Η σπουδαία περίπτωση του Νάντο Ντε Κολό (pics & vids)

Γιάννης Σταυρουλάκης
Η σπουδαία περίπτωση του Νάντο Ντε Κολό (pics & vids)

bet365

Ο Νάντο Ντε Κολό είναι ένας πραγματικά σπουδαίος τύπος και το G-Weekend γράφει για τις ιδιαίτερες πτυχές του Γάλλου γκαρντ της ΤΣΣΚΑ.

Η πρώτη κούπα του Νάντο Ντε Κολό στην Euroleague συνοδεύτηκε από σαμπάνιες και πούρα, έστω κι αν το πρώτο πράγμα που έκανε ο Γάλλος γκαρντ με το που ολοκληρώθηκε ο τελικός στη Mercedes-Benz Arena to 2016, ήταν να… ξεφυσήξει ανακουφισμένος! Είδε, άλλωστε, τον εφιάλτη να επαναλαμβάνεται στα 20.8'' για το τέλος, όταν ο Κώστας Σλούκας έκανε το +2 (83-81) για τη Φενέρμπαχτσε με 2/2 βολές. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είχε χάσει το τρόπαιο με όλους τους πιθανούς τρόπους τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια ωστόσο η ιδέα τού να φτάνει τόσο κοντά στην κορυφή της Ευρώπης και να μην την πατά, δεν ανήκε σε αυτές με τις οποίες είχε συμβιβαστεί ο Ντε Κολό! Ο πρώτος Γάλλος στην ιστορία της ΤΣΣΚΑ Μόσχας οδηγεί εκ του ασφαλούς την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη και το G-Weekend παρουσιάζει τις ιδιαίτερες πτυχές του.

Ο πρώτος μετά τον Ριγκοντό

Στις 9 Ιουλίου 2014 η ΤΣΣΚΑ Μόσχας ανακοίνωσε την απόκτηση του Νάντο Ντε Κολό, ο οποίος έβαλε την υπογραφή του σε συμβόλαιο για 2+1 χρόνια. Εν συνεχεία, ο Δημήτρης Ιτούδης εξήγησε πως: «Μιλήσαμε αμέτρητες φορές, πριν καταλήξουμε σε συμφωνία. Χρειαζόμαστε παίκτες πεινασμένους για επιτυχίες και είμαι σίγουρος ότι το κίνητρο του Νάντο είναι τεράστιο». Έπειτα, λοιπόν, από δύο χρόνια και αφού μεσολάβησε το… κάζο στη Μαδρίτη με την ήττα στον ημιτελικό από τον Ολυμπιακό, ο 30άχρονος γκαρντ έγινε ο πρώτος Γάλλος που κατακτά τον τίτλο μετά από τον Αντουάν Ριγκοντό! Ο άλλοτε κόουτς της Παρί Λεβαλουά και μέλος του Hall of Fame της FIBA αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης με τη Βίρτους Μπολόνια το 1998 και το 2001. Χρειάστηκε, δηλαδή, να μεσολαβήσουν 15 χρόνια προκειμένου ένας Γάλλος να πανηγυρίσει την Euroleague.

Οι διαγωνισμοί στις προπονήσεις

Οι άνθρωποι της ΤΣΣΚΑ τον περιγράφουν ως απόλυτο επαγγελματία και πραγματικό «στρατιώτη». Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Αν, για παράδειγμα, έχουμε προπόνηση στις 12 το πρωί, ο Νάντο είναι στο γήπεδο από τις 10:30!». Ο Γάλλος γκαρντ είναι αφοσιωμένος σε αυτό που κάνει. Ένας φοβερά ανταγωνιστικός τύπος, ο οποίος δεν ανεχόταν να χάνει ούτε στους διαγωνισμούς με τον Άαρον Τζάκσον στο περιθώριο των προπονήσεων και πριν από τους αγώνες της Euroleague! Οι δυο τους σούταραν από κάθε σημείο του γηπέδου. Αν, μάλιστα, κάποιος έκανε το… λάθος και ζητούσε να μάθει από τον Ντε Κολό ποιος κέρδισε, ο Γάλλος γκαρντ γυρνούσε προς το μέρος του με ύφος «Γιατί με ρωτάς»; Επίσης, θα μπορούσε να είχε ασχοληθεί με οποιοδήποτε άλλο άθλημα και να το κάνει εξίσου καλά. Σε παλαιότερη εκδήλωση της ΤΣΣΚΑ, είχε κάνει επίδειξη των ικανοτήτων του στο χόκεϊ επί πάγου!

Πώς ξεκίνησαν όλα

Ο πατέρας του, Μπρούνο, είναι βετεράνος γκαρντ, η μητέρα του, Νικόλ, έχει παίξει μπάσκετ σε επαγγελματικό επίπεδο, ενώ οι δυο μεγαλύτερες αδελφές του, η Σάντι και η Λέιλα Ντε Κολό, αγωνίστηκαν στην πρώτη κατηγορία της Γαλλίας πριν αποχωρήσουν από την ενεργό δράση προκειμένου να αφοσιωθούν στις οικογένειές τους. Για τη φαμίλια Ντε Κολό που… κατοικοεδρεύει στην πόλη Αρράζ της βόρειας Γαλλίας, το μπάσκετ συνιστά τρόπο ζωής. Γι’ αυτό και ως παιδί, όταν ήλθε η ώρα να αφοσιωθεί σε ένα σπορ, η επιλογή του ήταν προφανής. «Όλοι στην οικογένειά μου έπαιζαν μπάσκετ». Μεταξύ αυτών και η νεότερη αδελφή του, Τζέσι. Ο Νάντο έπιασε για πρώτη φορά την μπάλα του μπάσκετ σε ηλικία δύο ετών, ενώ παραδέχεται ότι «παρακολουθούσα την αδελφή μου, Λέιλα, περισσότερο από τον πατέρα μου! Όλοι τους προσπάθησαν να μου εξηγήσουν τι δεν κάνω καλά. Ακόμα και τώρα, αν δουν κάποιο παιχνίδι μου, θα επισημάνουν τα λάθη».

Οι παρατηρήσεις για τις πάσες

Ο Γάλλος γκαρντ μετράει 4 ασίστ μ.ό. σε 20 συμμετοχές στην εφετινή Euroleague. Ποιος, όμως, εκ των άνωθεν… Ντε Κολό τον δίδαξε να πασάρει; «Ο πατέρας μου ήταν πολύ καλός πασέρ! Ήταν επίσης πολύ καλός στο τρανζίσιον. Βλέποντάς τον να παίζει, διαπίστωσα ότι μου αρέσει πολύ αυτό το στιλ». Κι όλα αυτά ενώ δέχτηκε παρατηρήσεις σχετικά με τον τρόπο που μοίραζε τις πάσες στους συμπαίκτες του, την περίοδο που αγωνιζόταν στη Σολέ! «Όταν ήμουν νεότερος, μου άρεσε να πασάρω πίσω από την πλάτη και ανάμεσα από τα πόδια, όμως αυτό δεν άρεσε σε κάποιους προπονητές μου στη Γαλλία! Μου έλεγαν συνεχώς ότι οι πάσες πρέπει να είναι στην ευθεία»!

Θαυμαστής του Σκότι Πίπεν

Το 1997 ο Ταρίκ Αμπντούλ Ουαχάντ ήταν ο πρώτος Γάλλος που έγινε πικ στον πρώτο γύρο του ΝΒΑ Draft και εν συνεχεία αγωνίστηκε στην κορυφαία βιομηχανία μπασκετικού θεάματος στον κόσμο με τους Κινγκς (1997-99), τους Μάτζικ (1999-00), τους Νάγκετς (2000-02) και τους Μάβερικς (2000-03). Τα επόμενα χρόνια οι Γάλλοι έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού: Τόνι Πάρκερ, Ρόνι Τουριάφ, Μπορίς Ντιαό, Γιοάν Πετρό, Μικαέλ Πιετρούς, Γιακούμπα Ντιαβαρά, Μικαέλ Ζελαμπάλ, Νικολά Μπατούμ, Αλεξί Αζινσά, ενώ οι scouts είχαν διακρίνει δυο περιπτώσεις στο Draft του 2009: τον Ροντρίγκ Μπομπουά και τον Νάντο Ντε Κολό, ο οποίος τελικά έγινε πικ στο Νο53 από τους Σπερς. Ο ίδιος παραδέχεται πως «όταν ήμουν νεότερος, ο αγαπημένος μου παίκτης στο ΝΒΑ ήταν ο Σκότι Πίπεν. Στο Σαν Αντόνιο πολλοί έλεγαν ότι ο τρόπος που αγωνίζομαι μοιάζει πολύ με αυτόν του Τζινόμπιλι! Ίσως επειδή έχουμε και οι δυο την ικανότητα να αλλάζουμε θέσεις την ώρα του αγώνα…».

Η πρόταση για το… 5ποντο!

Σε παλαιότερη συνέντευξή του στο netscoutsbasketball.com, ο Ντε Κολό κατέθεσε τη γνώμη του για τις προσθήκες-διορθωτικές κινήσεις που μπορούν να γίνουν ώστε το μπάσκετ να γίνει ακόμα πιο ενδιαφέρον! Τι είχε να πει επί του θέματος; «Δεν μπορώ να πω ότι το παιχνίδι είναι τέλειο. Ίσως θα μπορούσαν να προσθέσουν το σουτ 5 πόντων, αν μπει καλάθι πίσω από το κέντρο του γηπέδου!». Όταν, μάλιστα, ρωτήθηκε για τις σχετικές επιδόσεις του, εξήγησε πως: «Μπορεί να ξεκινήσω με 0/10 όμως μετά θα βάλω 3 ή 4 σουτ στη σειρά!».

Bonus

- Είναι επικοινωνιακός τύπος. Διατηρεί προφίλ στο Instagram, fan page στο Facebook και λογαριασμό στο Twitter, όπου η γαλλική σημαία βρίσκεται σε περίοπτη θέση!
- Πριν από τα παιχνίδια ακούει γαλλικό ραπ: la Fouine, Sinik, Soprano, Maître Gims.
- Δηλώνει μεγάλος φαν της σειράς «Τα φιλαράκια». Έχει παραδεχτεί ότι «γνωρίζω απ’ έξω όλους τους διαλόγους», ενώ έχει όλα τα DVDs της σειράς.
- Όταν δεν παίζει μπάσκετ κι εφόσον υπάρχει διαθέσιμος χρόνος, του αρέσει να παίζει γκολφ. Παρακολουθεί αμερικανικό ποδόσφαιρο και απολαμβάνει να παίζει Playstation με τους φίλους του.
- Μετά το τέλος των αγωνιστικών υποχρεώσεών του, προσπαθεί να περνάει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του και, κυρίως, με τα ανίψια του, στα οποία έχει μεγάλη αδυναμία.
- Ο Γάλλος γκαρντ έγινε ο δεύτερος παίκτης της Βαλένθια που άφησε τους Ίβηρες για τους Σαν Αντόνιο Σπερς, μετά τον Φαμπρίτσιο Ομπέρτο. Ο Αργεντινός βετεράνος σέντερ αγωνίστηκε για τρία χρόνια στην Παμέσα (2002-'05) και εν συνεχεία έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι για λογαριασμό των Τεξανών. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Σαν Αντόνιο, ο Ομπέρτο κατέκτησε το δαχτυλίδι το 2007.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα