Οι (σωτήριες ή μη) παρεμβάσεις του ΔΝΤ! (pics)

Οι (σωτήριες ή μη) παρεμβάσεις του ΔΝΤ! (pics)

bet365

Βρίσκεται στην καθημερινότητά μας 7 ολόκληρα χρόνια. Τα χρόνια της κρίσης! Το ταμείο που από τα μέσα της δεκαετίας του '90 έχει “εισβάλλει” σε πάρα πολλές χώρες. Ποιο είναι τελικά το ΔΝΤ;

Το ΔΝΤ είναι ένας ακόμη μηχανισμός της παγκόσμιας ελεύθερης αγοράς που σκοπό έχει να επιβάλλει στα κράτη τη θέληση του κεφαλαίου. Φυσικά αυτό δεν ομολογείται. Αντιθέτως, προβάλλεται η τεχνικοοικονομική επάρκεια του, η αρωγή του στις παραπαίουσες οικονομίες και ο συμβουλευτικός του ρόλος στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνουν οι ζητούντες τη βοήθεια του.

Το ατράνταχτο επιχείρημα για την καθαρότητα του είναι ότι δεν εισβάλει στα δημοσιονομικά των χωρών, αλλά προσκαλείται. Σωστό, αλλά οι οικονομικές-πολιτικές συνθήκες που επικρατούν και είναι αποτέλεσμα των ίδιων πολιτικών του ΔΝΤ, του ανοίγουν την πόρτα. Έτσι, την τελευταία 20ετία έχει παρέμβει σχεδόν σε όλο τον κόσμο και οι επιπτώσεις αυτών των παρεμβάσεων μόνο ευεργετικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Πιο κάτω παρουσιάζουμε τις χώρες που έχει βάλει πόδι το Ταμείο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, δημοσιευμένα στις 22 Ιουλίου 2010, λίγους μήνες αφού η Ελλάδα κάλεσε το ΔΝΤ για βοήθεια.

Ασιατική κρίση (1997-1998)

Την περίοδο εκείνη, το ντόμινο της ασιατικής κρίσης απειλεί να φτάσει μέχρι την Ιαπωνία. Το ΔΝΤ χορηγεί δάνεια 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Κορέα, 17 δισ στην Ταϊλάνδη και 23 δισ στην Ινδονησία. Η μεγαλύτερη διάσωση μέχρι τότε η οποία συνοδευόταν από το πρόγραμμα που έμεινε γνωστό ως SAP (Structural Adjustment Policies). Μέσω αυτού επιβάλλονται μέτρα λιτότητας (περικοπή κρατικών δαπανών, αύξηση επιτοκίων, ανάκληση αποφάσεων για την προστασία του εμπορίου, κ.α.). Προκαλείται υποτίμηση των νομισμάτων, κύμα χρεοκοπιών, απώλεια θέσεων εργασίας και αύξηση των τιμών στα είδη καθημερινής ανάγκης πυροδοτώντας αναταραχές και βίαιες εκδηλώσεις. Οι εθνικές κρίσεις μετατρέπονται σε μια τεραστίων διαστάσεων παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Αργεντινή (1999-2001)

Η χώρα υπό την απειλή χρεοκοπίας, στα τέλη του 2000, εξασφαλίζει δάνειο 40 δισ δολαρίων από το Ταμείο. Η διαχείριση της κρίσης εκ μέρους του θεωρείται αποτυχημένη, διότι επέβαλε τους ίδιους όρους λιτότητας που είχαν χρησιμοποιηθεί και κατά την ασιατική κρίση του '97. Το 2001 η χώρα δεν αποφεύγει τη χρεοκοπία (μείωση 22% του ΑΕΠ μεταξύ 1998-2002) και το τραπεζικό της σύστημα καταρρέει. Ακολουθούν τρία χρόνια οικονομικής συρρίκνωσης και πολιτικής κρίσης. Με ανορθόδοξες πολιτικές (στήριξη, στην αρχή, της εσωτερικής ζήτησης με παράλληλη αδιαφορία για τον πληθωρισμό), μετά το 2002, η οικονομία της Αργεντινής βελτιώνεται. Με την αποπληρωμή μεγάλου μέρους των δανείων το 2006, η χώρα κάνει το πρώτο βήμα για την ανάκτηση της οικονομικής της ανεξαρτησίας.

