Aπό την εντατική στο βάθρο των Ολυμπιακών! (pics)

Δήμος Μπουλούκος
Aπό την εντατική στο βάθρο των Ολυμπιακών! (pics)

bet365

Το GWJ παρουσιάζει την απίστευτη ιστορία του Καναδού snowboarder ΜακΜόρις που όχι μόνο ξέφυγε από το θάνατο, αλλά κατέκτησε σε μικρό χρονικό διάστημα μετά το τρομακτικό ατύχημα, χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο

Στις 11 Φεβρουαρίου ο Καναδός Μαρκ ΜακΜόρις ανέβαινε στο βάθρο, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ για να πάρει το χάλκινο μετάλλιο για την προσπάθεια του στον τελικό του slopestyle. O 24χρονος snowboarder χαμογελούσε ευτυχισμένος στα φλας των φωτογράφων, όχι τόσο για το μετάλλιο, αλλά επειδή κατόρθωσε να φτάσει ως τη Νότια Κορέα και να πάρει μέρος στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός.

Λίγοι ήξεραν την ιστορία του, όταν πριν από 11 μήνες έφτασε ως το... κατώφλι του θανάτου και τελικά όχι μόνο επέζησε, αλλά έγινε και Ολυμπιονίκης, στέλνοντας παντού το μήνυμα της θέλησης και της προσπάθειας. Ηταν στα τέλη του περασμένου Μαρτίου όταν ο ΜακΜόρις πήγε με φίλους του για snowboard στο φημισμένο Whistler, κοντά στο Βανκούβερ, που είναι το πιο όμορφο και πιο μεγάλο χιονοδρομικό κέντρο του Καναδά, το οποίο φιλοξένησε μάλιστα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2010.

Ολη η παρεά, κάνοντας snowboard από μικρά παιδιά, ακολούθησε την... καθημερινότητα της, δηλαδή χιονοδρομία εκτός πίστας, σε μέρη με απάτητο χιόνι. Και φυσικά, άλματα και προχωρημένα κόλπα που μόνο λίγοι μπορούν να κάνουν. Για αυτά τα παιδιά, το snowboard δεν είναι ένα άθλημα, αλλά τρόπος ζωής. Αίσθημα ελευθερίας, επαφή με τη φύση, εκτόξευση αδρεναλίνης...

Εκείνη την ημέρα τραβούσαν σε βίντεο τα κόλπα τους, γεγονός που τους ώθησε σε πιο παράτολμες ενέργειες. Ο Μαρκ, όμως, δεν υπολόγισε καλά ένα άλμα και το κακό δεν άργησε να συμβεί. Ο Καναδός θλητής προσέκρουσε με δύναμη πάνω σε δέντρο με οδυνηρά αποτελέσματα! Οι φίλοι του σοκαρισμένοι πήγαν κοντά του και προσπάθησαν να τον βοηθήσουν. Είχε τους αισθήσεις του και συναίσθηση για το τι έγινε, αλλά του ήταν εξαιρετικά δύσκολο να κουνηθεί. Αμέσως ειδοποίησαν για βοήθεια, αλλά το ελικόπτερο έφτασε δύο ώρες αργότερα με τον Μαρκ να χάνει συνεχώς αίμα...

«Ο Μαρκ είχε τις αισθήσεις του, μας μιλούσε και μας έλεγε που πονούσε περισσότερο. Είδαμε ότι επικοινωνεί και αναπνέει και αμέσως ζητήσαμε βοήθεια. Αν σε πιάσει πανικός σε τέτοιες στιγμές, απλώς χάνεις χρόνο», είπε ο αδερφός του Κρεγκ που ήταν μαζί με τον Μαρκ. Στην αρχή τον πήγαν στον Whistler αλλά λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης μεταφέρθηκε στο Βανκούβερ. Η αρχική διάγνωση ήταν σοκαριστική: Κατάγματα σε 17 κόκκαλα, κυρίως στο σαγόνι, στο χέρι και τα πλευρά, ρήξη σπλήνας, αιμμοραγία στα νεφρά και σοβαρό πρόβλημα στον πνεύμονα.

Οι γιατροί αμέσως τον έβαλαν σε τεχνητό κώμα και προχώρησαν σε δύο σοβαρές εγχειρήσεις. Ευτυχώς, ο οργανισμός του χάλκινου Ολυμπιονίκη το 2014 στο Σότσι ήταν δυνατός και αντέδρασε θετικά στα πολλαπλά τραύματα. Μέσα σε μία εβδομάδα η υγεία του βελτιώθηε και ο ίδιος άρχισε τα ποσταρίσματα στα Social Media. Ωστόσο η σοβαρότητα της κατάστασης του, όπως φαίνεται και από το τεράστιο σκίσιμο στο αριστερό χέρι, έθετε σε κίνδυνο την αθλητική του καριέρα του. Ο αδερφός του, όμως, επέμενε: «Θα παλέψει κάθε μέρα για ν' ανέβει πάλι στη σανίδα. Ο Μαρκ δεν είναι ο τύπος που τα παρατά εύκολα...»

Κι όντως δεν τα παράτησε. Παλεύοντας με τους πόνους, πίεσε τον εαυτό του να επιστρέψει. Πρώτα έριξε το βάρος στην αποθεραπεία και μετά στην προετοιμασία για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς. Η Ολυμπιακή Επιτροπή του Καναδά τον συμπεριέλαβε στην Προολυμπιακή ομάδα το περασμένο φθινόπωρο παρότι δεν ήταν έτοιμος και ο Μαρκ τελικά τους δικαίωσε όλους. Πήγε στην Πιονγκτσάνγκ, αγωνίστηκε στον τελικό του slopestyle και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, με μικρή μάλιστα διαφορά από τους δύο πρώτους, αποτελώντας παράδειγμα για πολλούς.

«Θα ήθελα να μην είχε συμβεί το ατύχημα, αλλά τώρα είναι τόσο ωραίο που τόσοι άνθρωποι μου λένε, “με βοήθησες σε μία δύσκολη στιγμή της ζωής μου ή μου έδωσες κίνητρο”. Είμαι χαρούμενος που μπορώ να παίξω αυτό το ρόλο. Να εμπνέω τον κόσμο είναι καλύτερο από κάθε μετάλλιο!». Κι αν μία φωτογραφία είναι χίλιες λέξεις, το απέδειξε ο Μαρκ ΜακΜόρις με τη φωτογραφία που πόσταρε μετά το χάλκινο μετάλλιο γράφοντας: «Σε ευχαριστώ ζωή»

 

Τελευταία Νέα