Ινφαντίνο και FIFA κόντρα στο μεταγραφικό παζάρι των σκιών

Δημήτρης Βέργος
Ινφαντίνο και FIFA κόντρα στο μεταγραφικό παζάρι των σκιών

bet365

Το Gazzetta Weekend Journal γράφει για τις αλλαγές στις οποίες προσανατολίζεται η FIFA με πρωτοβουλία του Τζιάνι Ινφαντίνο για να κοντρολάρει τις ύποπτες συμφωνίες στις μεταγραφικές περιόδους.

Τα ποσά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο έχουν ξεφύγει. Σε κάθε μεταγραφική περίοδο τοποθετούνται ιλιγγιώδεις τιμές στις μεταγραφικές κινήσεις με τα ρεκόρ να «σπάνε» το ένα μετά το άλλο, ενώ μεγάλα γραφεία που εκπροσωπούν ποδοσφαιριστές καρπώνονται μυθικά κέρδη από τα deals. Σε πολλές περιπτώσεις οι συμφωνίες που «κλείνονται» εμπεριέχουν πολλά σκοτεινά σημεία, είτε αυτά αφορούν τους ίδιους τους συλλόγους, είτε τους ατζέντηδες που μεσολαβούν για την οριστικοποίηση των μεταγραφών.

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ! Με υψηλές αποδόσεις και πολλά ειδικά στοιχήματα! (21+)

Η FIFA βλέποντας ότι το έργο έχει... ξεφύγει, με πρωτοβουλία του Τζιάνι Ινφαντίνο, προσπαθεί να συμμαζέψει την κατάσταση. Θέτοντας όρια στον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιούνται οι μεταγραφές αναφορικά με τα οικονομικά δεδομένα, τις προμήθειες και τον τρόπο πληρωμής, καθώς και στους δανεικούς ποδοσφαιριστές που είναι σε θέση να παραχωρήσει κάθε σύλλογος, ένα ακόμα μεγάλο «αγκάθι» στο σημερινό ποδόσφαιρο. Μία αρκετά ενδιαφέρουσα ανάλυση έκανε ο γνωστός δημοσιογράφος Γκαμπριέλε Μαρκότι στο ESPN, όπου παρέθεσε λεπτομερώς τις σκέψεις της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για τις αλλαγές που απαιτούνται.

Όπως αναφέρει λοιπόν ο Μαρκότι, οι αλλαγές στον τρόπο πραγματοποίησης των μεταγραφών που ετοιμάζει η FIFA για να περάσει ως μέτρο έχουν ως βασικό στόχο στον περιορισμό της ανεξέλεγκτης δράσης των ατζέντηδων. Το αρχικό πλάνο της FIFA περιλαμβάνει την επιστροφή ενός μέτρου που είχε εγκαταλειφθεί από την ίδια από το 2015. Ως τότε, όλοι οι ατζέντηδες, έπρεπε να ήταν εγγεγραμμένοι στη FIFA, ως νόμιμοι εκπρόσωποι ποδοσφαιριστών, κάτι το οποίο από τότε και έπειτα έπαψε να ισχύει. Αυτό άφησε ανεξέλεγκτη την κατάσταση με συνέπεια ο καθένας να μπορεί να δηλώσει το οτιδήποτε. Έτσι, η FIFA θέλοντας να ελέγξει και πάλι την κατάσταση, αναμένεται να περάσει όλους τους εκπροσώπους ποδοσφαιριστών από συγκεκριμένα τεστ προκειμένου να αποκτήσουν συγκεκριμένες διαπιστεύσεις που θα τους επιτρέπουν να λειτουργούν ως ατζέντηδες στον χώρο.

Από εκεί και μετά η FIFA, όπως αναλύει ο Μαρκότι, εκτός από τα πρόσωπα επιθυμεί να έχει υπό την εποπτεία της και τα ποσά που δαπανώνται ως προμήθεια για την πληρωμή των ανθρώπων που μεσολαβούν στην πραγματοποίηση των μεταγραφών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, από τον Ιανουάριο του 2013 ως τον Νοέμβριο του 2017 τα χρήματα που πληρώθηκαν στους ατζέντηδες ως προμήθεια για τις μεταγραφές ανέρχονται στο ποσό του 1,6 δισ. δολαρίων! Το ιλιγγιώδες αυτό ποσό προκαλεί προβληματισμό στις τάξεις της FIFA καθώς σε πολλές περιπτώσεις, λόγω και της πολυπλοκότητας που παρατηρείται πλέον στη ποδοσφαιρική βιομηχανία, δεν είναι βέβαιο που καταλήγουν τα χρήματα αυτά. Θέλοντας, λοιπόν, να περιορίσουν τις νομικές παραβάσεις και τις σκιές στις ύποπτες δραστηριότητες που μπορεί να συμβαίνουν πίσω από τις μεταγραφικές κινήσεις, η FIFA επιθυμεί να περιορίσει τον τρόπο που λειτουργούν οι ατζέντηδες και να ελέγξουν τον τρόπο πληρωμής τους.

Πως προσανατολίζεται να το πράξει αυτό η FIFA; Εκτός από τον καθορισμό του χρηματικού μεγέθους των προμηθειών (κάτι βέβαια που δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση), ο Ινφαντίνο και η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θέλουν να δημιουργήσουν μία υπηρεσία που θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της και μέσω της οποίας θα πραγματοποιούνται όλες οι συναλλαγές των μεταγραφών. Η συγκεκριμένη υπηρεσία θα συγκεντρώνει το ποσό και στη συνέχεια η ίδια θα το μοιράζει εκεί που πρέπει, δηλαδή στους συλλόγους στους οποίους πρέπει να καταλήξουν τα χρήματα μιας μεταγραφής και στους ατζέντηδες που πρέπει να πληρωθούν ένα συγκεκριμένο ποσό για την υλοποίηση της εκάστοτε μεταγραφής. Όλα αυτά τα ποσά θα δικαιολογούνται από τα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει να κατατεθούν για την πραγματοποίηση μιας μεταγραφής. Με αυτόν τον τρόπο η FIFA ευελπιστεί να επέλθει μια διαφάνεια σχετικά με τα ποσά που ξοδεύονται και φυσικά στον προορισμό τους. Επίσης με τη συγκεκριμένη υπηρεσία η FIFA θέλει να διασφαλίσει και την πληρωμή των τροφείων, τα οποία πολλές φορές παρακάμπτονται. Σύμφωνα για παράδειγμα με όσα δόθηκαν στη δημοσιότητα, το 2017 μόνο 64 εκατ. δολάρια από 318 εκατ. δολάρια πληρώθηκαν για αυτόν τον σκοπό. Η FIFA θα είναι σε θέση να κοντρολάρει αυτό το μέτρο με τη δημιουργία ενός «ηλεκτρονικού διαβατηρίου», το οποίο, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, θα έχει τον πλήρη φάκελο του κάθε ποδοσφαιριστή και των συλλόγων από τους οποίους έχει περάσει.

Την ίδια στιγμή, εκτός από το... κοντρολάρισμα στον τρόπο λειτουργίας των ατζέντηδων στον χώρο του ποδοσφαίρου, η FIFA, όπως είναι γνωστό, θέλει να βάλει «φρένο» και στους απεριόριστους δανεικούς παίκτες που μπορεί να δίνει σε κάθε μεταγραφική περίοδο ένας σύλλογος. Και σε αυτήν την περίπτωση η FIFA θέλει να ελέγξει τα χρήματα που κυκλοφορούν από αυτό το πάρε-δώσε, στο οποίο ορισμένοι σύλλογοι υπερβαίνουν τα εσκαμμένα. Η Τσέλσι για παράδειγμα τη σεζόν που μας πέρασε έφτασε να έχει 40 δανεικούς ποδοσφαιριστές σε ομάδες, ενώ τη φετινή σεζόν η Γιουβέντους παραχώρησε συνολικά 25 δανεικούς ποδοσφαιριστές! Οι σύλλογοι, με λίγα λόγια, χρησιμοποιούν τους δανεισμούς για να κυκλοφορήσει το χρήμα και όχι για να πάρουν χρόνο συμμετοχής νεαροί ποδοσφαιριστές για να εξελιχθούν ή παίκτες που δεν υπολογίζονται από τις ομάδες στις οποίες ανήκουν. Έτσι η FIFA στοχεύει να βάλει όριο 8 δανεισμών, τους οποίους μπορεί να παραχωρήσει κάποια ομάδα σε μία σεζόν. Βέβαια, στο συγκεκριμένο μέτρο, η FIFA ενδέχεται να επιβάλλει διαφορετικό καθεστώς για παίκτες ηλικίας κάτω των 21 ετών ώστε να μην εμποδίζεται η εξέλιξή τους από τον συγκεκριμένο περιορισμό.

Όλα τα παραπάνω μέτρα πιθανολογείται ότι θα τεθούν σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας μέχρι το τέλος του χρόνου. Φυσικά, δεν είναι δεδομένο ότι όλα θα πάρουν έγκριση, καθώς εννοείται ότι πάνω στις συγκεκριμένες προτάσεις θα ακουστούν διαφορετικές απόψεις. Ωστόσο, ο Μαρκότι εικάζει ότι όποια μέτρα τελικά πάρουν το πράσινο φως, δύσκολα θα ισχύσουν μέσα στο επόμενο ημερολογιακό έτος, και το πιθανότερο είναι να μπουν σε εφαρμογή από το 2020 ή το 2021. Παράλληλα πρόθεση του Ινφαντίνο είναι να ρίξει στο τραπέζι και άλλες παραμέτρους που θα αφορούν αλλαγές σε μεταγραφικές περιόδους, σε γηγενείς ποδοσφαιριστές και άλλα με τη FIFA να είναι ανοικτή σε συζήτηση για τις αλλαγές που πρέπει να λάβουν χώρα στο μεταγραφικό σύστημα.

 

Τελευταία Νέα