Βαλένθια: Άρωμα... Μεσογείου!

Δημήτρης Βέργος
Βαλένθια: Άρωμα... Μεσογείου!

bet365

To G-Weekend βρέθηκε πρόσφατα στη Βαλένθια και σας ξεναγεί σε μια πόλη που... μυρίζει Μεσόγειο και που αξίζει να την επισκεφτείς.

Το ταξίδι στη Βαλένθια δεν το λες και… ένα τσιγάρο δρόμος, από την άποψη ότι δεν υπήρχε κατευθείαν πτήση από την Αθήνα. Ωστόσο, είτε μέσω Μαδρίτης ή Βαρκελώνης, είτε άλλης ευρωπαϊκής πόλης, είναι ένα ταξίδι που στο τέλος σε αφήνει απολύτως ικανοποιημένο που γνώρισες μια ισπανική πόλη με ζωή, νέο κόσμο, μια πόλη που αισθάνεσαι σαν στο σπίτι σου!

Η Βαλένθια μυρίζει Μεσόγειο σε κάθε βήμα που κάνεις όταν την εξερευνείς. Δεν θα μπορούσε αλλιώς φυσικά, αφού στη μεγάλη της παραλία σκάνε τα κύματα της Μεσογείου. Φυσικά με το ανάλογο κλίμα, το οποίο είναι 100% ελληνικό, τόσο στη θερμοκρασία όσο και στα καιρικά φαινόμενα.

Η Βαλένθια είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας μετά τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη και πρωί-βράδυ προσφέρει πολύ όμορφα πράγματα στον κάθε επισκέπτη της, ακόμη και στους πιο απαιτητικούς. Πολύς νέος κόσμος, καθώς το Πολυτεχνείο και τα Πανεπιστήμια που διαθέτει βοηθούν στο να γεμίζει η πόλη με ζωντάνια κάθε ώρα και στιγμή.

Το χαρακτηριστικό της πόλης είναι ο κήπος του Τούρια, ένας πρώην ποταμός που διασχίζει το κέντρο της Βαλένθια. Αφού στέρεψε το νερό, αποφάσισαν να το μετατρέψουν σε πάρκο και να δημιουργήσουν με αυτόν τον τρόπο μια λωρίδα πρασίνου με ποδηλατοδρόμους, πεζόδρομους, παγκάκια, γηπεδάκια και ό,τι άλλο χρειάζεται κανείς για την αναψυχή του. Αριστερά και δεξιά απλώνεται η Βαλένθια, ενώ ο κήπος, αφού μιλάμε για παλιό ποταμό, φτάνει ως τη θάλασσα εκεί που κατέληγε το νερό.

Περπατώντας παράλληλα με τον κήπο του Τούρια, αντικρίζεις τους πύργους των Σεράνος. Επιβλητικά τείχη που ουσιαστικά αποτελούν την είσοδο της παλιάς πόλης. Μπαίνοντας εκεί αρχίζει η περιπλάνησή σου στα δρομάκια του κέντρου της Βαλένθια, θαυμάζοντας την κλασική αρχιτεκτονική, τα μπαράκια, τα μικρά μαγαζιά και φυσικά πολύ κόσμο που βολτάρει ή απολαμβάνει τις μπύρες του.

Μέσα στο ιστορικό κέντρο της Βαλένθια συναντάς όμορφες πλατείες, όπως την Πλάθα ντελ Αγιουταμιέντο, και πιο πριν την Πλάθα ντε λα Βίργεν. Εκεί το βράδυ θα δεις πολλά δρώμενα, κόσμο να κάθεται και να διασκεδάζει και φυσικά πολλά μπαράκια τριγύρω για να απολαύσεις κρασί, σανγκρία, μπύρα ή το άγουα ντε Βαλένθια, το δικό τους…. νερό, ένα παραδοσιακό ποτό, έχοντας ως βάση τον χυμό πορτοκάλι (μια από τις μεγάλες παραγωγές του τόπου), το τζιν, τη βότκα, λίγο ισπανικό κρασί και ζάχαρη.

Στις εκβολές του πρώην ποταμού Τούρια, λίγο πιο κάτω, αξίζει ο επισκέπτης να περάσει μια βόλτα και από την Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών. Ένα αρχιτεκτονικό συγκρότημα σχεδιασμένο από τον… δικό μας Σαντιάγο Καλατράβα, ο οποίος κατάγεται από τη Βαλένθια. Εκεί θα βρει κανείς το μουσείο των επιστημών, το πλανητάριο, την όπερα, χώρους θεατρικών και καλλιτεχνικών παραστάσεων, χώρο συναυλιών και φυσικά το θαλάσσιο πάρκο που διαθέτει το μεγαλύτερο ενυδρείο της Ευρώπης.

Πιο κάτω, εκεί που ο παλιός ποταμός γινόταν ένα με τη Μεσόγειο, ξεκινάνε οι παραλίες της Βαλένθια. Η Λας Αρένας και η Μαλβαρόσα, μεγάλες σε μήκος, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τη βόλτα του δίπλα στη θάλασσα, ή την ποδηλατάδα του. Επίσης εδώ μπορεί να βρει κανείς τάπας μπαρ και φυσικά να δοκιμάσει την παραδοσιακή παέγια, η οποία αποτελεί τυπικό πιάτο της περιοχής, που είναι πλέον γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Την περίοδο που επισκεφθήκαμε τη Βαλένθια, μέσα στον Μάρτιο, πετύχαμε και την παραδοσιακή τοπική τους εορτή, τα Φάγιας, που διεξάγεται στη μνήμη του Αγίου Ιωσήφ από τις αρχές Μαρτίου ως τις 19 του μήνα και μοιάζει με καρναβάλι. Κάθε γειτονιά δημιουργεί άρματα, τα οποία στο τέλος των εορταστικών εκδηλώσεων καίγονται, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, μέρα – νύχτα, τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα έχουν την τιμητική τους σε όλους τους δρόμους της πόλης.

Μάλιστα, κάθε μέρα στις 2 το μεσημέρι στην πόλη της Βαλένθια λαμβάνει χώρα η περίφημη Μασκλετά, όταν και αρκετά πυροτεχνήματα «σκάνε» διαδοχικά για μερικά λεπτά. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται το τετραήμερο από 15 ως 19 Μαρτίου με… άπειρο κόσμο στους δρόμους του κέντρου της πόλης να γιορτάζει και τους ντόπιους και τις ντόπιες να φοράνε τις παραδοσιακές στολές.

Τον κόσμο της Βαλένθια θα τον αγαπήσεις. Αν γνωρίσεις Βαλενθιάνους θα τους αισθανθείς σαν δικούς σου ανθρώπους από την πρώτη στιγμή και θα κάνουν τα πάντα για να σου παρέχουν φιλοξενία και να περάσεις τέλεια. Άλλωστε το ταπεραμέντο τους είναι ακριβώς το ίδιο με το δικό μας και αν ξέρεις και τη γλώσσα, τότε δεν θα θέλεις να το κουνήσεις από εκεί. Κάπως έτσι είναι η Βαλένθια λοιπόν. Μια πόλη ζωντανή που νιώθεις την ενέργειά της σε κάθε σημείο της.

Α, φυσικά, υπάρχει και ποδόσφαιρο, για να μην ξεχνιόμαστε… Ένας αγώνας της Βαλένθια στο Μεστάγια, αν συμπέσει με την επίσκεψή σας στην πόλη, πρέπει να μπει στο πρόγραμμα. Απολαμβάνεις και La Liga και επιστρέφεις στην Ελλάδα έχοντας ολοκληρώσει μια όμορφη εμπειρία στο διαμάντι της Μεσογείου!

 

Τελευταία Νέα