Το πιο... Clasicο ραντεβού του κόσμου! (vids)

Γιώργος Καραμάνος
Το πιο... Clasicο ραντεβού του κόσμου! (vids)

bet365

Πριν την μετάδοση σε 185 χώρες από 37 κάμερες με τεχνολογία 4k και τις τρέλες των Μέσι, Ρονάλντο, το Gazzetta Weekend Journal θυμάται τις 15 κορυφαίες κόντρες της Μπαρτσελόνα με την Ρεάλ.

Υπάρχει συλλογική κόντρα με μεγαλύτερο ενδιαφέρον; Σε καμία περίπτωση άλλο ποδοσφαιρικό ντέρμπι δεν θα γινόταν να αναμεταδοθεί σε 185 χώρες και με συνολικά 37 κάμερες να καλύπτουν τα όσα θα συμβούν στο χορτάρι του «Καμπ Νόου». Μάλιστα αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα μπορέσει όποιος διαθέτει δέκτες με τεχνολογία 4K, να παρακολουθήσει τις πιο τρελές λεπτομερείς που δεν θα είχε καν φανταστεί. 400 τεχνικοί θα εργαστούν για να φτάσει η εικόνα σε κάθε ενδιαφερόμενο και αυτοί αναμένεται να αγγίξουν το ένα δισεκατομμύριο, όσες και οι σχετικές αναρτήσεις στο Twitter.

Εκείνο όμως που έχει σημασία, είναι να δικαιώσουν εκείνοι που θα κλωτσήσουν το τόπι. Ποδοσφαιριστές με εμπειρία και άλλοι αγχωμένοι που θα ζήσουν αυτό το πρωτόγνωρο συναίσθημα, το οποίο αργότερα θα τους δώσει την ευκαιρία να διηγηθούν στα εγγόνια τους πως: «ναι ήμουν και εγώ εκεί»! Εκείνοι που δεν έχουν αποκτήσει ακόμα τη... ρυτίδα ενός Clasico Αυτό το Σάββατο στην Βαρκελώνη, θα δημιουργηθεί ακόμα μία σελίδα. Ενα νέο κεφάλαιο θα προστεθεί στις άπειρες αναμνήσεις που από το 1929 γεμίζουν τα κεφάλαια μία ιστορίας που έχει εξελιχτεί σε κάτι περισσότερο από ένα παιχνίδι.

Και αυτά τα 15 που ακολουθούν, ήταν ίσως τα πιο Clasica ραντεβού τους...


1
Το ξεκίνημα

Η ιστορία της αντιπαλότητας χρονολογείται από το 1929. Τότε ήταν η πρώτη φορά που Μπαρτσελόνα και Ρεάλ τέθηκαν αντιμέτωπες. Στην τότε έδρα της πρώτης, «Λες Κορτς», οι Μαδριλένοι είχαν επικρατήσει με 2-1. Εκείνον τον τίτλο, ωστόσο τον κατέκτησε η Μπάρτσα.


2
Η τραγιάσκα του Θαμόρα

Στον τελικό Κυπέλλου του 1936 στο «Μεστάγια», η Μπαρτσελόνα ήταν καλύτερη από την αντίπαλό της. Την σταμάτησε όμως ένα πρώην δικό της παιδί. Στην προτελευταία σεζόν της καριέρα του, σε ηλικία 35 χρονών και σε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του, ο Ρικάρντο Θαμόρα, φορώντας την περίφημη τραγιάσκα του, έδωσε τον τίτλο στη Ρεάλ (2-1).


3
Εκδίκηση

Ενα μήνα νωρίτερα (1960-‘61), η Μπαρτσελόνα έχει γίνει η πρώτη ομάδα που απέκλειε την Ρεάλ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Η αρμάδα του Μιγκέλ Μουνιόθ και του Αλφρέδο Ντι Στέφανο επέστρεψε ωστόσο, στο «Καμπ Νόου» για το πρωτάθλημα. Διέλυσε του Καταλανούς (5-3) και κατέκτησε τον τίτλο έπειτα από δύο χρόνια ξηρασίας.


4
«Ιπτάμενος Ολλανδός»

Η πιο ακριβή μεταγραφή στην τότε ιστορία (1973-’74), η πρώτη που ξεπέρασε το ένα εκατ. δολάρια, ξεκίνησε με το καλημέρα να βγάζει τα λεφτά της. Με μπροστάρη τον Γιόχαν Κρόιφ η Μπάρτσα του Ρίνους Μίχελς σημείωσε την μεγαλύτερη επιτυχία της στη Μαδρίτη. Οι Καταλανοί πέρασαν από την πρωτεύουσα με το εντυπωσιακό 5-0 και σκόρπισαν απόγνωση στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου».

5
Από «πεντάρα»…

Μόλις έχει μπει το 1994. Η επίσκεψη της Ρεάλ στο «Καμπ Νόου» περιλάμβανε… δωράκι για το καλό του χρόνου. Κομιστής ο Ρομάριο. Το εκπληκτικό χατ τρικ του Βραζιλιάνου και το τελικό 5-0 αποτελούν το ένδοξο κύκνειο άσμα της εξαιρετικής εποχής της περίφημης «Dream team» του Γιόχαν Κρόιφ.

6
… σε «πεντάρα»

Τέσσερα χρόνια χωρίς τίτλο ήταν παρά πολλά για τη Βασίλισσα. Με προπονητή τον Χόρχε Βαλντάνο υποδέχτηκε Γενάρη του 1995 την Μπάρτσα με στόχο να της πάρει τα σκήπτρα και να εκδικηθεί για την «πεντάρα» της προηγούμενης σεζόν. Ο Ιβάν Ζαμοράνο απάντησε στον Ρομάριο με τον ίδιο τρόπο. Το δικό του χατ τρικ, οδήγησε την Ρεάλ, που εκδικήθηκε με πανόμοιο νόμισμα (5-0) και πέτυχε και τους δύο στόχους της, καθώς επέστρεψε και στον τίτλο.

7
Προκλητικός Τζιοβάνι

Επειτα από τρία χρόνια (1997-’98) η επιστροφή στους τίτλους για την Μπαρτσελόνα συνδυάστηκε με δύο «τριάρες» επί της Ρεάλ. Η πρώτη, στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» (2-3), είχε τη σφραγίδα και τις χειρονομίες του Τζιοβάνι. Ο πάλαι ποτέ επιθετικός του Ολυμπιακού πέτυχε το νικητήριο γκολ και το πανηγύρισε προκλητικά, αναγκάζοντας τους Μαδριλένους να τον βρίζουν εν χορώ.

8
Γουρουνοκεφαλή

Είχαν περάσει δύο χρόνια από τη μετακίνηση του Λουίς Φίγκο από τη Μπαρτσελόνα στη Ρεάλ, αλλά το μίσος των Καταλανών αντί να καταλαγιάσει, είχε μεγαλώσει. Στο «Καμπ Νόου» (2002, 0-0) ο Πορτογάλος μέσος έχει αναλάβει να εκτελεί όλα τα στημένα. Μπουκάλια, κινητά και μία γουρουνοκεφαλή(!) πέρασαν ξυστά από το κεφάλι του, όταν βρέθηκε στο σημαιάκι για ένα κόρνερ.


9
Standing ovation στον Ρόνι

Σεζόν 2005-’06 και ο Ροναλντίνιο στα καλύτερα του κάνει… παπάδες. Το «Σαντιάγο Μπερναμπέου» περιμένει να τον αποδοκιμάσει, αλλά τόσο μετά το δεύτερο γκολ του, όσο και στο τέλος, τον αποθεώνει με ανυπέρβλητο και παρατεταμένο χειροκρότημα. Νωρίτερα ο Ρόνι έχει πραγματοποιήσει δύο απίστευτα σλάλομ και έχει βάλει την σφραγίδα του στο διασυρμό (3-0) των γηπεδούχων.

10
«El pasillo»

Η Ρεάλ έχει εξασφαλίσει το πρωτάθλημα (2008) και οι αντίπαλοι αποτείνουν φόρο τιμής στους νικητές, σχηματίζοντας το περίφημο «pasillo» (σ.σ.: διάδρομο για τους νικητές). Οι Μερένγκες όμως δεν τους λυπούνται. Το τελικό 4-1 ακόμα φωλιάζει στο μυαλό των Μπλαουγκράνα που βρέθηκαν ταπεινωμένοι από κάθε άποψη.

11
Τα έξι και η αρχή του τρεμπλ
Είναι αρχές Μαΐου του 2009 και σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται η πρώτη χρονιά του Πεπ Γκουαρδιόλα στον πάγκο της Μπάρτσα. Πρέπει πρώτα όμως να αντιμετωπίσει τη Ρεάλ του Χουάντε Ράμος στη Μαδρίτη. Ο Ιγουαΐν βάζει νωρίς μπροστά τους γηπεδούχους, μα αυτό που θα ακολουθήσει δεν έχει προηγούμενο και επόμενο στα ντέρμπι. Οι Καταλανοί οργιάζουν και με μπροστάρη τον Ανρί που κάνει απίθανη εμφάνιση (2 γκολ δικά του και απίστευτους καλπασμούς) φτάνουν στο ανεπανάληπτο και ιστορικό 2-6 (2 και ο Μέσι). Ολος ο κόσμος υποκλίνεται σε εκείνη την ομαδάρα, η οποία λίγες ημέρες αργότερα φτάνει στο πρώτο τρεμπλ της ιστορίας του συλλόγου. Η εποχή Γκουαρδιόλα ξεκινούσε με τον κορυφαίο τρόπο...

12
H «manita» στον Μουρίνιο
Είναι Νοέμβριος του 2010. Ο Ζοσέ Μουρίνιο έχει καταφτάσει ως σωτήρας στην Μαδρίτη. Πρέπει να βάλει τέλος στην κυριαρχία της Μπάρτσα και αυτό περνάει από το «Καμπ Νόου». Η Ρεάλ παίζει δυνατά, πιο σκληρά από ποτέ, αλλά οι κοντοί βρίσκονται στην πιο δαιμονιώδη κατάσταση της ιστορίας τους. Η μπάλα κρύβεται, Τσάβι, Ινιέστα κάνουν μαγική οργάνωση και το 5-0 προσγειώνει απότομα τον Ζοσέ στην πραγματικότητα μίας Λίγκας που τότε ακόμα διαφέντευε ο Πεπ.

13
«Calma, aqui estoy yo»
Εχουν ήδη συναντηθεί στη σεζόν 2011-'12 πέντε φορές. Η Μπάρτσα έχει κατακτήσει το Σούπερ Καπ και την έχει αποκλείσει στο Κύπελλο. Είναι όμως Απρίλιος, η 35η αγωνιστική και παίζει το τελευταίο χαρτί της, καθώς η Ρεάλ καλπάζει για τον τίτλο. Ο Κεντίρα κάνει το 0-1 νωρίς, αλλά ο Αλέξις Σάντσες ισοφαρίζει. Οι Καταλανοί ανοίγονται και τρία λεπτά αργότερα τους σκοτώνει ο Ρονάλντο, για να πανηγυρίσει με το διάσημο «Calma, aqui estoy yo» και να χαρίσει στον Μουρίνιο το ένα και μοναδικό πρωτάθλημά του στην Ισπανία.


14
Ανατροπή της ανατροπής
Πιο ματσάρα, συναρπαστική, με κοντράστ συναισθημάτων και ανατροπές δεν υπήρξε στην σύγχρονη ιστορία του ντέρμπι, από αυτό που παρακολουθήσαμε τον Μάρτιο του 2014 στην Μαδρίτη. Ο Ινιέστα έβαλε μπροστά τους Καταλανούς, αλλά ο Μπενζεμά σε τέσσερα λεπτά γύρισε τον αγώνα. Εκεί όμως ανέλαβε ο Μέσι και ισοφάρισε εκ νέου, για να εμφανιστεί ο Ρονάλντο και να ξαναδώσει προβάδισμα στους γηπεδούχους, που έμειναν με παίκτη λιγότερο από το 64' και την αποβολή του Σέρχιο Ράμος. Ο Μέσι όμως είχε κέφια και ευστοχία από την άσπρη βούλα. Ευστόχησε δύο φορές, έκλεισε το χατ τρικ του και το σκορ στο 3-4. Στο φινάλε βέβαια τον τίτλο τον πήρε μάγκικα η Ατλέτικο, αλλά και η Ρεάλ ευτυχισμένη ήταν, κατακτώντας το Champions League


15
Η τελευταία τεσσάρα

Νοέμβριος του 2015 και η Ρεάλ ψαχνόταν με τον Ράφα Μπενίτεθ στον πάγκο της. Αντιθέτως, η Μπάρτσα πετούσε και έστησε στην Μαδρίτη μία από τις κορυφαίες παραστάσεις της ever και μάλιστα χωρίς να παίζει καν ο Μέσι. Ο Λουίς Σουάρες άνοιξε και έκλεισε το εκπληκτικό 0-4, με τους Νεϊμάρ, Ινιέστα ενδιάμεσα να βάζουν το λιθαράκι τους. Στο τέλος της σεζόν η Μπαρτσελόνα πήρε το πρωτάθλημα, αλλά η Ρεάλ με τον Ζινεντίν Ζιντάν στον πάγκο σήκωσε ξανά την κούπα με τα μεγάλα αυτιά.

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα