Οι «τρικολόρ» που έγιναν… «τετρακολόρ»! (pics)

Οι «τρικολόρ» που έγιναν… «τετρακολόρ»! (pics)

bet365

Πώς θα σας φαινόταν οι «τρικολόρ» Γάλλοι να έμπαιναν στο γήπεδο, όχι με τα κλασικά μπλε-κόκκινα-άσπρα χρώματά τους, αλλά μ’ ένα επιπλέον χρώμα, το πράσινο; Παράξενο, αλλά έχει συμβεί και αυτό στην Ιστορία των Μουντιάλ!

Το 1978 ο περισσότερος κόσμος δεν είχε έγχρωμες τηλεοράσεις, αυτό παρέμενε προνόμιο των πλουσίων στις λεγόμενες αναπτυγμένες χώρες. Στην ασπρόμαυρη τηλεόραση -όσοι βλέπατε αγγλικό ποδόσφαιρο στην ΥΕΝΕΔ κάθε Σάββατο μεσημέρι θα το θυμάστε καλά…- τα σκούρα χρώματα ήταν πολύ δύσκολο να ξεχωρίσουν, έμοιαζε σχεδόν αδύνατο να καταλάβεις στη ροή της μετάδοσης για ποια ομάδα ή παίκτη μιλούσε ο σπίκερ.

Ετσι, λοιπόν, όταν οι μπλε εμφανίσεις της Γαλλίας συναντήθηκαν με τις κόκκινες της Ουγγαρίας στο παιχνίδι της Μαρ ντα Πλάτα, κάποια από τις δύο ομάδες θα έπρεπε να αλλάξει φανέλες. Να βάλει κάτι πιο… ανοικτό για να ξεχωρίζουν οι ποδοσφαιριστές. Αυτός ο κάποιος ήταν η Γαλλία, αλλά οι φροντιστές των δύο ομάδων χάθηκαν στη μετάφραση και έφτασαν στο γήπεδο με λευκές εμφανίσεις.

Ο αγώνας καθυστέρησε να ξεκινήσει για 40 λεπτά μέχρι να βρεθούν νέες φανέλες για τους «τρικολόρ». Οι εναλλακτικές εμφανίσεις προσφέρθηκαν από την τοπική ομάδα Κίμπερλι, που αγωνιζόταν με πράσινες και λευκές ρίγες. Αποτέλεσμα; Σ’ ένα αδιάφορο βαθμολογικά παιχνίδι, καθώς οι δύο ομάδες είχαν αποκλειστεί, η Γαλλία να εμφανιστεί και να αγωνιστεί με τέσσερα διαφορετικά χρώματα: πράσινη-άσπρη ριγέ φανέλα, μπλε παντελονάκι, κόκκινες κάλτσες!

Οι… «τετρακολόρ» κέρδισαν τον αγώνα, που πέρασε στην ιστορία για το πολύχρωμο σκηνικό των Γάλλων ποδοσφαιριστών. Δεν ήταν η πρώτη φορά που μια εθνική ομάδα αγωνιζόταν σε Μουντιάλ με δανεικές φανέλες από κάποια τοπική ομάδα, ωστόσο ήταν η πρώτη φορά που η ομάδα κέρδιζε το ματς με τις δανεικές εμφανίσεις.

Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1934 στην Ιταλία, Αυστρία και Γερμανία αγωνίστηκαν και οι δύο στο μικρό τελικό της διοργάνωσης με λευκές εμφανίσεις. Οι Αυστριακοί έχασαν στο στρίψιμο του νομίσματος και έπρεπε αυτοί να αλλάξουν φανέλες πριν από τον αγώνα για την τρίτη θέση στη Νάπολι, αλλά όπως συνέβη πολλά χρόνια μετά με τη Γαλλία, δεν υπήρχαν οι σωστές δεύτερες εμφανίσεις στα αποδυτήρια. Τελικά, η «Wunderteam» αγωνίστηκε με τις γαλάζιες εμφανίσεις της Νάπολι, διατηρώντας το μαύρο παντελονάκι και τις μαύρες κάλτσες, αλλά αποδείχθηκαν γρουσούζικες καθώς μόλις στο 24ο δευτερόλεπτο βρέθηκαν πίσω στο σκορ και ηττήθηκαν με 3-2 από τη Γερμανία.

