Οι Μάγια (ξανα)παίζουν ποδόσφαιρο!

Οι Μάγια (ξανα)παίζουν ποδόσφαιρο!

bet365

Το G-Weekend γράφει για τους Μάγια! Μια τις πρώτες φυλές που έπαιξαν ποδόσφαιρο, όχι όμως υπό τη σημερινή μορφή του, αλλά λειτουργώντας σ’ ένα… βίαιο περιβάλλον.

Χιλιάδες χρόνια μετά κι έχοντας προσάψει την τωρινή μορφή του ποδοσφαίρου στον πολιτισμό των Μάγια, σε μία μικρή πόλη στα βάθη της Γουατεμάλας προσπαθούν να συνδυάσουν τον βασιλιά των σπορ με τις παραδόσεις του ξακουστού πολιτισμού.

Στην πραγματικότητα, το συγκεκριμένο εγχείρημα αντλήθηκε από ένα χαμένο όνειρο ενός ανθρώπου ο οποίος λόγω ανέχειας αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη φιλοδοξία της αναζήτησης επαγγελματικής καριέρας και περιορίστηκε στις εργασιακές συνήθειες της φυλής. Λόγω του 36ετούς (1960-1996) εμφυλίου πολέμου στη Γουατεμάλα που κόστισε την απώλεια ή την εξαφάνιση 200.000 Μάγια, σήμερα στη Γουατεμάλα ελάχιστοι Μάγια επιλέγουν την παραδοσιακή ενδυμασία. Τούτο βέβαια σχετίζεται με την οικονομική κατάστασή τους καθώς η απομίμηση μιας μπλούζας του Κριστιάνο Ρονάλντο ή του Λιονέλ Μέσι στοιχίζει 14 σεντ, ενώ αν βγει στην αγορά η ενδυμασία των Μάγια το κόστος αγοράς της ανέρχεται στα 270 δολάρια!

Η φούστα είναι κατασκευασμένη από μαλλί, τα χρώματα αλλά και ο τρόπος ραφής τόσο της μπλούζας όσο και της ζώνης ουσιαστικά αναδεικνύουν το δόγμα των Μάγια για την ιδιαίτερη σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Η δημιουργία της παραδοσιακής ενδυμασίας εντάσσεται στις ευθύνες των γυναικών της πόλης και φυσικά είναι διαθέσιμη προς αγορά.

Ο άνθρωπος που προσπαθεί να αναβιώσει το ποδόσφαιρο στην πόλη Xejuyup, 4.000 κατοίκων, ονομάζεται Αντόνιο Περεσού. Και δεν χρειάζεται να αναζητήσετε προσωπικά στοιχεία γι’ αυτόν διότι δεν έκανε επαγγελματικά καριέρα στο ποδόσφαιρο, αλλά περιορίστηκε στη συμμετοχή σε ερασιτεχνικές ομάδες. Βέβαια στο χωριό του είναι ένας θρύλος. Ένας σύγχρονος βασιλιάς μιας «ζούγκλας» καθώς η πόλη βρίσκεται στα πόδια μιας οροσειράς, περιστοιχίζεται από πυκνή βλάστηση και τοπίο μοιάζει παραδεισένιο, προκαλώντας ανισορροπία λόγω της φυσικής ομορφιάς και των πενιχρών συνθηκών ζωής των ανθρώπων.

Η ποδοσφαιρική ομάδα ονομάζεται C.S.D Xejuyup, ιδρύθηκε το 1982 γιατί ο Περεσού ήθελε να πετύχει δύο πράγματα. Καταρχάς τη διατήρηση των αξιών και των παραδόσεων των Μάγιας και δεύτερον, τη διάδοση του αθλήματος που έχει στην ψυχή του. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι αθλητές της ερασιτεχνικής ομάδας φορούν τις παραδοσιακές ενδυμασίες των Μάγια, στην πραγματικότητα είναι από τους ελάχιστους που το κάνουν στη Γουατεμάλα. Αρχηγός της ομάδας είναι ο γιος του Περεσού, Μιγκέλ, ο οποίος νιώθει την ανάγκη να ακολουθήσει το δόγμα του πατέρα του.

Αυτή η «απελπισμένη» προσπάθεια του Περεσού πηγάζει από το γεγονός ότι, η πλειοψηφία των απογόνων των Μάγια έπαψαν να διαδίδουν τις παραδόσεις της φυλής τους, έως και σταμάτησαν να διδάσκουν στα παιδιά τους τη γλώσσα των Μάγια. Τούτο στοιχειοθετεί μέγιστο κίνδυνο ουσιαστικού αφανισμού της φυλής. Προς αυτήν την κατεύθυνση λειτουργούν και οι κανόνες παγκοσμιοποίησης καθώς ένα «σετ» από τη λαϊκή αγορά στοιχίζει το 1/270 σε σχέση με την παραδοσιακή ενδυμασία των Μάγια.

Η C.S.D Xejuyup δεν συμμετέχει σε κάποιο από τα Εθνική Πρωταθλήματα της Γουατεμάλας, είναι εξάλλου αδύνατο να λειτουργήσει υπό επαγγελματικά πρότυπα καθώς οι αθλητές της είτε είναι μικρά παιδιά, είτε μεροκαματιάρηδες οι οποίοι θέλουν να τιμήσουν τους προγόνους τους. Πάντως, ο Περεσού – ως δάσκαλος γυμναστικής σε δημοτικό σχολείο – έχει σκοπό να κάνει το δικό του… παιδομάζωμα με ξεκάθαρο στόχο να συνεχίσει το έργο του, τη διατήρηση της παράδοσης της φυλής του.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα