Top-10: Στιγμές Μundial που έμειναν στην ιστορία

Top-10: Στιγμές Μundial που έμειναν στην ιστορία

bet365

Υποψίες, θεωρίες, συνωμοσίες, διαμαρτυρίες, απεργίες, αποφάσεις, παρασκήνιο, το μενού της 88χρονης Ιστορίας των Παγκοσμίων Κυπέλλων, είναι πολυποίκιλο και πάντα εξιτάρει τους ποδοσφαιρόφιλους. Γι’ αυτό και το σημερινό top-10 είναι άκρως απολαυστικό…

Ανέκαθεν το Παγκόσμιο Κύπελλο δημιουργεί αξέχαστες ιστορίες. Στιγμές που έκαναν εκατομμύρια λάτρεις της «στρογγυλής θεάς» να απορούν, να αναρωτιούνται για το πως θα είχε γραφτεί η ιστορία, αν δεν είχαν συμβεί! Κι, όμως, είχαν συμβεί…

10. Εκδίκηση για το ’66

Μουντιάλ: 2010
Αγώνας: Γερμανία - Αγγλία, 4-1 (Φάση των 16)
Τοποθεσία: Free State Stadium, Νότια Αφρική

Το «κάρμα» είναι ένα περίεργο έως και αστείο γεγονός. Το 1966 η Αγγλία πέτυχε το πιο αμφισβητούμενο γκολ στην ιστορία των Μουντιάλ απέναντι στη Γερμανία κατακτώντας το τρόπαιο με τη νίκη της 4-1 στον τελικό της διοργάνωσης. Επρεπε να περάσουν 44 χρόνια για να βρεθούν οι Αγγλοι στην αντίπερα όχθη και να είναι αυτοί που θα φώναζαν για ένα γκολ, που ίσως άλλαζε την ιστορία του νοκ άουτ ματς με τους Γερμανούς στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής. Με το σκορ στο 2-1 υπέρ της Γερμανίας, ο Φρανκ Λάμπαρντ επιχείρησε να σκοράρει με την μπάλα να χτυπάει στο δοκάρι. Ο Μάνουελ Νόιερ έξυπνα έπαιξε πολύ γρήγορα την μπάλα βλέποντας το διαιτητή να μη δείχνει απολύτως τίποτα. Αν υπήρχε, τότε, το VAR υπήρχε μεγάλη πιθανότητα εκείνο το γκολ να είχε μετρήσει, αλλά στην πραγματικότητα δεν μέτρησε ποτέ…

9. Μια σκανδαλώδης διαιτησία

Μουντιάλ: 2002
Αγώνας: Ν. Κορέα – Ιταλία 2-1, παρ. (Φάση των 16)
Γήπεδο: Daejeon Stadium, Κορέα

Μπορούν να εξηγηθούν μεμονωμένα κακά σφυρίγματα από τους διαιτητές, αλλά ένα παιχνίδι γεμάτο από αυτά πυροδοτεί ανέκαθεν θεωρίες συνωμοσίας. Κάπως έτσι ο διαιτητής από το Εκουαδόρ, Μπάιρον Μορένο συνεχίζει να εξοργίζει τους Ιταλούς. Στο νοκ άουτ παιχνίδι για τη φάση των 16 η εναντίον της Νότιας Κορέας, ο Μορένο έκανε μια από τις χειρότερες διαιτησίες, με τους «Azzuri» να επιμένουν ακόμη και τώρα πως δεν ήταν απλά θέμα ανικανότητας, αλλά και κάτι άλλο… Τα ανάποδα σφυρίγματα δεν ήταν ένα ή δύο, άντε τρία. Ξεκίνησε καταλογίζοντας πολύ νωρίς ένα αμφισβητούμενο πέναλτι υπέρ των Κορεατών, ακολούθησε η αποβολή του Φραντσέσκο Τότι για θέατρο και ολοκλήρωσε το… έργο με την ακύρωση του γκολ από τον Νταμιάνο Τομάσι στην παράταση, που θα έδινε την πρόκριση στους Ιταλούς. Η Νότια Κορέα νίκησε 2-1, αλλά στον κόσμο του ποδοσφαίρου όλοι είχαν αντιληφθεί πως αυτό έγινε με αποκλειστικό σκοπό να μείνουν οι συνδιοργανωτές στο τουρνουά.

