Στο μυαλό των Ρώσων χούλιγκαν

Θάνος Σαρρής
Στο μυαλό των Ρώσων χούλιγκαν

bet365

Οι Ρώσοι χούλιγκαν απειλούν τους Άγγλους ενόψει Μουντιάλ και το Gazzetta Weekend Journal καταγράφει το προφίλ των νέων, εκπαιδευμένων και περήφανων μαχητών που άλλαξαν τις ισορροπίες και τα δεδομένα στα οπαδικά επεισόδια.

To κατασκοπικό θρίλερ που ξεκίνησε ανάμεσα σε Αγγλία και Ρωσία έχει φυσικά αντίκτυπο και στο Μουντιάλ. Και μολονότι από πλευράς Ρωσίας αποπνέεται μια βεβαιότητα ότι οι χούλιγκαν, που έγιναν διάσημοι από τα επεισόδια με τους Άγγλους στη Μασσαλία στο Euro του 2016 δεν θα τολμήσουν να κάνουν τίποτα, το Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τους Βρετανούς που ζουν ή θα επισκεφτούν τη Ρωσία, ότι ενδέχεται να βιώσουν «αντι-βρετανικά συναισθήματα ή παρενόχληση» λόγω της υπόθεσης δολοφονίας του Σεργκέι Σκριπάλ με δηλητήριο. Η προειδοποίηση αυτή αύξησε τους ήδη υπάρχοντες φόβους ενόψει Μουντιάλ, με την Τερέσα Μέι να ρίχνει στο τραπέζι την πιθανότητα μποϊκοτάζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου από υπουργούς και μέλη της βασιλικής οικογένειας και να σηκώνει φημολογία ακόμα και για την εθνική Αγγλίας.

Τα... απόνερα των επεισοδίων της Μασσαλίας συνεχίζονται. Πριν από έναν μήνα συνελήφθη ένας 31χρονος στη Γερμανία, την οποία χρησιμοποίησε για ανταπόκριση, προκειμένου να βρεθεί στο Μπιλμπάο για την αναμέτρηση της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με την Αθλέτικ. Κρατείται στη Γαλλία.

Πριν από έναν χρόνο, είδε το φως της δημοσιότητας ντοκιμαντέρ του BBC Two, το οποίο προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις. Ο τότε εκπρόσωπος της ερευνητικής επιτροπής ρωσικής ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Μάρκιν, σχολίασε ότι πρόκειται για «προϊόν φαντασίας, με την πιθανή χρησιμοποίηση προβοκατόρων, ακόμα και ηθοποιών». Ήταν ο ίδιος που αναφερόμενος στο σχόλιο του εισαγγελέα για το ότι «ήταν εκπαιδευμένοι για μάχη», απάντησε: «Ένας κανονικός άντρας, όπως πρέπει να είναι, τους προκαλεί έκπληξη. Είναι συνηθισμένοι να βλέπουν τους δικούς τους μόνο στα γκέι παρέιντ».Οι συντελεστές όμως του ντοκιμαντέρ ταξίδεψαν στη χώρα και στο έργο τους προβάλλονται εικόνες, απόψεις και αντιλήψεις που δίνουν μια καλή εικόνα για τη νέα γενιά των Ρώσων χούλιγκαν.

«Χειρότερα και από τον πόλεμο στο Ιράκ!»

«Όταν είμαστε καλοί, δεν θα μας θυμάται κανείς. Όταν είμαστε κακοί, μας θυμούνται όλοι», είναι μια χαρακτηριστική ατάκα. Άγγλος οπαδός που είχε πολεμήσει στο Ιράκ, τονίζει ότι η εμπειρία της σύγκρουσης μαζί τους ήταν πιο τρομακτική από ό,τι στον πόλεμο. Οργανωμένοι, νηφάλιοι, με πολλές ώρες στο γυμναστήριο και εκπαίδευση τακτικών, είναι τα στοιχεία που τους διακρίνουν σύμφωνα με τον Τζέοφ Πίρσον, ερευνητή στη Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ο οποίος μελετά τα βίαια οπαδικά φαινόμενα και κατατάσσει αυτά της Μασσαλίας στα χειρότερα που έχει δει μέχρι σήμερα. «Ο ήχος τους, τραγουδούν όλοι μαζί, κινούνται όλοι μαζί. Είναι σαν στρατιωτική επιχείρηση», τονίζει Άγγλος οπαδός στο BBC, που ήταν επίσης στη Γαλλία.

Ο ανταποκριτής που ταξίδεψε στη Μόσχα βρέθηκε στο ντέρμπι της Σπαρτάκ με την ΤΣΣΚΑ και... άκουσε και συμβουλές. «Δωρεάν συμβουλή για όσους ταξιδέψουν. Μάθετε την ιστορία, κάθε 100 χρόνια είμαστε σε πόλεμο. Είμαστε γεννημένοι πολεμιστές, είναι στο αίμα μας. Αν έρθετε σε αυτή τη χώρα με σπαθί, θα πεθάνετε από σπαθί», του είπε οπαδός έξω από τον γήπεδο. Ακολούθησε συνέντευξη με τον διαβόητο χούλιγκαν «Βασίλι τον δολοφόνο», ο οποίος τόνισε: «Ο χουλιγκανισμός μου έχει δώσει αρχές και θάρρος. Βρίσκεσαι στην κορυφή του Έβερεστ και μπορείς να κάνεις τα πάντα, αυτό το συναίσθημα συνδέεται μόνο με τον οργασμό». Όσον αφορά τους επίλεκτους της Μασσαλίας; Λέει επί λέξη: «Ήταν ειδικές στρατιωτικές δυνάμεις ποδοσφαιρικών χούλιγκαν που στάλθηκαν από τον Βλαντιμίρ Πούτιν για να κατακτήσουν την Ευρώπη». Άλλοι ομιλητές τονίζουν ότι οι Άγγλοι ήταν το πρότυπό τους, καθώς ξεκίνησαν τον χουλιγκανισμό και θεωρούν τιμή να συγκρούονται μαζί τους, ενώ συγκρίνουν την δική τους «κάστα» με τη δυτική κουλτούρα και τον πολιτισμό, τον οποίον θεωρούν «σκουπίδι». Mέλος της Ομοσπονδίας παραδέχεται ότι έδωσαν 220 θέσεις σε πτήσεις τσάρτερ στην αφρόκρεμα των οπαδών της Ζενίτ, της Λοκομοτίβ, της Ντιναμό και της Σπαρτάκ, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι το γεγονός αυτό δεν την καθιστά συνυπεύθυνη.

«Είμαι Ρώσος και όλοι λένε ότι είμαι σκλήρός»

Μία χαρακτηριστική περίπτωση Ρώσου χούλιγκαν είναι ο Μαξίμ, ο οποίος είναι επαγγελματίας μποξέρ και κάνει λόγο για διαφορετικές αξίες που βρίσκονται στη δική τους ζωή. «Είναι πλέον νορμάλ να μαθαίνει ο άλλος πολεμικές τέχνες, έχουμε τελειώσει με το φάντασμα του Ρώσου που κάθεται σε ένα μπαρ και πίνει και μπορεί μετά μεθυσμένος να τσακωθεί με τον οποιοδήποτε. Είμαστε σε ένα νέο επίπεδο». Το συνδέουν με την ιδέα του νέου ρωσικού πνεύματος, την οποία προσπαθεί να περάσει και ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος κάνει πολεμικές τέχνες, κυνηγά, προσέχει την σωματική του κατάσταση, συνδέοντάς τα με το πατριωτικό αίσθημα. Κάποιοι στέκονται και στις συνθήκες με τις οποίες ενηλικιώνονται τα παιδιά και εκτός Μόσχας, αφού η υπόλοιπη Ρωσία σε σχέση με την πρωτεύουσα μοιάζει με... διαφορετική χώρα. Σκληραγωγούνται, μαθαίνουν στην κουλτούρα του δρόμου και οι χούλιγκανς γίνονται τα πρότυπά τους. «Οι δικοί μας είναι πιο επικίνδυνοι από τις ειδικές δυνάμεις», λέει ο Μαξίμ.

