«Ζητιάνοι της μπάλας», ώρα για Clásico!

Γιώργος Καραμάνος
«Ζητιάνοι της μπάλας», ώρα για Clásico!

bet365

Ρονάλντο ή Μέσι, Ρεάλ ή Μπάρτσα; Το Gazzetta Weekend Journal περιφέρεται στην Μαδρίτη με το καπέλο στο χέρι και παρακαλάει: «Ο Θεός να σας έχει καλά, ένα καλό παιχνίδι».

Κυριακή βράδυ (21:45). Σε καναπέδες, μαξιλάρες, πολυθρόνες. Σε σαλόνια, καφενέδες, μπαράκια και... ουφάδικα. Κοντά στις 650 εκατ. ψυχές σε 185 χώρες θα στηθούν μπροστά σε κάθε είδους οθόνη για να το απολαύσουν. Οι πιο τυχεροί όμως θα είναι εκείνοι οι 80.000 που θα στρογγυλοκαθίσουν στα καρεκλάκια του «Σαντιάγο Μπερναμπέου», που για 90 αγωνιστικά λεπτά θα μοιάζουν οι πιο αναπαυτικές-θρυλικές θέσεις του κόσμου.

Τα παραπάνω νούμερα προέκυψαν σύμφωνα με έρευνα του “StubHub”, την πλατφόρμα του “Ebay” που ασχολείται με τις πωλήσεις εισιτηρίων και τηλεοπτικών δικαιωμάτων ανά την υφήλιο. Από αυτήν προέκυψε επίσης ότι μόνο στις εξέδρες θα βρίσκονται οπαδοί από 40 διαφορετικές χώρες και αυτό θεωρείται ρεκόρ (Νο1 Ισπανία, Νο2 ΗΠΑ, Νο3 Καναδάς ναι Καναδάς, Νο4 Μεξικό), καθώς δεν έχει καταγραφεί ποτέ κάτι αντίστοιχο.

Ρεάλ και Μπαρτσελόνα πάνε σε αυτό το Clásico με εκ διαμέτρου αντίθετη ψυχολογία. Οι γηπεδούχοι έχουν την ευκαιρία να το τελειώσουν εκεί, επί τόπου και να κλειδώσουν την κατάκτηση της κούπας έπειτα από πέντε χρόνια, μιας και βιώνουν μία από τις πιο άτιτλες εποχές τους στην La Liga, με τρία πρωταθλήματα στα 13 τελευταία χρόνια. Οι φιλοξενούμενοι εάν δεν κάνουν το διπλό, αποχαιρετούν πρώιμα μέσα σε λίγες μέρες μετά από το Champions League, ουσιαστικά και την όποια πιθανότητα κορυφής, μιας και η Ρεάλ στο +3 έχει και ματς λιγότερο.

Η ΡΕΑΛ...
Ο Ζινεντίν Ζιντάν έχει αυτή τη στιγμή να διαχειριστεί το κορυφαίο κλίμα αποδυτηρίων. Γενικότερα η πορεία στη χρονιά και πιο ειδικά η πρόκριση της Τρίτης κόντρα στην Μπάγερν, έχουν δημιουργήσει την απόλυτη ευφορία στα ενδότερα των Μαδριλένων. Αυτό βέβαια που οφείλει να κάνει ο Ζιζού, είναι να αλλάξει το τσιπ και να το επαναφέρει σε mood ντέρμπι. Εφόσον έρθει η νίκη, θα μετρήσει για... επτάποντο υπέρ της ομάδας του. Δεν είναι μόνο το κλασικό εξάποντο μεταξύ ομάδων με τον ίδιο στόχο, αλλά +1 βαθμός επειδή θα μετρήσει σε περίπτωση ισοβαθμίας η ισοπαλία από το πρώτο ματς, για την οποία είχε φροντίσει ο Σέρχιο Ράμος στο φινάλε.

Ουσιαστικά ο μοναδικός προβληματισμός που έχει ο Γάλλος κόουτς εκτός την σίγουρη απουσία του Ράφαελ Βαράν, είναι το τι θα κάνει με τον Γκάρεθ Μπέιλ. Ο Ουαλός ήταν τραυματίας, αλλά από την Πέμπτη μπήκε σε κανονικές προπονήσεις. Ωστόσο, περισσότερο επιταχύνθηκε η εν λόγω διαδικασία, παρά είναι πραγματικά έτοιμος. Οπότε, η λογική ορίζει ότι δεν θα τον ξεκινήσει και θα είναι εκεί για να βοηθήσει εφόσον κριθεί απαραίτητο. Αλλωστε, το να βγει αυτή τη στιγμή από την 11άδα ο σούπερ φορμαρισμένος Ισκο, θα ήταν άστοχη και άδικη κίνηση.

Η ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ...
Για τον Λουίς Ενρίκε η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη. Οι κακές γλώσσες στην Ισπανία πληροφορούν ότι Μέσι, Νεϊμάρ και Λουίς Σουάρες δεν μιλούν καν με τον προπονητή τους. Αυτό λένε ότι συμβαίνει από τις παραμονές του αποκλεισμού από την Γιουβέντους, με το κλίμα να είναι το χείριστο. Οι τρεις σούπερ σταρς είναι έξαλλοι με τις αποφάσεις του στις ήττες από Μάλαγα, Γιουβέντους και ειδικά με τις αλλαγές συστήματος και την χρησιμοποίηση του Ματιέ, που αποδείχτηκε εντελώς λανθασμένη. To MSN δεν αλλάζει κουβέντα με τον κόουτς και θεωρεί ότι από τη στιγμή που ανακοίνωσε την αποχώρησή του, κάνει ό,τι θέλει και δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν.

Σε όλη αυτή την αρνητική κατάσταση, ο Αστουριάνος προπονητής θα πρέπει να δει και τι θα κάνει με την απουσία του τιμωρημένου Νεϊμάρ. Το ποιον θα ρίξει στη θέση του και το ποιο σύστημα θα ακολουθήσει γενικότερα. Εάν δηλαδή θα πάει στο πρόσφατο περίεργο 3-4-3, που του έδωσε τη χαρά κόντρα στην Παρί και τη λύπη κόντρα στην Γιούβε ή εάν θα επιστρέψει στο πιο κλασικό 4-3-3. Οπως και να έχει, η ομάδα ταξιδεύει στη χειρότερη ψυχολογική και αγωνιστική κατάσταση που θα μπορούσε.

ΤΟ MSN...
Μιας και αναφέραμε το MSN πιο πάνω, οφείλουμε να προσθέσουμε, ότι διανύει το μεγαλύτερο ντεφορμάρισμά του από τη στιγμή της διαμόρφωσής του. Τώρα δεν παίζει ο Νεϊμάρ, αλλά από τις 102 φορές που έχουν βρεθεί και οι τρεις στην 11άδα, μόνο σε οκτώ περιπτώσεις δεν σκόραρε κανείς τους. Οι τέσσερις όμως είναι στη φετινή σεζόν και οι τρεις στα ισάριθμα τελευταία ματς. Τούτο προδιαθέτει για δύο εκ διαμέτρους αντίθετα συμπεράσματα: Πρώτον ότι είναι σε κακή κατάσταση και δεύτερον ότι ήρθε η ώρα να βρει ο Μέσι ή ο Λουίς Σουάρες δίχτυα.

ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ vs ΜΕΣΙ...
Εννοείται ότι από την κουβέντα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η μεγάλη σύγκριση. Και όποιον και να γουστάρεις περισ΄σοτερο γενικά, δεν γίνεται να παραγνωρίσεις ότι το momentum είναι υπέρ του Κριστιάνο. Εκείνος πάει στο μεγάλο ραντεβού με φόρα από τα πέντε γκολ σε δύο αγώνες με την Μπάγερν και το ρεκόρ των 32 στην Ευρώπη σε προημιτελικά, ημιτελικά, τελικό, ενώ ο Μέσι έχει αντίστοιχα ακριβώς τα μισά. Ο Αργεντινός είχε άγχος με την Γιούβε, δεν βοήθησε, έχασε τις δικές του ευκαιρίες, αλλά τουλάχιστον στη φετινή La Liga έχει 29 γκολ αντί 19 του Ρονάλντο.

Κάπως έτσι λοιπόν, με αυτά και άλλα τόσα που δεν γράψαμε, Ρεάλ και Μπαρτσελόνα ετοιμάζονται για τη σούπερ στιγμή τους. Μία συνάντηση που έχει ξεπεράσει με τα χρόνια και ειδικά την τελευταία 10ετία, το ίδιο το παιχνίδι. Εχει γίνει το ταυτόσημο του ντέρμπι και κάπως έτσι ο ορισμός του Κλασικού αποκτάει ένα ακόμα μεγαλύτερο νόημα. Βάζει όλους εμάς τους κοινούς μπαλαδο-θνητούς να ασπαζόμαστε και να καρτερούμε, παρακαλώντας τα ινδάλματά μας, όπως ο θρυλικός Εντουάρντο Γκαλεάνο στα «Χίλια πρόσωπα του ποδοσφαίρου»:

Πέρασαν τα χρόνια και κατέληξα να αποδεχτώ την ταυτότητα μου: δεν είμαι τίποτα παραπάνω παρά ένας ζητιάνος του καλού ποδοσφαίρου. Περιφέρομαι στον κόσμο με το καπέλο στο χέρι και παρακαλάω στα γήπεδα:

Ο Θεός να σας έχει καλά, ένα καλό παιχνίδι.

Και όταν παίζεται καλό ποδόσφαιρο, είμαι πανευτυχής για το θαύμα, χωρίς να νοιάζομαι ποια είναι η ομάδα ή η χώρα που το παίζει”.

Follow me: @jorgekaraman

 

Τελευταία Νέα