Το 2011, ο Μορένο καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δυόμιση ετών, αφού συνελήφθη προσπαθώντας να διακινήσει λαθραία ηρωίνη στις Ηνωμένες Πολιτείες!

8. H ανταρσία των «τρικολόρ»

Μουντιάλ: 2010
Αγώνας: Μεξικό – Γαλλία, 2-0 (Ομιλοι)
Γήπεδο: Peter Mokaba Stadium, Νότια Αφρική

Η εμπειρία της Γαλλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2010 ήταν ευθύς εξαρχής τυλιγμένη στην ίντριγκα και στην αμφισβήτηση. Το γκολ του Τιερί Ανρί στον δεύτερο αγώνα των πλέι οφ κόντρα στην Ιρλανδία, το γαλλικό «χέρι του Θεού», τους έστειλε στα τελικά, ενώ δε θα έπρεπε να έχουν προκριθεί. Κατά τη διάρκεια της ήττας από το Μεξικό μόλις στο δεύτερο παιχνίδι της φάσης των ομίλων, ο Νικολά Ανελκά εξαπέλυσε απίστευτη επίθεση με ύβρεις κατά του Ραϊμόν Ντομενέκ και επέστρεψε στο σπίτι του, μετά την άρνησή του να ζητήσει συγγνώμη. Την επόμενη μέρα, ο αρχηγός της ομάδας Πατρίς Εβρά είχε μια έντονη λογομαχία με τον Γάλλο ομοσπονδιακό, με τους διεθνείς να μποϊκοτάρουν και να απέχουν από τις προπονήσεις για μια ημέρα διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση που είχε ληφθεί για τον Ανελκά, ο οποίος λίγο αργότερα ανακοίνωσε την απόφαση του να μην αγωνιστεί ποτέ ξανά με την εθνική ομάδα. Και τα 23 μέλη της αποστολής των «τρικολόρ» σ’ εκείνο το Μουντιάλ τιμωρήθηκαν με τη μη κλήση τους στο επόμενο επίσημο ματς της Γαλλίας (ένα φιλικό με τη Νορβηγία), ενώ επιβλήθηκαν κυρώσεις σε τέσσερις ποδοσφαιριστές (Εβρά, Ριμπερί, Τουλαλάν, Αμπιντάλ) που πρωτοστάτησαν στην ανταρσία.

7. Το αυτογκόλ του Εσκομπάρ

Μουντιάλ: 1994
Αγώνας: ΗΠΑ – Κολομβία 2-1 (Ομιλοι)
Τοποθεσία: Rose Bowl, Καλιφόρνια, ΗΠΑ

Το αυτογκόλ του Αντρες Εσκομπάρ, στο 35ο λεπτό της αναμέτρησης κόντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν αυτό που στέρησε από τον Κολομβιανό αμυντικό τη ζωή του. Εκείνο το ηλιόλουστο μεσημέρι στην Πασαντένα της Καλιφόρνιας, οι οικοδεσπότες του Μουντιάλ θα επικρατούσαν με 2-1 και θα περνούσαν στη φάση τον νοκ άουτ, για πρώτη φορά μετά από το 1930, ενώ αντίθετα οι Κολομβιανοί θα έπαιρναν το δρόμο της επιστροφής. Για τη ζωή του 27χρονου ποδοσφαιριστή από τη Μεντεγίν είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Στις 2 Ιουλίου του 1994, έξι ημέρες μετά τον αποκλεισμό της Κολομβίας, ο Εσκομπάρ κάλεσε τους φίλους του στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης «El Indio, αλλά αποχωρώντας βρήκε μπροστά του τρία άτομα τα οποία τον εκτέλεσαν με έξι σφαίρες. Ο Αντρές δολοφονήθηκε ένα μήνα πριν τον προγραμματισμένο γάμο του με τη σύντροφό του, Πάμελα Κασκάρντο, ενώ ο εκτελεστής του βρέθηκε και ομολόγησε την ενοχή του, αλλά και την συμμετοχή του στα οργανωμένα καρτέλ.

6. Το δάγκωμα του Σουάρες

Μουντιάλ: 2014
Αγώνας: Ουρουγουάη - Ιταλία 1-0 (Ομιλοι)
Τοποθεσία: Arena das Dunas, Βραζιλία

Ξεκινώντας το Μουντιάλ του 2014, ο Λουίς Σουάρες είχε τη φήμη ότι δαγκώνει τους αντιπάλους του. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα παίζοντας με τη φανέλα του Αγιαξ τιμωρήθηκε με επτά αγωνιστικές για το συγκεκριμένο παράπτωμα πάνω σε παίκτη της PSV Αϊντχόφεν και το 2013 όταν αγωνιζόταν με τη Λίβερπουλ το επανέλαβε σ’ ένα ματς με την Τσέλσι, μένοντας για δέκα αγωνιστικές εκτός γηπέδων! Δεν ήταν η τελευταία φορά. Ο Ουρουγουανός επιθετικός το έκανε και στον Ιταλό αμυντικό της Γιουβέντους, Τζόρτζιο Κελίνι, κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης Ουρουγουάης – Ιταλίας, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από κάθε διοργάνωση για τους επόμενους τέσσερις μήνες. Πάντως, εκείνο το δάγκωμα ήταν το τελευταίο. Μέχρι τώρα…

5. Οταν πάγωσαν με τον Μπατιστόν

Μουντιάλ: 1982
Αγώνας: Δυτ. Γερμανία – Γαλλία 3-3, 5-4 πεν. (Ημιτελικά)
Τοποθεσία: Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν, Ισπανία

Έχουν υπάρξει δεκάδες μαρκαρίσματα στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά λίγα μάλλον κανένα δεν είχε την αγριότητα της επίθεσης από τον τερματοφύλακα της Δυτικής Γερμανίας, Τόνι Σουμάχερ, πάνω στον Γάλλο αμυντικό Πατρίκ Μπατίστον, στον ημιτελικό του 1982. Ο Μισέλ Πλατινί έκανε μια υπέροχη μπαλιά, ο Μπατιστόν βγήκε φάτσα με την εστία, αλλά η έξοδος του Σουμάχερ και το δολοφονικό χτύπημα του Γερμανού γκολκίπερ έριξε τον Γάλλο ποδοσφαιριστή στο χορτάρι, όπου έμεινε αναίσθητος για μερικά δευτερόλεπτα πριν αποχωρήσει με ένα σπασμένο το σαγόνι και δίχως τρία δόντια. Το όλο σκηνικό σόκαρε όλους όσους ήταν στο «Ραμόν Σάντσεθ Πίθχουάν» της Σεβίλλης. Εκτός από έναν. Ο Ολλανδός διαιτητής, Τσαρλς Κόρβερ, όχι μόνο δεν τιμώρησε τον Σουμάχερ, έστω με μια κίτρινη κάρτα, αλλά δεν έδωσε καν φάουλ υπέρ της Γαλλίας!

4. To «Mινεϊράσο»

Μουντιάλ: 2014
Αγώνας: Βραζιλία – Γερμανία 1-7 (Ημιτελικός)
Τοποθεσία: Estádio Mineirão, Μπέλο Οριζόντε, Βραζιλία

Ως διοργανώτρια χώρα, η Βραζιλία προσδοκούσε να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο πριν από τέσσερα χρόνια. Αντ 'αυτού, οι ελπίδες και τα όνειρα εκατομμυρίων ανθρώπων καταστράφηκαν στη διάρκεια της πιο εκπληκτικής 45λεπτης παράστασης στην ιστορία των Μουντιάλ. Μέχρι να λήξει το ημίχρονο του ημιτελικού στο Μπέλο Οριζόντε η Γερμανία ήταν μπροστά στο σκορ με 5-0. Αρκετοί ήταν αυτοί που υπέθεσαν ότι πιθανότατα θα λυπόντουσαν τους οικοδεσπότες. Όμως, ο εφιάλτης δεν είχε τελειώσει. Η Γερμανία πέτυχε ακόμη δύο γκολ στο β’ μέρος αφήνοντας στη Βραζιλία να φτάσει στο γκολ της τιμής. Ποιας τιμής; Ο Ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι, που παραιτήθηκε αμέσως, χαρακτήρισε τον αγώνα ως «τη χειρότερη ήττα στην ιστορία κάθε εθνικής ομάδας στη Βραζιλία».