Στην πόλη του Ιβάν του Τρομερού, την Οριόλ, εδρεύουν οι «παλιοί χασάπηδες», που πήγαν ομαδικά στην Μασσαλία για επεισόδια με τους Άγγλους. Δείχνουν, μάλιστα, στην κάμερα του BBC και μια αγγλική σημαία ως λάφυρο. Ο Ντένις ανήκει στους «Χασάπηδες» και μιλάει χωρίς ίχνος μεταμέλειας. «Τον χτύπησα στο κεφάλι, σαν να εκτελώ πέναλτι. Και εκτέλεσα καλό πέναλτι», ενώ όταν ρωτά ο δημοσιογράφος για το αν ο άτυχος που δέχθηκε την κλωτσιά επιβίωσε, απαντά γελώντας: «το ελπίζω». Συνεχίζει: «Αυτό που μου αρέσει είναι ότι όταν αναφέρονται στους Ρώσους δεν λένε ότι είναι πότες, τεμπέληδες ή βλάκες. Μου αρέσει το ότι είμαι Ρώσος και όλοι λένε ότι είμαι σκληρός. Εμείς ψάχνουμε την τιμή στη μάχη. Ας έρθουν το 2018 και θα δούμε τι θα γίνει. Το ότι κάποιος θα προσπαθήσει να κάνει κάτι είναι 100% σίγουρο».

Γραμματόσημα, ποδήλατο και... ξύλο!

«Κάποιοι συλλέγουν γραμματόσημα, κάποιοι κάνουν ποδήλατο. Εμείς δίνουμε μάχες. Νομίζω ότι είναι καλύτερο από το να πίνεις, το να παίρνεις ναρκωτικά ή να καπνίζεις», τονίζει οπαδός από το Ροστόβ, ο οποίος πρωταγωνιστεί σε μια από τις περιβόητες μάχες στα δάση, που κανονίζουν οι Ρώσοι χούλιγκανς μεταξύ τους για να αποφεύγουν την αστυνομία. Μια τέτοια δίνεται ενώπιον της κάμερας του BBC και αποτελεί στην ουσία τελετή μύησης. Επτά άτομα από τη μία πλευρά, επτά από την άλλη, με τους μεγαλύτερους να παρακολουθούν, να κρίνουν και να δίνουν συμβουλές πριν και μετά. Εκείνος που θα καταφέρει να καθιερωθεί στις τάξεις τους, περνώντας τις δοκιμασίες, θα κάνει το κοινό τατουάζ, σε μια διαδικασία που θυμίζει... Sons of Anarchy. Ακόμα κι αν κάποιος πέσει, δεν αποκλείεται από την ομάδα, αρκεί να δείξει αυτό που λένε «ρωσικό πνεύμα». Δηλαδή να μην κοιτάξει αν θα φάει λιγότερες ή να προστατέψει τον εαυτό του, αλλά να συνεχίσει να μάχεται και να ψάχνει συνεχώς τρόπο να σηκωθεί. Οι μάχες στα δάση μπορούν να φτάσουν τα 200 άτομα σε κάθε «ομάδα» και ο βασικός κανόνας είναι να μην υπάρξει νεκρός και να μην συνεχίζεται το ξύλο σε όποιον παραδίνεται. Πριν από τρία χρόνια, είχαν κυκλοφορήσει και σχετικές οδηγίες!

Ανάλογη αποστολή για να παρακολουθήσει αυτή την διαδικασία έκανε και το αμερικανικό VICE, το οποίο βρέθηκε στο Νοβοσιμπίρικ. Ο χούλιγκαν που μίλησε στην κάμερα λέγεται Μίσα, έχει οικογένεια και παιδιά, όπως οι περισσότεροι και είναι δηλωμένος εθνικιστής. Βγαίνει στην κάμερα με στόχους, σύμβολο που εντόπισε σε κερκίδες και το BBC. «Πολλοί δεν θυμούνται το πρώτο τους φιλί, αλλά θυμούνται το πρώτο τους ξύλο», τονίζει χαρακτηριστικά και συνδέει την κουλτούρα τους με κάτι ανώτερο, όπως η προστασία του διπλανού και της οικογένειας, αφού μέσα από την διαδικασία μαθαίνουν να υπερασπίζονται τους «δικούς τους». Ο Μίσα πιστεύει ότι κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ ή θα τους... μαντρώσουν ή θα τους πετάξουν αναγκαστικά εκτός Μόσχας μέχρι να ολοκληρωθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο. Από την πλευρά τους, οι «Χασάπηδες» λένε: «Όλοι ανυπομονούμε, δεν χρειάζεται να ταξιδέψουμε για να διασκεδάσουμε. Αντίπαλοί μας παραδοσιακά είναι οι Άγγλοι, επειδή είναι πατέρες του χουλιγκανισμού».

Το προφίλ

Ασχέτως με το αν θα εμφανιστούν στο Μουντιάλ, πράγμα που θεωρείται πολύ δύσκολο, τουλάχιστον σε μαζικό βαθμό, η ταυτότητα των νεο-χούλιγκαν έχει ξεκάθαρα χαρακτηριστικά, όπως προκύπτει και από τις παραπάνω μαρτυρίες. Στη συλλογική τους συνείδηση η mainstream εικόνα του ατημέλητου Ρώσου, αγκαλιά με μια βότκα, αποτελεί ντροπή. Ο δικός τους χουλιγκανισμός δεν έχει σχέση με καταχρήσεις, αποτελεί... ομαδικό σπορ και προϋποθέτει δουλειά στη σωματική κατάσταση και εκπαίδευση. Συνδέεται με ιδανικά που οι ίδιοι θεωρούν υψηλά, όπως η οικογένεια και η πατρίδα, ενώ η «σκληράδα» αποτελεί καμάρι και τους διαχωρίζει από το δυτικό τρόπο ζωής, τον οποίο θεωρούν υποτιμητικό. Παράλληλα, προωθεί τις ξενοφοβικές απόψεις, με την «εμείς εναντίον του εχθρού» κατεύθυνση και την στήριξη από τους αξιωματούχους της χώρας, με σαφές ομοφοβικό υπόβαθρο.

Η έκρηξη του ίντερνετ, με τα εκατοντάδες βιντεάκια μαχών να παίζουν παντού, καθώς και οι δύσκολες συνθήκες σε πολλές πόλεις αποτελούν έναν ακόμα ρόλο της εξάπλωσης των πολεμικών τεχνών και του χουλιγκανισμού. Οι σκληροί των γήπεδων γίνονται πρότυπα για τους περιθωριοποιημένους νέους και οι πολεμικές τέχνες, χωρίς φυσικά από μόνες τους να είναι κάτι αρνητικό, εκλαμβάνονται ως το μέσο για την υπεροχή. Δεν έχουν τύψεις, διαθέτουν πλάνο και θέλουν με κάθε τρόπο να αποδείξουν απέναντι στους Άγγλους ότι ο μαθητής ξεπέρασε τον δάσκαλο.

Παράλληλα, προκύπτει από τις δηλώσεις επισήμων μετά το Euro και από το γεγονός ότι στην ουσία οι ίδιοι τους έστειλαν στη Γαλλία, μια αίσθηση υπερηφάνειας για τα «παιδιά». Στη συνέχεια βέβαια μαζεύτηκαν, αυστηροποίησαν τους νόμους, όμως οι νεαροί «πολεμιστές» δείχνουν να έχουν αρκετά από τα στοιχεία που οι Ρώσοι θεωρούν ως «νέο ρωσικό πνεύμα». Μοιάζει σχεδόν σίγουρο ότι ο Πούτιν θα έχει λάβει όλα τα μέτρα προκειμένου να μην αμαυρωθεί η εικόνα της χώρας εκτός, πόσο μάλλον από τη στιγμή που την περιμένουν στη γωνία. Το θέμα είναι σε τι βαθμό οι «επίλεκτοι» θα υπακούσουν...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα