Ό,τι έλειπε από τους άλλους, το είχε ο Σερ Άλεξ...

Κώστας Ζάλιαρης
Ό,τι έλειπε από τους άλλους, το είχε ο Σερ Άλεξ...

bet365

Το GWJ τιμά την ημέρα που ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον ανέλαβε επίσημα τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και εξηγεί γιατί εκείνος ήταν ο μοναδικός που πέτυχε μετά την εποχή του Ματ Μπάσμπι.

Αναζητώντας στοιχεία τα οποία να μην είναι χιλιογραμμένα και χιλιοειπωμένα για τον θρυλικό Βρετανό πρώην προπονητή των «κόκκινων διαβόλων», διαβάζεις στοιχεία τα οποία μένουν στο μυαλό και αποδεικνύουν πόσο... τρελά παιχνίδια παίζει η μοίρα...

Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, όταν αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία του συλλόγου του Μάντσεστερ, αφήνοντας το κλαμπ ως το πιο επιτυχημένο στην Αγγλία, είχε μετρήσει 26,6 χρόνια θητείας.

Από τον Νοέμβρη του 1986 έως και τον Μάιο του 2013, κατάφερε να κάνει πράξη την... απειλή του προς το Μέρσεϊσαϊντ και την μεγάλη του υπόσχεση προς τον κόσμο της Γιουνάιτεντ. «Θα ρίξω τη Λίβερπουλ από τον γα@$@%@ θρόνο της» είχε πει.

Κι όμως ήταν τέτοια η προσωπικότητα και οι ικανότητές του που τον δικαίωσαν και έκαναν όλους εκείνους που στο άκουσμα της ατάκας κρυφογέλασαν, να το θυμούνται πλέον και να καταλαβαίνουν πόσο δούλεψε για να πετύχει και να ικανοποιήσει το μεγάλο του «Εγώ». Αυτό που τον έκανε να κερδίσει σεβασμό και άπαντες να... στέκονται μπροστά τους σαν «στρατιωτάκια», με την καλή έννοια του χαρακτηρισμού.

Το έχει πει άλλωστε και ο Ράιαν Γκιγκς μερικά χρόνια μετά το φινάλε της ιστορικής θητείας του Φέργκιουσον στην ομάδα πως «όταν με πήρε τηλέφωνο λίγες ώρες πριν ο σύλλογος βγάλει την ανακοίνωση της απόφασής του να φύγει από την ομάδα και ν' αποσυρθεί. Είχαμε μιλήσει πολύ στο Κάρινγκτον και όταν είδα το όνομά του στην οθόνη του κινητού μου, σκέφτηκα αμέσως “Θεέ μου, τι χαζομάρα έκανα πάλι” κι ας ήμουν 39 ετών». Τι παραπάνω να πει κανείς ή πόσο πιο πειστικός να γίνει;

Για να επανέλθουμε, είπαμε για τα 26,6 χρόνια που διήρκησε η κοινή πορεία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και του Σερ Άλεξ. Από τότε που το ημερολόγιο έγραφε 6 Νοεμβρίου του 1986, όταν ο Βρετανός πολυνίκης πρώην κόουτς, καθόταν με κάθε επισημότητα στον πάγκο των «κόκκινων διαβόλων», αναλαμβάνοντας, στη θέση του Ρον Άτκινσον.

Στον αριθμό 26 έφτασαν και τα χρόνια που έκανε το κλαμπ να φτάσει ξανά στην κορυφή του αγγλικού ποδοσφαίρου, μετά τη σεζόν 1966-1967. Η Γιουνάιτεντ αναρριχήθηκε στην κορυφή πάλι το 1993. Τι σημαίνει αυτό; Ότι στα πρώτα εφτά χρόνια παρουσίας του Φέργκιουσον στην τεχνική ηγεσία, τα πράγματα δεν ήταν πολύ εύκολα. Καθόλου. Τόσο που το 1990 έφτασε ένα βήμα από την απόλυση, αλλά τον... έσωσε η κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας σε διπλό τελικό με την Κρίσταλ Πάλας και έδωσε... παράταση ζωής στον Σκωτσέζο ώστε να συνεχίσει το έργο του.

Ναι, εν έτει 2017, δεν υπάρχει σύλλογος που να περιμένει εφτά χρόνια μήπως και ο προπονητής που επέλεξε για να πάρει το «τιμόνι» στα χέρια του καταφέρει να οδηγήσει την ομάδα του στην πρώτη θέση...

Μετά τον Ματ Μπάσμπι, ούτε ο Γουίλφ ΜακΓκίνες, ούτε ο Φρανκ Ο'Φάρελ, ούτε ο Τομ Ντόχερτι, ούτε ο Ρον Άτκινσον επέδειξαν τις επιτυχίες που θα περίμενε ο σύλλογος και η διοίκηση. «Ουδείς πέτυχε γιατί... ουδείς είχε αυτό τον εγωισμό και την ανάγκη να τον ικανοποιήσει, όπως ο Σερ Άλεξ» ανέφερε ο Φρανκ ΜακΓκι, που ακολουθούσε ως ρεπόρτερ επί 36 χρόνια την ομάδα και έζησε πολλές καταστάσεις στον σύλλογο.

Με τον Σερ Άλεξ, από τους παίκτες και τους δημοσιογράφους, μέχρι τους... καθαριστές στο εσωτερικό του κλαμπ, τους γραμματείς και τις... κυρίες που ετοίμαζαν το τσάι στο προπονητικό κέντρο, κατάλαβαν γιατί αυτός ο άνθρωπος πέτυχε και γιατί έβλεπε μονάχα μπροστά, δείχνοντας να γνωρίζει από πρώτο χέρι τη σωστή διαδρομή και να έχει απόλυτη πίστη στο έργο του. Το γνωστό... πιστολάκι και οι φωνές που έβαζε στους ποδοσφαιριστές του, είχε φτάσει μέχρι και σε σημείο να εκσφενδονίζει χαρτάκια από τσάι στ' αποδυτήρια, αλλά και να πετάει αντικείμενα στην πόρτα του δωματίου των διαιτητών, σε παιχνίδι όπου η ομάδα του βρισκόταν μπροστά στο σκορ με 3-0!

Κάτω από αυτή την εικόνα του ευγενή και συμπαθέστατου ανθρώπου, ο εγωισμός και ο άλλος εαυτός που έβγαινε σε ό,τι αφορούσε στο ποδοσφαιρικό κομμάτι, τον έκαναν έναν άνθρωπο στον οποίο ουδείς μπορούσε να φέρει αντίρρηση. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ούτε να προσπαθήσει να του ανοίξει διάλογο και να ισχυριστεί κάτι αντίθετο από εκείνον στα θέματα του αγαπημένου του ιππόδρομου, με τον οποίο ασχολείται ακόμα και σήμερα, έχοντας στην κατοχή του άλογα.

Είναι εκείνος που όσο κι αν του άρεσε να συζητάει και να τα μοιράζεται όλα με τους συνεργάτες του και τους πολύ οικείους του ποδοσφαιριστές, πάντοτε κρατούσε... έναν άσο στο μανίκι. Όπως τότε που ο άλλοτε συνεργάτης του στην Αμπερντίν, Τέντι Σκοτ, σε μια από τις πολλές φορές που είχαν πάει για δείπνο, τον είχε ακούσει να παίζει απίστευτα καλά στο πιάνο του μαγαζιού και είχε πει:

«Μου έλεγε τα πάντα, με κάθε λεπτομέρεια. Ακόμα και για τα γκολ του στην ποδοσφαιρική του καριέρα αλλά και για τις χαζές χαμένες του ευκαιρίες. Ε, ποτέ δεν μου είχε πει ότι μπορούσε να παίξει τόσο καλό πιάνο».

Το γεγονός πως δεν φοβόταν να... σπάσει αυγά, έγινε φανερό από την πρόθεσή του να αλλάξει τα πάντα με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Από το πρόγραμμα των προπονήσεων, τον τρόπο λειτουργίας του τμήματος σκάουτινγκ, τον τρόπο λειτουργίας των τμημάτων υποδομής για την ανάδειξη νεαρών παικτών και πάνω απ' όλα την ανάγκη για πειθαρχία στο εσωτερικό της ομάδας.

Ήταν εκείνος που δεν φοβήθηκε να πουλήσει τους Νόμαν Γουάιτσαϊντ, Πολ ΜακΓκραθ και Γκόρντον Στράχαν το καλοκαίρι του 1989, αλλά και να πάρει τους Στιβ Μπρους, Μπράιαν ΜακΚλέιρ και Βιβ Άντερσον, μεταξύ άλλων... Ήταν τρομερό για την εποχή πως στα πρώτα τρία χρόνια της θητείας του είχε πάρει 16 ποδοσφαιριστές έναντι συνολικού κόστους 16 εκατ.ευρώ (με σημερινή αναλογία) και είχε παραχωρήσει 18, με τους Μπράιαν Ρόμπσον και Μάικ Ντούσμπερι να παραμένουν από το ρόστερ που πήρε στα χέρια του!

«Δεν με απασχολεί τι συνέβαινε στον σύλλογο πριν από εμένα. Με όλο τον σεβασμό στο παρελθόν και τις επιτυχίες που έχει καταγράψει η ομάδα. Υπάρχει μόνο ένας δρόμος να ακολουθήσουμε και αυτός είναι προς τα εμπρός. Ανέλαβα έναν μεγάλο ποδοσφαιρικό σύλλογο και θα “τρέξω” τα πράγματα όπως εγώ ξέρω και πιστεύω ότι είναι καλύτερα» είχε γράψει στο programme notes του αγώνα με την ΚΠΡ, στις 22 Νοεμβρίου του 1986.

Κόντρα στους Ρέιντζερς είχε έρθει η πρώτη του νίκη (1-0) ως προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αφού η... ζωή στο «Ολντ Τράφορντ» είχε ξεκινήσει με ήττα (2-0) από την Όξφορντ και ισοπαλία (0-0) με τη νεοφώτιστη Νόριτς...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα