Ο Ισλανδός βοσκός... γίγαντας που θα γράψει ιστορία!

Αντωνία Σπανού
Ο Ισλανδός βοσκός... γίγαντας που θα γράψει ιστορία!

bet365

Από τα πρόβατα και τα τρακτέρ, σε ένα γήπεδο μπάσκετ μόλις 3,5 χρόνια πριν και από εκεί στην πρωταθλήτρια Ισπανίας και στο... ΝΒΑ. Καθόλου άσχημη διαδρομή για τον νεαρό Ισλανδό σέντερ, Τρίγκβι Χλίνασον, ο οποίος έρχεται με φόρα και αναμένεται να γράψει μια ιστορία που θυμίζει... Αντετοκούνμπο.

Ο Τρίγκβι Χλίνασον συνήθιζε να περνάει τις μέρες του κουρεύοντας πρόβατα, μάζευε τον σανό, οδηγώντας snowmobile και κάνοντας ό,τι χρειάζεται για να περνάει ο καιρός στην Ισλανδία όσο το δυνατόν πιο ήρεμα.

«Φίλε μου, ποτέ δεν σταματά. Είναι μια αιώνια δουλειά. Πάντα δουλεύεις», θα πει για τις δουλειές στην φάρμα, που ουσιαστικά ήταν η... προετοιμασία του για το μπάσκετ.

Ο ύψους 2.16μ. νεαρός παίκτης μεγάλωσε με μια φάρμα 11 ανθρώπων σε μια κωμόπολη της Ισλανδίας 900 ανθρώπων, 400 μέτρα πάνω από την θάλασσα και χωρίς μαγαζί για να πάρεις τα απαραίτητα σε απόσταση μικρότερη της μιας ώρας. Στοιχεία όπως αυτά, κάνουν ιδιαίτερη την ιστορία του πρωταγωνιστή, όπως την φέρνει στη δημοσιότητα το «ESPN».

Το μπάσκετ είναι θρησκεία σε χώρες όπως η Σερβία και η Λιθουανία, αλλά στην οικογένεια Χλίνασον οι μπασκετικοί όροι ήταν άγνωστοι.

Ενώ ήταν αθλητικοί από τις χειρωνακτικές δουλειές και τα μηχανοκίνητα αθλήματα, δεν ήταν η οικογένεια που θα κάτσει και θα μεγαλώσει τους πιτσιρικάδες με τα buzzer beater του Τζόρνταν ή τα μεγαλειώδη καρφώματα του Λεμπρόν. Πριν από μερικά χρόνια δεν είχαν ιδέα για το παιχνίδι και μέσα σε 3,5 χρόνια που μετακόμισαν από την φάρμα, ο Χίλνασον είναι πλέον το πιο λαμπρό μέλλον του Ισλανδικού μπάσκετ.

«Είναι μια κατάσταση που δεν μπορείς να εξηγήσεις σε κάποιον που δεν έχει ζήσει στην Ισλανδία ή δεν έχει κάποια σχέση με το μέρος. Όταν ο καιρός είναι άγριος, δεν μπορείς να μετακινηθείς για πουθενά, απλά έχεις κολλήσει σε ένα μέρος. Είναι μοναδικό», θα εξηγήσει ο θρυλικός Ισλανδός γκαρντ, Γιον Στέφανσον.

Τα πράγματα όμως είναι διαφορετικά πλέον. Το μέλλον φαντάζει λαμπρό για το ισλανδικό μπάσκετ και η αιτία έχει ονοματεπώνυμο.

Ο Τρίγκβι Χλίνασον μόλις στα 19 του χρόνια έκανε τεράστιες εμφανίσεις στο Eurobasket U20 στην Κρήτη, δηλώνοντας ξεκάθαρα σε όλο τον μπασκετικό πλανήτη ότι αξίζει την προσοχή και τις προοπτικές που του δείχνουν από το ΝΒΑ.

Μπροστά στα μάτια των σκάουτερ του ΝΒΑ και γενικότερου ενδιαφέροντος οδήγησε την Ισλανδία σε μια ιστορική διάκριση, βάζοντας την στις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, πραγματοποιώντας τεράστια παιχνίδια ενάντια σε ομάδες που έχουν παράδοση στο άθλημα.

Μέτρησε 16 πόντους, 15 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 6 μπλοκς κόντρα στην Γαλλία και 18 πόντους, 9 ριμπάουντ και 5 τάπες ενάντια στην Σερβία. Ο νεαρός σέντερ, που πρόσφατα υπέγραψε 4ετές συμβόλαιο συνεργασίας με την Βαλένθια, είχε μέσο όρο 19.7 πόντους, 14.1 ριμπάουντ, 3.8 μπλοκς και 2.3 ασίστ σε 40 λεπτά που βρισκόταν στο παρκέ σε 7 παιχνίδια που πήρε μέρος.

Μόνο 2 ακόμα παίκτες τέτοιου... μεγέθους έχουν καταφέρει από το 2000 και μετά να έχουν παρόμοια νούμερα και να παίζουν 40 λεπτά: ο πρώην ΝΒΑer Αντρίς Μπιεντρίνς το 2004 και το φετινό ντραφτ πικ των Σίξερς, Ανζές Πασέτσνικς ο οποίος το είχε πετύχει το 2014.«Είναι σαν ακατέργαστο διαμάντι. Όριο του είναι μόνο ο ουρανός», εξηγεί ο Στέφανσον.

Ο Χλίνασον είναι πολύ ψηλός, έχει καταφέρει να έχει πλαστικές κινήσεις, ενώ βγάζει δυναμισμό και είναι αρκετά γυμνασμένος έχει ποιότητα στις κινήσεις του.

Η ικανότητα του να τελειώνει τις φάσεις πάνω από το στεφάνι, να υπερασπίζεται την ρακέτα με το μέγεθος του και να μαζεύει ριμπάουντ και στις δύο πλευρές του παρκέ τον κατατάσσουν σαν έναν ίσως και τον ελπιδοφόρο παίκτη του τουρνουά της Κρήτης ειδικά με την μηδενική εμπειρία που έχει.

Το μπάσκετ δεν είναι στο κορυφαίες προτιμήσεις των Ισλανδών και αυτό φαίνεται. Δεν δίνονται χρήματα και η κορυφαία λίγκα τους δεν είναι καν επαγγελματική.

Οι εγκαταστάσεις χρειάζονται αναδόμηση και γενικά δεν δίνεται σχεδόν καθόλου προσοχή στο άθλημα. Κανείς δεν πίστευε ότι μπορούν να δημιουργηθούν προσδοκίες μεγέθους ΝΒΑ από ένα παιδί που κατάγεται από μια μικρή χώρα 332,500 χιλιάδων ανθρώπων. Οι γονείς του Χλίνασον αποφάσισαν να τον στείλουν το 2013 σε ένα άλλο σχολείο αρκετά μακριά από το σπίτι τους, όχι όμως με σκοπό το μπάσκετ.

Δεν υπάρχει μπάσκετ σε επίπεδο λυκείου στην πόλη του, ενώ προτεραιότητα του πιτσιρικά ήταν να γίνει... ηλεκτρολόγος και να επιστρέψει στην φάρμα να βοηθήσει τον πατέρα του.

Ο θείος του όμως τον ενθάρρυνε παράλληλα προσπαθήσει να μείνει σε φόρμα και να δώσει στο ταλέντο του στο μπάσκετ μια ευκαιρία.

Κάλεσε έναν προπονητή τοπικής ομάδας να δει τον ανιψιό του και τα πρώτα συμπεράσματα του ήταν:

«Δεν πίστευα στα μάτια μου όταν τον είδα. Μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν λιγάκι περίεργο το στιλ του, αλλά αναμφισβήτητα πολύ δυνατός. Τον ρώτησα αν μπορεί να καρφώσει, κάτι το οποίο έκανε εύκολα».

Μερικούς μήνες αργότερα, με ακόμα έναν προπονητή να βοηθάει τον Χίλνασον τον πήραν και ήθελαν να τον πάνε σε έναν αγώνα U18, αλλά ο καιρός δεν τους έκανε το χατήρι. «Εκείνος και ο πατέρας του μας συνάντησαν πάνω σε ένα snowmobile. Ήταν απίστευτο. Ήταν πάρα πολύ απομονωμένοι εκεί πάνω. Υπήρχαν φορές που δεν μπορούσαν να αφήσουν το σπίτι τους για 2 εβδομάδας εξαιτίας του χιονιού».

Τελικά ο προπονητής του κατάφερε να τον πάει και να πείσει τον προπονητή της Εθνικής να πάρει τον πιτσιρικά στην U18 της Ισλανδίας για να τσεκάρει το επίπεδο που βρισκόταν ο Χλίνασον, ο οποίος μέχρι τα 16 του χρόνια δεν είχε δει από κοντά ποτέ ξανά μπάσκετ με ομάδες σε 5 εναντίον 5. «Μιλήσαμε πρώτη φορά πριν από 3 χρόνια πριν. Από τότε μέχρι τώρα έχει διανύσει την απόσταση, ΄είμαι παιδί της φάρμας που μου αρέσουν τα αθλήματα', σε παίκτη που πλέον έχει 4ετές συμβόλαιο με την Βαλένθια. Απίστευτο».

Έγινε προσπάθεια από τον μέντορα του να δουλέψει, ώστε να μπορεί να είναι μέλος της ομάδας U18, κάτι το οποίο πέτυχε, ενώ έπρεπε να πεισθούν και οι γονείς του ότι το μπάσκετ μπορεί να του αλλάξει την ζωή.

