Ταξίδεψε σε 193 χώρες, τον βρήκαμε, μας μίλησε!

Ταξίδεψε σε 193 χώρες, τον βρήκαμε, μας μίλησε!

bet365

Ο Χένρικ Γέπεσεν αφού επισκέφθηκε και τις 193 χώρες του πλανήτη μιλάει αποκλειστικά στο G-Weekend για την Ελλάδα, τα επικίνδυνα μέρη, τους άγνωστους παραδείσους, την Βόρεια Κορέα, αλλά το σφιχτό μπάτζετ του!

O Χένρικ Γέπεσεν με ορμητήριο την Δανία ξεκίνησε το 2006 σε ηλικία 17 ετών να εξερευνά τον κόσμο. Δέκα χρόνια αργότερα είχε καταφέρει να επισκεφθεί όλες τις χώρες του κόσμου. Το CNN έγραψε πως το κατάφερε με μπάτζετ... κορδονιών.

Ο πολυμήχανος ταξιδιώτης γεννήθηκε σε μία μικρή πόλη της Δανίας όπου δεν είχε πολλά πράγματα να κάνει. Τα ταξίδια από μικρή ηλικία εξελίχθηκαν σε προτεραιότητα του.

Του πήρε 3.000 μέρες, πραγματοποίησε 900 πτήσεις, άλλαξε 10 διαβατήρια και έκανε πάνω από 1.000 φορές οτοστόπ προκειμένου το μεγαλεπήβολο σχέδιο του να γίνει πραγματικότητα.

«Δεν συλλέγω αντικείμενα, παρά μόνο εμπειρίες», συνηθίζει να λέει ο 28χρονος, ο οποίος ανεβάζει ακόμη περισσότερο τον πήχη θέλοντας να επισκεφθεί χώρες που πλέον δεν υφίστανται, αλλά και γεωγραφικά διαμερίσματα που ανεβάζουν ακόμη περισσότερο τον βαθμό δυσκολίας του εγχειρήματος!

Ο Χένρικ Γέπεσεν περιέγραψε στο G-Weekend Journal τις στιγμές που βίωσε τον απόλυτο κίνδυνο στην προσπάθεια που έκανε να φέρει σε πέρας την αποστολή του, αναφέρθηκε στην εμπειρία του στην Ελλάδα, την αγαπημένη χώρα του, το ταξίδι στη Βόρεια Κορέα, τα tips για να εξασφαλίσεις βίζα, αλλά και να γυρίσεις τον κόσμο όσο πιο οικονομικά γίνεται, την παραμονή του στη Βόρεια Κορέα, τη Συρία, αλλά και τον άγνωστο παράδεισο της Σοκότρα!

Σε ποιες χώρες ένιωσες κίνδυνο;

«Η πιο τρομαχτική χώρα που επισκέφθηκα ήταν η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Αρχικά ακύρωσα το ταξίδι μου γιατί φοβόμουν πολύ να ταξιδέψω εκεί.

Ο πόλεμος στη χώρα, αλλά και η πολιτική αστάθεια που επικρατεί την έχουν καταστήσει ως ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη για να ταξιδέψει κανείς. Αφού βρήκα τις κατάλληλες επαφές τελικά αποφάσισα να πάω.

Ένας Σουηδός ομογενής με βοήθησε πολύ και με έκανε να νιώσω καλά. Μου επέτρεψε να μείνω στο σπίτι του και με βοήθησε να βρω έναν ξεναγό για να με συναντήσει το συντομότερο δυνατό μετά την άφιξη μου.

Το θεώρησα απαραίτητο, αφού ο ομογενής με είχε προειδοποιήσει πως το lap top μου θα μπορούσε να κατασχεθεί στο τελωνείο. Με το που έφτασα, πήγα στο σπίτι του ανθρώπου, ο οποίος έλειπε από την χώρα εκείνη την εποχή.

Το προσωπικό του μιλούσε ελάχιστα αγγλικά, αλλά έμεινα εκεί. Μου συνέστησαν να μην περπατώ στο δρόμο, αλλά εγώ δεν τους άκουσα προκειμένου να εξερευνήσω την περιοχή. Βρέθηκα μπλεγμένος με στρατιώτες. Ένιωσα φόβο. Είναι μακράν η πιο επικίνδυνη χώρα. Ακόμη πιο επικίνδυνη και από την Συρία. Το χειρότερο ήταν πως ένας στρατιώτης μου είπε πως απαγορευόταν να περπατήσω στους δρόμους και ζητούσε χρήματα για να με αφήσει. Έπειτα από μία μεγάλη συζήτηση αποφάσισα να κάνω πίσω. Είδα κάποια πράγματα στο Μπανγκούι, αλλά δεν είναι το μέρος που θα επισκεπτόμουν ξανά. Τουλάχιστον όχι στο άμεσο μέλλον.

Η χειρότερη εμπειρία μου ήταν εκείνη στην οποία ένιωσα για πρώτη φορά φόβο στη ζωή μου. Το Σικίμ είναι μία ξεχωριστή θρησκευτική περιοχή στην Ινδία και δεν έχει τελωνεία. Αποφάσισα να εξηγήσω την ιστορία μου σε ένα γραφείο και να ζητήσω έναν οδηγό. Μπήκα στο αυτοκίνητο με εκείνον τον άνθρωπο που δεν μιλούσε αγγλικά και έβλεπα μπροστά μου κάποιους από τους πιο επικίνδυνους δρόμους με αποτέλεσμα να αγχωθώ.

Το πιο τρελό που με έκανε να αισθανθώ ακόμη χειρότερα ήταν όταν σταμάτησε το όχημα έπειτα από μερικά χιλιόμετρα. Τότε έβγαλε ένα μπουκάλι βότκα και το ήπιε όλο απνευστί. Εάν εγκατέλειπα το αυτοκίνητο θα βρισκόμουν εκτεθειμένος σε επικίνδυνους δρόμους, έτσι αποφάσισα να μείνω. Ήταν πολύ τρομαχτικό, αλλά κατάφερα τελικά να φτάσω ασφαλής στη Δυτική Βεγγάλη έπειτα από περίπου δύο ώρες.

Θα μπορούσα να πάρω ταξί, όμως είχα στο μυαλό μου πως έπρεπε να εξοικονομήσω χρήματα για να ολοκληρώσω το πρότζεκ μου επισκεπτόμενος όλες τις χώρες του κόσμου».

Την Ελλάδα δεν την τοποθέτησες στις Top 10 χώρες. Σε ποια θέση θα την έβαζες;

«Υπάρχουν πολλές ωραίες χώρες στον κόσμο. Το Top 10 είναι κάπως τυχαίο. Δεν μπορώ να βάλω όλες τις χώρες σε ακριβή σειρά. Αυτό που μπορώ να πω για την Ελλάδα είναι πως πρόκειται για φανταστική χώρα!»

Ποια μέρη επισκέφθηκες στην Ελλάδα και τι σου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση;

«Πήγα σε Κέρκυρα, Αθήνα, Μονεμβασιά, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Σπάρτη, Ρόδο και Κρήτη. Ίσως να ξεχνώ κάποιο μέρος. Θυμάμαι το τέλειο φαγητό και τους θαυμάσιους ανθρώπους».

Ποιο είναι τελικά το νούμερο 1 μέρος στον κόσμο και γιατί;

«Είναι δύσκολο να απαντήσω σε αυτό. Υπάρχουν πολλές χώρες για διαφορετικούς λόγους. Η Νότιος Αφρική είναι μία από αυτές.

Η ποικιλομορφία, οι άνθρωποι, το φαγητό, οι πόλεις, η ύπαιθρος, η φύση, τα ζώα και η οικονομική προσιτότητα είναι μερικά από τα πράγματα που έρχονται στο μυαλό μου».

Ποια είναι η συμβουλή που θα έδινες σε όσους θα ήθελαν να ταξιδέψουν σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες;

«Να ταξιδεύετε αργά! Μη βιάζεστε. Να απολαμβάνετε τις χώρες. Για παράδειγμα εγώ επισκέφθηκα πολλά μέρη στην Ελλάδα και δεν έμεινα μόνο στην Αθήνα. Οι περισσότερες χώρες έχουν πολλά να προσφέρουν εκτός από την πρωτεύουσα. Είναι αποδοτικό οικονομικά. Χρησιμοποιήστε τα τρικς που παραθέτω στην ιστοσελίδα μου και για την έκδοση βίζας και να ακολουθείτε τις απαραίτητες διαδικασίες για τα έγγραφα όταν ταξιδεύετε. Ειδικά στην Αφρική είναι πιο εύκολο από το να τα κάνετε στο σπίτι».

Πως κατάφερες να χρηματοδοτήσεις ένα τόσο φιλόδοξο πρότζεκτ;

«Κοιτούσα κάθε ταξίδι ξεχωριστά και έμενα με τους ντόπιους. Έτρωγα φθηνό φαγητό συχνά από τα σούπερ μάρκετ αντί να πηγαίνω στα εστιατόρια.

Έκανα οτοστόπ πάνω από 1.000 φορές και χρησιμοποίησα τοπικά μέσα μεταφοράς αντί να πάρω ταξί. Οι πόντοι των ξενοδοχείων και τα μίλια από τις πτήσεις με βοήθησαν επίσης. Υπήρξαν μέρες που ξόδεψα με λιγότερα από πέντε δολάρια. Είναι πιο φθηνό απ' ότι πιστεύει ο κόσμος να επισκεφτείς κάθε χώρα του πλανήτη, αλλά θα πρέπει να μάθεις να ζεις ως ντόπιος με συγκεκριμένο μπάτζετ και όχι ως τουρίστας. Λόγω του blog μου, μπόρεσα να μείνω σε ξενοδοχεία δωρεάν και την τελευταία χρονιά του πρότζεκτ μου τουλάχιστον 100 αεροπορικές εταιρίες μου χορήγησαν δωρεάν εισιτήρια».

Υπήρχαν χώρες που δυσκολεύτηκες να βγάλεις βίζα;

«Στη Συρία και στη Λιβυή λόγω της κατάστασης που επικρατεί. Επίσης στη Σαουδική Αραβία και την Ισημερινή Γουινέα είναι επίσης δύσκολο. Στη Σαουδική Αραβία δεν υφίσταται τουριστική βίζα και χρειάζεται να έρθεις για δουλειά για να τα καταφέρεις, εκτός αν είσαι τυχερός και βγάλεις transit βίζα που σου επιτρέπει να μείνεις για μερικές ώρες. Κατάφερα να οργανώσω την επίσκεψη μου μέσα από το Radisson Blu. Είχα μια πολύ ωραία εμπειρία σε μία από τις πιο δύσκολες χώρες για έναν επισκέπτη. Η Ισημερινή Γουινέα είναι ένας φανταστικός τουριστικός προορισμός, αλλά είναι εφιάλτης η απόκτηση βίζας. Έχασα πολύ χρόνο στις πρεσβείες της χώρας σε Πρετόρια (Νότια Αφρική) και Λιμπρεβίλ (Γκαμπόν) προτού τελικά πάρω την βίζα στο Λάγος (Νιγηρία) αφού εξήγησα λεπτομερώς το πρότζεκτ μου».

Ποιο ήταν το πιο τρελό και ποιο το παράξενο μέρος που επισκέφθηκες;

«Μακράν η Βόρεια Κορέα. Κατά τη γνώμη μου είναι η πιο ενδιαφέρουσα χώρα στον κόσμο. Οι εθνικές αερογραμμές της έχουν μόνο ένα αστέρι και αυτό από μόνο του αποτελεί εμπειρία. Πρόκειται για δύο από τις πιο τρομαχτικές πτήσεις που έκανα ποτέ, αλλά επιβίωσα. Η Βόρεια Κορέα είναι μοναδική από πολλές απόψεις. Δεν μπορείς να εξερευνήσεις την χώρα ελεύθερα. Πολλά πράγματα σε κάνουν να αισθανθείς περίεργα, ενώ το φαγητό είναι απίστευτα κακό».

Πως είναι να επισκέπτεσαι αυτή την εποχή τη Συρία;

«Πήγα στη Συρία τον Δεκέμβριο του 2015 έπειτα από πολλούς μήνες μελέτης. Ο Δανός δημοσιογράφος, Ράσμους Τάντχολντ είχε κάνει ρεπορτάζ από εκεί τα προηγούμενα χρόνια και αποφάσισα να ζητήσω την συμβουλή του για το πως θα βγάλω βίζα. Μίλησε στο άνθρωπο του για μένα και ο φίλος του τελευταίου έκανε το ίδιο στον Σύρο πρέσβη της Νοτίου Κορέας. Αφού ανταλλάξαμε πολλά e-mail πήρα την βίζα μου από την πρεσβεία της Πρετόρια, δίχως όμως και αυτό να είναι πάντα αρκετό.

Πέταξα για Βηρυτό όπου συνάντησα την επαφή μου και με μετέφερε στα σύνορα. Το γραφείο μετανάστευσης δεν πίστευε πως βρισκόμουν στη Συρία ως τουρίστας και χρειάστηκαν διαπραγματεύσεις με την επαφή μου μέχρι τελικά να μου σφραγίσουν το διαβατήριο».

Έχοντας γυρίσει κυριολεκτικά όλο τον κόσμο ποια είναι η επόμενη πρόκληση σου;

«Θα προσπαθήσω να ταξιδέψω σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα στον κόσμο δημιουργώντας ένα νέο ρεκόρ. Πρόκειται ουσιαστικά για 325 χώρες, περιοχές και μοναδικούς προορισμούς, όπως έχουν οριστεί από το Traveler's Century Club.

Αυτός είναι ο απόλυτος ταξιδιωτικός στόχος για μένα, αλλά δεν θα είναι εύκολο. Είναι πιο δύσκολο από το να επισκεφθώ όλες τις χώρες του πλανήτη. Περιλαμβάνει απομακρυσμένα μέρη του κόσμου και ακατοίκητα νησιά που είναι πολύ δύσκολο να έχεις πρόσβαση. Ουσιαστικά πρέπει να επισκεφθώ ακόμα 36 γεωγραφικά διαμερίσματα».

Πρότεινε μας ένα μέρος που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό και αξίζει να επισκεφθούμε

«Την Σοκότρα στον Ινδικό Ωκεανό. Είναι η φωτογραφία που βλέπεις πρώτη στην ιστοσελίδα μου. Είναι πάρα πολύ όμορφο μέρος και ελάχιστοι τουρίστες το επισκέφθηκαν. Δυστυχώς τώρα είναι δύσκολο να πάει κάποιος γιατί μαίνεται ο πόλεμος στην Υεμένη, όμως όταν θα είναι ασφαλές για να το επισκεφθεί κάποιος το συνιστώ ανεπιφύλακτα για όσους θέλουν να το προσθέσουν στη λίστα τους».

Μπορείτε να ακολουθήσετε τον Χένρικ και να μάθετε περισσότερα μέσα από τους λογαριασμούς του, σε Facebook, Instagram αλλά και στο προσωπικό blog του.

 

Τελευταία Νέα