Λονδίνο, το... Βερολίνο του νέου ψυχρού πολέμου!

Λονδίνο, το... Βερολίνο του νέου ψυχρού πολέμου!

bet365

Υπάρχουν περισσότεροι Ρώσοι κατάσκοποι στο βρετανικό έδαφος σήμερα, από ότι ήταν στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Το Λονδίνο του 2018 είναι το νέο Βερολίνο της δεκαετίας του '80!

4 Μαρτίου, 13.40, ο Σεργκέι Σκριπάλ και η 33χρονη κόρη του Γιούλια, πέφτουν αναίσθητοι σε ένα παγκάκι στο εστιατόριο Zizzi στην πόλη Σάσλμπερι.

Ο ένας από τους αστυνομικούς που έσπευσαν στο σημείο αρρώστησε. Ο Σκριπάλ και η κόρη του παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση. Εκτιμάται ότι δεν θα επανέλθουν πλήρως. Το θρίλερ μόλις είχε αρχίσει. Λίγα 24ωρα αργότερα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι η νευροπαραλυτική ουσία Novischok ήταν αυτή που ευθυνόταν για την δηλητηρίαση του Σκριπάλ και της κόρης του. Τι είναι η ουσία Novischok; «Είχε αναπτυχθεί στη Σοβιετική Ένωση στις δεκαετίες του ’70 και του ’80 και θεωρείται ένα από τα πιο θανατηφόρα χημικά όπλα που έχουν δημιουργηθεί ποτέ. Είναι άχρωμο, άοσμο, άγευστο κι εύκολο στη μεταφορά. Προκαλεί επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού και στένωση των αεραγωγών των πνευμόνων, οδηγώντας σε αργό και συχνά επώδυνο θάνατο με ασφυξία».

0% Γκανιότα* & Αποκλειστικά Ειδικά Στοιχήματα στη Novibet * Αφορά την επιλογή «Νικητής Αγώνα» σε επιλεγμένα παιχνίδια πριν την έναρξη''.

«Μόνο η Ρωσία θα μπορούσε να το κάνει. Μπορούν να το στείλουν όπου θέλουν, ακόμη και με διπλωματικό σάκο» δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα The Telegraph ο Βιλ Μιρζαγιάνοφ, ο οποίος θεωρείται ένας από τους δημιουργούς της δηλητηριώδους ουσίας. Ο ίδιος λέει ότι τον χημικό τύπο του Novischok δεν τον αποκαλύπτουν στη Ρωσία, για αυτό και θεωρεί ότι είναι αδιανόητο να χρησιμοποιηθεί από άλλη χώρα. «Είναι τουλάχιστον 10 φορές πιο ισχυρό από κάθε γνωστή δηλητηριώδη νευροπαραλυτική ουσία» λέει ο ίδιος, εκφράζοντας φόβους για το ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί και άλλοι άνθρωποι.

Αποτέλεσμα εικόνας για skripal russian spy

Ποιος είναι ο Σκριπάλ;

Ο Σεργκέι Σκριπάλ έχει κατηγορηθεί από τη Ρωσία ως διπλός πράκτορας. Συνταξιούχος συνταγματάρχης των ρωσικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών. Το 2006 καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκισης κατηγορούμενος για κατασκοπεία.

Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι ο Σκριπάλ πούλησε, για 100.000 δολάρια, πληροφορίες και στοιχεία ταυτότητας Ρώσων πρακτόρων στην MI6. Συνελήφθη κοντά στο σπίτι του το 2004 με την κατηγορία της «μεγάλης προδοσίας υπό μορφή κατασκοπείας». Εμεινε στη φυλακή μέχρι το 2010 κι έπειτα έφυγε στη Βρετανία. Εγκαταστάθηκε στο Σάλσμπερι και για οκτώ χρόνια διατηρούσε ιδιαίτερα χαμηλό προφίλ. Βέβαια, το ιστορικό θανάτων στην οικογένεια καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου. Το 2012 πέθανε από καρκίνο η σύζυγός του Λιουτμίλα. Πριν από δυο χρόνια, ο μεγαλύτερος αδελφός του Σκριπάλ πέθανε στη Ρωσία ενώ πέρσι πέθανε ο 43χρονος γιος του Αλέξανδρος ενώ έκανε διακοπές με τη φίλη του στην Αγία Πετρούπολη. Λόγω της εμπλοκής μιας χημικής ουσίας, η υπόθεση Σκριπάλ θυμίζει έντονα εκείνη της δηλητηρίασης του Αλεξάντερ Λιτβινένκο.