3. Το μεγαλύτερο σοκ

Μουντιάλ: 1950
Αγώνας: Η.Π.Α. – Αγγλία 1-0 (Ομιλοι)
Location: Estádio Independência, Μπέλο Οριζόντε, Βραζιλία

Οταν οι Η.Π.Α. προκρίθηκαν για πρώτη φορά στην τελική φάση ενός Μουντιάλ πολλοί ήταν αυτοί που απορούσαν για το τι σόι ομάδα θα κατεβάσει στο τουρνουά της Βραζιλίας απέναντι σε ποδοσφαιρικά μεγαθήρια της εποχής. Τελικά, παράταξε μια ομάδα που αποτελούσαν ημιεπαγγελματίες. Μετά την ήττα με 3-1 από την Ισπανία στο πρώτο παιχνίδι του τουρνουά, υπήρχαν ελάχιστες ελπίδες για κάτι καλό ενόψει του επόμενου αγώνα απέναντι στους «βασιλιάδες του ποδοσφαίρου». Ωστόσο, ένα γκολ από τον Τζο Γκάετιενς - ένας Αϊτινός που ζούσε στη Νέα Υόρκη την εποχή εκείνη - στο 38ο λεπτό χάρισε τη νίκη στην Η.Π.Α. προκαλώντας το μεγαλύτερο σοκ στον κόσμο του ποδοσφαίρου.

2. Το «χέρι του Θεού»

Μουντιάλ: 1986
Αγώνας: Αργεντινή - Αγγλία, 2-1 (Προημιτελικά)
Τοποθεσία: Estadio Azteca, Πόλη του Μεξικό

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα πέτυχε δύο γκολ στη νίκη της Αργεντινής, αλλά το πρώτο γκολ ήταν, είναι και θα είναι μια από τις πιο αμφιλεγόμενες στιγμές στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Μαραντόνα χτύπησε με την αριστερή γροθιά του την μπάλα μπροστά στον τερματοφύλακα της Αγγλίας, Πίτερ Σίλτον, στέλνοντάς την στα δίχτυα. Ακολούθησε το πανέμορφο, ίσως και καλύτερο όλων των εποχών, δεύτερο γκολ, για πολλούς το «γκολ του αιώνα», αλλά το πρώτο έμεινε για πάντα στην ιστορία ως το γκολ το «Χέρι του Θεού».

1. Η κεφαλιά του Ζιντάν

Μουντιάλ: 2006
Αγώνας: Ιταλία - Γαλλία, 1-1, 5-3 στα πεν. (Τελικός)
Τοποθεσία: Olympiastadion, Βερολίνο

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα τέτοιο σενάριο ειδικά για ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στην κορύφωση της καριέρας τους και είναι πολύ κοντά στην έξοδο από το παιχνίδι. Ο Ζινεντίν Ζιντάν ήταν αναμφισβήτητα ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο πριν από την εμφάνιση του Λιονέλ Μέσι και του Κριστιάνο Ρονάλντο. Κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 με την εθνική Γαλλίας και οκτώ χρόνια αργότερα στα γήπεδα της Γερμανίας αναζητούσε το δεύτερο τρόπαιο σε τρεις παρουσίες στα τελικά ενός Μουντιάλ.

Ο Ζιζού, όμως, είχε διαφορετική γνώμη για το πως γράφεται ένα αντίο. Στην αρχή αντάλλαξαν κάποια «γαλλικά» με τον Μάρκο Ματεράτσι, αλλά στη συνέχεια γύρισε, τον κοίταξε στα μάτια και τον χτύπησε στο στήθος με το κεφάλι του. Η κόκκινη κάρτα έστειλε τον Γάλλο στα αποδυτήρια προκαλώντας ένα σοκ στα δισεκατομμύρια των τηλεθεατών σ’ ολόκληρο τον πλανήτη. Μ’ αυτά και μ’ αυτά η Ιταλία κατάφερε στα πέναλτι να στεφθεί για τέταρτη φορά Παγκόσμια Πρωταθλήτρια.

 

Τελευταία Νέα