Ο Ερντογάν θέλει... το κεφάλι του «μύθου» Σουκούρ!

Ο Ερντογάν θέλει... το κεφάλι του «μύθου» Σουκούρ!

bet365

Ο «ταύρος του Βοσπόρου», το σύμβολο του τουρκικού ποδοσφαίρου, Χακάν Σουκούρ βρίσκεται στη «μαύρη λίστα» του Ταγίπ Ερντογάν. Το G-Weekend γράφει για το πως μια στενή φιλία μετατράπηκε σε θανάσιμη έχθρα...

Ο Χακάν Σουκούρ, κατηγορείται ότι «είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης», μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, αναφερόμενο στην οργάνωση του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας και η τουρκική ηγεσία έχουν καταστήσει υπεύθυνο για τον σχεδιασμό του πραξικοπήματος. Ταγίπ Ερντογάν και Χακάν Σουκούρ, από δυο στενοί φίλοι μετατράπηκαν σε θανάσιμους εχθρούς.

0% Γκανιότα* & Αποκλειστικά Ειδικά Στοιχήματα στη Novibet * Αφορά την επιλογή «Νικητής Αγώνα» σε επιλεγμένα παιχνίδια πριν την έναρξη''.

Σχετική εικόνα

Η παραπάνω φωτογραφία απεικονίζει μια πολύ ευτυχισμένη στιγμή του Χακάν Σουκούρ. Το 1995, ο γάμος του με την Esra Elbirlik έγινε στο δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης, από τον τότε δήμαρχο της Ταγίπ Ερντογάν, με τον σημερινό επίσης αυτοεξόριστο και αντίπαλο του «σουλτάνου», Γκιουλέν, να είναι μάρτυρας του γάμου.

Από εκείνη την... αξέχαστη στιγμή μέχρι σήμερα η ζωή του θρύλου της χώρας έχει στιγματιστεί. Ο έγγαμος βίος του ζευγαριού τελείωσε λίγους μήνες μετά, ενώ η Esra έχασε τη ζωή της το 1999 στο μεγάλο σεισμό της Ανατολίας, ο ίδιος από βουλευτής της Κυβέρνησης Ερντογάν έγινε... κόκκινο πανί και από ήρωας μετατράπηκε σε ανεπιθύμητο!

Ήταν ένας μύθος, ο Ταύρος του Βόσπορου σε μια χώρα όπου το ποδόσφαιρο είναι τρόπος ζωής. Τα είχε όλα: ρεκόρ γκολ με τη Γκαλατασαράι και τη χώρα του, τεράστιο σεβασμό ακόμα και από τους οπαδούς των άλλων τουρκικών ομάδων, της Φενερμπαχτσέ και της Μπεσίκτας. Επαιξε με τη φανέλα της Μπλάκμπερν, πήρε χάλκινο μετάλλιο σε Μουντιάλ, πέτυχε το γρηγορότερο γκολ κόντρα στη Ν. Κορέα!

Μετά την απόσυρσή του σε ηλικία 36 ετών έγινε σχολιαστής, αλλά οι εντυπωσιακές του γνωριμίες, αλλά και ο σεβασμός των συμπατριωτών του, τον έστειλαν στην τουρκική βουλή με το AKP, το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία σήμερα. Η αντίστροφή μέτρηση είχε αρχίσει… Παντρεύτηκε δεύτερη φορά, έκανε τρία παιδιά και ο Ερντογάν τον είχε στο πλευρό του σε όλες τις μεγάλες στιγμές του. Ωστόσο, ο Σουκούρ έκανε το… λάθος να διατηρήσει στενή σχέση με τον Γκιουλέν.

Σχετική εικόνα
Ο Γκιουλέν είναι μια σκιώδης φιγούρα που ζει στην Πενσυλβάνια, αλλά επιθυμεί απεγνωσμένα να επιστρέψει στην Τουρκία. Η πολιτική σταδιοδρομία του Σουκούρ θα λήξει όταν ξεσπούν οι κοινωνικές αναταραχές το 2013. Τότε αρχίζει και η πολιτική αντιπαράθεση του Ερντογάν με τον Γκιουλέν που κρατά έως σήμερα. Έτσι, το 2013, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τα σχολεία που χρηματοδοτούνταν από τον Γκιουλέν, ο Σουκούρ παραιτήθηκε από το κυβερνών κόμμα και έγινε ανεξάρτητος βουλευτής. Τα προβλήματά του μόλις ξεκινούσαν.


Το Δεκέμβριο του 2015 ο Τούρκος θρύλος αυτοεξορίζεται στις ΗΠΑ με την οικογένειά του, αφότου η Δικαιοσύνη τον κατηγόρησε για προσβολή του Ερντογάν στο twitter. Ο Σουκούρ ήταν πάντα έξυπνος και στην μπόρα που είχε αρχίσει ήξερε πως να προστατευθεί. Το ταξίδι του στις ΗΠΑ ήταν σωτήριο, αφού μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Κωνσταντινούπολη χιλιάδες άνθρωποι που κατηγορήθηκαν για διασυνδέσεις με τους Γκιουλενιστές βρέθηκαν στη φυλακή. Ειδικότερα, τους μήνες που ακολούθησαν, 120.000 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους και 50.000 συνελήφθησαν.

Πριν το ένταλμα σύλληψης που ακολούθησε ο βετεράνος ποδοσφαιριστής είχε την ευκαιρία να παραιτηθεί από τη στήριξη προς τον Φετουλάχ Γκιουλέν, θα ήταν μια τεράστια νίκη για τον «Σουλτάνο», ενώ ο ίδιος θα εξασφάλισε την ελευθερία του και μια ήρεμη επιστροφή. Δεν το έκανε ποτέ, ίσως γιατί δεν γνώριζε τη σκληρότητα του Ερντογάν. Ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας μπορεί να μην ήταν σε θέση να συλλάβει τον Σουκούρ, αλλά ήξερε τον τρόπο να τον πληγώσει. Ο πατέρας του Σελμέτ δεν ήθελε ποτέ να εγκαταλείψει την πατρίδα του και συνελήφθη σε ένα τζαμί στο Adapazari. Κατηγορήθηκε ότι υποστήριζε οικονομικά το πραξικόπημα, κατασχέθηκαν τα χρήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Ο Σουκούρ δεν μπόρεσε να επιστρέψει για να τον σώσει, ήξερε πως θα ήταν και το τέλος της δικής του ελευθερίας. Μάλιστα, φήμες ήθελαν τον πατέρα του να χάνει την μάχη με τον καρκίνο τον περασμένο Ιούνιο μέσα στη φυλακή, κάτι όμως που διαψεύδεται από το καθεστώς Ερντογάν που τονίζει πως ο Σελμέτ έχει βγει από την φυλακή από το 2016 και πως αρρώστησε πέρυσι και όλα αυτά τα διαδίδουν τα ΜΜΕ της επιρροής του Γκιουλέν.

Ο Σουκούρ παραμένει στην εξορία, περιτριγυρισμένος από αναμνήσεις της λαμπρής σταδιοδρομίας του στο ποδόσφαιρο. Αλλά ένας ευαίσθητος άνθρωπος, ο οποίος έχασε τόσο την Τουρκία όταν έπαιξε στο εξωτερικό, βρήκε το όνομά του αμαυρωμένο στη χώρα, όπου μόλις χτύπησε στα γήπεδα και στους δρόμους.

Αποτέλεσμα εικόνας για sukur bakery
Έπαιξε στη Γαλατά, με την οποία κέρδισε συνολικά 14 τίτλους, συμμετείχε 112 φορές στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Τουρκίας, όπου συνολικά πέτυχε 51 τέρματα, ενώ στη διάρκεια της ποδοσφαιρικής του καριέρας σκόραρε 383 φορές. Μικρά γράμματα πλέον και για τον ίδιο, ο οποίος είδε την πατρίδα του να χάνεται... Οι αναμνήσεις μιας λαμπρής σταδιοδρομίας ξεθωριάζουν για εκατομμύρια συμπατριώτες του. Αυτοί βλέπουν έναν... τρομοκράτη, όταν στην Αμερική τον αποθεώνουν για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Στο Πάλο Άλτο της Σίλικον Βάλεϊ, στα προάστια του Σαν Φραντσίσκο, ένας φούρνος με το όνομα "Tüts" έχει γοητεύσει τους κατοίκους. Το μαγαζί του κάνει πάταγο, ο ίδιος θέλει να το μετατρέψει σε αλυσίδα και να ξεχάσει. Οι Τούρκοι λένε πως η πολυτελέστατη βίλα των 3 εκατ. δολαρίων και τα απίθανα αυτοκίνητα τον βοήθησαν να διαγράψει την πατρίδα του, αλλά κανείς τους δεν ξέρει να διαβάσει την καρδιά του.

 

Τελευταία Νέα