Ο Χλίνασον τράβηξε τα βλέμματα το 2016 στο Eurobasket U20 της Β' κατηγορίας, όπου η Ισλανδία κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για την Α'.

Αργότερα εκείνο το καλοκαίρι, συμμετείχε και στην αντρική ομάδα για τα προκριματικά του Eurbasket, όπου συνάντησε τον Στέφανσον, τον καλύτερο παίκτη της ομάδας που πλέον έχει αναλάβει τον ρόλο του καθοδηγητή του.

«Ήταν ακόμα καλύτερος άνθρωπος από παίκτης. Έχει τόσο καλές βάσεις. Είναι τρομερά δομημένος. Μαθαίνει γρήγορα και νομίζω ότι τα βιώματα του θα τον βοηθήσουν στο μέλλον.

Ταπεινός, με τα πόδια του να πατούν στην γη, δουλεύει σκληρά, κάτι που έχει μάθει από την φάρμα σε όλη του την ζωή. Είναι σκληρός».

Η άνοδος του είναι συνεχείς. Αν και είχε τα πάνω του και τα κάτω του την προηγούμενη σεζόν με την Θορ στην πρώτη κατηγορία της Ισλανδίας, την ολοκλήρωσε με 11.6 πόντους και 8 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.

Στην Κρήτη όμως έδειξε ότι οι δυνατότητες του ξεπερνούν το κοντινό μέλλον. Η άνοδος του και τα 40 λεπτά, κατά μέσο όρο, που πέρασε στο παρκέ έδειξαν ξεκάθαρα τα τεράστια βήματα που έχει κάνει από το 2015 μέχρι και σήμερα.

Ο Χλίντασον δεν ταιριάζει απόλυτα στον μοντέρνο τρόπο παιχνιδιού. Άλλωστε θα ήταν δύσκολο με το ύψος του.

Είναι «ωμός» ακόμα. Θέλει «ψήσιμο». Έχει τις βασικές γνώσεις στην ντρίπλα, ενώ θέλει δουλειά στα σκριν του, ενώ η σκέψη του να βυθιστεί στην ρακέτα πρέπει να δουλευτεί, γιατί πολλές φορές είναι αργή. Δεν τρέχει πάντα καλά το γήπεδο, ενώ πολλές φορές αμυντικά πιάνεται στον ύπνο, χάνοντας τον παίκτη που πρέπει να κάνει boxout ή την επαφή του του με την μπάλα. Πολλά από αυτά θα έρθουν με τον καιρό, όπως και τα φυσικά προσόντα που θα δουλευτούν. Τα φυσικά προσόντα όμως τα έχει και με το παραπάνω. Μόνο τρεις παίκτες στο ΝΒΑ και σε αυτό το ύψος έχουν τέτοιο άνοιγμα χεριών. Ο Βούσεβιτς, ο Ντράμοντ και ο Μαριάνοβιτς.

Ο Χλίνασον μπορεί να θέλει δουλειά σε όλους τους τομείς, άλλωστε παίζει μπάσκετ χωρίς υπερβολή μόλις δύο χρόνια, αλλά ακολουθεί τέλεια το πλάνο που υπάρχει για την ανάπτυξη του.

Ο Στέφανσον, που έχει περάσει και εκείνος από την Βαλένθια, τον έχει από κοντά και τον έπεισε να υπογράψει με τους πρωταθλητές Ισπανίας.

Μετά την συμμετοχή του με τους άνδρες στο επερχόμενο Eurobasket, θα βρεθεί στην Βαλένθια για να αρχίσει δουλειά με τους πρωταθλητές Ισπανίας.

Με τέλειο ύψος και γενικά μέγεθος, τεράστια πόδια, εντυπωσιακή κίνηση, πολύ καλά ένστικτα στο μπλοκ και στο ριμπάουντ, αλλά και τρομερή αίσθηση του παιχνιδιού ο Χλίνασον μπορεί να επηρεάσει το παιχνίδι με διαφορετικούς τρόπους, που σύντομα αναμένεται να τον φέρουν στην επικαιρότητα με τρόπο που θα κάνει εκκωφαντικό θόρυβο.

Μέσα σε μια χρονιά αυτά που έχει κάνει είναι απίστευτα. Αν η εξέλιξη του είναι αυτή που όλοι περιμένουν ο Χλίνασον έχει την μοναδική ευκαιρία να γίνει ο 2ος παίκτης της ιστορίας της Ισλανδίας που θα επιλεχθεί στο ΝΒΑ και να γράψει μεγαλειώδη ιστορία.

Η εξέλιξη του σε τόσο λίγο χρόνο είναι απίστευτη και αν φτάσει εκεί που περιμένουν θα έχει γραφτεί ακόμα μια μοναδική ιστορία ζωής.

 

Τελευταία Νέα