Γιατί ξεχωρίζει ο υβριδικός χλοοτάπητας; (pics)

Δημήτρης Τομαράς
Γιατί ξεχωρίζει ο υβριδικός χλοοτάπητας; (pics)

bet365

Με υβριδικό χλοοτάπητα το γήπεδο Καραϊσκάκη πρωτοπορεί και είναι στην ελίτ των γηπέδων της Ευρώπης. Το Gazzetta Weekend αποκαλύπτει τα μυστικά του εν λόγω χλοοτάπητα και ποια γήπεδα τον έχουν!

Η SIS International είναι η εταιρεία που εγκατέστησε τον καινούριο χλοοτάπητα του Ολυμπιακού στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Για όσους δεν το γνωρίζουν σύμφωνα με τις προδιαγραφές της UEFA το γήπεδο των Πειραιωτών ανήκει στην ελίτ των εδρών των ευρωπαϊκών ομάδων. Μαζί με άλλους 28 συλλόγους στην Ευρώπη έχει μία έδρα που ξεχωρίζει. Η εταιρεία SIS σε ενημέρωσή από πέρυσι είχε επισημάνει πως το Καραϊσκάκη είναι ίσως το μόνο γήπεδο στην Ελλάδα ικανό να φιλοξενήσει τελικό ευρωπαϊκών διοργανώσεων! Η εγκατάσταση του SISGrass - όπως λέγεται η σχετική τεχνολογία - ολοκληρώθηκε στις αρχές του Ιουλίου 2016. Πρόκειται για τον πρώτο υβριδικό χλοοτάπητα στην Ελλάδα!

Γεγονός που προσφέρει την δυνατότητα μεγαλύτερης αντοχής και ανθεκτικότητας σε σχέση με τον προηγούμενο που ήταν μόνο με φυσικό χόρτο και επίσης δεν θέλει την ίδια συνεχή περιποίηση. Ο χλοοτάπητας ανακατασκευάστηκε με την συμβολή τοπικής εταιρείας και την εποπτεία της εν λόγω ξένης εταιρείας. Ο σχετικός μηχανισμός κατασκευής χρησιμοποιήθηκε για να κάνει τον συνδυασμό φυσικού χόρτου με συνθετικό σε μία έκταση 7.500 m2 (σ.σ. 1 στρέμμα είναι 1000 m2). Το υβριδικό αυτό σύστημα, το οποίο αποτελεί την ιδανική λύση για τους συλλόγους που έχουν... θέματα με το φυσικό γρασίδι τους αλλά και ταυτόχρονα δεν επιθυμούν την χρήση μιας 100% τεχνητής επιφάνειας. Είναι ένας χλοοτάπητας κατά ένα ποσοστό τεχνητός και το υπόλοιπο με φυσικό χόρτο.

ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΡΑΒΕΥΘΕΙ

Η συγκεκριμένη τεχνολογία και αυτός ο χλοοτάπητας έχουν γίνει αποδέκτες διεθνών και πολύ μεγάλων βραβείων. Και για τον τρόπο δημιουργίας τους και για την συντήρησή τους.

Η τεχνολογία:

- Αυξάνει την ανθεκτικότητα του χόρτου και του χλοοτάπητα και παρέχει την δυνατότητα για περισσότερες ώρες αγώνα μες στην χρονιά.

- Μπορεί να επανέλθει πιο γρήγορα και εύκολα μετά την... καταπόνησή του από αγώνα.

- Οι ίνες του έχουν δοκιμαστεί σε διοργανώσεις FIFA και ακόμα και μεγάλους τελικούς ράγκμπι.

- Ο χλοοτάπητας δεν είναι τόσο σκληρός για τα πόδια του παίκτη και τον βοηθά να αποδώσει πιο καλά.

- Ουσιαστικά χρειάζεται μία συντήρηση μία φορά τον χρόνο.

- Κάνει εκτός από γήπεδα ποδοσφαίρου και ράγκμπι και για τένις, γκολφ και κρίκετ.

- Κάτω από το γήπεδο υπάρχει ολόκληρος μηχανισμός που βοηθά και στην συντήρησή του αλλά και στο πως να βγαίνει σωστά το νερό για να ποτίζεται.

Στην παρακάτω φωτογραφία μπορείτε να δείτε το χόρτο και όλο το υπέδαφος του χλοοτάπητα:

Αρχικά μία στρώση φυσικού χόρτου μετά το συνθετικό χόρτο της SISGrass, μετά τρεις... ζώνες με τις ρίζες, υπόγειο σύστημα για την σωστή θερμοκρασία και μηχανισμός με έξοδο για το νερό και μεμβράνη με γεωύφασμα. Το γεωύφασμα είναι ένα μη υφαντό ύφασμα το οποίο λειτουργώντας σαν φίλτρο, δεν επιτρέπει στο χώμα που βρίσκεται από πάνω να κατέλθει στα βαθύτερα στρώματα και ενώ αφήνει το νερό να περάσει από του πόρους του. Χρησιμοποιείται και σε φυτεύσεις και μεταφυτεύσεις.

ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΜΕ SISGRASS ΚΑΙ Η ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ!

Ο Ολυμπιακός είναι ο μόνος εκπρόσωπος της Ελλάδας με αυτό το σύστημα. Ο εν λόγω χλοοτάπητας είναι στο Λουζνίκι, στο γήπεδο της Ροστόβ και το Καλίνιγκραντ, στην έδρα της Εθνικής Αγγλίας, το St George's Park, στο γήπεδο των Τσέλσι και Ντέρμπι Κάουντι, με την έδρα της Ντέρμπι να χρησιμοποιείται και από την Εθνική. Σε Μπόρνμουθ, Χαλ, Φούλαμ, Εθνικό στάδιο Μάλτας, το προπονητικό της Μπιλμπάο, το γήπεδο της Αλ Νασρ, των Μπεσίκτας και άλλων συλλόγων σε Τουρκία, της Μόναχο 1860 και ομάδων σε Σουηδία και Ισραήλ. Μάλιστα η εταιρεία θεωρεί πολύ σπουδαία την συνεργασία της με Ολυμπιακό και το άνοιγμα στην Ελλάδα. Ειδικά πάντως οι Άγγλοι έχουν να πουν τα καλύτερα για αυτήν την τεχνολογία και τον χλοοτάπητα.

 

Τελευταία Νέα