Beach Waterpolo: Ποιος είπε ότι το πόλο θέλει μόνο πισίνα;

Παναγιώτης Δαλαταριώφ
Beach Waterpolo: Ποιος είπε ότι το πόλο θέλει μόνο πισίνα;

bet365

Beach Waterpolo: Ένα άθλημα που έβγαλε το πόλο από τις πισίνες και το... έριξε στα βαθιά. Συγκεκριμένα στις θάλασσες. Η Αναστασία Καρακεβά κι ο Ορέστης Κανελλόπουλος μάς... πετούν στη θάλασσα του Gazzetta Weekend Journal και μας μυούν στη νέα αυτή... τρέλα!

Αυτό το «πόλο» που παίζατε στη θάλασσα με την παρέα σας το θυμάστε; Ναι, αυτό που κολυμπούσατε πάνω κάτω, τα φτύνατε στο τέλος και νομίζατε ότι ήταν... πόλο; Ε, αυτό λοιπόν είναι άθλημα και όχι μόνο αυτό αλλά είναι κι αναγνωρισμένο πλέον από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Υγρού Στίβου.

0% Γκανιότα* & Συναρπαστικά Ειδικά Στοιχήματα στη Novibet * Αφορά την επιλογή «Νικητής Αγώνα» σε επιλεγμένα παιχνίδια πριν την έναρξη''.

Η αθλήτρια και προπονήτρια Αναστασία Καρακεβά αλλά κι ο διοργανωτής Ορέστης Κανελλόπουλος μάς μυούν στο νέο - για πολλούς - αυτό άθλημα.

Η γέννησή κι η εξέλιξή του

Το επίσημο Beach Waterplo Tour ξεκίνησε το ταξίδι του πριν από εννέα χρόνια και έκτοτε διεξάγεται κάθε καλοκαίρι χωρίς διακοπή, γνωρίζοντας ετησίως ολοένα και μεγαλύτερη επιτυχία, σε Ελλάδα, Κύπρο και άλλες χώρες όπως η Χιλή, η Κροατία και η Ιταλία.

Πλέον, το Beach Waterpolo στην Ελλάδα έχει γίνει θεσμός και όλοι οι αστέρες των Εθνικών ομάδων (Ανδρών, γυναικών και μικρών εθνικών ομάδων), μικρά παιδιά, αλλά και πολυάριθμοι αθλητές διαφορετικών εθνικοτήτων έρχονται στη χώρα μας για να πάρουν μέρος στα κατά τόπους τουρνουά που γίνονται.

Οι κανόνες του

Η διαφορετικότητα του ελληνικού Beach Waterpolo είναι στους κανονισμούς του παιχνιδιού, καθώς οι διοργανωτές έχουν εμπνευστεί τρόπους για να γίνεται αρχικά πιο διασκεδαστικό στους αθλητές, αλλά και πιο κατανοητό στους θεατές ή ερασιτέχνες Beach Waterpolo players. Για παράδειγμα υπάρχει το γκολ με το κεφάλι και το γκολ με το πόδι που μετράει για δύο τέρματα, το γκολ με γυριστό σουτ πίσω από τη σέντρα που μετράει για τρία τέρματα, το γκολ με απευθείας εκτέλεση κόρνερ, το γκολ του τερματοφύλακα που επιτρέπεται μόνο από τις γωνίες του τερέν ή ακόμη το ότι δεν υπάρχει σέντρα μετά την επίτευξη τέρματος.

Η αναγνώριση

Φέτος, το Beach Waterpolo μπήκε στο πρόγραμμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Υγρού Στίβου (FINA) και στο επόμενο Παγκόσμιο στην Κορέα το καλοκαίρι του 2019 θα πραγματοποιηθεί τουρνουά, με τους κανονικούς κανονισμούς που έχει η υδατοσφαίριση ως άθλημα, αλλά με κάποιες παραλλαγές εμπνευσμένες από εμάς όπως για παράδειγμα ο μειωμένος αριθμός των παικτών (4 σε σύγκριση με 7), το ότι θα έχει σετ και όχι οκτάλεπτα ή ότι ο αγωνιστικός χώρος θα είναι μικρότερος (18x11 μέτρα). Σημειώνεται ότι μετά την αναγγελία της FINA, η ελληνική διοργάνωση πρόλαβε και έκανε τουρνουά στην Πάφο της Κύπρου για ηλικίες U15 & U13 κάτω από τους επίσημους κανονισμούς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (Under FINA Rules).

