Εκεί που απλά δεν υπάρχεις, χωρίς internet και κινητό! (pics)

Εκεί που απλά δεν υπάρχεις, χωρίς internet και κινητό! (pics)

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη και γράφει για την καθημερινότητα στο πολύβουο και πολυεθνικό Μανχάταν και τις τεράστιες αντιθέσεις που χαρακτηρίζουν τη ζωή στο κέντρο του κόσμου σε σχέση με την αντίστοιχη της Αθήνας.

Αν θέλει κάποιος να πάει στο «Μεγάλο Μήλο», επιβάλλεται να επιλέξει απευθείας πτήση της Emirates ή της United Airlines, που προσγειώνεται στο αεροδρόμιο του Νιού Τζέρσι και να αποφύγει το “JFK”, όπου γίνεται στην κυριολεξία χαμός. Προτιμότερο να κάνετε 45 λεπτά με το ταξί ή το αυτοκίνητο για να φτάσετε στο Μανχάταν, παρά να μπλέξετε στον πλέον πολυσύχναστο αεροσταθμό του κόσμου, απ΄ όπου δεν ξεμπλέκει κανείς (μέχρι να βγεις από το αεροσκάφος, να περάσεις από το immigration και να πάρεις τις βαλίτσες σου) σε λιγότερο από δύο ώρες! Στο Νιούαρκ, αντίθετα, οι περισσότερες πτήσεις φτάνουν νωρίτερα του αναμενόμενου, η ταλαιπωρία στον έλεγχο των διαβατηρίων είναι άγνωστη λέξη και όταν πλέον προσεγγίσετε τους ιμάντες των αποσκευών, οι βαλίτσες έχουν ήδη εμφανιστεί.

Το απίστευτο με τη Νέα Υόρκη είναι η ταχύτητα και η ζωντάνια με την οποία κινούνται τα πάντα! Το subway λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, αν εξαιρέσεις κάποιους απομακρυσμένους σταθμούς, ενώ χωρίς καμία υπερβολή, βρίσκεστε στην πόλη που δεν υπάρχει κάτι που θα θελήσετε να κάνετε και δεν θα το βρειτε! Αρκεί να έχετε κινητό με απεριόριστη χρήση του internet, μεγάλη μπαταρία και δυνατότητα κλήσεων εντός και εκτός Ηνωμένων Πολιτειών! Για να μην νομίζετε ότι υπερβάλουμε τα πακέτα των αμερικανικών εταιριών κινητής τηλεφωνίας, είναι συγκριτικά, το πιο φθηνό αγαθό στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και μία κάρτα που παρέχει όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα, κοστίζει περίπου 60 δολάρια το μήνα!

Καθόλου άσχημα, αν αναλογιστείτε ότι στην Αμερική και ειδικότερα στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, το τηλέφωνο είναι προέκταση του χεριού σας. Μία απλή διαδρομή με το μετρό, φτάνει για να συνειδητοποιήσετε του λόγου το αληθές. Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν σύμπτωση, αλλά μετά την δεύτερη και τρίτη φορά, έπιασα τον εαυτό μου να μετράει ποιοι από τους επιβάτες του βαγονιού στο οποίο βρισκόμουν, δεν ασχολούνταν με το πολυτιμότερο υλικό αγαθό της ζωής τους. Πολύ σπάνια θα συναντήσεις δύο ανθρώπους που θα κάθονται απλά ή θα συζητούν και σε ένα μεγάλο βαθμό, έτσι εξηγείται η απόλυτη ησυχία που επικρατεί. Όλοι οι σταθμοί έχουν free wifi με εντυπωσιακές ταχύτητες, ενώ όποιον κι αν σταματήσεις στον δρόμο για μία πληροφορία, είναι δεδομένο, ότι πριν σου απαντήσει, θα συμβουλευτεί το κινητό του. Δεν είναι απλά εξάρτηση, είναι μέρος της καθημερινότητας.

