Η Σύρια κολυμβήτρια που έσωσε μετανάστες, τώρα ζητά τη σωτηρία της! (pics)

Δήμος Μπουλούκος
Η Σύρια κολυμβήτρια που έσωσε μετανάστες, τώρα ζητά τη σωτηρία της! (pics)

bet365

Το G-Weekend παρουσιάζει την ιστορία της Σάρα Μαρντίνι που βοήθησε 18 μετανάστες στα νερά του Αιγαίου, είδε την αδερφή της να λαμβάνει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, αλλά τώρα κρατείται στον Κορυδαλλό αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες.

Η Σάρα Μαρντίνι παραμένει κρατούμενη στις φυλακές του Κορυδαλλού, καθώς την Δευτέρα απορρίφθηκε η έφεση της να αφεθεί ελεύθερη, μετά τη σύλληψη της στη Λέσβο στις 21 Αυγούστου. Το gazzetta.gr παρουσιάζει την ιστορία της 23χρονης Σύριας που έσωσε άλλους μετανάστες, αλλά τώρα καλείται να σώσει τον εαυτό της

Από την πισίνα στα παγωμένα νερά του Αιγαίου

Οι αδερφές Σάρα και Γιούσρα Μαρντίνι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Δαμασκό της Συρίας. Από μικρές αγάπησαν την κολύμβηση, ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα τους που ήταν προπονητής στο άθλημα και κατέκτησαν πολλά μετάλλια σε εγχώριους και διεθνείς αγώνες.

Ολα κυλούσαν ομαλά στη ζωή τους μέχρι που ξέσπασε ο εμφύλιος στη χώρα και από τη μία μέρα στην άλλη, τα πάντα άλλαξαν. Οπως γράφει η Γιούσρα Μαρντίνι, στο βιβλίο της με τίτλο «Πεταλούδα», βομβαρδίστηκε το σπίτι της στη Δαμασκό, ένας φίλος της σκοτώθηκε επειδή βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή, ενώ μία βόμβα έπεσε στην πισίνα που κολυμπούσε, λίγο μετά το τέλος της προπόνησης. Τότε οι δύο αδερφές πήραν τη δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση να αφήσουν την πατρίδα τους και να ταξιδέψουν για το Ανόβερο, όπου ήδη βρισκόταν μία φίλη τους.

Οι σκηνές του αποχωρισμού από τη μητέρα τους και την 7χρονη αδερφή τους ήταν σπαρακτικές και οι δύο αδερφές ξεκίνησαν το μακρύ ταξίδι προς την Ευρώπη και το όνειρο για μία καλύτερη ζωή. Toν Αύγουστο του 2015, μέσω Κωνσταντινούπολης φτάνουν λίγο έξω από τη Σμύρνη, όπου περίμεναν αρκετές ημέρες για να τους βρουν οι διακινητές μία βάρκα και να περάσουν απέναντι, στα ελληνικά νησιά. Τελικά στοιβάχτηκαν σε μία βάρκα τεσσάρων μέτρων μαζί με άλλα 18 άτομα και ξεκινούν με δυνατό αέρα και κύματα για την Ελλάδα.

Μετά από λίγα λεπτά, η μηχανή χαλάει και η βάρκα, ακυβέρνητη, κινείται στη φουρτουνιασμένη θάλασσα σαν καρυδότσουφλο και αρχίζει να μπάζει νερά. Κάποιος προτείνει να ρίξουν όλα τα υπάρχοντα τους στο νερό για να ελαφρύνει το πλεούμενο, αλλά η κίνηση τους δεν φέρνει αποτελέσματα και ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Τότε οι δύο κοπέλες, επειδή γνωρίζουν κολύμπι, παίρνουν την παράτολμη απόφαση να πέσουν στο νερό και να συνεχίσουν κολυμπώντας, ελπίζοντας ότι έτσι θα βελτιωθεί η κατάσταση στη βάρκα. Δύο ακόμα άνδρες τις ακολουθούν.

