Οταν ο Γ' Παγκόσμιος γίνει για το... νερό!

Οταν ο Γ' Παγκόσμιος γίνει για το... νερό!

bet365

Οι κρίσεις που εγκυμονεί η έλλειψη νερού αποτελεί τον νούμερο ένα κίνδυνο, πιο ψηλά κι απ' τους πολέμους. Από τη διψασμένη Ουγκάντα, στην Ινδία και ο... εφιάλτης για τον Γ' Παγκόσμιο ξυπνά.

H Φατουμάτα Χασάν κάθεται σε μια γωνιά στο ετοιμόρροπο καταφύγιο της. Είναι κουρασμένη και αδυνατισμένη. Η 3χρονη κόρη της είναι στην αγκαλιά της, το βλέμμα της αγναντεύει το κενό, τα μάτια της είναι φοβισμένα. Η εικόνα είναι συνηθισμένη... Οι τελευταίες ημέρες ήταν σκληρές για τη Φατουμάτα και τα δυο παιδιά της, που αναγκάζονται να περπατήσουν περισσότερα από 100 μίλια για να βρουν φαγητό, μα περισσότερο πόσιμο νερό. Η Σομαλία βρίσκεται στο χείλος ενός καταστροφικοί λιμού, αφού περισσότερα από έξι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη επισιτιστικής βοήθειας, αριθμός μεγαλύτερος από το ήμισυ του πληθυσμού της χώρας.

Η ξηρασία είναι μεγαλύτερος εχθρός και από την τρομοκρατική οργάνωση της Al-Shabaab. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, δεν υπάρχει νερό και η Κυβέρνηση αδυνατεί να βρει λύσεις. Είναι η χειρότερη ξηρασία από το 2011. Εκείνη τη χρονιά περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια ενός λιμού. Εκτός από την ξηρασία και την πείνα, ασθένειες, όπως η χολέρα και η ιλαρά αρχίζουν να εξαπλώνονται. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της Σομαλίας Hassan Ali Khaire ανακοίνωσε ότι 110 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας της ξηρασίας.

Η Ινδία είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, με περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύριο πολίτες. Περίπου το ήμισυ του πληθυσμού της (569 εκατομμύρια), αφοδεύουν δημόσια... Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι το 21% των μεταδοτικών ασθενειών στην Ινδία συνδέονται με μη ασφαλή κατανάλωση νερού και την έλλειψη πρακτικών υγιεινής. Επιπλέον, πάνω από 500 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε μέρα από... διάρροια μόνο στην Ινδία. Το 21% των ασθενειών της χώρας σχετίζονται με το νερό, πολλές άλλες πηγές νερού είναι μολυσμένες εξαιτίας βιολογικών και χημικών ρύπων. Επιπλέον, μόνο το 33% της χώρας έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό...

Τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) εκτιμούν ότι, από 1,4 δισεκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα του νερού στη Γη, μόλις 200.000 κυβικά χιλιόμετρα (162.100 εκατομμύρια στρέμματα-πόδια) αντιπροσωπεύουν το γλυκό νερό διαθέσιμο για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Σοκ... Το 2006, περίπου 700 εκατομμύρια άνθρωποι σε 43 χώρες ζούσαν σε άσχημες συνθήκες. Κίνα, Ινδία και υποσαχάρια Αφρική υπέφεραν και συνεχίζουν να υποφέρουν, αφού δεν υπάρχουν νέες πηγές νερού!

Μήπως ο επόμενος πόλεμος θα γίνει για το νερό;

Μέχρι το 2025 εκτιμάται πως μεγάλα μέρη του κόσμου όπως τον ξέρουμε σήμερα θα έχουν σημαντική εάν όχι μεγάλη έλλειψη από νερό. Αν δούμε τον παγκόσμιο πληθυσμό που είναι στα 7 δις, τα 4 ή τα 5 ζουν σε συνθήκες που δεν έχουν επαρκές νερό ή φαγητό. Έχουν προβλήματα με το ηλεκτρικό και άλλα θέματα επιβίωσης.

Πρέπει να υπάρξει αλλαγή πλεύσης στον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούνται οι φυσικοί πόροι ανά τον κόσμο. Με το πως διανέμονται. Στην διάρκεια του 20ού αιώνα οι φιλανθρωπίες και η βοήθεια από διάφορους φορείς είναι η μόνη ουσιαστική δίοδος για να διορθωθούν οι όποιες ανισορροπίες και... ανορθογραφίες ανάμεσα σε αυτούς που έχουν και σε αυτούς που δεν έχουν. Όμως όλο αυτό δεν φτάνει. Ειδικά από την στιγμή που οι φυσικοί πόροι και το κλίμα συνδέεται με όλον κόσμο. Αποτελεί ένα γενικό παγκόσμιο φαινόμενο και τους απασχολεί όλους.

Επίσης να πέσει το βάρος στις εποχές που υπάρχει ξηρασία ή έλλειψη τροφίμων και φαγητού. Χαρακτηριστικό είναι πως σε τέτοιες περιστάσεις υπάρχει 10% μείωση της παραγωγής του ρυζιού κι ενώ παρατηρείται και 50% αύξηση στις τιμές παγκοσμίως. Το 1960 κανείς δεν πίστευε πως ο πλανήτης θα άντεχε 1 δις κόσμο. Με τα υπάρχοντα δεδομένα αρκετός κόσμος ζει καλά, αλλά πάλι αυτό δεν φτάνει. Η τεχνολογία είναι ένα σκέλος που έχει βοηθήσει, ωστόσο υπάρχει ακόμα... δρόμος.

Το λιώσιμο των πάγων στους Πόλους ανεβάζει συνεχώς την στάθμη των θαλασσών, οι επιστήμονες αναμένουν πως πολλές παράκτιες περιοχές πρόκειται να κυριολεκτικά να βυθιστούν σε μερικές δεκαετίες.

Οι καλλιεργητές σε Ασία έχουν αυξήσει την άρδευση νερού από υπόγειες πηγές κατά 75% τα τελευταία χρόνια. Στο Ιράκ, τη Συρία και την Τουρκία, έχουν χαθεί πάνω από 150 κυβικά χιλιόμετρα αποθεμάτων φρέσκου νερού τα τελευταία δέκα χρόνια και κανείς δε λαμβάνει μέτρα....

Η Αίγυπτος βρίσκεται σε διαμάχη με την Αιθιοπία για το φράγμα στο Νείλο. Στην Ιορδανία, όπου ήδη υπάρχει λειψυδρία, η κατάσταση είναι άσχημη, αφού η χώρα υποδέχθηκε εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία. Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου ο πληθυσμός αυξάνεται γεωμετρικά, ο Πρίγκηπας Sheikh Mohammed bin Zayed al-Nahyan ανέφερε πως το νερό τώρα πια είναι πολυτιμότερο από το πετρέλαιο....

Πότε θα υπάρξουν οι πρώτοι πόλεμοι για το επονομαζόμενο και «μπλε χρυσό»;

Γνωρίζατε ότι η Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών είναι στα όρια επικής ξηρασίας, με τα αποθέματα νερού να λιγοστεύουν δραματικά. Πριν ένα χρόνο η Πολιτεία βρέθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ζητήθηκε ο περιορισμός κατανάλωσης νερού κατά 20%. Η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική και η Νότια Ασία αναμένεται να αντιμετωπίσουν τεράστια πρόβλημα ως αποτέλεσμα δεκαετιών κακοδιαχείρισης και αλόγιστης χρήσης του νερού.

Σε έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ έγινε γνωστό πως η υπερβολική χρήση νερού, όπως συμβαίνει στην Ινδία και σε άλλα κράτη, είναι αιτία πολέμου. «Στην επόμενη δεκαετία πολλές χώρες σημαντικές για τα συμφέροντα των ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με το νερό, έλλειψη ή κακή ποιότητα. Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε αστάθεια και θα αυξήσουν την ένταση μεταξύ των κρατών».

Στη Μέση Ανατολή, οι Ιρανοί καταστρώνουν πλάνα για το νερό. Η Αίγυπτος απαίτησε από την Αιθιοπία, να σταματήσει την κατασκευή μεγα-φράγματος στον Νείλο.

Ο φάκελος «Κρίσεις νερού» ήταν το πρώτο θέμα συζήτησης στο προπέρσινο παγκόσμιο οικονομικό Forum, αφού η επόμενη δεκαετία θεωρείται αρκετά κρίσιμη. Η έλλειψη νερού αναδείχθηκε έτσι σημαντικότερη από τα όπλα μαζικής καταστροφής και τους πολέμους. Ναι, είναι πλέον γεγονός, πως η έλλειψη νερού θα επηρεάσει σημαντικά τη ζωή μας.

Ινδία vs Πακιστάν, Iνδία vs Kίνας!

Εκτός από το Κασμίρ, το νερό αποτελεί το βασικό αντικείμενο διαμάχης μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν. Το... μοίρασμα του νερού στον ποταμό Γάγγη αποτελεί ένα μεγάλο και βασικό "αγκάθι" μεταξύ της Ινδίας και του Μπαγκλαντές.

Η κρίση του Βραχμαπούτρα. Έρχεται όντως απειλή; Κίνα, Ινδία επίσης έχουν διαμάχη για το νερό. Κι αυτό διότι ο ποταμός Βραχμαπούτρας είναι κοντά στην Δυτική Ινδία και το Μπαγκλαντές με την Κίνα να έχει επιδιώξεις να εμπλακεί στην... κατανομή του νερού. Στην Ανατολική Ασία υπάρχουν και άλλες διενέξεις για το νερό.

Η διαμάχη για τον ποταμό Μεκόνγκ εμπλέκει Κίνα, Βιετνάμ, Μιανμάρ και αρκετές άλλες χώρες στον ασιατικό Νότο. Ο επικεφαλής του Ουζμπεκιστάν προειδοποιεί για έντονες διαμάχες στην Κεντρική Ασία για το νερό. Τη διαμάχη με το Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν. Ακόμα και μάχες με στρατιωτικές δυνάμεις.

Την... σκυτάλη παίρνει το μοίρασμα του Αμού Ντάρια και του ποταμού Σιρ Ντάρια. Μεταξύ άλλων με διαμάχη με Αίγυπτο, Σουδάν και Αιθιοπία.

Διένεξη τέτοιου βεληνεκούς υπάρχει και για τον Ιορδάνη ποταμό με Ισραήλ, Αίγυπτο και Ιορδανία.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα