London calling! (pics)

Χρήστος Κιούσης
London calling! (pics)

bet365

Ο Χρήστος Κιούσης ταξίδεψε σε μια από τις μητροπόλεις του πλανήτη. Το μαγευτικό Λονδίνο. Πήγε, είδε, γεύτηκε, μαγεύτηκε και τα μοιράζεται όλα με τους αναγνώστες του Weekend!

Στο Λονδίνο βρέθηκα για τους NittoATPFINALS με την ευγενική φιλοξενία της Peugeot, αλλά φυσικά δεν περιορίστηκα μόνο στο τένις και στον αγαπημένο μου RF. Όπως σε κάθε ταξίδι άνοιξα καλά όλες μου τις αισθήσεις, όπως κάθε ταξιδιώτης θα έπρεπε να κάνει αναζητώντας το καινούριο, το διαφορετικό, την αληθινή μόρφωση στη ζωή κάθε ανθρώπου. Η επαφή με το διαφορετικό, η γνωριμία με το νέο είναι το πραγματικό παράθυρο στο μυαλό μας, γι αυτό και είναι πάνσοφη η ρήση ότι «Το καλύτερο αντίδοτο στο ρατσισμό και στην αμορφωσιά είναι τα ταξίδια».

Δεν θα το παίξω πολυταξιδεμένος, γιατί δεν είμαι, αλλά αφού σας προέτρεψα με το προχτεσινό μου άρθρο να ταξιδέψετε στο εξωτερικό, για να απολαύσετε τένις στο ανώτατο επίπεδο, σήμερα θα σας προτρέψω να προγραμματίσετε ένα ΣΚ ή ακόμα καλύτερα κάτι παραπάνω για ένα Λονδινάκι. Και τι φίλος θα ήμουν, αν δεν μοιραζόμουν μαζί σας μερικές χρηστικές πληροφορίες, λίγες φωτογραφίες και μερικά tips αφού έχετε την καλοσύνη να με διαβάζετε.

First of all στο Λονδίνο θα πετάξετε με την ταυτοτητούλα σας και μόνο, αλλά θα ήταν χρήσιμο να δηλώσετε στην τράπεζά σας, ότι θα κάνετε χρήση της κάρτας σας στο εξωτερικό, γιατί πιστέψτε με ειδικά στο Λονδίνο, θα την χρειαστείτε την καρτούλα, με μέτρο πάντα. Αν πετάξετε με RyanAir θα προσγειωθείτε στο Stansted, όπου θα πέσει και λίγος έλεγχος κατά την είσοδό σας, αλλά όχι κάτι τρελό.

Θα κατευθυνθείτε στο Λονδίνο, είτε με τρένο και θα φτάσετε μετά από 50 λεπτά περίπου, είτε με λεωφορείο μετά από περίπου μιάμιση ώρα. Και στις δύο περιπτώσεις θα πληρώσετε γύρω στις 28 λίρες ανά ζευγάρι (αν είναι να πας solo, άσ’ το καλύτερα). Ξέχασα να σας πω , προς Θεού μην κάνετε λίρες από Ελλάδα, μπορείτε κάλλιστα να το κάνετε με καλύτερη ισοτιμία στο Λονδίνο. Θα πάρετε γύρω στις 85-86 λίρες ανά 100 ευρώ από κάτι περίεργα γκισέ στο Notting Hill ή στο Camden, αλλά μην ανησυχείτε, μια χαρά θα κάνετε τη συναλλαγή σας.

Μεταξύ άλλων θαυμάσιων όπως το τένις, την καλή παρέα και τον καλούτσικο καιρό που μου επιφύλαξε η εκδρομή αυτή, είχα την τύχη να βρεθώ στο Λονδίνο, ενώ ήταν στολισμένο για Χριστούγεννα. Δεν τους λες φειδωλούς τους Βρετανούς στο στόλισμα κι επίσης δεν τους λες και κακόγουστους. Υπήρχε μια ζεστή οπτικά εικόνα και μια γιορτινή ατμόσφαιρα, που οπωσδήποτε έκανε τη βόλτα πολύ πολύ ευχάριστη.

Από τη δική μου εμπειρία κρίνοντας θα σας προέτρεπα να επισκεφτείτε Σάββατο πρωί το Noting Hill, αφού έχετε δει μια τελευταία φορά τη γνωστή ταινία, ώστε να μελώσει το κορίτσι σας ή το αγόρι σας (depends). Αφεθείτε να βολτάρετε με την ησυχία σας στο μακρόσυρτο παζάρι, χαζέψτε ελεύθερα, απολαύστε τους πλανόδιους μουσικούς (που είναι κλάσεις ανώτεροι από κάτι εγχώριους ανθυποστάρ), ψωνίστε τα σουβενίρ σας, αλλά με φειδώ και φυσικά φωτογραφήστε αβέρτα τα πολύχρωμα δίπατα σπιτάκια που βλέπετε στην τηλεόραση και ξεροσταλιάζετε. Αν πάτε Κυριακή δεν θα δείτε τίποτα παρά τα δίπατα προαναφερθέντα σπιτάκια.

Την Κυριακή επισκεφτείτε το Camden πάλι για βόλτα στο παζάρι (λέμε τώρα), με τη διαφορά ότι ενώ θα περιδιαβαίνετε τους πάγκους, οι άτιμοι οι Άγγλοι θα έχουν βάλει και το “Wish you were here” στα ηχεία του παζαριού, έτσι για να σας αποτελειώσουν. Θα ξεδιαλέξετε second hand ρούχα, γκραβούρες, παλιές φωτογραφικές μηχανές και βινύλια και θα σκέφτεστε «αχ, ας μην τελειώσει ποτέ αυτή η Κυριακή». Στο μέσο της υπαίθριας αγοράς υπάρχει και ένα food park με street food από όλο τον κόσμο και σίγουρα κάτι απ’ όλα θα ταιριάζει στα δικά σας γούστα. Αν πάντως ψάχνετε ένα μέρος να δοκιμάσετε ινδικό, ταϊλανδέζο, γερμανικά wurst, αμερικάνικα burgers ή βρετανικά fish ‘n’ chips κι όλα αυτά back to back, τότε είστε στο σωστό μέρος.

Φτηνό στο Λονδίνο δεν είναι τίποτα κι αυτό οφείλω να το πω, πριν βγείτε για περπάτημα στην Oxford Street ή στη Bond Street. Αν υπάρχει κάτι εξαιρετικά προσιτό για ψώνια, είναι ένα πολυκατάστημα το Primark, σκανδιναβικής προέλευσης, που οι τιμές του θα σας κάνουν να ξεφυσήξετε με ανακούφιση. Κάντε ένα λελογισμένο ντου εκεί (γιατί η φτήνια τρώει τον παρά) και μετά αν σας «λείπει» κάτι, βλέπετε.

Αγαπημένη περιοχή για βόλτες το Covent Garden, πιο σοφιστικέ μαγαζιά, πιο ποιοτικός κόσμος, μέχρι να κατηφορίσετε στο Soho, όπου η «ποιότητα» περνάει σε άλλη διάσταση. Υπάρχουν καλά κρυμμένα μαργαριτάρια και υπάρχουν και κάτι τελειωμένα μαγαζιά, έξω από τα οποία θα δείτε να παρεπιδημεί το αξιοπερίεργο είδος «Δεύτερη Αγγλίδα βγήκε να διασκεδάσει». Ντύνονται λες και παίζουν στα Κόκκινα Φανάρια, είναι σχεδόν γυμνές και με καλοκαιρινό πέδιλο, ενώ έχει 2 βαθμούς και ο φυσιολογικός κόσμος τουρτουρίζει με τα παλτό του, πίνουν σα σαύρες μέχρι που γίνονται κόκκαλο και σωριάζονται στα πεζοδρόμια.

Στο αντίποδα βέβαια μπορείτε να πάτε στo Harrods, να κρυφοκοιτάξετε λούσο, μέχρι να σηκώσετε κάνα ζευγάρι πασούμια και δείτε από κάτω τιμή 400 λίρες ή καμιά κουβέρτα που να γράφει 25000 (ναι είκοσι πέντε χιλιάδες) λίρες. Υπάρχει και delicatessen μέσα στo Harrods, υπάρχει και κρεοπωλείο, όπου ο κιμάς πωλείται προς 4,5 λίρες τα 100 γραμμάρια! (60 ευρώ το κιλό μάστορα, να τ’ αφήσω;) Είχε και ψαράδικο με αστακούς, corner με σαμπάνιες και χαβιάρι, αλλά πήγα από άλλον διάδρομο τελικά. Επειδή μ’ έξυνε, πήγα στα Χριστουγεννιάτικα στολίδια, βρήκα κάτι μπαλίτσες με 10 λίρες κι έφυγα με μια από τις χαρακτηριστικές πράσινες σακουλίτσες. Γενικά εκεί μέσα κυρίως φωτογραφίες βγάλτε, γιατί τα ψώνια τσούζουν λίγο. Είχαν και ταμπέλες 10% έκπτωση τρομάρα τους.

Για να κινηθείτε προφανώς η ταχύτερη λύση είναι το διαβόητο λονδρέζικο μετρό. Εκμηδενίζει αποστάσεις και χρόνο τόσο πολύ, που αν πήγαινε εκπαιδευτική εκδρομή στο Λονδίνο ο πληθυσμός της Θεσσαλονίκης, μετά την ταλαιπωρία που έχει φάει τα τελευταία 30 χρόνια με το ανέκδοτο «Μετρό Θεσσαλονίκης», επιστρέφοντας θα έδερνε, όποιον κυβέρνησε την πόλη και τη χώρα τις τελευταίες πολλές δεκαετίες. Αν είστε τύπος, «α εγώ δεν μπαίνω στο μετρό, φοβάμαι τους τζιχαντιστές», απλά συγκρίνετε τις στατιστικές θυμάτων σε ελληνικούς δρόμους και στο λονδρέζικο μετρό. Αν επιμένετε, θα απολαύσετε να πληρώνετε μοντέρνα vintage cabs.

Βέβαια και το Μετρό δεν είναι φτηνό, το καλύτερο είναι να βγάλετε μια Oyster card με 5 λίρες, να την φορτώσετε για όσες μέρες μείνετε και αν μείνουν χρήματα μέσα, εξαργυρώνετε την τελευταία μέρα μαζί με τις 5 λίρες, που αρχικά δώσατε. Ενώ θα κατεβαίνετε ή θα ανεβαίνετε τις κυλιόμενες σκάλες του Μετρό, θα βλέπετε διαφημίσεις από τα ατελείωτα θεάματα που προσφέρονται στο Λονδίνο, άπειρες θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές πρεμιέρες, shows, συναυλίες, εκθέσεις τέχνης, μουσεία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα μελαγχολήσετε ή θα εκτιμήσετε περισσότερο τα πράγματα που γίνονται στην πόλη σας.

Το ΣΚ στο Λονδίνο είναι πολύ λίγο, ένα ξεμυαλιστικό teaser. Αφεθείτε κυρίως στη βόλτα, στην παρατήρηση, στο σεργιάνισμα των ματιών και του μυαλού, σας παρακαλώ μην ξεχάσετε να δείτε, να απολαύσετε πριν σπεύσετε για selfie. Καταπολεμήστε τη ρημάδα την επιδημία της εποχής μας που λέει, «αν δεν το ανεβάσω στα social media, είναι σαν να μη συνέβη ποτέ». Μερικά πράγματα και μερικά μέρη είναι σαν τα πολύ καλά πάρτι. Δεν περιγράφονται, έπρεπε να ήσουν εκεί. Εμείς χάρη στην Peugeot ήμασταν. Mille mercis…

Υ.Γ. Βασίλη και Τίνη απλά ευχαριστούμε. Το Λονδίνο δε θα ήταν τόσο μαγικό, αν δεν ήμασταν μαζί. Είστε οι ιδανικοί travel-mates.

Υ.Γ.2 Περισσότερες φωτογραφίες και προτάσεις θα δείτε στα δικά μου social, @kiousisq για instagram και twitter και Christos Kiousis στο FB.

 

Τελευταία Νέα