Κι αν πατήσουν το κουμπί...

Κι αν πατήσουν το κουμπί...

bet365

Το Κουμπί του Κιμ είναι στο γραφείο του, του Τραμπ είναι μεγαλύτερο, δυνατότερο και δουλεύει. Τι θα γίνει όμως αν η... παράνοια νικήσει και τα πατήσουν; Το G-Weekend αναλύει!

Ο Ντόναλντ Τραμπ ειρωνεύτηκε τον βορειοκορεάτη ηγέτη την Τρίτη, διαβεβαιώνοντας ότι «το δικό του» κουμπί για την εκτόξευση πυρηνικών όπλων είναι «μεγαλύτερο» και «δυνατότερο» από εκείνο του Κιμ Γιονγκ Ουν, κι επιπλέον «λειτουργεί».

«Ο βορειοκορεάτης ηγέτης μόλις δήλωσε ότι «το πυρηνικό Κουμπί είναι πάνω στο γραφείο του συνέχεια. Κάποιος στο εξασθενημένο καθεστώς του που πεθαίνει της πείνας να τον ενημερώσει παρακαλώ ότι έχω κι εγώ Πυρηνικό Κουμπί, που όμως είναι πολύ μεγαλύτερο & πολύ δυνατότερο από το δικό του, και το δικό μου Κουμπί λειτουργεί!», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ποια είναι τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας: Τι ξέρουμε;

Τι εμβέλεια έχουν οι πύραυλοί της; 'Όλη η ενδοχώρα των ΗΠΑ είναι στην εμβέλεια των όπλων μας και το κουμπί είναι πάντα εκεί στο γραφείο μου', είπε ο Κιμ Γιονγκ Ουν στις ευχές του για το 2018. Ο Hwasong-15, βαλλιστικός πύραυλος με εμβέλεια που μπορεί να φτάσει στα 13,000 χλμ. Αυτό βάζει όλον τον κόσμο σε εμβέλεια εκτός από Λατινική Αμερική και Ανταρκτική.

Η εμβέλεια... τσεκαρίστηκε όταν ο Hwasong-15 έκανε δοκιμαστική εκτόξευση τον Νοέμβριο. Ταξίδεψε περίπου 53 λεπτά πριν πέσει στην θάλασσα. Νωρίτερα μες στην χρονιά ο Hwasong-14 είχε εμβέλεια 10,400 χλμ. Έπεσε στην θάλασσα της Ιαπωνίας. Η Βόρεια Κορέα είχε κάνει δοκιμή και με τον μεσαίας εμβέλειας Hwasong-12 που ταξίδεψε 3,700 χλμ. πάνω από την Ιαπωνία και είχε εύρος 4,000 χλμ. που περιλαμβάνει και τη Νήσο Γκουάμ, περιοχή των ΗΠΑ.

Αποτέλεσμα εικόνας για nuclear weapon north korea

Μπορούν να καταρριφθούν οι πύραυλοι; Εάν το THAAD λειτουργεί τη στιγμή της εκτόξευσης και ο πύραυλος μπορέσει να το περάσει, μπορεί να μην καταφέρει να περάσει την Ιαπωνία. Τα ιαπωνικά πολεμικά πλοία Aegis θα πλέουν τριγύρω, απολύτως έτοιμα να εκτοξεύσουν αντιβαλλιστικούς πυραύλους. Εάν ο πύραυλος διασχίσει με επιτυχία τον Ειρηνικό Ωκεανό, η ευθύνη για την κατάρριψή του πέφτει στο αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στην Αλάσκα. Αυτό το σύστημα βέβαια, έχει τρύπες: «Δεν είναι τέλειο και ποτέ δεν θα είναι τέλειο».Συνεπώς, εάν η Βόρεια Κορέα είναι εξαιρετικά τυχερή, μπορεί και να δημιουργήσει ένα ραδιενεργό σύννεφο σε σχήμα μανιταριού πάνω από μια αμερικανική πόλη.

. Για να εξαπολύσει πυρηνικό πόλεμο η Βόρεια Κορέα βέβαια θα πρέπει να έχει και την ανάλογη παραγωγή πυρηνικών όπλων, αλλά και όλες τις υποδομές. Τον Μάρτιο του 2016 το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων της χώρας είχε δημοσιεύσει φωτογραφία με τον Κιμ Γιονγκ Ουν μπροστά σε ένα αντικείμενο που έμοιαζε με μικρή μπάλα και αναφερόταν πως ήταν μία μικροσκοπική πυρηνική κεφαλή. Το 2017 δημοσιεύθηκε φωτογραφία με τον Κιμ να επιθεωρεί μία φερόμενη βόμβα υδρογόνου.

Πόσα πυρηνικά έχει η χώρα; Η Βόρεια Κορέα δηλώνει διαρκώς πως θα συνεχίσει να αυξάνει τα πυρηνικά της όπλα σε ποιότητα και ποσότητα. Στις ΗΠΑ εκτιμούν πως έχει 60 πυρηνικές κεφαλές. Οι ειδικοί τονίζουν πως έχει απόθεμα σε ουράνιο για έξι πυρηνικές βόμβες τον χρόνο. Το 2016 ο Χέκερ από το Πανεπιστήμιο Χόπκινς στην Ουάσινγκτον αποκάλυψε πως η Βόρεια Κορέα φτιάχνει και εμπλουτισμένο ουράνιο για έξι ακόμα βόμβες. Ο Χέκερ είχε δει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της το 2010. Οι ειδικοί μιλούν και για παραγωγή ποσοτήτων πλουτωνίου.

Σχετική εικόνα

Έχει υδρογονοβόμβα; Η Βόμβα υδρογόνου είναι ένα σύγχρονο θερμοπυρηνικό όπλο που η λειτουργία του βασίζεται στη σύντηξη πυρήνων βαρέων ισοτόπων του υδρογόνου σε πυρήνες ηλίου. Κατά την σύντηξη αυτή παράγεται τεράστια ποσότητα ενέργειας που συνοδεύεται από μεγάλο θερμικό κύμα, ωστικό κύμα και ραδιενεργό ακτινοβολία.

Η υδρογονοβόμβα, όπως επίσης λέγεται, αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '50 και από τις δύο πλευρές του τότε Ψυχρού πολέμου, και μέχρι σήμερα αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα όπλα μαζικής καταστροφής στον πλανήτη. Γνωστή διεθνώς και ως H-Bomb (Hydrogen Bomb), συγκριτικά είναι 100 έως και 1.000 φορές πιο καταστροφική απ' ό,τι μια απλή ατομική βόμβα. Έχει λοιπόν τέτοια βόμβα η Βόρεια Κορέα; Τον Σεπτέμβριο του 2017 έκανε το έκτο της τεστ στα πυρηνικά όπλα, λέγοντας πως ήταν με H-Bomb. Η έκρηξη εκτιμήθηκε σε 100 κιλοτόνους, προκαλώντας σεισμό 6.3 ρίχτερ σε βάθος 23 χλμ.. Το ένιωσαν μάλιστα στην Κίνα 400 χλμ. από το σημείο που έγινε το τεστ. Μία H-Bomb είναι 1.000 φορές πιο δυνατή από την ατομική βόμβα που έπεσε στην Χιροσίμα. Τον Ιανουάριο του 2016 η Βόρεια Κορέα μίλησε ξανά για τέτοιο τεστ όμως οι ειδικοί βλέποντας το αποτέλεσμα το αμφισβήτησαν.

Αποτέλεσμα εικόνας για nuclear weapon north korea

Πως απέκτησε τα πυρηνικά; Η Βόρεια Κορέα φαίνεται πως έχει φτιάξει ένα δικό της δίκτυο παραγωγής και ανάπτυξης των πυρηνικών όπλων. Το πρόγραμμά της άρχισε από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης με τον πυρηνικό αντιδραστήρα στο Γιονγκμπιόν το 1965 και το πρώτο πετυχημένο τεστ ήταν το 2006. Η Βόρεια Κορέα έκανε την έκτη της δοκιμή πυρηνικών στην περιοχή του Πουνγιερί το 2017. Οι δορυφόροι εντόπισαν φωτογραφία από εργάτες που βγάζουν νερό από ένα τούνελ που προετοιμάζεται για το επόμενο τεστ.

Η Βόρεια Κορέα έχει πλούσια κοιτάσματα υλικών για βόμβες όπως πλουτώνιο και εμπλουτισμένο ουράνιο. Παρότι η εγκατάσταση του Γιονγκμπιόν χτίστηκε με την συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης και της Κίνας οι δύο χώρες αρνούνται κατηγορηματικά πως προμηθεύουν με υλικό και οτιδήποτε σχετικό τη Βόρεια Κορέα. Το Πακιστάν και η Ινδία έχουν επίσης συνδεθεί σχετικά. Το 2004 ο επικεφαλής επιστημόνων για τέτοια θέματα Αμπντούλ Γκαντέερ Καν τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό επειδή βρέθηκε να μεταφέρει τέτοια τεχνολογία για τη Βόρεια Κορέα και άλλες χώρες. Το 2016 η Ινδία κατηγορήθηκε για ανάλογη ανάμειξη και βοήθεια.

Αποτέλεσμα εικόνας για nuclear weapon north korea

Γιατί κάνει τεστ και πυρηνικές δοκιμές η Β. Κορέα;

1. Διασφαλίζουν την ασφάλεια της χώρας

2. Βγάζουν οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο

3. Δείχνουν να κερδίζουν σεβασμό και πρεστίζ διεθνώς

Τον Απρίλιο ο Υπουργός Εξωτερικών είχε πει ότι οι εγκαταστάσεις πυρηνικών της χώρας είναι τρομερά ισχυρές και δεν θα καθίσει άπραγη σε τυχόν επίθεση των ΗΠΑ. Στην Πιόνγιανγκ θεωρούν πως οι ασκήσεις που γίνονται διαρκώς στη Νότια Κορέα από τις ΗΠΑ είναι μία δοκιμή για το πως θα εισβάλλει η Αμερική στη Βόρεια Κορέα. Η χώρα κατηγόρησε την CIA για δολοπλοκία και απόπειρα δολοφονίας του Κιμ Γιονγκ Ουν. Την ίδια στιγμή ο Επικεφαλής της CIA έλεγε για μία συντονισμένη κίνηση της για σοβαρές απειλές από τη Βόρεια Κορέα.

Η προηγούμενη έκθεση του Stratfor για το ξέσπασμα μιας σύγκρουσης ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τη συμμαχία ΗΠΑ-Νότιας Κορέας τόνιζε: «Οι πρώτες ώρες της σύγκρουσης είναι ουσιαστικά ο χρόνος που η Βόρεια Κορέα πρέπει να χρησιμοποιήσει κάθε πιθανό εργαλείο που διαθέτει». Οι Βορειοκορεάτες θα επέλεγαν τα «παραδοσιακά εργαλεία» τους, που μπορεί να περιλαμβάνουν βιολογικά ή χημικά όπλα —«πιθανότερο χημικά από ότι βιολογικά»— σε μια προσπάθεια να επιβραδύνουν οποιαδήποτε επίγεια ενέργεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες και να καταφέρουν σοβαρό πλήγμα στη βόρεια Νότια Κορέα για μικρό χρονικό διάστημα. Σε μια σύγκρουση στην οποία θα εμπλακούν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ δύσκολο οι Βορειοκορεάτες να βγουν νικητές.

 

Τελευταία Νέα