Η ζωή είναι δομημένη κατά τέτοιο τρόπο, που όλοι τρέχουν σαν ρομπότ για να προλάβουν να είναι συνεπείς σε όλες τις υποχρεώσεις τους και να δικαιολογήσουν τον μισθό τους, με αποτέλεσμα να εκδηλώνουν την ενόχλησή τους όταν τους διακόπτεις και στην ουσία να μην «ζουν» τις καθημερινές και να αφιερώνουν τα σαββατοκύριακα στην ξεκούραση και το φαγητό. Ένα εντυπωσιακό στοιχείο που χαρακτηρίζει τις περισσότερες Νεοϋορκέζικες οικογένειες, ανεξάρτητα του βιοτικού τους επιπέδου, είναι η τυπική έως ανύπαρκτη σχέση των γονιών με τα παιδιά τους, που μεγαλώνουν είτε μόνα τους, είτε με την νταντά τους και φυσικά έχουν κινητό, πριν καν συμπληρώσουν την πρώτη δεκαετία της ζωής τους.

Μία βόλτα σε προάστια όπως το Λονγκ Άϊλαντ ή το Κουίνς, το Μπρούκλιν ή το Χάρλεμ την ώρα του σχολάσματος, αρκεί για να χαζέψει κανείς τους πιτσιρικάδες να επιστρέφουν από το σχολείο σε παρέες, με ύφος που προδίδει ότι είναι ικανοί να την πουν στον οποιονδήποτε περαστικό. Εκτός από την Αστόρια, που πλέον ελληνοκρατείται σε απόλυτο βαθμό. Οι κεντρικοί δρόμοι είναι γεμάτοι ελληνικά μαγαζιά πάσης φύσεως (από super-market, καθαριστήρια και παντοπωλεία μέχρι εστιατόρια και πλανόδιους πωλητές με εξαιρετικό «βρώμικο») και περπατώντας, ακούς μόνο ελληνικά. Μπορείς να πιεις εξαιρετικό φραπέ και freddo cappuccino και να πιάσεις κουβέντα με αγνώστους, που στην πορεία μπορεί να αποδειχθούν φίλοι φίλων ή συγγενείς συγγενών. Μόλις τρεις με πέντε στάσεις από την είσοδο του Σέντραλ Παρκ, χτυπάει η καρδιά της ελληνικής ομογένειας στη Νέα Υόρκη. Δίπλα στον τερματικό σταθμό “Astoria-Ditmars” βρίσκεται η έδρα του ραδιοφωνικού σταθμού “Cosmos FM”, που αποτελεί την ελληνική φωνή στην μεγαλύτερη μεγαλούπολη του πλανήτη και στεγάζεται σε ένα κτίριο που ανήκει σε Έλληνες μετανάστες από τη Νίσυρο.

Γενικά, οι συμπατριώτες μας, που ζουν μόνιμα στην περιοχή, αγγίζουν τις 500.000 και μερικοί απ' αυτούς, είναι από τους πιο πλούσιους επιχειρηματίες του τόπου. Γενικά το «Μεγάλο Μήλο», είναι η πιο ακριβή περιοχή στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι τιμές των ενοικίων και των σπιτιών βρίσκονται στα ύψη. Ειδικότερα, για να ζει κάποιος στο Μανχάταν, δύσκολα τα φέρνει βόλτα αν δεν βγάζει μίνιμουμ 200.000$ μικτά τον χρόνο. Η μετακίνηση με ταξί είναι «τσουχτερή» (το μίνιμουμ για μία κοντινή διαδρομή είναι 15$), το εισιτήριο μίας απλής διαδρομής στο subway (μετρό) κοστίζει 3$, ενώ η κάρτα για απεριόριστες διαδρομές με διάρκεια μίας εβδομάδας, τιμολογείται στα 33$, όταν στην Ελλάδα η μηνιαία κάρτα κάρτα πωλείται στα 30 Ευρώ!

Δεν μιλάμε για το φαγητό, τα ψώνια και την διασκέδαση! Έχετε έρθει στον... παράδεισο! Στο Μανχάταν βρίσκονται τα καλύτερα και τα ακριβότερα εστιατόρια του κόσμου, όπου μπορεί ο καθένας να δοκιμάσει όποια κουζίνα θέλει. Στη βορειοκεντρική πλευρά βρίσκονται τα καταστήματα όλων των κορυφαίων οίκων ρούχων, υποδημάτων και καλλυντικών και το καθημερινό shopping-therapy δίνει και παίρνει. Τα προϊόντα αμερικανικής προέλευσης είναι πολύ πιο φτηνά απ' ότι στην Ευρώπη, ενώ αντίθετα, οι ευρωπαϊκές μάρκες κοστίζουν πιο ακριβά απ' ότι στα μέρη μας. Αν θέλει κάποιος να διασκεδάσει, η New York by night (Soho και Canal street) προσφέρεται για non-stop partying και μπορεί να πραγματοποιήσει κάθε είδους επιθυμία, αρκεί η πιστωτική κάρτα του εκάστοτε ενδιαφερόμενου να έχει υψηλό όριο.