Μια παρόμοια κατάσταση σημειώθηκε και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του ’50 στη Βραζιλία. Εκεί, το Μεξικό και η Ελβετία είχαν αποκλειστεί πριν από το τελευταίο παιχνίδι στη φάση των ομίλων, που είχε γίνει στο Πόρτο Αλέγκρε. Ακόμη και έγχρωμές τηλεοράσεις να υπήρχαν δεν θα ήταν καθόλου εύκολο να ξεχωρίσεις τις δύο ομάδες στο γήπεδο, καθώς το Μεξικό εμφανίστηκε στο γήπεδο με κόκκινες φανέλες σχεδόν όμοιες με αυτές των Ελβετών. Η λύση βρέθηκε από τις μπλε και άσπρες ριγέ φανέλες της Κρουζέιρο, που παραχωρήθηκαν στους Μεξικανούς, οι οποίοι ηττήθηκαν με 2-1.

Στο Μουντιάλ του ’58 είχαμε αντιστροφή των ριγέ εμφανίσεων σε μονόχρωμες εμφανίσεις πάλι για τηλεοπτικούς λόγους. Η Αργεντινή περίμενε 24 χρόνια για ένα παιχνίδι στις νοκ άουτ φάσεις, αλλά απέναντι στη Γερμανία αγωνίστηκε με τις κλασικές κίτρινες φανέλες της Μάλμοε, καθώς για ακόμη μια φορά χρειάστηκε η βοήθεια από έναν τοπικό σύλλογο. Οι ιστορικές εμφανίσεις της σουηδικής ομάδας δεν βοήθησαν τους Αργεντινούς να ξεπεράσουν το εμπόδιο των Γερμανών, που επικράτησαν εύκολα με 3-1 και αποχαιρέτησαν τη διοργάνωση.

Στο Μουντιάλ του ’90 η Κόστα Ρίκα εμφανίστηκε στα γήπεδα της Ιταλίας, αρχικά με τις κλασικές κόκκινες φανέλες κερδίζοντας στον πρώτο αγώνα την Σκοτία με 1-0, ωστόσο στα επόμενα δύο παιχνίδια αποφάσισαν να αλλάξουν τις εμφανίσεις τους. Αγωνίστηκαν με άσπρες και μαύρες ριγέ φανέλες, βασιζόμενοι στα χρώματα της πιο παλιάς ομάδας της χώρας, της Λιμπερτάντ, αλλά και της Γιουβέντους, καθώς το δεύτερο ματς γινόταν στο Τορίνο. Ηττήθηκαν εύκολα από τη Βραζιλία, κέρδισαν στο τρίτο ματς τη Σουηδία με 2-1 περνώντας στην επόμενη φάση, όπου ξαναφορέσαν τις κόκκινες φανέλες για να ηττηθούν από την Τσεχοσλοβακία με 3-1.

Η πιο πρόσφατη αλλαγή έγινε από τη Γερμανία στον ημιτελικό του Μουντιάλ του 2014 απέναντι στη Βραζιλία. Η φανέλα των Γερμανών σχεδιάστηκε με έμφαση το κόκκινο και το μαύρο προκειμένου να τιμήσουν τη Φλαμένγκο, μια από τις πιο ιστορικές βραζιλιάνικες ομάδες που επίσης φοράει μαύρο και κόκκινο. Όμως, αυτή η χειρονομία ξεχάστηκε σύντομα από τους Βραζιλιάνους όταν η Γερμανία ταπείνωσε τους οικοδεσπότες με το βαρύ 7-1.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα