Υπάρχει και... φιλότιμο στο ποδόσφαιρο

Κώστας Ζάλιαρης
Υπάρχει και... φιλότιμο στο ποδόσφαιρο

bet365

Το Gazzetta Weekend Journal θυμάται το τρομερό Fair Play από τον Πάολο Ντι Κάνιο και παρουσιάζει περιστατικά που ο χαρακτηρισμός «μάγκας», βρήκε την απόλυτη ερμηνεία του στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Έχει να θυμάται τρομερές στιγμές στο ποδόσφαιρο, έχει όμως και γεγονότα που φανέρωσαν τη «μαύρη» πτυχή του χαρακτήρα του...

Ο Πάολο Ντι Κάνιο έχει αφήσει στιγμές στις οποίες αποτέλεσε κόσμημα, όπως το τρομερό γκολ με τη Γουίμπλεντον και το fair play με την Έβερτον, όμως έχει επιδείξει και αρκετά άσχημα περιστατικά, όπως οι ναζιστικοί χαιρετισμοί, οι καυγάδες με τους παίκτες του και οι άσχημες αντιδράσεις του προς τον διαιτητή...

Στις 18 Δεκέμβρη του 2000, όμως, έκανε κάτι με το οποίο κέρδισε σεβασμό και χειροκρότημα και λίγο αργότερα θα κέρδιζε και βραβείο για την πράξη του.

Σε παιχνίδι της Γουέστ Χαμ με την Έβερτον και βλέποντας τον τότε πορτιέρο των «ζαχαρωτών», Πολ Τζέραρντ, να έχει χτυπήσει και ν' αδυνατεί να υπερασπιστεί την εστία του, τη στιγμή που του γίνεται η σέντρα και τον βρίσκει ακριβώς στο σημείο που στέκεται για να προσπαθήσει να σπρώξει τη μπάλα στα δίχτυα, σταματάει.

Έχει κάνει ήδη νόημα σηκώνοντας το χέρι και πιάνει τη μπάλα για να βάλει τέλος στη φάση. Σκέφτηκε πρώτα την υγεία του συναδέλφου του και μετά το γκολ για την ομάδα του. Συμπαίκτες και αντίπαλοι εντυπωσιάστηκαν, με τον Ντι Κάνιο να επιδεικνύει τρομερή συναδελφικότητα και υγιές αθλητικό πνεύμα, για να φτάσει να κατακτήσει το βραβείο του fair play.

Δύο χρόνια νωρίτερα από το συγκεκριμένο περιστατικό ο Ντι Κάνιο είχε τιμωρηθεί για το βίαιο σπρώξιμο σε διαιτητή, όταν αγωνιζόταν στη Σέφιλντ Γουένσντεϊ και έναν χρόνο μετά το ευχάριστο συμβάν του Δεκέμβρη του 2000, παρέλαβε την τιμητική διάκριση από την Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, η οποία και τόνιζε πως: «ήταν μια ιδιαίτερη και αξιέπαινη κίνηση, στο πλαίσιο του ευ αγωνίζεσθαι».

Όπως ο Πάολο Ντι Κάνιο, έτσι και αρκετοί άλλοι έχουν προβεί σε πράξεις άξιες σεβασμού και χειροκροτήματος. Γιατί και φιλότιμο υπάρχει και σωστό μυαλό υπάρχει και ποδοσφαιρική μαγκιά υπήρχε και θα συνεχίσει να υπάρχει.

Ένα από τα σπουδαιότερα Fair Play σημειώθηκε στην Πρέμιερ Λιγκ, τη σεζόν 1998-1999, σε αναμέτρηση της Άρσεναλ με τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Με το σκορ να είναι ισόπαλο, ο Μπέργκαμπ καταφέρνει να σκοράρει ύστερα από μη τήρηση του fair play από τον Κανού, καθώς η Σέφιλντ είχε πετάξει την μπάλα πλάγιο άουτ για να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες σε ποδοσφαιριστή της που είχε τραυματιστεί.

Λίγο μετά το τέλος του αγώνα, ο Βενγκέρ ζήτησε να μην μετρήσει το σκορ και οι δύο ομάδες να παίξουν επαναληπτικό. Δέκα ημέρες μετά το παιχνίδι επαναλήφθηκε με την Άρσεναλ να κερδίζει 2-1.

Τελευταίος αποθεώθηκε για την κίνησή του να δείξει στον ρέφερι ότι δεν έπρεπε να σφυρίξει τίποτα και πως η πτώση του δεν προκλήθηκε από το μαρκάρισμα του αντιπάλου, ήταν ο Λιονέλ Μέσι στο παιχνίδι της Μπαρτσελόνα με την Οσασούνα πριν από λίγες μέρες.

Σε πολύ χαμηλότερη κατηγορία στο ποδόσφαιρο της Γερμανίας, είχαμε μια ειλικρινή παρέμβαση ποδοσφαιριστή που ενώ έπεσε μέσα στην περιοχή και θα μπορούσε να βοηθήσει την ομάδα του να σκοράρει από την άσπρη βούλα, παραδέχθηκε προς τον διαιτητή ότι έπεσε μόνος του. Οι αντίπαλοι τον σεβάστηκαν και του απένειμαν τα εύσημα για την παραδοχή. Το παιχνίδι ήταν ανάμεσα στη Μπόχολτ και τη Μπάουμπεργκ.

Σε ματς της Μπραν με τη Λίλεστρομ για την πρώτη κατηγορία της Νορβηγίας πίσω στο 2012, ένα γύρισμα προς τον πορτιέρο της δεύτερης, κατέληξε στα δίχτυα με λόμπα έπειτα και από λάθος εκτίμηση του γκολκίπερ. Ο Μιέντε της Μπραν ζήτησε συγγνώμη κι έδειξε ότι δεν το έκανε επιτηδευμένα, με αποτέλεσμα να συνεννοηθεί με τους συμπαίκτες του στη συνέχεια ν' αφήσουν τους παίκτες της Λίλεστρομ να σκοράρουν για να επανέλθει το σκορ στα επίπεδα που ήταν προηγουμένως...

Κάτι αντίστοιχο κατά λάθος είχε κάνει σε αρκετά νεαρή ηλικία – θα το αντιληφθείτε και από το βίντεο – ο Γιαν Βερτόνχεν, όταν ακόμα βρισκόταν στον Άγιαξ. Στην προσπάθειά του να επιστρέψει τη μπάλα στην αντίπαλη εστία, πέτυχε... γκολάρα, όμως δεν το ήθελε σε καμία περίπτωση και κάπως έτσι, οι παίκτες του «Αίαντα» έμειναν... παγωμένοι στην επόμενη φάση προκειμένου ν' αφήσουν την Καμπούρ να σκοράρει. Το παιχνίδι τοποθετείται στο 2006...

O... γνωστός μας από τη θητεία του στη Σούπερ Λιγκ, Κοστίν Λαζάρ, πρωταγωνίστησε σε παιχνίδι της Ραπίντ με την Οτελούλ, αφού παραδέχτηκε πως δεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε πέναλτι κάποιο μαρκάρισμα που είχε δεχτεί. Αρχικά ο διαιτητής είχε δείξει τη βούλα, αλλά στη συνέχεια πήρε πίσω την απόφασή του.

Ένα μεγάλο respect αξίζει στον ΚΎΡΙΟ, Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ για την κίνησή του σε ματς της Μπάγερν Μονάχου απέναντι στη Στουτγκάρδη. Ο άλλοτε άσος των Βαυαρών και νυν της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προσπαθούσε με κάθε τρόπο να πείσει τον ρέφερι να μην αποβάλει παίκτη των αντιπάλων έπειτα από φάουλ που του είχε κάνει, τονίζοντάς του ότι δεν ήταν μαρκάρισμα για αποβολή.

Δεν πέτυχε το στόχο του, αλλά σίγουρα κοιμάται με πεντακάθαρη τη συνείδησή του κάθε νύχτα.

Τιμιότατος και ο Μίροσλαβ Κλόζε που πρόσφατα αποσύρθηκε από την ενεργό δράση και έχει αναλάβει πόστο βοηθού προπονητή στην εθνική ομάδα της Γερμανίας. Στην ποδοσφαιρική του καριέρα, στη θητεία του στη Λάτσιο, όταν αγωνίστηκε απέναντι στη Νάπολι σκόραρε με το χέρι, όμως το παραδέχθηκε αμέσως ώστε να μην καταλογιστεί το γκολ από τον διαιτητή.

Μάγκας αποδείχθηκε και ο Άαρον Χαντ της Βέρντερ Βρέμης όταν αντιμετώπισε τη Νυρεμβέργη και έδειξε να προσπαθεί να πάρει ένα πέναλτι, το οποίο όμως κατάλαβε ότι ήταν τρομερά υπερβολικό παρά την υπόδειξη του διαιτητή. Αφότου βούτηξε, σηκώθηκε κατευθείαν, πήγε στον ρέφερι να του πει ότι έπεσε μόνος του, έσκυψε το κεφάλι κι έφυγε από το σημείο, με ένα ελαφρύ αίσθημα ντροπής, αλλά με μεγάλο φιλότιμο.

Απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε το 2001 σε ματς της Δανίας με το Ιράν όταν προκάλεσε τρομερό χαμό ένα... σφύριγμα από την εξέδρα! Ο Ιρανός που βρέθηκε στην περιοχή έπιασε τη μπάλα με τα χέρια πιστεύοντας ότι ο ρέφερι είχε σταματήσει το ματς, όμως δεν ίσχυε κάτι τέτοιο. Καταλογίστηκε πέναλτι υπέρ των Δανών, όμως εκείνοι και πιο συγκεκριμένα ο Βίγκχορστ, πήραν την απόφαση να μην το εκμεταλλευτούν. Και μπράβο τους!

Τρομερή ιστορία διαδραματίστηκε το 2007 σε αναμέτρηση της Νότιγχαμ Φόρεστ με τη Λέστερ για το Λιγκ Καπ. Η Φόρεστ ήταν μπροστά στο σκορ με 1-0 όταν o Κλάιβ Κλαρκ κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο και το παιχνίδι διεκόπη με απόφαση του διαιτητή.

Όταν ορίστηκε να διεξαχθεί ξανά, η Λέστερ άφησε την αντίπαλό της να πετύχει ανενόχλητη γκολ στο πρώτο λεπτό για να έχει το προβάδισμα που έχασε στο πρώτο ματς, ωστόσο, οι Πρωταθλητές του 2016, είχαν τότε επικρατήσει με το τελικό 3-2 για να περάσουν στον τρίτο γύρο.

Bonus, ο ειλικρινής Ντέμης Νικολαΐδης και η περίφημη φάση του τελικού Κυπέλλου του 2000 ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ιωνικό. Ο παλαίμαχος φορ, προσπάθησε να ευνοηθεί από κόντρα σε εκτέλεση φάουλ του Πετκόφ κι αφού είδε ότι δεν προλάβαινε τη μπάλα με το κεφάλι, άπλωσε το χέρι και σκόραρε. Αμέσως, όμως, το παραδέχθηκε σε ένα από τα πιο δημοφιλή Fair Play του ελληνικού ποδοσφαίρου.

 

Τελευταία Νέα