Η φημισμένη Times Square δεν λέει πολλά πράγματα, ειδικότερα το πρωί, ενώ δέος προκαλεί ο ναός του μπάσκετ, το θρυλικό «Madison Square Garden», που αποτελεί το σπίτι των Νικς. Οι γύρω δρόμοι έχουν πεζοδρομηθεί και φιλοξενούν υπαίθρια cafe αλλά και φωτογραφήσεις περιοδικών, με τα μοντέλα να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των περαστικών. Τα κορυφαία αξιοθέατα της πόλης λόγω και του ιστορικού συμβολισμού τους, είναι το «άγαλμα της Ελευθερίας» στην είσοδο της πόλης από θαλάσσης, το νέο World Trade Center στο νότιο Μανχάταν και φυσικά το Central Park.

Η πρόσβαση στο σήμα κατατεθέν της Νέας Υόρκης γίνεται μέσω ferryboat, ενώ αν κάποιος δεν θέλει να μπει στον κόπο να «φάει» τις ουρές για να ανέβει πάνω στο κεφάλι του αγάλματος, μπορεί να πάρει το καραβάκι για το Staten Island, που περνάει ακριβώς μπροστά από το νησάκι και να θαυμάσει την επιβλητικότητα του μνημείου. Το καινούριο «Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου» είναι το ψηλότερο κτίριο στη Νέα Υόρκη (541 μέτρα) και το 4ο ψηλότερο στον κόσμο μετά τον ουρανοξύστη Μπουρτζ Χαλίφα στο Ντουμπάϊ (828 μέτρα), τον Πύργο της Σανγκάης (632 μέτρα) και το Mecca Royal Clock Tower Hotel (601 μέτρα) κι έχει συνολικά 104 ορόφους. Από την κορυφή του μπορεί κανείς να αγναντεύσει όλη την πόλη, ενώ εκεί στεγάζεται και το Memorial Museum, που τιμά τη μνήμη των συνολικά 2996 ψυχών που χάθηκαν στην τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, στους δίδυμους πύργους που καταστράφηκαν. Ακριβώς απέναντι, βρίσκεται και η ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που επίσης ισοπεδώθηκε και έχει σχεδόν ξαναχτιστεί από τον γνωστό Ισπανό αρχιτέκτονα, Σαντιάγκο Καλατράβα, χάρη σε δωρεές Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών, που λέγεται ότι ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια δολάρια.

Αφήσαμε για το τέλος, την καρδιά της Νέας Υόρκης, που χτυπάει καθημερινά στο κέντρο του Μανχάταν, όπου βρίσκεται το Central Park, που είναι το μεγαλύτερο δημόσιο πάρκο του κόσμου και αποτελεί μία τεράστια όαση δροσιάς και πράσινου, μέσα στην πιο πολύβουη πόλη του πλανήτη. Περιέχει τεχνητές λίμνες, εκτεταμένα μονοπάτια πεζοπορίας, ζωολογικό κήπο, καταφύγιο για άγρια ζώα και πουλιά, μεγάλες εκτάσεις με γρασίδι για ξεκούραση και σπορ καθώς και παιδικές χαρές. Οποιαδήποτε ώρα και να το επισκεφτεί κανείς, σφύζει από ζωή και κατακλύζεται από πολίτες που θέλουν να γυμναστούν, να τρέξουν, να κάνουν ποδήλατο αλλά και να ξεφύγουν από τους ασύλληπτους ρυθμούς της πόλης, ψαρεύοντας ή κάνοντας μία έναν ήσυχο περίπατο. Αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο τον τουρίστα, όμως, είναι ότι το πάρκο είναι χτισμένο ανάμεσα σε τεράστιους ουρανοξύστες και ουσιαστικά αποτελεί μία ατελείωτη έκταση, που σου δίνει την ευκαιρία να αλλάξεις μονομιάς το τσιπάκι και να ηρεμήσεις, αλλάζοντας παραστάσεις και ερχόμενος σε επαφή με την φύση...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!