Εμπρός αετέ... για τα play off!

Μιχάλης Τσαμπάς
Εμπρός αετέ... για τα play off!

bet365

AΕΚ vs ΠΑΟΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο με... φόντο το καλύτερο πλασάρισμα στην 5άδα, με την Ένωση να έχει μεγαλύτερη ανάγκη την νίκη! Γιώργος Τσακίρης και Σταύρος Σουντουλίδης, αναλύουν για λογαριασμό του G-Weekend την «μάχη των Δικεφάλων»!

Βίοι αντίθετοι για τους δύο Δικεφάλους. Ο ΠΑΟΚ με φούλ ψυχολογία από την νίκη κόντρα στον Ολυμπιακό θα βρεθεί στο ΟΑΚΑ για ένα μεγάλο διπλό που θα τον φέρει πιο κοντά στον αντικειμενικό στόχο που είναι η 2η θέση ενόψει των πλέι οφ. Από την άλλη η ΑΕΚ, μέτρησε μακριά από την έδρα της μια ακόμη απώλεια βαθμών έστω κι αν αυτή ήρθε με την ισοπαλία στην Νέα Σμύρνη με αντίπαλο τον σούπερ Πανιώνιο.

Αν ο Δικέφαλος του Βορρά θέλει τους βαθμούς της νίκης, αυτός του Νότου... καίγεται να τους κατακτήσει. Αυτό γιατί η Ένωση έχοντας φτάσει την 24η αγωνιστική είναι εκτός 5άδας και βέβαια η μη παρουσία στα πλέι οφ και κατ' επέκταση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα είναι κάζο μεγατόνου, αλλά και οικονομική ζημιά παράλληλα.

Με όλα τα παραπάνω γίνεται κατανοητό πόσο κομβικό είναι το Κυριακάτικο ματς του Ολυμπιακού Σταδίου. Πριν πάρουν τον λόγο οι πρωταγωνιστές που είναι οι παίκτες και οι προπονητές, οι ρεπόρτερ... λένε τα δικά τους. Γράφουν για την ακρίβεια. Ο Γιώργος Τσακίρης και ο Σταύρος Σουντουλίδης... διαβάζουν το ματς και το αναλύουν. Για να είναι οι αναγνώστες του Gazzetta Weekend Journal διαβασμένοι και σε αυτό το ντέρμπι!

ΠΟΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ; ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΕ

Γιώργος Τσακίρης (Ρεπόρτερ ΑΕΚ)

ΠΑΙΚΤΗΣ ΚΛΕΙΔΙ: Προφανώς με τα νέα δεδομένα είναι ο Σέρχιο Αραούχο. Δεν αναφερόμαστε στην αγωνιστική του ποιότητα. Εννοείται πως αυτή είναι δεδομένη. Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που ξεχώριζε στην Πριμέρα (και είχε σκοράρει και είχε δώσει βαθμό στην Λας Πάλμας μέσα στην Μαδρίτη με αντίπαλο την Ρεάλ) και ο οποίος κοστολογείται στα 15 εκατ. ευρώ... Ενώ έκανε πράματα και θάματα (και) στην πατρίδα του όπου ξεχώρισε με το... καλημέρα!

Αρκεί ένας... κούκος για να φέρει την Άνοιξη; Ναι, ο συγκεκριμένος αρκεί... Διότι η κίνησή του χωρίς την μπάλα, τα τελειώματά του, η τεχνική του κατάρτιση και η ικανότητά του να δημιουργεί συνθήκες για γκολ, είναι στοιχεία αρκετά για να χαρίσει στην ΑΕΚ τη νίκη με τον ΠΑΟΚ. Το ζήτημα είναι τι θα γίνει και στον άξονα. Ο Αραούχο είναι ο παίκτης κλειδί για να κρίνει το ματς, ωστόσο, υπάρχουν και τα χαφ.

Εκεί ο Σιμόες και ο εκάστοτε παρτενέρ του θα πρέπει να κλειδώσουν τον αντίπαλο. Να τον βγάλουν από το ματς όπως συνηθίζουν να κάνουν στα μεγάλα ματς (εδικά ο Πορτογάλος) και να ανακτούν όλες (τις περισσότερες για την ακρίβεια) μπάλες προκειμένου η μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση να είναι ταχύτατη όπως αξιώνει το παιχνίδι που θέλει να βλέπει ο Μανόλο Χιμένεθ!

ΚΙΝΗΤΡΟ: Για την ΑΕΚ τα δεδομένα είναι απλά στο συγκεκριμένο κομμάτι. Δεν υπάρχουν περιθώρια για καμία άλλη γκέλα (ανάλογα βέβαια πάντα και με τα αποτελέσματα των υπολοίπων) είτε παίζει με τον ΠΑΟΚ είτε αντιμετωπίζει τον Λεβαδειακό εκτός... Δυστυχώς τα «εγκλήματα» που έγιναν το καλοκαίρι στην τεχική ηγεσία της ομάδας (και συνεχίστηκαν με τον διάδοχό του) και στο κομμάτι της ενίσχυσή της, τα 'χει πληρώσει πολύ πιο ακριβά απ' ότι θα μπορούσε να φανταστεί και ο μεγαλύτερος εχρθός της Ένωσης...

Το κίνητρο είναι απλό και συγκεκριμένο όπως ίσχυε και στα προηγούμενα ματς (ακόμη και με τον Ολυμπιακό): να κερδίσει το ματς και να εκμεταλλευτεί -πλέον- κάποια γκέλα των υπολοίπων που βρίσκεται από πάνω της και να μπει ξανά στην 5άδα. Αυτός είναι ο ρεαλιστικός στόχος της ΑΕΚ και γι' αυτό θα 'χει και επιπλέον θέληση, πάθος και δίψα για την κατάκτηση της νίκης. Δεν υπάρχει... αύριο για την ομάδα του Χιμένεθ στο πρωτάθλημα χωρίς τους τρεις βαθμούς με τον ΠΑΟΚ. Τόσο απλά!

Αυτό εξήγησε και ο ίδιος ο Ισπανός τεχνικός στους ποδοσφαιριστές του μιλώντας τους μια μέρα μετά την γκέλα με τον Πανιώνιο στα Σπάτα: «Πλέον είναι υποχρέωσή μας η νίκη με τον ΠΑΟΚ. Δυστυχώς το... παρελθόν και η κακή βαθμολογική συγκομιδή έως τώρα μας καταδιώκουν και τώρα δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αποτυχημένου αποτελέσματος»... Λόγια που εξηγούν και το κίνητρο της ΑΕΚ (και) σ' αυτό το ματς...

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Μανόλο Χιμένεθ τα έχει πάει (αντικειμενικά) περίφημα. Έχει καταφέρει να αξιοποιήσει σε απόλυτο βαθμό τον παράγοντα έδρα σε πρωτάθλημα και Κύπελλο και να δώσει ξανά ουσιαστικές ελπίδες στην ΑΕΚ για την είσοδό της στα πλέι οφ. Διότι με τους προκατόχους του και τα καταστροφικά τους αποτελέσματα φαινόταν δεδομένο πως η Ένωση δεν θα τα καταφέρει... Αυτό ελέω του Ισπανού τεχνικού έχει αλλάξει...

Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους και λένε την αλήθεια: σε έντεκα ματς αριθμεί 7 νίκες και 4 ισοπαλίες τη στιγμή που έχει σερί έξι νικηφόρων αγώνων στο ΟΑΚΑ χωρίς να έχει δεχθεί ούτε γκολ (έχει συνολικά 25 γκολ υπέρ και μόλις 3 κατά). Όλα αυτά καταδεικνύουν μια ομάδα σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση. Σίγουρα λοιπόν έχουν ξεχωριστή σημασία και στο ψυχολογικό κομμάτι, ειδικά όταν μιλάμε για εντός έδρας αναμέτρηση, τα παραπάνω αφού οι αριθμοί με τον Ισπανό κόουτς στον πάγκο της ΑΕΚ κάνουν ξεκάθαρα λόγο για ομάδα που δεν ξέρει να χάνει, η οποία δεν έχει μάθει να συμβιβάζεται με την ήττα.

