Κυπριακό: Ελπίδες και απογοητεύσεις!

Κυπριακό: Ελπίδες και απογοητεύσεις!

bet365

Αναστασιάδης-Ακιντζί, Γιούνκερ, Τζόνσον, Γκουτιέρες, Μογκερίνι, Κοτζιάς, Τσαβούσογλου και η ιστορική διάσκεψη στη Γενεύη γεννά ελπίδες επίλυσης του Κυπριακού. Tο G-Weekend... ξεσκονίζει το παρελθόν και θυμίζει τι συνέβη όταν η λύση φάνταζε κοντινή!

Την αποκαλούν νεκρή ζώνη, γη κανενός ανθρώπου, για μερικούς η πράσινη γραμμή. Για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες, τα Ηνωμένα Εθνη βρίσκονται στη νεκρή ζώνη που διχοτομείται η Λευκωσία, διατρέχει το κέντρο της κυπριακής πρωτεύουσας διαιρώντας την ιστορική καρδιά της. Ηταν θύμα πολέμου, φρικιαστικής εισβολής. Στις 6 το πρωί στις 18 Αυγούστου 1974, η νεκρή ζώνη τέθηκε επίσημα σε λειτουργία. Η Λευκωσία είναι η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Πίσω από τα σακιά του πολέμου, τα βαρέλια και τα συρματοπλέγματα, παραμένει ως επί το πλείστον μια άψυχη ταινία, η οποία εκτείνεται σε όλο το νησί για 112 μίλια. Μια τόσο σηπτική βαθειά πληγή και το απόλυτο χάσμα μεταξύ Ελλήνων-ορθόδοξων μουσουλμάνων Τούρκων. Κατεστραμμένα κτίρια, άλλα καταρρέουν, μαρτυρία μιας σύγκρουσης που έχει παγώσει στο χρόνο. Μήπως ήρθε η στιγμή να… ξεπαγώσει; Μήπως ήρθε η ώρα να κατεβάσουν από τα σακιά τα πυροβόλα όπλα; Αυτή τη φορά οι ελπίδες είναι περισσότερες από ποτέ, αν και δηλώσεις όπως αυτές του Ερντογάν προσπαθούν να τορπιλίσουν ξανά τις ειρηνευτικές συνομιλίες των τελευταίων 18 μηνών ανάμεσα στον Νίκο Αναστασιάδη Μουσταφά Ακιντζί.

Η Τουρκία, ενδεδυμένη τον μανδύα του προστάτη των τουρκοκυπρίων ισχυρίστηκε ότι πραγματοποιεί «ειρηνική επέμβαση» με σκοπό την επαναφορά της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο, που είχε καταλυθεί από το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, πέντε μέρες νωρίτερα στις 15 Ιουλίου, του 1974. Σαράντα τρία χρόνια αργότερα, είναι ακόμα ασαφές πόσα θύματα άφησε η στρατιωτική εισβολή στο πέρασμά της…

Οι έποικοι σήμερα υπερτερούν αριθμητικά των γηγενών Τουρκοκυπρίων, σε αναλογία περίπου δύο προς ένα. Ανεξάρτητοι παρατηρητές έχουν τεκμηριώσει αυτό το θέμα για την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης το 1992 και το 2003 αντίστοιχα. Περισσότεροι από 43.000 βαριά οπλισμένοι στρατιώτες από την Τουρκία παραμένουν ακόμη στις κατεχόμενες περιοχές.

Σε όλα τα σχέδια επιλύσεως του Κυπριακού οι Κύπριοι αποτελούν δευτερεύοντα παράγοντα. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν εξωγενείς παράγοντες: η Μ. Βρετανία, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η Τουρκία και η Ελλάδα. Οι Βρετανοί ήθελαν να διατηρήσουν ηγετικό ρόλο στη Μέση Ανατολή, οι ΗΠΑ να αποτρέψουν τη Σοβιετική Ενωση να εκμεταλλευθεί τη διαμάχη αποκτώντας ερείσματα στην περιοχή.

Για πολλούς η μόνη, ίσως, περίοδος πραγματικά χαμένων ευκαιριών ήταν αυτή του 1960-63, οπότε οι Τούρκοι της Κύπρου είχαν σχετικώς αυτονομηθεί από την Αγκυρα! Πάμε να δούμε τις χαμένες ευκαιρίες...

Στην προσπάθεια της, η κατοχική δύναμη να εδραιωθεί, υποκίνησε και επιδοκίμασε τον Νοέμβριο του 1983 τη «μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας», στην κατεχόμενη περιοχή. Τα ψηφίσματα 541 του 1983 και 550 του 1984 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασαν με κατηγορηματικό τόπο τη μονομερή αυτή ενέργεια, την κήρυξαν άκυρη.

Η ομοσπονδία ως βάση λύσης του Κυπριακού έγινε αποδεκτή από την πλευρά μας το 1975 και επισήμως από το 1977 στις συμφωνίες Μακαρίου -Ντενκτάς του 1977. Η ελλληνική πλευρά πρότεινε στις 31 Μαρτίου 1977 και 8 Οκτωβρίου 1980, 80,3% (ελληνική πλευρά), 19,7% (τουρκική πλευρά). Τον Απρίλιο του 1978 οι Τούρκοι πρότειναν τη διατήρηση υπό τον έλεγχό τους του 35,2% και στους Έλληνες έδιναν 64,8%.

Τον Αύγουστο του 1977 ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος απεβίωσε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλαβε ο Σπύρος Κυπριανού. Το Μάιο του 1979 έγινε και δεύτερη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου, η οποία προέβλεπε μεταξύ άλλων το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. Ωστόσο, ύστερα από πολλούς γύρους συνομιλιών από το 1977 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα, δεδομένου ότι η τουρκική πλευρά συνέχισε την πολιτική της άρνησης.

Το 1981 o ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Γκόμπι παρουσίασε δυο χάρτες. Ο πρώτος προνοούσε 27,4% η τουρκική περιοχή και 72,6% η ελληνική. Ο δεύτερος χάρτης προέβλεπε 27,2% για τους Τούρκους και 72,8% για τους Έλληνες. Οι Τουρκοκύπριοι τορπίλισαν κι αυτή την προσπάθεια, αφού προχώρησαν στην υποβολή χάρτη με ποσοστά 33,4% να παραμείνουν στο δικό τους έλεγχο και 66,6% στους Έλληνες.

Το 1992, κατά τη διάρκεια συνομιλιών στη Νέα Υόρκη, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι παρουσίασε χάρτη επί του εδαφικού, ο οποίος αποτελούσε στην ουσία μια πιο επεξεργασμένη μορφή του Γκόμπι. Με βάση το σχέδιο λύσης του τότε Γ.Γ. του ΟΗΕ, η τουρκική περιοχή θα κάλυπτε το 27,9% και η ελληνική το 72,1%. Με βάση το σχέδιοΓκάλι, το 47% των ακτών της Κύπρου θα βρίσκονται στην υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση περιοχή. Mε βάση το χάρτη Γκάλι οι περιοχές που θα επιστρέφονταν στην ελληνική πλευρά είναι οι εξής: ANATOΛIKH ΠEPIOXH: Aμμόχωστος, Aχερίτου, Kαλοψίδα, Άχνα, Mακράσυκα, Kοντέα, Λύση, Bατυλή, Aφάνεια, Tύμπου, Πυρόι. ΔYTIKH ΠEPIOXH: Γερόλακκος. Φιλιά, Mάσαρι, Kυρά, Aυλώνα, Kατωκοπιά, Aργάκι, Xρυσηλιού, Mόρφου, Kάτω και Πάνω Zώδια, Nικήτας, Πραστειό, Πέτρα, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Nικόλαος, Ποταμός του Kάμπου, Γαληνή, Bαρίσια, Λουτρός, Ξερόβουνο, Σελέμονι, Λιμνίτης, Aμαθκιές, Kόκκινα. EIΔIKEΣ ΠEPIOXEΣ: Tα χωριά Άρσος, Aγιά, Kούκλια, Λουρουτζίνα, Mελούσια και Πέργαμος θα συνεχίσουν να κατοικούνται από τουρκοκυπριακό πληθυσμό. Tα χωριά Aγία Tριάδα, Mελάναρκα, Pιζοκάρπασο και Γιαλούσα θα μπορούν να κατοικούνται από τους πρώην κατοίκους τους. Επίσης, προέβλεπε ότι ο διορισμός ομοσπονδιακών αξιωματούχων και δημοσίων υπαλλήλων θα γινόταν σε αναλογία 70:30 Ελληνοκυπρίων προς Τουρκοκυπρίους.

Το Σχέδιο Ανάν ήταν σχέδιο που διαμορφώθηκε από τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν για την συνολική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Η αρχική του μορφή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 11 Νοεμβρίου 2002. Το σχέδιο αφορούσε την αναδιάταξη της Δημοκρατίας της Κύπρου σε μια Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία θα αποτελείται από δύο ομόσπονδα κρατίδια, ένα ελληνοκυπριακό και ένα τουρκοκυπριακό. Το σχέδιο υποβλήθηκε τον Μάρτιο του 2004 σε δύο ξεχωριστά δημοψηφίσματα, απορρίφθηκε από τους Ελληνοκυπρίους, με ΟΧΙ ποσοστού 76% καθώς μόνο 24% το υπερψήφισε και εγκρίθηκε από την τουρκοκυπριακή κοινότητα σε ποσοστό 62%. Eναντίον του σχεδίου τάχθηκε και ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, ο μεγάλος νικητής του δημοψηφίσματος.

Toν Αυγούστο του 1996 η ένταση στην Κύπρο κορυφώθηκε μετά τις δολοφονίες δύο Ε/κ στη νεκρή ζώνη από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις, υποβοηθούμενες από εξτρεμιστικά στοιχεία. Το Συμβούλιο Ασφαλείας σε συναγερμό.

Οι συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο Τράουτμπεκ τον Ιούλιο του 1997 αν και δεν είχαν νέες εξελίξεις, εντούτοις δημιούργησαν καλό κλίμα, είχε δηλώσει ο Κληρίδης. Ο δεύτερος γύρος των απευθείας συνομιλιών στο Μοντρέ της Ελβετίας τον Αύγουστο του 1997 ωστόσο δεν έφερε αποτέλεσμα αφού ούτε διεξήχθηκαν διαπραγματεύσεις. Ο Κληρίδης πρότεινε τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην ενταξιακή ομάδα, αλλά ο Ραούφ Ντενκτάς ήταν αρνητικός, τονίζοντας με αρκετή δόση αλαζονείας «Αν η ΕΕ θέλει τη συμμετοχή μας, τότε θα πρέπει να αναγνωρίσει το κράτος μας». Ο Κληρίδης αποφάσισε τη μεταφορά των S-300 στην Κρήτη για να παραμείνει η κατάσταση ήρεμη!

Αποτέλεσμα εικόνας για τάσσος παπαδόπουλος


Με την εκλογή του στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Τάσσος Παπαδόπουλος βρήκε το Σχέδιο Ανάν. Ο ΓΓ του ΟΗΕ ήρθε στην Κύπρο στις 28 Φεβρουαρίου και υπέβαλε αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν, το «3». Στη Χάγη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αποδέχτηκε, υπό κάποιες τεχνικές προϋποθέσεις, να παραπέμψει το σχέδιο Ανάν 3 ως είχε σε δημοψήφισμα. Πάλι όμως οι Τούρκοι είπαν «Οχι» και οι συνομιλίες κατέρρευσαν.

Στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, σε ποσοστό 76% οι Ελληνοκύπριοι καταψήφισαν το Σχέδιο Ανάν για τη λύση του Κυπριακού, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις αντιρρήσεις που εξέφρασε στο περίφημο διάγγελμά του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος. Στο συναισθηματικά φορτισμένο μήνυμα της 7ης Απριλίου, ο Τάσσος Παπαδόπουλος είχε τονίσει: «παρέλαβα κράτος, δεν θα παραδώσω κοινότητα».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα