Ο "Gil" κέρδισε τον Αρίνας! (vid, pics)

Ο "Gil" κέρδισε τον Αρίνας! (vid, pics)

bet365

Ο Γκίλμπερτ Αρίνας έκανε τόσο μεγάλη την εικόνα του, που «χάθηκε» κάτω απ’ αυτή. Το Face Control... σκιαγραφεί τον παικταρά που έχει... άδεια να «σκοτώνει» τις αντίπαλες άμυνες.

Οι μεγαλύτεροι αγώνες στην Sportingbet. Παίξε νόμιμα με πριμ 5% στο Ντάνταλκ - Ντέρι (21+).

Το όνομα του Γκίλμπερτ Αρίνας σε κάνει να αναρωτιέσαι, “πού χάθηκε και γιατί αυτός ο παικταράς;” Παρακολουθώντας βίντεο με τα αγωνιστικά του κατορθώματα δεν μπορείς παρά μείνεις άφωνος με την ικανότητα του να σκοράρει από παντού. Με κάθε τρόπο. Παίκτης που δεν φοβόταν να πάρει την μπάλα όταν “έκαιγε” και μας έδωσε ουκ ολίγα μεγάλα καλάθια.

Αυτός που τα έβαλε με τον Κόμπι Μπράιαντ και τον κέρδισε με εμφατικό τρόπο. Ο Αρίνας είναι αυτός που έδωσε κύρος και πολλή χαρά στους Ουάσιγκτον Ουίζαρντς (πρώην Μπούλετς). Λείπει από το άθλημα γιατί πολύ απλά ήταν παιχταράς. Αν δεν υπήρχε ο τραυματισμός στο γόνατο και το επεισόδιο με τα όπλα στα αποδυτήρια, τότε θα δεν θα προλαβαίναμε να του κάνουμε αφιερώματα. Όλα αυτά είναι ιστορία, αλλά ο “Agent Zero” θα μπορούσε ακόμη να “τρομοκρατεί” το ΝΒΑ.

Η περσόνα του “Agent Zero”

Αν ο Γκίλμπερτ Αρίνας ήταν καταδικασμένος από τη μοίρα, αυτό κανείς δεν μπορούσε να το δει. Η άνοδος του ήταν εντυπωσιακή και λαμπερή χωρίς να υπάρχει υποψία πτώσης στην πορεία του. Εντάξει, ο Αρίνας ήταν δύσκολος χαρακτήρας, αλλά αυτό δεν προέκυψε και το μόνο σίγουρο, πριν την εξορία του από το ΝΒΑ, είναι πως δεν θα είχε καμία δυσκολία να μας δείξει “ποιος είναι ο Γκιλ”. Μια εκκεντρική προσωπικότητα, ικανή για το (σχεδόν) τέλειο και το χειρότερο. Σε συνέντευξη που έδωσε στο “Sports Illustrated” παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για την εξέλιξη και κατάληξη της καριέρας του. Γι' αυτόν, η αιτία της πτώσης οφείλεται στην περσόνα του “Agent Zero” και την προσοχή-αρπαγή της στις γελοιότητες, κατάσταση που ξεπέρασε τη βάση στην οποία δομήθηκε η συγκεκριμένη εικόνα. Δηλαδή στην αγάπη για το παιχνίδι.

Η αλήθεια είναι ότι ο Αρίνας, σε κάποιο βαθμό, προσποιούνταν. Εδώ, όμως, λέει ξεκάθαρα, ότι ο “Agent Zero” ήταν κάτι πέρα από τον εαυτό του, μια απάτη! Ο χαρακτήρας που έφτιαξε μετατράπηκε σε αγγαρεία. Ένα “τέρας” που έπρεπε να τροφοδοτεί για να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του. Στο τέλος, βέβαια, δεν μπορούμε να πούμε ότι έγινε “μάρτυρας” της παραδοξότητας του. Βγήκε εκτός ελέγχου και εκτός ανάγκης να βοηθήσει τον εαυτό του. Το χάσμα μεταξύ του Αρίνας εκτελεστή (με την έννοια του perfomer) και της γνήσιας θέλησης που τον οδηγούσε σε αυτή, δεν ήταν μόνο πραγματικό αλλά εντελώς εχθρικό!

Δεν ήταν για τους πολλούς

Ο Αρίνας και η σχέση του με το κοινό ήταν ιδιαίτερη. Αν τον υποστήριζες, το έκανες με πάθος. Σου καλλιεργούσε μια ελιτίστικη αντίληψη που σε ανάγκαζε να τον βλέπεις και να τον θεωρείς μοναδικό δίχως ταίρι. Δεν ήταν για τους πολλούς, αλλά για τους λίγους, τους φανατικούς...

Τα πρώτο δύο χρόνια με τους Ουόριορς ήταν σχεδόν αδιάφορα. Καλά τα νούμερα, αλλά όχι τόσο ώστε να προξενήσουν ταραχή στο φιλοθεάμον κοινό. Τα χρόνια όμως στην πρωτεύουσα, ειδικά τα τέσσερα πρώτα, ήταν θριαμβευτικά. Ο κυριότερος λόγος είχε να κάνει με τον προσωπικό ανένδοτο που ξεκίνησε. Ο Αρίνας ήθελε να πετύχει και να ξεχωρίσει και δεν υπήρχε περίπτωση να συμβιβαστεί για κάτι λιγότερο. Δεν απέτυχε ποτέ, όταν χρειάστηκε, να ξεπεράσει τον εαυτό του. Εντός και εκτός γηπέδου. Το δεύτερο είχε να κάνει με αυτό που ήθελαν να πάρουν οι φίλαθλοι και τα ΜΜΕ. Δηλαδή, δηλώσεις αντισυμβατικές, αξιοπρόσεχτες και σίγουρα ικανές να προκαλέσουν. Παρ' όλα αυτά, κατά ένα περίεργο τρόπο, ο Αρίνας δεν έχει εγγραφεί στην συνείδηση του κοινού του ΝΒΑ, κι ας το άξιζε. […]

Το σίγουρο είναι ότι ο Αρίνας δημιούργησε τον “Gil”, κι αν κατέβαλλε μεγάλη προσπάθεια γι' αυτό, ήταν για να κατακτήσει τη λίγκα με τους δικούς του κανόνες. Εντούτοις, κάποια στιγμή πέρασε από τον ενθουσιασμό και την αυθόρμητη εκδήλωση ενέργειας στην επινόηση και τον εξαναγκασμό. Όχι πως έλειψε ποτέ το υποκριτικό στοιχείο, υπολογισμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να δείχνει πηγαίο. Μολαταύτα, όσο η δημοτικότητα του μεγάλωνε, ο ρόλος του από χαρούμενο πείραμα έγινε στρατηγική. Ο Αρίνας “έφτιαξε” το όνομα του εκμεταλλευόμενος το διαδίκτυο (μπλογκ, κ.α.).

Έλεγε πως είναι ο καλύτερος

Για κάποιον που βλέπει το παιχνίδι μονοδιάστατα και η ματιά του μένει στο άμεσο οπτικό ερέθισμα, όλα τα προηγούμενα μάλλον δεν έχουν νόημα. Για κάποιον, όπως ο Αρίνας, που ήθελε αναγνώριση αλλά και να είναι ο εαυτός του, έχουν. Ο “Gil” δεν ήθελε να είναι απλώς ένας από τους καλύτερους γκαρντ του ΝΒΑ. Κάποια στιγμή επέμενε πως είναι ο καλύτερος. Δεν ήταν ανειλικρινής, αλλά με αυτόν τον τρόπο ξεπερνούσε το όριο που χωρίζει την υψηλή τεχνική κατάρτιση από την αλαζονεία. Ο Αρίνας όμως απλώς ένιωθε έτσι. Δεν υπήρχε σκοπιμότητα στα λόγια του, ούτε πρόθεση να μειώσει, προσβάλλει. Η εικόνα που έβλεπε ήταν αληθινή, όχι φτιαχτή. Η μεγαλύτερη αδυναμία του ήταν να διαχειριστεί αυτό είδωλο. Πίστευε ότι αλλάζοντας οπτική γωνία και προσθέτοντας στοιχεία εξωαγωνιστικά, θα το μεγάλωνε τόσο που κανείς δεν θα μπορούσε να του αντισταθεί. Στο τέλος, χάθηκε στη σκιά του…

Πηγή

-GQ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα