άρη για τον Φραν Βέλεθ – μετά από ένα σημείο – έμοιαζε με… εμμονή. Ο Ισπανός κεντρικός αμυντικός ήταν «αλυσοδεμένος» στη Βίσλα Κρακοβίας και παρότι είχε δηλώσει δημοσίως την επιθυμία αποχώρησης, οι Πολωνοί είχαν σθεναρή αντίσταση. Οι «κίτρινοι» δεν απέσυραν ποτέ το ενδιαφέρον τους και τελικώς δικαιώθηκαν για την επιλογή τους.

Ενδεχομένως να μέτρησε, στη μεταγραφική πολιτική τους, η σημασία της ύπαρξης χημείας μεταξύ του τερματοφύλακα με τον βασικό στόπερ ο οποίος παράλληλα έχει την ευθύνη δημιουργίας παιχνιδιού. Γιατί ο Ισπανός τερματοφύλακας, Χουλιάν Κουέστα, δεν ήταν με τον Βέλεθ (μόνο) στη Βίσλα Κρακοβίας την περσινή σεζόν, αλλά συνυπήρξαν και στην Αλμερία για μια τριετία (2014-17). Δηλαδή, φέτος συνεργάζονται για πέμπτη διαδοχική χρονιά και σε τρίτη διαφορετική ομάδα. Η λογική λέει ότι χημεία υπάρχει…

Ο Γκάμα συνάντησε τον Ματέο Γκαρσία

Σε μια ομάδα δεν είναι απαραίτητο όλοι οι παίκτες να είναι «κολλητοί», αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζει ο καθένας τις (αγωνιστικές) συνήθειες του άλλου. Όταν ο Μπρούνο Γκάμα ήρθε στη Θεσσαλονίκη συνάντησε κι έναν παλιό συμπαίκτη του. Τον Ματέο Γκαρσία. Όταν ο Πορτογάλος μεσοεπιθετικός αποχώρησε από τη Λα Κορούνια, μεταγράφηκε στην Αλκορκόν. Η πρώτη συμμετοχή του έγινε στις 25 Φεβρουαρίου 2018 όπου αντικατέστησε στο παιχνίδι τον Ματέο Γκαρσία. Στη συνέχεια, οι δύο ακραίοι του Άρη συνυπήρξαν στον αγωνιστικό χώρο για περισσότερα από 650 αγωνιστικά λεπτά. Ο Ματέο Γκαρσία έπαιζε στην αριστερή πλευρά, ο Μπρούνο Γκάμα στην αντίστοιχη δεξιά με εξαίρεση έναν αγώνα με τη Λόρκα όπου ο Πορτογάλος τοποθετήθηκε σε ρόλο επιτελικού μέσου.

«Κολλητοί» από την Εθνική

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν τίθεται θέμα μιας απλής αγωνιστικής συνύπαρξης γιατί η σχέση μεταξύ του Μίτζεν Μπάσα με τον Μέργκιμ Μάβραϊ είναι πιο στενή. Αμφότεροι κατάγονται από το Κόσοβο, είναι διεθνείς με την εθνική Αλβανίας, μένουν μάλιστα μένουν στο ίδιο δωμάτιο στις αποστολές του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος και δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι ο βασικός παράγοντας στην έλευση του Μάβραϊ στον Άρη, ήταν ο Μπάσα. Ο Μάβραϊ υπέγραψε στους «κίτρινους» με λιγότερα χρήματα σε σχέση με αυτά που εισέπραττε στην Bundesliga και οι τελικές συζητήσεις έγιναν… παρόντος του Μίτζεν Μπάσα καθώς η συμφωνία έκλεισε στο διάστημα των διεθνών αγώνων! Μετά την εθνική Αλβανίας, ο Άρης είναι η δεύτερη ομάδα στην οποία θα συνεργαστούν.

Η ιδιαίτερη σχέση Ερέρα-Ματίγια

Στα χρόνια της ποδοσφαιρικής νιότης του και πριν χτυπηθεί από διαδοχικούς τραυματισμούς, ο Χαβιέρ Ματίγια είχε χαρακτηριστεί «νέος Τσάβι». Ήταν στο διάστημα της παρουσίας του στην Μπέτις και πριν χρειαστεί να μείνει εκτός δράσης για περίπου 26 μήνες λόγω των τραυματισμών και στα δύο γόνατά του. Ο Πάκο Ερέρα είχε «γνωρίσει» νωρίτερα τον 30χρονο μέσο. Για την ακρίβεια, όταν ο Ματίγια ήταν 22 Μαΐων, στο διάστημα της συνύπαρξής του στη Βιγιαρεάλ. Την περίοδο 2009-10 ο Ισπανός μέσος δεν είχε βρει χώρο στη Βιγιαρεάλ την παρουσία του στη δεύτερη ομάδα. Ο δε Πάκο Ερέρα είχε προσληφθεί στην τεχνική ηγεσία της δεύτερης ομάδας της Βιγιαρεάλ στις τελευταίες στροφές του Πρωταθλήματος της σεζόν 2009-10 και για πέντε αγωνιστικές ήταν ο προπονητής του Ματίγια. Από τότε χρονολογείται η σχέση τους η οποία οδήγησε μάλιστα τον Ερέρα στην απόφαση εισήγησης της απόκτησής του στον Άρη.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν – έως ότου ανταμώσουν και πάλι στον Άρη – τέθηκαν αντιμέτωποι στη La Liga καθώς ο Ερέρα διετέλεσε προπονητής της Θέλτα, ενώ ο Ματίγια εξελίχθηκε σ’ έναν από τους καλύτερους παίκτες της Μπέτις. Αντίπαλοι ήταν και στις 12 Νοεμβρίου 2016 όταν η Έλτσε του Ματίγια αντιμετώπισε τη Βαγιαδολίδ του Πάκο Ερέρα. Την παραμονή του αγώνα, ο Ισπανός μέσος ρωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου για τον νυν προπονητή του στον Άρη και είπε μεταξύ άλλων ότι… «ξέρετε πόσο τον εκτιμώ για τις γνώσεις του και την καριέρα του. Είναι περήφανος άνθρωπος και αξιόπιστος προπονητής».

*Νικολάς Μαρτίνες και Νικολάς Κολάσο δεν συνυπήρξαν σε ομάδα, αλλά βρέθηκαν αντίπαλοι στο Πρωτάθλημα της Αργεντινής. Την περίοδο 2016-17 όταν ο πρώτος έπαιζε στη Sydney FC και ο δεύτερης στη Melbourne City.

 

Τελευταία Νέα