Από Λεωφόρο σε Τούμπα κι... ανάποδα!

Σταύρος Σουντουλίδης
Από Λεωφόρο σε Τούμπα κι... ανάποδα!

bet365

Λίγο πριν το ντέρμπι της Τούμπας, το Gazzetta Weekend Journal γράφει για τους παικταράδες που φόρεσαν τη φανέλα και των δύο μεγάλων συλλόγων του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Με αφορμή την πρώτη φετινή κόντρα ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκού στην Τούμπα για την 14η αγωνιστική του πρωταθλήματος, πάμε να θυμηθούμε τους παικταράδες που αγωνίστηκαν και με τις δύο φανέλες.

Ο πρώτος παίκτης ο οποίος μετακόμισε από τη μία ομάδα στην άλλη ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ο Μιχάλης Μπέλλης, αφού ενδιάμεσα είχε περάσει από την Πάτρα και την Παναχαϊκή, ωστόσο η πρώτη ηχηρή μετακίνηση ήταν αυτή του Αχιλλέα Ασλανίδη, το καλοκαίρι του 1976, ο οποίος έπαιξε για μια τριετία στον Παναθηναϊκό και έγινε κάτοικος Αθηνών, με τα ξακουστά πατσατζίδικά του να αποτελούν τις δεκαετίες του ’80 και του ‘΄90 «καταφύγιο» πολλών ποδοσφαιρόφιλων και οπαδών.

Το ίδιο δρομολόγιο, Τούμπα – Λεωφόρος, ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια ο Χρήστος Τερζανίδης και ο Αγγελος Αναστασιάδης πριν φτάσουμε στο καλοκαίρι του 1985 και στη μετακίνηση του Χρήστου Δημόπουλου, που υπήρξε ηχηρότατη και εξελίχθηκε σε «casus belli» ανάμεσα στις δυο ομάδες, κυρίως για τις πράξεις του «φονιά» και τον τρόπο προσέγγισης από τους «πράσινους», παραμονές του τελικού κυπέλλου με την ΑΕΛ στο ΟΑΚΑ.

Ο ΠΑΟΚ είχε, ήδη, στεφθεί πρωταθλητής, όμως το θέμα της πενταετίας του Δημόπουλου κυριαρχούσε στην επικαιρότητα. Οι μέρες για τον τελικό πλησίαζαν, ο επιθετικός από την Γαστούνη Ηλείας δεν υπέγραφε την ανανέωση του, αντίθετα απουσίασε από μια προπόνηση για να βρεθεί στην Αθήνα και να μιλήσει με τον Ολυμπιακό! Ο Αυστριακός προπονητής, Βάλτερ Σκότσικ, έκανε το μοιραίο λάθος, να τον συγχωρέσει και να τον πάρει στην αποστολή του τελικού. Άλλωστε, με 12 γκολ σε 28 ματς παρέμενε το «βαρύ πυροβολικό» των ασπρόμαυρων και πρώτος σκόρερ του, έστω κι αν το μυαλό του ήταν «κολλημένο» στο θέμα της μεταγραφής του. Η διοίκηση του Πέτρου Καλαφάτη πρόσφερε 13.000.000 δραχμές, όμως ο «φονιάς» αξίωνε 10 εκατομμύρια δραχμές παραπάνω, ποσό αστρονομικό για την εποχή και τις τσέπες των παραγόντων του.

«Φτάσαμε στην Αθήνα, την παραμονή του τελικού, μπήκαμε στο λεωφορείο, αλλά για περισσότερη από μισή ώρα όλοι περιμέναμε να εμφανιστεί ο Χρήστος. Όλοι τον έψαχναν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, εδώ ο Δημόπουλος, εκεί ο Δημόπουλος, πουθενά… Τελικά μετά από σχεδόν 45 λεπτά αναχωρήσαμε για το ξενοδοχείο, όπου λίγο αργότερα μάθαμε και την εξέλιξη της εξαφάνισης του Δημόπουλου», θυμήθηκε σε μια συνάντηση μας ο εκ των αρχηγών του ΠΑΟΚ, τότε, Κυριάκος Αλεξανδρίδης.

Ο Χρήστος Δημόπουλος, με τη συνοδεία του αδερφού του Γιάννη, είχε μεταβεί στα γραφεία της Μότορ Όιλ, όπου και υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό! ««Ευχαριστώ τους Βαρδινογιάννηδες που μου έδωσαν την ευκαιρία να παίξω μαζί με τον αδελφό μου, Θανάση», ήταν τα περίφημα λόγια, που έβαζαν τέλος στην παρουσία του στον ΠΑΟΚ και αποτέλεσαν «μαχαιριά» για τον κόσμου του, που λαχταρούσε το πρώτο νταμπλ. Ο «Δικέφαλος» μπήκε, το επόμενο βράδυ, στο χορτάρι του Ολυμπιακού Σταδίου χωρίς τον Δημόπουλο, είδε τον Γερμανάκο να αποβάλλει στο 20ο λεπτό τον Βασιλάκο και τα υπόλοιπα είναι ιστορία... (4-1 και πρώτο κύπελλο για την ΑΕΛ).

Μετά από σχεδόν είκοσι χρόνια ήταν η σειρά του Δημήτρη Σαλπιγγίδη, να εξελιχθεί σε «persona non grata» για ένα σημαντικό κομμάτι της ασπρόμαυρης κερκίδας, όταν σε ταραχώδες καλοκαίρι, αυτό του 2006, πρωταγωνίστησε σε ουκ ολίγα επεισόδια πριν ολοκληρωθεί η πώληση του από τον Γιάννη Γούμενο στον Παναθηναϊκό των Βαρδινογιάννηδων. Τέσσερα χρόνια μετά, ο «Σάλπι» θα επιστρέψει στην Τούμπα, αλλά το γυαλί που είχε σπάσει δεν κόλλησε ποτέ, όσες εξηγήσεις κι αν έδωσε για όσα είχαν γίνει προτού υπογράψει στους «πράσινους».

Ο Αγγελος Αναστασιάδης έχει ένα μοναδικό ρεκόρ, καθώς -στη μακρά σταδιοδρομία του- έχει περάσει κι ως ποδοσφαιριστής και ως προπονητής από τον πάγκο του «Δικεφάλου» κι από εκείνον του Παναθηναϊκού. Επίσης είναι ένας από τους παίκτες, που στην καριέρα τους κέρδισαν τίτλους με τις δύο ομάδες, όπως επίσης το έχουν πετύχει οι: Μπέλλης, Ασλανίδης, Χρ. Δημόπουλος, Γεωργιάδης, Μάρκος και Σαλπιγγίδης.

Αισίως οι παίκτες που έχουν υπάρξει παίκτες και των δύο ομάδων έφτασαν τους 33. Έχουμε και λέμε: Μιχάλης Μπέλλης, Αχιλλέας Ασλανίδης, Χρήστος Τερζανίδης, Αγγελος Αναστασιάδης, Χρήστος Δημόπουλος, Νίκος Καραγεωργίου, Θανάσης Δημόπουλος, Κώστας Φρατζέσκος, Σπύρος Μαραγκός, Πέρσι Ολιβάρες, Γιώργος Χ. Γεωργιάδης, Δημήτρης Μάρκος, Λεωνίδας Βόκολος, Παντελής Κωσταντινίδης, Κώστας Χαραλαμπίδης, Θανάσης Τσίγκας, Σαντόρ Τόργκελε, Γιώργος Θεοδωρίδης, Δημήτρης Σαλπιγγίδης, Ντάνι Φερνάντεζ, Κώστας Χαλκιάς, Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, Φίλιππος Δάρλας, Χρήστος Μελίσσης, Μπράις Μουν, Βίκτορ Βιτόλο, Κώστας Κατσουράνης, Αλέξανδρος Τζιόλης, Νίκος Σπυρόπουλος, Σωτήρης Νίνης, Γκόρντον Σίλντεφελντ, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Φάνης Τζανδάρης.

Ο τελευταίος ήταν παιδί των ασπρόμαυρων ακαδημιών, έμεινε στον ΠΑΟΚ μέχρι το καλοκαίρι του 2015 πριν αλλάξει ρότα και αρχίσει η… περιπλάνησή του στην πρωτεύουσα (Ολυμπιακός, Πανιώνιος) για να καταλήξει το περασμένο καλοκαίρι στον Παναθηναϊκό με τον οποίο μόλις πριν από δύο εβδομάδες έκανε την πρώτη του συμμετοχή, παίζοντας για 15 λεπτά στο παιχνίδι κυπέλλου κόντρα στην Παναχαϊκή.

 

Τελευταία Νέα