Αποτέλεσμα εικόνας για berlin cold war

Ο Πούτιν έχει μία φοβία βλέποντας ο υπόλοιπος κόσμος να ξεδιπλώνει το σχέδιό του. Ποιο είναι αυτό; Να... φωλιάζει o φόβος στις καρδιές και τις ψυχές των εχθρών. Οπως λένε οι Αγγλοι ''Ρίξτε μία ζωντανή τίγρη στο νερό για φωτογράφηση και θα καταλάβετε το πως αυτός ο μοντέρνος Τσάρος λειτουργεί απέναντι σε όλους''. Φυσιολογικοί κανονισμοί και Νόμοι δεν υπάρχουν. Μία ξένη Κυβέρνηση κατηγορείται για επίθεση σε βρετανικό έδαφος.

Η «Sun» ανέφερε πως θα πρέπει να γίνει μποϊκοτάζ στο Παγκόσμιο Κύπελλο αλλά ο βασικός αντίπαλος του Πούτιν στην Ρωσία, Αλεξέι Ναβάλνι, λέει ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό. Η Βρετανία θα πρέπει να στοχεύσει στους... ολιγάρχες που τα χρήματά τους διοχετεύονται στην πρωτεύουσα. Μπορεί να μην είναι μία δημοφιλής επιλογή ή λύση. Οι μαρτυρίες ανθρώπων που πήγαν κόντρα στον Ρώσο Πρόεδρο... σοκάρουν.

Ο Γεβγκένι Τσιβράρκιν, ένας ζάμπλουτος ιδιοκτήτης εταιρειών κινητής τηλεφωνίας ήταν που παραπονέθηκε δημόσια για διαφθορά. Ταξίδεψε από την Μόσχα στο Λονδίνο το 2009. Μετά κατηγορήθηκε για απαγωγή και εκβιασμό. Λατρης της μόδας και με ιδιαίτερο ντύσιμο στις συνεντεύξεις του είναι ιδιοκτήτης πλέον ενός μαγαζιού κρασιών όπου ένα μπουκάλι από παλιό κανιάκ κοστίζει 340.000 δολάρια.

Ο ίδιος αποκάλυψε πως είχε καταλάβει ότι βρισκόταν κάτω από παρακολούθηση όταν πήγε στο Λονδίνο. Είδε δύο ή τρεις άνδρες να στέκονται για ώρες πολύ κοντά στην πόρτα του σπιτιού του. Εντόπισε πως πέρναγαν την ώρα τους ξεφλουδίζοντας και τρώγοντας ηλιόσπορους, κάτι σύνηθες σε ανθρώπους στην Ρωσία με τέτοιες ιδιότητες. Ακόμα κι έτσι τόνιζε πως ένιωσε πολύ πιο ασφαλής στο Λονδίνο από την Μόσχα. Ειδικά μετά την δολοφονία του 2015 του Μπόρις Νέμτσοβ. λέει πως στην Αγγλία ήταν ελεγχόμενοι οι όποιοι Ρώσοι σε θέματα ασφαλείας ή παρακολούθησης, ενώ στην Μόσχα μπορούσαν να χρησιμοποιούν όπλα.

Αποτέλεσμα εικόνας για berlin cold war

Με τα τελευταία γεγονότα και το ανοιχτό... μέτωπο Αγγλίας - Ρωσίας υπάρχει η εκτίμηση πως πλέον στο Λονδίνο δρουν περισσότεροι πράκτορες και... κατάσκοποι από την Ρωσία σε σχέση με την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης και του Ψυχρου Πολέμου! Τα αρμόδια όργανα του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα. Μία αλλαγή προτεραιοτήτων και η επικέντρωση στις επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας έχει δώσει πιο ελεύθερη μετακίνηση σε Ρώσους πράκτορες, όπως λέει ο Τζον Μπέιλις, που έχει αποσυρθεί από το τμήμα εθνικής ηλεκτρονικής παρακολούθησης GCHQ το 2010.

Ο Μπέιλις που τώρα κάνει διαλέξεις για απειλές σε θέματα ασφαλείας, κάνει τις παρατηρήσεις του για την απόπειρα δολοφονίας του διπλού πράκτορα και αποστάτη της Ρωσίας Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του Γιούλια στο Σάλσμπουρι. Με τη Ρωσία να αποτυγχάνει να ανταποκριθεί στο deadline της Αγγλίας, η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την απόφασή της να βγάλει από την χώρα 23 Ρώσους διπλωμάτες που δεν είχαν συγκεκριμένη ταυτότητα και το τι ακριβώς ήταν. Ωστόσο όπως επισημαίνεται αυτό ήταν απλώς μία σταγόνα στον ωκεανό....

Το Λονδίνο του '18 είναι το Βερολίνο του '80. Με ένα... νέφος αντιπαλότητας, μυστικών και μυστηριώδους δολοφονίας σε πρωτεύουσα της Ευρώπης. Πλήθος πρακτόρων «έμαθαν τη δουλειά» στο Βερολίνο τη δεκαετία του 1980, όπως ο σημερινός πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, είτε μεγάλωσαν με τη βερολινέζικη μυθολογία των κατασκόπων. Η ιστορία επαναλαμβάνεται;

 

Τελευταία Νέα