«Πρώτη φορά Αριστερά». Πέντε φορές... λουκέτο! (polls)

Δημήτρης Τομαράς
«Πρώτη φορά Αριστερά». Πέντε φορές... λουκέτο! (polls)

bet365

Το ελληνικό ποδόσφαιρο μετράει την 5η διακοπή του για... μη αγωνιστικούς λόγους από το 2015 έως και σήμερα. Δόθηκαν όμως ποτέ πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις; Το G-Weekend έχει τις ερωτήσεις, έχει και τις απαντήσεις.

Προφανώς και από καταβολής του το επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχει περάσει από πολλά... κύματα, καταστάσεις, δυσκολίες πάσης φύσεως ή... εμπόδια και δυσμενείς συνθήκες. Παρόλα αυτά είναι όντως πρωτοφανή τα όσα βιώνει τα τελευταία χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο από άλλη άποψη και πλευρά.

Ένα ελληνικό ποδόσφαιρο, που έχει κινδυνεύσει σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις με GREXIT (σ.σ. όπως και τώρα περισσότερο από ποτέ και με την ίδια Κυβέρνηση να έχει εκπροσώπους της που είναι θετικοί σε ένα τέτοιο καταστροφικό για το άθλημα ενδεχόμενο ή σενάριο εάν θέλετε), έχει δει να αλλάζουν οι πίνακες διαιτησίας τόσες φορές, όπως και η ΚΕΔ, έχει βιώσει Επιτροπή Εξομάλυνσης από FIFA / UEFA που οδήγησε έστω και με μικρή καθυστέρηση την ΕΠΟ σε εκλογές αλλά και στην συνέχεια Επιτροπή Παρακολούθησης σαν μία άτυπη τροϊκα υπό τον Αυστριακό Χέρμπερτ Χούμπελ που είναι πρόεδρός της. Επίσης για πρώτη φορά στα χρονικά στην ΕΠΟ υπήρξε ξένος αρχιδιαιτητής, ο Βίτορ Μέλο Περέιρα, αλλά και ακόμα ένα μέλος από το εξωτερικό για την ΚΕΔ, ο Ισπανός Φερνάντεθ Μαρίν. Και όλα αυτά βέβαια με νέα διοίκηση στην ΕΠΟ υπό τον Βαγγέλη Γραμμένο.

- Το θέμα βέβαια βρίσκεται αλλού. Επί ΣΥΡΙΖΑ από τον Γενάρη του 2015 έχουν υπάρξει πέντε διακοπές εγχώριων διοργανώσεων μαζί με την τωρινή. Άλλαξε κάτι επί της ουσίας; Υπήρξαν βασικές και μεγάλες βελτιώσεις από αυτές τις διακοπές; Άλλαξαν δραστικά το ποδόσφαιρό μας; Η απάντηση και μάλιστα σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει είναι πως όχι. Γιατί; Διότι πολύ απλά εν έτει 2018 η διαιτησία δεν είναι στο επίπεδο που θα ήθελαν οι ομάδες αλλά και η ίδια η FIFA και UEFA αλλά και πολλά ακόμα... μέτωπα είναι ανοιχτά. Η σχέση Πολιτείας - ΕΠΟ είναι πλέον πιο... κοντινή σε σχέση με το παρελθόν με βάση και με τις διαρκείς παρεμβάσεις Κοντονή αλλά και την εποχή Βασιλειάδη καθώς και την επιλογή των FIFA / UEFA να συνδιαλέγονται με Κυβέρνηση και Υφυπουργείο αφήνοντας στην άκρη τα τυπικά αλλά και το καταστατικό τους που αναφέρει πως η απευθείας επαφή γίνεται κατά κύριο λόγο με την εκάστοτε εθνική Ομοσπονδία. Όλα αυτά όμως βοήθησαν;

- Το θέμα της βίας λύθηκε; Όταν βλέπεις στα γήπεδα της Λίγκας εν έτει 2018 οπαδούς να μπαίνουν και να χτυπούν αστυνομικούς, ρολό ταμειακής να χτυπάει από την εξέδρα προπονητή και φυσικά πρόεδρο ομάδας, τον Ιβάν Σαββίδη του ΠΑΟΚ, να μπαίνει με όπλο στο γήπεδο (σ.σ. σε μία εικόνα που... ταξίδεψε και σχολιάστηκε άκρως αρνητικά σε όλον τον κόσμο) εννοείται πως και όχι.

- Η διαιτησία έφτιαξε; Όπως τονίσαμε πιο πάνω ακόμα και οι FIFA / UEFA είχαν παράπονα από την φετινή σεζόν. Στα περισσότερα ντέρμπι φέτος υπήρξαν λάθη, άλλα περισσότερο σημαντικά και άλλα λιγότερο ενώ στα ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ - ΑΕΚ η διαιτησία μπήκε για τα καλά στο στόχαστρο ακόμα και για το πως τα διαχειρίστηκε αλλά και για τα Φύλλα Αγώνα. Φάνηκε να υπάρχει μία προσπάθεια για αλλαγή αλλά συνολικά και γενικότερα αρκετές διαιτησίες (σ.σ. προφανώς και όχι μόνο των ντέρμπι) δεν ήταν σε τόσο καλό επίπεδο... Εκτός των άλλων ο αρχιδιαιτητής Βίτορ Μέλο Περέιρα δεν απάντησε ποτέ στο αίτημα της Λίγκας για επιπρόσθετους διαιτητές σε όλον τον 2ο γύρο του πρωταθλήματος.

- Το ζήτημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και της κάρτας φιλάθλου μπήκε σε εφαρμογή; Τα αθλητικά πολυνομοσχέδια; Όχι το ηλεκτρονικό εισιτήριο απλώς πήγαινε και πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή... Επίσης και με το αθλητικό πολυνομοσχέδιο δεν υπήρχαν τα ανάλογα αποτελέσματα.

- Το VAR μπαίνει στην... ζωή μας; Εδώ υπάρχει ένα καλό νέο αν και βέβαια θα το δούμε σε εφαρμογή. Το Video Assistant Referee (VAR) θα μπει στο πρωτάθλημα από τη νέα χρονιά. Βρέθηκαν και τα λεφτά αφού θα μπει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

- Οι γηπεδικές συνθήκες και τα γήπεδα σε σχέση με τον φίλαθλο βελτιώθηκαν και έγιναν πιο προσιτά; Μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις και από προσπάθειες ανθρώπων για να βελτιώσουν τα γήπεδά τους. Γενικά ελάχιστα είναι τα γήπεδα στη χώρα μας που πληρούν τις προϋποθέσεις της FIFA και της UEFA. Μην πιάσουμε το θέμα των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων και πόσες... σαπίζουν αλλά και την κάκιστη κατάσταση που έχει περιέλθει το ΟΑΚΑ και τα όσα ανοιχτά μέτωπα με γήπεδα και κλειστά γυμναστήρια γενικότερα.

- Τα γήπεδα πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές σε Super League και Football League; Έχουν όλα κάμερες που να λειτουργούν; Η απάντηση είναι δυστυχώς όχι. Θυμηθείτε δε τι έγινε με την Football League και με γήπεδα που δεν είχαν τα απαιτούμενα κριτήρια για να γίνει σέντρα.

- Η δικαιοσύνη - όπου δεδομένα ήταν σημαντική η τοποθέτηση τακτικών δικαστών - απονέμεται γρήγορα αλλά και σωστά; Εφαρμόζονται οι Νόμοι; Εάν κρίνουμε από την απόφαση για την έφεση του ΠΑΟΚ για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και την παραδοχή του δικαστή Σκουτέρη ότι ο υπάρχων Πειθαρχικός Κώδικας είναι αστείος και πρέπει να αλλάξει υπάρχουν θέματα... Και στην ταχύτητα που βγαίνουν αποφάσεις αλλά και στο ζήτημα της εφαρμογής Νόμων και Κανονισμών... Η απόφαση να πάρει πίσω τους 3 βαθμούς ο ΠΑΟΚ και να παίξει με κόσμο με την ΑΕΚ ήταν κάτι πρωτοφανές για τα δικαστικά δεδομένα στη 1.04 τα ξημερώματα του Σαββάτου. Επίσης για το ΠΑΟΚ - ΑΕΚ που λογικά έγινε ο κακός χαμός η απόφαση θα βγει σχεδόν 1,5 εβδομάδα μετά την τέλεση του αγώνα ή και παραπάνω...

- Τα ματς που κρίνονται στα δικαστήρια αυξήθηκαν; Σαφώς και ναι. Τα τελευταία τρία χρόνια υπάρχουν διαρκώς προβλήματα με αγώνες και ειδικά ντέρμπι που οδηγούνται στις δικαστικές αίθουσες. Ειδικά φέτος το φαινόμενο έχει πάρει... άλλη διάσταση.

- Ο Πειθαρχικός Κώδικας είναι όπως τον θέλει η Πολιτεία; Και όμως όχι. Με Πειθαρχικό Κώδικα να έχει συνταχθεί εν έτει 2017 και επί της Επιτροπής Εξομάλυνσης στην ΕΠΟ θεωρούν ότι θέλει αλλαγές και ενώ όλη αυτή η διαδικασία έγινε και με το... check από FIFA - UEFA. Άρα βήματα πίσω αφού ο κ. Βασιλειάδης ζητάει άλλον Πειθαρχικό Κώδικα για το 2018 και με πιο αυστηρές ποινές μετά την είσοδο του Ιβάν Σαββίδη με πιστόλι στο γήπεδο της Τούμπας.

- Η προσέλευση του κόσμου στα γήπεδα αυξήθηκε; Όχι. Γενικότερα παρατηρείται ξανά... πτώση στα νούμερα. Τι να δει ο κόσμος; Θέαμα ανύπαρκτο. Σημαντικό ρόλο έχει παίξει και τα πάρα πολλά ματς που έγιναν φέτος «κεκλεισμένων των θυρών».

- Η Super League έχει δυνατότητα οικονομικής επιβίωσης; Με την Λίγκα να μην έχει εξασφαλισμένο επόμενο τηλεοπτικό συμβόλαιο, την Κεντρική Διαχείριση να σπάει και τους χορηγούς να μειώνονται η απάντηση είναι πως όχι. Η Λίγκα βιώνει δύσκολες στιγμές από οικονομικής πλευράς και η Πολιτεία με τις αναβολές και τις διακοπές της προκάλεσε και πρόβλημα με την εφαρμογή ρητρών από τη NOVA.

- Οι δημοσιογράφοι και οι φωτογράφοι προστατεύονται σωστά στα γήπεδα ή ακόμα και εκτός αυτών; Πονεμένη ιστορία. Τα κρούσματα βίας εντός κι εκτός αγωνιστικών χώρων δεν έχουν τελειωμό. Ο δημοσιογράφος και ο φωτογράφος στην Ελλάδα στον αθλητικό χώρο πολλές φορές όταν βρίσκονται σε δύσκολη θέση είναι σαν να μην... υπάρχουν.

- Και ερώτηση φυσικά επί της τελευταίας χρονικά διακοπής. Αποδόθηκαν άμεσα οι ποινές σε Σαββίδη και ΠΑΟΚ για τα όσα έγιναν στην Τούμπα; Όχι. Οι FIFA / UEFA μάλιστα την ημέρα που συναντήθηκαν με τον κ. Βασιλειάδη τον ρώτησαν το τι είχε γίνει με το ένταλμα σύλληψης του Ιβάν Σαββίδη αλλά και με τις ποινές για τον ΠΑΟΚ...

- Και μία ερώτηση εκτός πρωταθλήματος. Ο... αιματοβαμμένος τελικός του Βόλου ήταν ο χειρότερος ever για το Κύπελλο; Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υπήρξε σοβαρό πρόβλημα με τουλάχιστον δύο τελικούς. Ο ένας του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ που καθυστέρησε όσο δεν πήγαινε άλλο και στο φινάλε έγινε σε ένα άδειο ΟΑΚΑ και φυσικά ο «ντροπιαστικός» του Βόλου με τρομερά επεισόδια, τραυματίες και κακή διαιτησία. Και όμως αυτός ο τελικός - ο κάκιστος από κάθε άποψη και πολύ πιθανώς ο χειρότερος ever - και έγινε παρότι άπαντες φώναζαν ότι θα υπήρχε τεράστιο πρόβλημα αλλά και τελείωσε.

Βέβαια θα πρέπει να τονιστεί το εξής. Δεν είναι η τωρινή Κυβέρνηση που θα πάρει πάνω της όλο το ανάθεμα για τα δεινά που συμβαίνουν πολλές-πολλές δεκαετίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ούτε οι προκάτοχοί της έδωσαν ποτέ πραγματικές λύσεις. Τουλάχιστον όχι στα σοβαρά θέματα. Ένα μεγάλο μείον ήταν πως ως χώρα και ως ποδόσφαιρο δεν αξιοποιήσαμε ποτέ επί της ουσίας την κατάκτηση του Euro 2004 και τις άλλες επιτυχίες της Εθνικής μας. Ωστόσο η νυν πολιτική ηγεσία με το τόσο πολύ που ασχολήθηκε και ασχολείται με το ελληνικό ποδόσφαιρο και με τις εξαγγελίες περί... κάθαρσής του να έχει πετύχει ελάχιστα ή πολύ λίγα εάν θέλετε. Προφανώς βέβαια σε όλο αυτό οι ηγεσίες της ΕΠΟ δεν είναι άμοιρες ευθυνών, όπως και η Super League έχει το δικό της μεγάλο μερίδιο.

ΤΑ... ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΕ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΙ ΚΥΠΕΛΛΟ

Ο Γιώργος Βασιλειάδης ανέλαβε το Υφυπουργείο Αθλητισμού στις 4 Νοεμβρίου 2016. Τέσσερις ημέρες μετά το πρωτάθλημα διεκόπη σε μία περίοδο που υπήρχε τότε ο απεσταλμένος της FIFA και εκλιπών πια Κωστάκης Κουτσοκούμνης.

Η πρώτη απόφαση για αναβολή από τον τότε Υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, ήταν τον Φεβρουάριο του 2015. Τον άνθρωπο που το 2016 είχε τρομερή και ανοιχτή κόντρα με την τότε ΕΠΟ και λόγω νομικών θεμάτων και επειδή ήθελε αλλαγή προσώπων στην Ομοσπονδία όπως μπορείτε να θυμηθείτε εδώ. Ήταν το 2015 λοιπόν μετά το ντέρμπι της Λεωφόρου, ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό (σ.σ. με την φωτοβολίδα στον Φινμπόγκασον), καθώς και μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση Δ.Σ. της Super League. Διακοπή μίας εβδομάδας είχε αποφασίσει ο Σταύρος Κοντονής. Έναν μήνα αργότερα, η απόφαση ήταν πια όχι λουκέτο στο πρωτάθλημα, αλλά λουκέτο στα γήπεδα. Για δύο αγωνιστικές είχε αποφασιστεί οι αγώνες να διεξαχθούν χωρίς κόσμο, λόγω επεισοδίων στον αγώνα Κυπέλλου ΑΕΚ – Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ. Αρχικά είχε βάλει μία αγωνιστική κεκλεισμένων των Θυρών και με κόσμο στο Κύπελλο. Αφότου έγιναν τα επεισόδια στο Κύπελλο έβαλε ακόμα μία αγωνιστική κεκλεισμένων.

Το 2015-2106, οι πρώτες σκέψεις για διακοπή υπήρξαν μετά από επεισόδια με μαχαίρωμα ενός οπαδού σε αγώνα Ατρόμητος – ΑΕΚ. Φεβρουάριος του 2016. Δεν εφαρμόστηκε τότε στο πρωτάθλημα, αλλά εφαρμόστηκε λίγες ημέρες αργότερα στο Κύπελλο. Τον Μάρτιο, μετά την διακοπή και τα επεισόδια στον αγώνα Κυπέλλου ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός. Ανακοινώθηκε τότε η ματαίωση του αγώνα Κυπέλλου με την ΑΕΚ με τον Ατρόμητο με την επίσημη ανακοίνωση να βγαίνει 2 ώρες πριν την σέντρα, κάτι που έγινε και την περασμένη Δευτέρα με το ΠΑΣ - Απόλλων για το πρωτάθλημα. Αποφασίζει λοιπόν μετά και κάνει τους δύο ημιτελικούς Κυπέλλου με ΑΕΚ και Ατρόμητο κεκλεισμένων των Θυρών.

Όλο αυτό τότε σε ένα... γαϊτανάκι δίχως όρια και προκάλεσε μεγάλο θέμα και αργοπορία (σ.σ. έναν μήνα και... βάλε) στον τότε τελικό Κυπέλλου ανάμεσα σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό που προγραμματίστηκε να γίνει με προσκλήσεις (σ.σ. ουσιαστικά κεκλεισμένων) και με διαιτητικό τρίο που ήθελε τότε το Υφυπουργείο και ενώ παρόλα αυτά υπήρξε ένταση και επεισόδια.

Το 2016-2017 το πρωτάθλημα... ξεκίνησε με... διακοπή. Για την ακρίβεια, οι πρώτες δύο αγωνιστικές αναβλήθηκαν, μέχρι τον καταρτισμό των πινάκων και τις ριζικές αλλαγές στην διαιτησία και το πρωτάθλημα αντί για Αύγουστο άρχισε Σεπτέμβριο. Προτού γίνουν η 1η και η 2η αγωνιστική (σ.σ. που πήγαν για... Γενάρη), είχε διακοπεί και η 11η. Μάλιστα, τότε είχε διακοπεί κάθε αθλητική δράση. Ήταν Νοέμβριος του 2016, με την απόφαση να λαμβάνεται μετά τον εμπρησμό στο σπίτι του αρχιδιαιτητή τότε, Γιώργου Μπίκα. Η ΚΕΔ άλλαξε πάλι τότε ενώ ο κ. Μπίκας με την συνδρομή Πολιτείας, ΕΠΟ και Λίγκας και ακόμα και των FIFA / UEFA αποζημιώθηκε. Και φυσικά έχουμε και το... σήμερα. Την ανακοίνωση για επ' αόριστον διακοπή στο πρωτάθλημα και το Κύπελλο από τον κ. Βασιλειάδη μετά την εισβολή του Ιβάν Σαββίδη με όπλο στο ΠΑΟΚ - ΑΕΚ και το GREXIT να μην είναι μακρινό, όπως ανέφερε στην Σ.Τ. της FIFA ο Χέρμπερτ Χούμπελ.

Δόθηκαν λοιπόν λύσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο σε όλες αυτές τις περιπτώσεις διακοπών; Μάλλον όχι... Πιο κάτω ψηφίστε στα δύο polls...

 

Τελευταία Νέα