Κρατιούνται από σχοινιά που είναι δεμένα στο σκάφος και προσπαθούν να κολυμπήσουν προς τη στεριά, αλλά μετά από 3,5 ώρες μάχης με τα κύματα, η Λέσβος παραμένει μακριά. Πριν χάσουν τις τελευταίες τους δυνάμεις, η μηχανή ως εκ θαύματος παίρνει ξανά μπροστά, οι δύο αδερφές ανεβαίνουν ξανά στη βάρκα και φτάνουν όλοι σώοι στη στεριά. Η ιστορία τους γρήγορα μαθεύτηκε, με αποτέλεσμα η Σάρα και η Γιούσρα Μαρντίνι λόγω της δύναμης και της θέλησης του να μείνουν στη ζωή, έγιναν σύμβολα της προσπάθειας των προσφύγων να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Η ίδια είχε πει για εκείνη την ημέρα: «Ακόμα και τώρα, όταν λέω την ιστορία μου, δεν το πιστεύω. Μου φαίνεται σα να μην συνέβη σε εμένα, δεν μου φαίνεται σα να έγινε στα αλήθεια. Μοιάζει σαν ταινία...».

Η αναγνωρισιμότητα τους πλέον ήταν μεγάλη, με αποτέλεσμα η Γιούσρα να επιλέγεται στην ομάδα των προσφύγων που αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, προσελκύοντας επάνω της την παγκόσμια προσοχή.Επίσης ανακηρύχθηκε πρέσβειρα καλής θέλησης του ΟΗΕ και με αυτή την ιδιότητα συναντήθηκε με τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον Πάπα Φραγκίσκο, ενώ ήταν παρούσα στις συνομιλίες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Η ζωή τους θα γίνει ταινία καθώς τον Μάρτιο του 2017, η Working Title Films ανακοίνωσε ότι απέκτησε τα δικαιώματα για την παραγωγή ταινίας για τη ζωή των δύο αδελφών, με παραγωγό τον Στίβεν Ντάλντρι, σκηνοθέτη της ταινίας «Billy Elliot».

Από σύμβολο, πίσω από τα σίδερα της φυλακής!

Οι δύο Σύριες ζούσαν στη Γερμανία, όταν τον περασμένο Δεκέμβριο η Σάρα αποφάσισε να επιστρέψει στη Λέσβο, αποδεχόμενη πρόταση της ΜΚΟ Emergency Response Centre International (ERCI) να εργαστεί βοηθώντας πρόσφυγες που ακολούθησαν τον ίδιο δύσκολο δρόμο με το δικό της. Συμβολικά αλλά και ουσιαστικά ήταν το καταλληλότερο πρόσωπο να το κάνει αυτό.

Ωστόσο στις 28 Αυγούστου κι ενώ βρισκόταν στο αεροδρόμιο για να «πετάξει» για Βερολίνο, όπου έγινε δεκτή με υποτροφία από το Bard College, η Σάρα συνελήφθη με βαριές κατηγορίες. Οπως έγραψε το δελτίο Τύπου της Αστυνομίας: «Από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, στο πλαίσιο πολύμηνης εμπεριστατωμένης έρευνας, διακριβώθηκε πλήρως η δράση οργανωμένου εγκληματικού δικτύου, το οποίο δραστηριοποιείτο συστηματικά στην κατ’ επάγγελμα διευκόλυνση της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια. Ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή (30) συνολικά ατόμων, (6) ημεδαπών και (24) αλλοδαπών, άπαντες μέλη M η Κυβερνητικής Οργάνωσης (Μ.Κ.Ο.) Συνελήφθησαν με εντάλματα σύλληψης (3) από τους εμπλεκομένους».

Εκτός από τη Σάρα, συνελήφθησαν ένας Γερμανός εθελοντής, ο Sean Binder και ο πρώην αξιωματικός του Ναυτικού Νάσος Καρακίτσος. Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, που σχηματίστηκε σε βάρος των εμπλεκομένων, αφορά -κατά περίπτωση- στα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, της πλαστογραφίας, καθώς και των παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης και της νομοθεσίας για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

Ο συνήγορος της Σάρας, Χάρης Πέτσικος, υποστηρίζει ότι η 23χρονη Σύρια είναι αθώα: «Εκανε εθελοντική εργασία. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη εις βάρος της. Την εποχή μάλιστα που διαπράχθηκαν τα αδικήματα δεν ήταν καν στην Ελλάδα. Είναι μια διεθνής προσωπικότητα, η ανθρωπιστική της δράση έχει αναγνωριστεί και βραβευθεί διεθνώς, έχει μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για το προσφυγικό μαζί με την αδελφή της, επίσης κολυμβήτρια και πρέσβειρα καλής θέλησης του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Απέναντι σε τέτοιους ανθρώπους που έχουν αποδείξει την ευαισθησία τους θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και επιφυλακτικοί, να μη βιαζόμαστε να εκφέρουμε κρίσεις, ειδικά για κατηγορίες από την ανάκριση για τις οποίες ακόμα δεν έχει αποφανθεί η Δικαιοσύνη, στην οποία έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη».

Από τον Φεβρουάριο στο στόχαστρο της Αστυνομίας

Τον περασμένο Φεβρουάριο οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει ένα βαν να κινείται στο ακρωτήρι Κράτηγος τις βραδινές ώρες και έπειτα από έλεγχο διαπίστωσαν ότι το αυτοκίνητο έφερε ασύρματο αλλά και διπλές πινακίδες, καθώς κάτω από τις κανονικές υπήρχαν άλλες οι οποίες έφεραν διακριτικά του Ελληνικού Στρατού! Στο βαν ήταν η Σάρα με τον Γερμανό εθελοντή οι οποίοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση όπου κρατήθηκαν όλη τη νύχτα. Στη συνέχεια οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τη χρήση πλαστής πινακίδας και ασυρμάτου και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, με αφορμή την υπόθεση των πλαστών πινακίδων διενεργήθηκε, κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Μυτιλήνης, προκαταρτική εξέταση, σ το πλαίσιο της οποίας διακριβώθηκε η δράση της παραπάνω εγκληματικής οργάνωσης και η εμπλοκή (30) ατόμων, (6) ημεδαπών και (24) αλλοδαπών, μελών της ίδιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (Μ.Κ.Ο.).

Όπως υποστηρίζει η ΕΛ.ΑΣ. η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση, η δράση της οποίας προσδιορίζεται τουλάχιστον από τα τέλη του 2015, δραστηριοποιούνταν στη συστηματική διευκόλυνση της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια, μέσω των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, παρέχοντας άμεση συνδρομή στα οργανωμένα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Απώτερος σκοπός ήταν η αποκόμιση κέρδους από την λειτουργία της ως Μ.Κ.Ο., παρά τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα της, είτε με την αποδοχή δωρεών υλικών αντικειμένων, είτε με επιχορηγήσεις, είτε με την κατάθεση χρηματικών ποσών από ιδιώτες ή συλλογικούς φορείς σε συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό και σε ιστότοπο δωρεών (donations).

#FreeSarahAndSean

Η είδηση της σύλληψης της Σάρας Μαρντίνι προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία των Ευρωπαϊκών οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών οι οποίες καλούν τις ελληνικές αρχές να απελευθερώσουν τη Σάρα και τον Sean. Οπως αναφέρουν: «Κυβερνητικές πρακτικές που ποινικοποιούν τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν προς τους μετανάστες και πρόσφυγες είναι απαράδεκτες και θέτουν σε κίνδυνο τις θεμελιώδεις Ευρωπαϊκές αξίες της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι κατηγορίες εναντίον της Σάρας και του Seán λαμβάνουν χώρα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μιας πανευρωπαϊκής τάσης ποινικοποίησης της αλληλεγγύης. Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών #WelcomingEurope, εκατοντάδες οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και χιλιάδες Ευρωπαίοι πολίτες αντιστέκονται σε αυτές τις περιοριστικές πολιτικές που έχουν δημιουργήσει ένα εχθρικό περιβάλλον για τους ανθρώπους που βοηθούν πρόσφυγες και μετανάστες. Σας καλούμε να συμμετάσχετε στην εκστρατεία μας για να αφεθούν ελεύθεροι #FreeSarahAndSean».

Το σίγουρο είναι ότι η Σάρα θα μείνει στην φυλακή για αρκετές ημέρες καθώς απορρίφθηκε την Δευτέρα η πρώτη έφεση με την οποία ζητήθηκε η απελευθέρωσης της μέχρι τη δίκη, καθώς οι δικαστές είπαν οτι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μελετήσουν την υπόθεση. Η επόμενη συζήτηση της έφεσης θα γίνει σε ένα μήνα και το κορίτσι που έσωσε 18 πρόσφυγες στα παγωμένα νερά του Αιγαίου, τώρα πρέπει να σώσει τον εαυτό της!

 

Τελευταία Νέα