ΠΑΟΚ: Η νίκη στη Σύρο ανέδειξε τα λάθη που έγιναν τόσο καιρό στην ομάδα

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
ΠΑΟΚ: Η νίκη στη Σύρο ανέδειξε τα λάθη που έγιναν τόσο καιρό στην ομάδα

bet365

Ο ΠΑΟΚ επικράτησε στη Σύρο του Φοίνικα με 3-1 παίρνοντας την πρώτη φετινή νίκη σε ντέρμπι και ο Φώτης Καρακούσης γράφει πως η εμφάνιση αυτή ανέδειξε τα λάθη που έκαναν οι «ασπρόμαυροι» και φέτος.

Πραγματοποιώντας την καλύτερη φετινή του εμφάνιση ο ΠΑΟΚ κατάφερε να πάρει την πρώτη του νίκη σε ντέρμπι επικρατώντας μέσα στη Σύρο του Φοίνικα με 3-1. Μια νίκη στην οποία οι Θεσσαλονικείς έβγαλαν ψυχή ειδικά μετά το χαμένο πρώτο σετ και κυρίως τον τρόπο που χάθηκε. Ήταν θα λέγαμε η πρώτη φορά που βγήκε αυτή η αντίδραση σε τόσο μεγάλο βαθμό απέναντι σε μια τόσο μεγάλη ομάδα.

Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να κυριαρχήσει στο φιλέ κόντρα σε έναν Φοίνικα που με τον Μπράουν στο κέντρο έχει μεγάλη δύναμη στο μπλοκ. Τα 13 μπλοκ των φιλοξενουμένων, έναντι των 7 των γηπεδούχων μιλάνε από μόνα τους, με τους αριθμούς στην συγκεκριμένη περίπτωση να λένε την απόλυτη αλήθεια. Ο Τακουρίδης άλλωστε είχε μόλις ένα λιγότερο από όλους νησιώτες μαζί.

Το μπλοκ είναι σαν το ριμπάουντ στο μπάσκετ, θέλει αρχικά διάθεση και στην συνέχεια καλή τακτική. Δεν ξέρω αν και με τον προηγούμενο προπονητή δινόταν βάρος στα τακτική ή αν υπήρξε διάθεση, αλλά επειδή ξαναλέμε κάποιες φορές οι αριθμοί δεν κάνουν λάθη, στα 9 προηγούμενα παιχνίδια, ο ΠΑΟΚ δεν έφτασε ούτε μία φορά σε διψήφιο αριθμό μπλοκ, ενώ με εξαίρεση το πρώτο που ουσιαστικά δεν ήξερε ούτε τα ονόματα των παικτών του, στα δύο τελευταία με τον Ματιάσεβιτς στον πάγκο είχε 15 και 13 αντίστοιχα.

Και όταν μια ομάδα έχει 15 και 13 μπλοκ είναι εξαιρετικά δύσκολο να χάσει, καθώς σίγουρα θα έχει ισάριθμα μην πω και παραπάνω, σπασίματα που την βοηθάνε να έχει κόντρα επιθέσεις και να πάρει εύκολους πόντους. Θα ξαναπώ πως δεν γνωρίζω, αν το θέμα πάνω στο φιλέ ήταν τακτικής ή διάθεσης, αλλά μια αλλαγή στον τομέα αυτό έχει φανεί.

Στη Σύρο ωστόσο εκτός από το μπλοκ, φάνηκε ξεκάθαρα πόσο λάθος σχεδιασμός υπήρξε από την στιγμή που ο Τέλες αποφάσισε για προσωπικούς του λόγους να φύγει για την πατρίδα του. Ο Βραζιλιάνος σύμφωνα και με όσα έλεγε συνέχεια ο Δεληκώστας ήταν εξαιρετικός πασαδόρος που θα μπορούσε να ανεβάσει επίπεδο τον ΠΑΟΚ. Ωστόσο από την αποχώρηση του Τέλες μέχρι όχι απλά να παίζει βασικός, αλλά είναι και εξαιρετικός ο 42χρονος, Θάνος Τερζής είναι μεγάλη, πάρα πολύ μεγάλη απόσταση.

Ο Ντεσποτόφσκι που αρχικά αποκτήθηκε παρότι φαινόταν ξεκάθαρα πως έβρισκε ιδανικά τον Βαν ντε Ντρις, το μεγάλο επιθετικό όπλο της ομάδας, δεν έκανε στους Θεσσαλονίκεις. Το θέμα στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι το ό,τι αντικαταστάθηκε, αλλά πως αυτός που αποκτήθηκε δεδομένα δεν βρισκόταν με τον Βέλγο, κάτι που μπορούσε ο καθένας να καταλάβει βλέποντας πως ο Πριγιέν παίζει πολύ γρήγορα.

Και όμως το λάθος με την πάσα ήταν ακόμα μεγαλύτερο, όταν ενώ και οι αριθμοί (εκτός των αποτελεσμάτων), έδειχνε πως ο Γάλλος δεν ήταν αυτό που θα ήθελαν, δεν δόθηκε θέση στην βασική εξάδα στον Τερζή. Δύο παιχνίδια βασικός ο 42χρονος πασαδόρος, δύο νίκες και η μία σε ντέρμπι, δύο παιχνίδια που έδειξαν πως και φέτος ο προγραμματισμός δεν ήταν και ότι καλύτερο στην συγκεκριμένη ομάδα.

Πλέον είναι αργά, όχι μόνο για τον ΠΑΟΚ, αλλά και για τις υπόλοιπες ομάδες. Οι Θεσσαλονικείς ανέβηκαν στην 2η θέση αλλά οι 10 βαθμοί διαφορά από τον Ολυμπιακό είναι εξαιρετικά απίθανο να καλυφθούν εκτός και αν υπάρξει διπλό μέσα στο Ρέντη την Κυριακή. Το θέμα για την συγκεκριμένη ομάδα είναι να συνεχίσει να ανεβαίνει αγωνιστικά και με τον Ματιάσεβιτς στον πάγκο, πατέρα ενός από τους μεγαλύτερους μάνατζερ παικτών στο άθλημα, να φτιαχτεί κάτι καλό για την επόμενη χρονιά και να μην υπάρξει ένας ακόμα κακός σχεδιασμός.

Πάμε στον Φοίνικα. Οι «πειρατές» κερδίζοντας όλα τα ντέρμπι έδειχναν πως είναι σε θέση να διεκδικήσουν επάξια το πρωτάθλημα. Τα πάντα όμως άλλαξαν, αρχικά με τον τραυματισμό του Πρωτοψάλτη που ξεπεράστηκε και μετά με τον κορονοϊό. Με τα κρούσματα να είναι σε διψήφιο αριθμό, οι νησιώτες μένοντας σχεδόν ένα μήνα εκτός, δείχνουν αγνώριστοι στην επιστροφή τους. Αρχικά αναγκάστηκαν να παίξουν το σημαντικό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στο Ρέντη χωρίς τον προπονητή που ήταν θετικός στον Covid-19 με τον Πρωτοψάλτη να εκτελεί χρέη προπονητή και στην συνέχεια γυρνώντας από την καραντίνα μετράνε δύο ήττες μέσα στη Σύρο από Κηφισιά και ΠΑΟΚ και μια νίκη επί του Φίλιππου στη Βέροια.

Πραγματικά ο Φοίνικας από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και τα υπόλοιπα τρία παιχνίδια που έχει παίξει δείχνει αγνώριστος. Δεν έχει την φαντασία και τις λύσεις που έδειχνε να είχε στο ξεκίνημα, χάνοντας σημαντικό έδαφος. Με την διαφορά στους 11 βαθμούς (και έναν αγώνα λιγότερο), η ομάδα της Σύρου κυνηγάει ένα θαύμα, παρότι αρχικά έδειχνε πως η διεκδίκηση του τίτλου μόνο θαύμα δεν φάνταζε. Και στην περίπτωση του Φοίνικα σημασία έχει το μέλλον και να μην υπάρξει απογοήτευση επειδή μια μεγάλη επένδυση δείχνει να μην έφερε αυτά που θα περίμεναν οι άνθρωποι της ομάδας..

ΥΓ: Και για τον Φοίνικα και για τον Παναθηναϊκό και για τον ΠΑΟΚ, ισχύει το ας πρόσεχαν. Ξεκινάς ένα πρωτάθλημα και ψηφίζεις πως δεν θα υπάρξουν playoffs. Αυτό σημαίνει πως αν σου πάει κάτι στραβά δεν έχεις την δυνατότητα να το διορθώσεις. Αλλά το έχουμε ξαναπεί. Στην ΕΣΑΠ (και παντού βέβαια), πρέπει να ξέρουν που βάζουν τις υπογραφές τους...

ΥΓ1: Για να είμαστε σωστοί, ο Ολυμπιακός που εκτός εξαιρετικού απροόπτου θα κατακτήσει τον τίτλο, τον κατακτά απόλυτα δίκαια. Είναι η ομάδα με την μεγαλύτερη διάρκεια σε όλο το πρωτάθλημα, ενώ και η επιστροφή της μετά την περιπέτεια με τον κορονοϊό είναι μόνο με νίκες.

ΥΓ2: Φυσικά και ο Ολυμπιακός από την στιγμή που αυτό είχε αποφασιστεί πριν την έναρξη του πρωταθλήματος δεν θα το δεχθεί, αλλά σκεφτείτε πόσο διαφορετικό θα ήταν το πρωτάθλημα αν είχαμε playoffs. Τώρα θα τελειώσει η πρώτη φάση και δεν θα υπάρχει το παραμικρό ενδιαφέρον για την δεύτερη.

ΥΓ3: Η τελευταία φάση του πρώτου σετ είναι παράδειγμα προς αποφυγή για τους διαιτητές. Όταν το ματς είναι στο 24-23 και δεν φαίνεται ξεκάθαρα αν υπάρχει φιλέ στο μπλοκ, δεν το δίνεις αν δεν είσαι 1000% σίγουρος, γιατί κρίνεις το σετ. Το αφήνεις να πάει στο 24-24 και τα πάντα να κριθούν στο τάραφλεξ και όχι σε μία απόφαση του βίντεο που σίγουρα δεν ήταν και ξεκάθαρη.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...