Ορέστης Κανελλόπουλος: «Δεν είναι τυχαία η συμμετοχή κορυφαίων αθλητών»

«Είναι πλέον κοινή παραδοχή ότι το Beach Waterpolo στη χώρα μας προσελκύει σε ετήσια βάση όλο και περισσότερους αθλητές και επισκέπτες, έχοντας γίνει θεσμός για την ελληνική υδατοσφαίριση. Δεν είναι τυχαίο ότι οι κορυφαίοι παίκτες στην Ελλάδα, είτε σε εθνικό είτε σε διασυλλογικό επίπεδο, συμμετέχουν κάθε καλοκαίρι σε τουλάχιστον ένα εκ των πολλών τουρνουά που γίνονται υπό την αιγίδα του ελληνικού Beach Waterpolo Tour. Το 2018 η διοργάνωση έκανε ένα μεγάλο βήμα, καθώς έκανε το πρώτο τουρνουά στο Ικίκε της Χιλής τον περασμένο Φεβρουάριο και το ίδιο θα γίνει και τον Φεβρουάριο του 2019. Στο καλεντάρι κατά σειρά ήταν επίσης η Πάφος, η Χίος, η Λεμεσός και το tour ολοκληρώθηκε με το μεγαλύτερο Beach Waterpolo tournament που γίνεται στον κόσμο στην παραλία του Akanthus (Ακτή του Ηλίου), με τη συμμετοχή 300 αθλητών (εμείς τους λέμε Beachpolistas).
Το 2019 είναι η 10η επέτειος του θεσμού και ήδη προετοιμαζόμαστε εντατικά για να κλείσουμε το πρόγραμμα των διοργανώσεων σε Ελλάδα, Κύπρο, Χιλή και Κροατία, ενώ έχουμε προτάσεις να πάμε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπως για παράδειγμα η Γερμανία. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι το ελληνικό Beach Waterpolo Tour αναμφίβολα βοηθάει την ανάπτυξη της υδατοσφαίρισης στη χώρα καθώς ενώνει στον ίδιο αγωνιστικό χώρο μικρά παιδιά με τους κορυφαίους Έλληνες παίκτες χωρίς περιορισμούς. Κάθε παιδί που μπορεί να ανταλλάξει μια πάσα με τον Βλαχόπουλο ή τον Φουντούλη για παράδειγμα, κερδίζει μια σπουδαία ανάμνηση που είναι ικανή να το κρατήσει στον αθλητισμό και το πόλο για πολλά πολλά χρόνια».

Καρακεβά: «Διασκεδαστικό αλλά πιο κουραστικό»

Η Αναστασία Καρακεβά ζει και εργάζεται ως προπονήτρια στη Γερμανία. Μιλώντας στο Gazzetta Weekned Journal στέκεται στη διαφορετικότητα αυτού του αθλήματος και μας μιλά για τη ζωή στο εξωτερικό. Πώς οι Γερμανοί συντηρούν τις υποδομές τους; Θα γύριζε πίσω; Γιατί να προτιμά μια χώρα που σε σχέση με την Ελλάδα δεν είναι τόσο... προηγμένη;

Τι είναι το το Beach Water Polo;

Beach Water Polo είναι το σκληρό άθλημα της Υδατοσφαίρισης που όλοι γνωρίζουμε, αλλά στην θάλασσα. Στην Ελλάδα γίνεται με διαφορετική μορφή και αυτό οφείλεται στην επίσημη διοργάνωση που γίνεται τα τελευταία 9 χρόνια. Οι ρίζες του αθλήματος του Beach Water Polo στην Ελλάδα ξεκινούν από την δεκαετία του 20'-30' γι αυτό και είμαστε τόσο εξοικειωμένοι με αυτό. Πλέον αναπτύσσεται με διαφορετική μορφή βέβαια, αλλά όλοι το γνωρίζουν από παλιά!

Ποιες οι διαφορές με το πόλο που έχουμε μάθει;

Οι διαφορές γενικότερα του Beach Water Polo με το πόλο δεν είναι πολύ μεγάλες πέρα από το ότι παίζουμε στη θάλασσα, αλλά στην Ελλάδα υπάρχουν διαφορετικοί κανονισμοί. Όπως το γκολ με το πόδι, το γκολ με το κεφάλι, το γκολ με γυριστό πίσω από την σέντρα που μετράει για 3 πόντους και το γκολ με απευθείας κόρνερ. Και ο λόγος αυτών είναι ότι οι εμπνευστές International Beach Water Polo Tour που έχει βάση την Ελλάδα έβαλαν αυτούς τους κανονισμούς πιο μετά, για να γίνει πιο προσιτό στους θεατές και στους ερασιτέχνες παίκτες που δεν παίζουν επαγγελματικά!

Το γεγονός ότι είναι στη θάλασσα δίνει τη δυνατότητα να το πάρουν ως παιχνίδι οι αθλητές;

Το γεγονός ότι είναι στην θάλασσα και έχει αυτούς τους κανονισμούς το κάνει πιο διασκεδαστικό για τους αθλητές και γι αυτό έχει γίνει από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα ομαδικά αθλήματα που γίνονται το καλοκαίρι. Βέβαια κατά αυτόν τον τρόπο διοργανώνεται μόνο στην Ελλάδα και αυτό το κάνει πιο δύσκολο και πιο κουραστικό, εάν σκεφτεί κανείς ότι πέρα από το "αστείο" κομμάτι του γκολ με το πόδι και το κεφάλι, δεν υπάρχει σέντρα οπότε πρέπει μετά από γκολ να γυρίσεις στην άμυνα.

Επαγγελματίες πολίστες έλκονται απ΄αυτό; Αν ναι γιατί;

Επαγγελματίες όχι απλά μιλάμε ότι έρχονται όλοι οι κορυφαίοι αθλητές και παίζουνε κάθε χρόνο οπότε μπορούνε, και αυτό γίνεται πρώτον γιατί στηρίζουν την ελληνική διοργάνωση, είτε παίζουμε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό που έρχονται όλα τα παιδιά και παίζουν μαζί μας. Και φυσικά έλκονται γιατί το επίπεδο είναι υψηλό και το πόλο στην θάλασσα κάτι πολύ διασκεδαστικό, λίγο πριν ξεκινήσουν τις υποχρεώσεις τους το φθινόπωρο.

Γίνονται αγώνες / διοργανώσεις και το χειμώνα;

Τον χειμώνα δεν γίνονται τέτοιες διοργανώσεις τουλάχιστον στην Ελλάδα, όπως είναι λογικό. Αλλά έχουμε μια διοργάνωση κάθε Φεβρουάριο που γίνεται στην Χιλή, φέτος θα γίνει για δεύτερη φορά εκεί, όπου είναι καλοκαίρι τότε , οπότε τη συμπεριλαμβάνουμε στο official Beach Water Polo Tour. Και είναι η μοναδική διοργάνωση που έχουμε μέσα στον χειμώνα.

Εσύ που βρίσκεσαι στη Γερμανία έχεις δει να γίνεται κάτι ανάλογο σε λίμνες; Δεδομένου ότι δεν υπάρχει θάλασσα.

Ακόμα δυστυχώς όχι. Δεν έχει γίνει κάτι παρόμοιο εδώ τόσο από άλλη διοργάνωση όσο και από την συγκεκριμένη διοργανώτρια αρχή!

Πως είναι η ζωή εκεί;

Πάντα μου άρεσε να ρισκάρω επαγγελματικά. Και το να φεύγεις εξωτερικό ή να κάνεις κάτι καινούριο είναι ένα ρίσκο. Η ζωή εδώ σίγουρα είναι διαφορετική από την Ελλάδα. Άλλη κουλτούρα, άλλη νοοτροπία, διαφορετικοί άνθρωποι. Είναι ωραία όμως να ζεις εδώ! Τουλάχιστον εμένα μου αρέσει ο τρόπος ζωής!

Τι ακριβώς κάνεις εκεί, πόσο καιρό είσαι και τι έχετε πετύχει στην ομάδα που είσαι.

Γερμανία γενικά είμαι σχεδόν 2 χρόνια. Είχα τελειώσει ΤΕΦΑΑ στην Ελλάδα, με ειδικότητα Κολύμβησης και πρακτική εξάσκηση στην Υδατοσφαίριση (water polo). Εδώ είμαι προπονήτρια στην ομάδα του Λούντβιχσμπουργκ (SV Ludwigsburg 08). Πιο συγκεκριμένα βοηθός προπονητή στην πρώτη ομάδα του αντρικού, και προπονώ τα Κ14 και Κ12. Από κει και πέρα κάνω το μάθημα της Κολύμβησης στα σχολεία και έχω και τμήματα με εκμάθηση Κολύμβησης. Στην ομάδα είμαι καινούρια μιας και έχω μόλις 3 μήνες που ήρθα. Ήταν ήδη από τις καλύτερες μιας και παίζει στην 1η Λίγκα (1. Liga) στο Β γκρουπ. Στόχος μας πάντα η άνοδος! Προσωπικά πέτυχα την εκτίμηση της ομάδας και των γονέων σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα!

Σκέφτεσαι την επιστροφή στην Ελλάδα.

Για το άμεσο μέλλον (4-5 χρόνια) όχι δεν το σκέφτομαι. Τώρα γενικά για το μέλλον ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις που θα βρίσκεσαι σε 5 ή 10 χρόνια! Αλλά η επιστροφή θα ήταν το τελευταίο που θα έκανα! Άλλωστε πάντα μπορείς να γυρίσεις πίσω.

Πόσο απέχει η χώρα μας σε επίπεδο / υποδομές για να "χτυπήσει" άλλα πρωταθλήματα.

Η χώρα μας σίγουρα στο πόλο είναι καλύτερη από την Γερμανία. Αλλά οι συνθήκες προπόνησης και οι υποδομές στην Γερμανία είναι σε πολύ πιο υψηλό επίπεδο. Και από θέμα κατασκευής και από θέμα συντήρησης των υποδομών.

 

Τελευταία Νέα