Κρύο χώμα: Σκοτεινός λυρισμός στο ματωμένο Μπέλφαστ

Θάνος Σαρρής
Κρύο χώμα: Σκοτεινός λυρισμός στο ματωμένο Μπέλφαστ

bet365

Το αστυνομικό νουάρ του Έιντριαν ΜακΓκίντι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΟΞΥ και ταξιδεύει τον αναγνώστη στο Μπέλφαστ την εποχή των Ταραχών και δένει αριστουργηματικά την ατμόσφαιρα με την πλοκή.

Μπέλφαστ, Μάιος 1981. Δύο άντρες βρίσκονται νεκροί με μια σφαίρα στο κεφάλι και το δεξί τους χέρι κομμένο. Πριν γίνουν γνωστά περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση, μια γυναίκα εντοπίζεται απαγχονισμένη βαθιά μέσα στο δάσος ‒ πρόκειται σίγουρα για αυτοκτονία. Η αστυνομία έχει την προσοχή της στραμμένη στις Ταραχές, που δεν λένε να κοπάσουν, στη συνεχιζόμενη απεργία πείνας των φυλακισμένων μελών του ΙΡΑ και στα σοβαρά επεισόδια που συγκλονίζουν την πόλη καθημερινά. Αλλά ο νεαρός αντισυμβατικός αστυνόμος Σον Ντάφι είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει μέχρι τέλους το αόρατο νήμα που συνδέει τους φόνους μεταξύ τους. Χωρίς να υπολογίζει το κόστος.

Το «Κρύο Χώμα» με έκανε να ξενυχτήσω μετά από καιρό λέγοντας «δέκα σελίδες ακόμα και το κλείνω». Οι δέκα έγιναν είκοσι, οι είκοσι πενήντα και ούτω κάθε εξής. Αρχικά, είναι η ατμόσφαιρα. Ο Έιντριαν ΜακΓκίντι ταξιδεύει τον αναγνώστη στον ακύρηχτο εμφύλιο του Μπέλφαστ, στις μέρες που ακολούθησαν τον θάνατο από απεργία πείνας του Μπόμπι Σανς. Ο Ιρλανδός χρησιμοποιεί αριστουργηματικά ιστορικά συμβάντα και πρόσωπα για να τα δέσει με την πλοκή και να δώσει τον τόνο.

Λεπτομέρειες της καθημερινότητας που αναδεικνύουν το μίσος και τον αλληλοσπαραγμό, αλλά από την άλλη και ένας καθολικός που μπορεί να ζει σε μια γειτονιά προτεσταντών και να βρει μπέσα. Η πραγματικότητα και όσα επιλέγουν να προβάλλουν οι εφημερίδες, η λειτουργία της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών μέσα σε όλο αυτό, καθώς και εκείνοι που χρησιμοποιούν τον σκοπό τους ως μάσκα για άλλες δραστηριότητες. Ένα εκρηκτικό κοκτέιλ μισαλλοδοξίας, όχι μόνο θρησκευτικής, αλλά και κοινωνικής. Η αφήγηση είναι τόσο καλή που αισθάνεσαι τη βροχή να σου χτυπά την ταράτσα και τις εκρήξεις να ακούγονται κάπου μακριά στην πόλη σου.

Ο Σον Ντάφι, κεντρικός ήρωας, είναι γεμάτος αντιθέσεις. Δεν θα αναφερθώ σε αυτές για να αποφύγω τα spoiler, όμως ο χαρακτήρας του διαφέρει αρκετά από τους κλασικούς ήρωες νουάρ μυθιστορημάτων. Είναι μορφωμένος, έχει χιούμορ και οξυδέρκεια αποφεύγει τα σκληρά στερεότυπα. Η αφήγηση σε βοηθάει να τον συμπαθήσεις περισσότερο και το φινάλε σε κάνει να ανυπομονείς για τη συνέχεια. Ναι, η σειρά με τον Σον Ντάφι έχει ακόμα έξι βιβλία και σύντομα αναμένονται μεταφρασμένα τα επόμενα.

Καλογραμμένο, με πλοκή που σε κρατάει και δίνοντας εξαιρετικά την εικόνα του ματωμένου Μπέλφαστ, το Κρύο Χώμα δεν απευθύνεται μόνο στους λάτρεις των αστυνομικών, αλλά είναι ένα βιβλίο που μπορεί να κρατήσει τον οποιοδήποτε. Συστήνεται ανεπιφύλακτα!

Στοιχεία έκδοσης

ISBN: 978-960-436-544-9

Tίτλος πρωτοτύπου: The Cold Cold Ground

Συγγραφέας: Adrian McKinty

Μετάφραση: Θάνος Καραγιαννόπουλος

Τιμή: 16,65€

Χρονολογία Έκδοσης: 2018

Αριθμός σελίδων: 400

Διαστάσεις: 14 (πλάτος) x 21 εκ. (ύψος)

Επιμέλεια έκδοσης: Οξύ

Διανομή: Brainfood Εκδοτική ΜΕΠΕ

Ο ΜακΚίντι είναι ένας από τους μεγάλους σύγχρονους βρετανούς συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας, και η σειρά με τον Σον Ντάφι είναι το αριστούργημά του. — Ίαν Ράνκιν

Ένα θρίλερ που κόβει σαν ξυράφι, γραμμένο με στιλ, θάρρος και ολοσκότεινο πνεύμα … ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα. — Στιούαρτ Νέβιλ

Σύνθετη πλοκή, αιχμηροί διάλογοι και αφήγηση που κόβει την ανάσα. — Herald

Η γραφή του ΜακΚίντι δίνει τροφή για σκέψη. Το Κρύο χώμα είναι γρήγορο, λεπτοδουλεμένο — ο ορισμός του αστυνομικού μυθιστορήματος. — The Guardian

 

Τελευταία Νέα