Σημειώστε πως ανάμεσα στα παραπάνω ματς υπάρχουν οι αναμετρήσεις με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, την Ξάνθη, τον Πανιώνιο κα τον Ηρακλή εκτός ΟΑΚΑ, κάτι που σημαίνει πως μόνο εύκολο δεν ήταν το έργο του έως τώρα... Ο Χιμένεθ είναι προπονητής (και) των ντέρμπι αφού στην πρώτη του θητεία στην Ένωση τα κέρδισε όλα στο... γήπεδό του και σε ότι έχει να κάνει με τον ΠΑΟΚ, η νίκη τότε ήταν 4-0! Το θέμα που υπάρχει και αναζητεί λύση είναι τι γίνεται εκτός ΟΑΚΑ...

ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΕΔΡΑ: Είναι η δύναμη της ΑΕΚ. Το βασικό της όπλο και για φέτος. Μπορεί να μην έχει το δικό της... σπίτι που δικαιούται και πρέπει να 'χει, αλλά είναι δεδομένο πως το ΟΑΚΑ συνιστά τεράστιο ατού για τους «κιτρινόμαυρους». Όχι φέτος μόνο... Γενικά! Αυτό το αποδεικνύει το γεγονός πως η Ένωση παραμένει η μοναδική ομάδα που δεν έχει ηττηθεί στην έδρα της και αναμφισβήτητα αυτό επιβεβαιώνει πως αυτή είναι η μεγάλη δύναμή της...

Μάλιστα οι «κιτρινόμαυροι» αγνοούν την έννοια της ήττας στο ΟΑΚΑ (και για τις εγχώριες διοργανώσεις αφού υπήρξε η ήττα – αποκλεισμός με 0-1 από την Σεντ Ετιέν στα προκριματικά του Europa) από τον Δεκέμβριο του 2015! Κι αυτό δεν μπορεί να είναι τυχαίο σε καμία περίπτωση. Κι αυτό θέλει να εκμεταλλευτεί σε έναν ακόμη αγώνα η ΑΕΚ. Ο Χιμένεθ ποντάρει σε αυτό και το 'χει καταστήσει σαφές και στους ποδοσφαιριστές του.

Σημασία ο παράγοντας έδρας παίζει πάντα και όταν πρόκειται για μεγάλα ματς είτε ντέρμπι είτε παιχνίδια όπως αυτό με τον ΠΑΟΚ, ή τον Άρη για παράδειγμα. Η ΑΕΚ είναι κυριολεκτικά το απόλυτο αφεντικό στις αναμετρήσεις (ιστορικά) μεταξύ των δυο ομάδων... Μία ακόμη περίπτωση που τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους και είναι απόλυτα: σε 60 ματς με γηπεδούχο την ΑΕΚ και αντίπαλο τον ΠΑΟΚ οι «κιτρινόμαυροι» αριθμούν 43 νίκες έναντι μόλις 7 επιτυχιών των Θεσσαλονικιών στην πρωτεύουσα (10 ματς έληξαν ισόπαλα στην Αθήνα)...

Σταύρος Σουντουλίδης (Ρεπόρτερ ΠΑΟΚ)

ΠΑΙΚΤΗΣ-ΚΛΕΙΔΙ: Όταν δεν σκοράρει, συνήθως, αρρωσταίνει, ευτυχώς για τον ΠΑΟΚ βρίσκει διαρκώς το δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα. Με τέτοια συχνότητα, μάλιστα, που ούτε ο ίδιος δεν το περίμενε. Ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβτς σιγά σιγά αρχίζει να γίνεται το νέο ίνδαλμα της ασπρόμαυρης κερκίδας. Με 7 γκολ σε 9 εμφανίσεις, εκ των οποίων οι μισές και παραπάνω ως αλλαγή, ο Σερβοελβετός επιθετικός αποδεικνύεται πανίσχυρο «όπλο» στα χέρια του Ίβιτς.

Ασφαλώς και η αποτελεσματικότητά του (μετράει 1 γκολ ανά 1,6 τελικές προσπάθειες) παίζει καθοριστικό ρόλο στο παιχνίδι του «Δικεφάλου του Βορρά», ενώ αρχίζει να μπαίνει και στο υπόλοιπο κομμάτι του αγώνα, με συνεισφορά και στην άμυνα, κυρίως στα «στημένα» της αντίπαλης ομάδας. Απόδειξη; Οι πέντε επεμβάσεις του στην περιοχή του ΠΑΟΚ στο ντέρμπι της περασμένης Κυριακής με τον Ολυμπιακό.

ΚΙΝΗΤΡΟ: Αν ο ΠΑΟΚ δεν αδικούσε τον εαυτό του από την αρχή του πρωταθλήματος, με τις τόσες «γκέλες» και χωρίς τους -3 βαθμούς, σίγουρα θα γραφόντουσαν άλλα πράγματα τώρα ενόψει του ντέρμπι στο ΟΑΚΑ. Όμως, η ομάδα της Θεσσαλονίκης είναι στο -8 από την κορυφή, μαθηματικά έχει ελπίδες ακόμη καιγια τον τίτλο, αλλά στην Τούμπα αποφεύγουν να μπουν σ’ αυτή τη διαδικασία και τη λογική. Αυτό που ξέρουν είναι πως με νίκη στο «Σπύρος Λούης» εξασφαλίζεται η συμμετοχή του στα πλέι οφ και ίσως αυτό να αποτελεί ένα είδος κινήτρου. Τα περί «σύγκρουσης της συμμαχίας», «ώρα αποδείξεων» και όσα λέγονται για τις σχέσεις Σαββίδη και Μελισσανίδη, ούτε καν που τα δίνουν σημασία στον ΠΑΟΚ. Τέτοιου είδους κίνητρο δεν υπάρχει στην Τούμπα και πολύ περισσότερο δεν έχει περάσει μέσα στην ομάδα.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Βλάνταν Ίβιτς συμπλήρωσε ένα χρόνο στο τιμόνι του «Δικεφάλου του Βορρά» και σ’ αυτό το διάστημα κατόρθωσε να δημιουργήσει μια ομάδα με ποιότητα, μια ομάδα που ξέρει τι θέλει μέσα στο γήπεδο, έχει προσανατολισμό και σιγά – σιγά αποκτά ταυτότητα και χαρακτήρα. Ο φετινός ΠΑΟΚ φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Σέρβου τεχνικού, που γνωρίζει ότι η ομάδα του θα είναι ακόμη καλύτερη και πιο φρέσκια στο υπόλοιπο κομμάτι της σεζόν. Ο 39χρονος προπονητής ξέρει ότι η κούραση από τα συνεχόμενα παιχνίδια (μέχρι και την περασμένη Κυριακή, σε διάστημα 62 ημερών, οι «ασπρόμαυροι» είχαν δώσει 17 παιχνίδια σε τρεις διαφορετικές διοργανώσεις) δε θα υπάρχει, με τους παίκτες του να είναι πιο «φρέσκοι» στη συνέχεια.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΕΔΡΑ: Το ΟΑΚΑ είναι ένα… στοιχειωμένο στάδιο για τον ΠΑΟΚ. Έχει χάσει τους 44 από τους 61 αγώνες! Αν δεν υπήρχαν, μάλιστα, τα δύο «κολλητά» «διπλά» με Παναθηναϊκό (0-2) και ΑΕΚ (0-2), επί εποχής Λάζλο Μπόλονι την περίοδο 2011-’12, τότε η σύγχρονη γενιά των ΠΑΟΚτσήδων, ίσως να μην είχε δει νίκη στο ΟΑΚΑ! Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τους πέντε αγώνες, που έδωσε την σεζόν 2010-’11 δεν υπάρχει. Εκείνη τη χρονιά ο ΠΑΟΚ επισκέφτηκε πέντε φορές το «Ολυμπιακό Στάδιο». Γνώρισε τέσσερις ήττες (δύο στο πρωτάθλημα και δύο στα playoffs) από ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, ενώ απέσπασε μόλις ισοπαλία (0-0) από την Ένωση. Σε 450 αγωνιστικά λεπτά, μάλιστα, δεν κατάφερε να πετύχει ούτε γκολ…Πέρσι ηττήθηκε στον αγώνα της κανονικής διάρκειας (1-0) με την αποβολή του Ντίμιταρ Μπερπάτοφ και το τραγικό λάθος του Βελλίδη να «σημαδεύουν» το ντέρμπι, ενώ στα πλέι οφ πήρε αυτό που ήθελε (ισοπαλία 0-0) έχοντας πολύ καλύτερη εικόνα.

 

Τελευταία Νέα