Λετονία (2008)

Το 2008, ΔΝΤ και ΕΕ αποφάσισαν να στηρίξουν από κοινού τη χώρα με δάνειο 1.7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι περικοπές δαπανών ικανοποίησαν τους Ευρωπαίους, το Ταμείο όμως θεώρησε ότι η Λετονία δεν επιδεικνύει επαρκή πολιτική βούληση με αποτέλεσμα να επιβάλει αυστηρότερους όρους. Η παρέμβαση του ΔΝΤ συνδέεται με πτώση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 18% σε ένα χρόνο. Παράλληλα, η ανεργία από το 6.2% το 2007 ανέβηκε στο 22% το 2009! Τα αποτελέσματα αυτά προήλθαν από τον στόχο μείωσης του ελλείμματος από το 8% σε 3% μέχρι το 2012 σε συνθήκες κρίσης. Στα μέτρα που εφαρμόστηκαν περιλαμβάνονταν μειώσεις μισθών, συντάξεων, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, κλείσιμο σχολείων, νοσοκομείων ώστε να μειωθούν δαπάνες.

Τουρκία

Η απουσία αναφοράς σε συγκεκριμένη χρονιά δεν είναι τυχαία. Η γείτονα χώρα είναι τακτικός πελάτης του ΔΝΤ καθώς έχει λάβει κατ' επανάληψη δάνεια. Το 1999 4 δισ δολάρια, το 2000 7.5 δισ δολάρια και το 2004 συμφωνήθηκε 3ετες πρόγραμμα 10 δισ δολαρίων. Το Ταμείο θεωρεί επιτυχημένη την εμπλοκή του στη χώρα, όμως οι αυστηροί του όροι έχουν εξοργίσει τους τούρκους πολίτες.

Ισλανδία (2008)

Η πρώτη βιομηχανική χώρα που χρειάστηκε τη βοήθεια του ΔΝΤ από τη συμφωνία της Βρετανίας το 1976. Υπό την απειλή της χρεοκοπίας πήρε δάνειο 2.4 δισεκατομμυρίων δολαρίων αφού ανέβασε τα επιτόκια στο 18% για να στηρίξει το νόμισμα της, την κορόνα. Το Ταμείο όμως καθυστερεί την εκταμίευση των δόσεων, σε μια κίνηση που στοχεύει να πιέσει τη χώρα να αποζημιώσει τη Βρετανία και την Ολλανδία για τα χρήματα που έχασαν οι πολίτες τους στις ισλανδικές τράπεζες. Παράλληλα, επιβάλει σκληρούς όρους, όπως μείωση κατά 10% των δαπανών όλων των υπουργείων και αύξηση των επιτοκίων.

Ουγγαρία (2008)

Το ΔΝΤ από κοινού με την ΕΕ προσέφεραν συνδυασμένο πακέτο σωτηρίας ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η πτώση του φιορινιού καθιστούσε αδύνατη την αποπληρωμή χρεών. Η Βουδαπέστη υποσχέθηκε να μειώσει τις δαπάνες στον δημόσιο τομέα και να θέσει υπό έλεγχο το έλλειμμα της. Εν μέσω προβλημάτων ρευστότητας λόγω της κρίσης του 2008, έλαβε δάνειο 16.5 δισ δολαρίων. Το Ταμείο όμως απαίτησε περικοπές δαπανών, πωλήσεις τραπεζών και ενίσχυση του χρηματοοικονομικού συστήματος. Αποτέλεσμα; Να ενταθεί η πολιτική κρίση στη χώρα Οι όροι του ΔΝΤ δεν ακολουθήθηκαν και το Ταμείο πάγωσε τη συνεργασία του με την Ουγγαρία.

Λευκορωσία (2008)

Η χώρα έλαβε δάνειο ύψους 2.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και συμφώνησε να προχωρήσει στην υποτίμηση του νομίσματος κατά το 20% ενώ “πάγωσε” τους μισθούς.

Πακιστάν (2008)

Η κρίση, σε συνδυασμό με την πολιτική αστάθεια και την αυξημένη απειλή της τρομοκρατίας, έφερε τα οικονομικά του Πακιστάν σε δεινή θέση. Το ΔΝΤ συμφώνησε να χορηγήσει δάνειο 7.6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Για να το εξασφαλίσει η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ, υποσχέθηκε να θέσει υπό έλεγχο το έλλειμμα και τον πληθωρισμό της. Ως αντάλλαγμα, αναγκάστηκε να αναστείλει τις επιδοτήσεις σε ενέργεια, πετρέλαιο, λιπάσματα, να μειώσει κρατικές δαπάνες, να αυξήσει φόρους και επιτόκια.

Σερβία (2009)

Χρειάστηκε δάνειο 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για να ξεπεράσει την κρίση του 2008. Για να το εξασφαλίσει συμφώνησε σε σκληρούς όρους, όπως η απώλεια του 1/5 των 70 χιλιάδων θέσεων εργασίας δημόσιου τομέα και το πάγωμα των μισθών.

Ρουμανία (2009)

Οι όροι λιτότητας που επέβαλε το Ταμείο για το δάνειο των 20 δισ ευρώ, το 2009, οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης προκαλώντας αναστολή της εκταμίευσης των δόσεων. Το πρόβλημα λύθηκε όταν οι κυβερνώντες ενέκριναν τη σύνδεση των συντάξεων με τον πληθωρισμό, έναντι του μέσου όρου των μισθών.

Σρι Λάνκα (2009)

Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών είχαν πολλές διακυμάνσεις. Το ΔΝΤ συμφώνησε να δανειοδοτήσει τη Σρι Λάνκα με 2.5 δισεκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπίσει την τελευταία οικονομική κρίση και να ανοικοδομήσει τη χώρα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου.

Μεξικό (1995)

Το Μεξικό ήταν η πρώτη χώρα που υπέγραψε τη Γραμμή Ευέλικτης Πίστωσης με το ΔΝΤ, το οποίο συνεργάστηκε με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για το δάνειο των 30 δισ δολαρίων που έδωσε το 1995. Οι μεταρρυθμίσεις αύξησαν τον αριθμό των Μεξικανών που ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας ενώ μείωσαν τον κατώτατο μισθό κατά 20%.

Ρωσία (κατ' επανάληψη)

Η χώρα έλαβε δάνεια τουλάχιστον 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 1992 έως το 1996 και άλλα 41.5 δισ το 2008, όμως δεν προχώρησε ποτέ στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Λανθασμένες οικονομικές πολιτικές και κακοδιαχείριση οδήγησαν στην χρεοκοπία.

Βραζιλία (1998, 2002)

Έλαβε 41.5 δισεκατομμύρια δολάρια το 1998 και άλλα 30 δισ το 2002. Το ΔΝΤ ζήτησε από τη Βραζιλία να εμφανίσει πλεονασματικό προϋπολογισμό, κάτι που σήμαινε χρόνια περικοπή δαπανών και κατάργηση μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα.

Βρετανία (1976)

Η κατάρρευση της στερλίνας έναντι του δολαρίου το 1976 έριξε τη Βρετανία σε οικονομική και πολιτική κρίση. Η κυβέρνηση των Εργατικών προχώρησε στην ταπεινωτική κίνηση της προσφυγής στο Ταμείο (μέχρι τότε βοηθούσε οικονομικά μόνο χώρες του Τρίτου κόσμου) και ζήτησε δάνειο 2.3 δισεκατομμυρίων στερλινών. Το ΔΝΤ απαίτησε επώδυνες περικοπές κρατικών δαπανών.

Πηγή

-Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα