Ο Ολυμπιακός που ανεβαίνει και ο Φοίνικας που «τρομάζει»

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
Ο Ολυμπιακός που ανεβαίνει και ο Φοίνικας που «τρομάζει»

bet365

Ο Φώτης Καρακούσης γράφει για τα δύο ντέρμπι της 6ης αγωνιστικής της Volley League Ανδρών που έδειξαν πως ο Ολυμπιακός ανεβαίνει από παιχνίδι σε παιχνίδι και ο Φοίνικας τρομάζει κάθε αντίπαλο.

Ακόμα μία ωραία και γεμάτη όμορφο βόλεϊ μέρα ήταν η Κυριακή. Είδαμε δύο ντέρμπι που στα 4 από τα 6 συνολικά σετ που παίχτηκαν σε Ερμούπολη και Θεσσαλονίκη δεν ήταν απλά ντέρμπι, αλλά ντερμπάρες. Στη Σύρο μπορεί ο Φοίνικας να κέρδισε 3-0, αλλά τα πάντα απέναντι στον Παναθηναϊκό κρίθηκαν στις λεπτομέρειες, ενώ και στην Πυλαία στο πρώτο σετ είδαμε απίστευτη κόντρα ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, με τους Πειραιώτες μετά το 0-1 να κάνουν άνετα το 0-3.

Και τα δύο ματς όμως ανήκουν στο παρελθόν και εδώ πάμε να δούμε το τι μας έδειξαν οι δύο νικητές, ξεκινώντας από τον αήττητο Φοίνικα. Για την ομάδα της Σύρου τα γράφαμε και σε προηγούμενο μπλογκ, οι νησιώτες έχουν δείξει με την έως τώρα πορεία τους πως έχουν στόχο το πρωτάθλημα και τίποτα άλλο. Κόντρα στον Παναθηναϊκό, αλλά και με τις κινήσεις τους την τελευταία μέρα των μεταγραφών έχουν αρχίσει να τρομάζουν τους αντιπάλους τους.

Απέναντι στους πρωταθλητές που ερχόντουσαν από το άνετο 3-0 επί του ΠΑΟΚ, ο Φοίνικας κατέβηκε την τελευταία στιγμή χωρίς τον Θανάση Πρωτοψάλτη, τον καλύτερο παίκτη στα δύο προηγούμενα ντέρμπι της ομάδας του Γιούρισιτς. Ο διεθνής ακραίος είχε απέναντι στον Ολυμπιακό στην Ερμούπολη 18 πόντους με 17/31 επιθέσεις και κόντρα στον ΠΑΟΚ στο Παλατάκι 25 με 20/31 επιθέσεις, συμβάλλοντας τα μέγιστα στο να πάρει η ομάδα του δύο νίκες με 3-2.

Σύμφωνα με τους αριθμούς και όχι μόνο, η απουσία του Πρωτοψάλτη ήταν τεράστια, ωστόσο ο Φοίνικας δείχνοντας πως φέτος είναι φτιαγμένος για σπουδαία πράγματα την ξεπέρασε. Και το εξαιρετικά σημαντικό είναι πως την ξεπέρασε σε ένα ντέρμπι που παρά το 3-0 κρίθηκε στις λεπτομέρειες, με τα τρία σετ να έχουν την μικρότερη δυνατή διαφορά. Εκεί δηλαδή που θα χρειαζόταν ο Πρωτοψάλτης, που μπορεί να μην υπήρχε, αλλά υπήρχαν οι Στερν και Ράιτς και φυσικά ο Μπράουν. Οι «πειρατές» είχαν 12 πόντους από μπλοκ έναντι 5 του Παναθηναϊκού και πρέπει να είναι οι μοναδικοί που κερδίζουν και μάλιστα με τέτοια ευκολία την κατά γενική ομολογία καλύτερη ομάδα πάνω στο φιλέ την τελευταία τριετία.

Πραγματικά ο Φοίνικας με αυτό το 3-0 και ειδικά την ανατροπή στο τρίτο σετ, τρόμαξε τους πάντες. Οι νησιώτες ξεκάθαρα θέλουν τίτλο, ξεκάθαρα κάνουν κινήσεις για να το κατακτήσουν και μεγαλύτερη απόδειξη από την απόκτηση των Μαρούλη μαι Φέι δεν υπάρχει. Αυτή την εποχή δύσκολα βρίσκεις ομάδα να έχει τρεις πασαδόρους, με τους νησιώτες να παίρνουν και τον Έλληνα διεθνή και να κρατάνε και τον Ράντκε δυναμώνοντας ακόμα περισσότερο το ρόστερ τους, ενώ με τον Αμερικανό θα έχουν πέντε ξένους παρότι ξέρουν πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους τέσσερις. Το ακόμα πιο σημαντικό πάντως είναι πως παίζουν όμορφο βόλεϊ και έχουν αρχίσει να κάνουν πολλούς φίλους του αθλήματος να θέλουν να τους δουν. Πραγματικά τι άλλο να θελήσουν...

Πάμε τώρα στον Ολυμπιακό. Οι Πειραιώτες δυσκολεύτηκαν και μάλιστα πάρα πολύ στο πρώτο σετ. Ένα σετ πραγματικά εντυπωσιακό, καθώς οι δύο ομάδες πήγαιναν πόντο-πόντο από το 16-16, χωρίς καμία να μπορέσει να πάρει διαφορά δύο πόντων. Και θα συνεχιζόταν για ώρα αν δεν πήγαινε στο σερβίς ο Φρομ και με δύο άσους να κάνει το το 0-1. Οι «ερυθρόλευκοι» μετά το πρώτο, έκαναν ό,τι ήθελαν τον ΠΑΟΚ και όλα έγινα πιο εύκολα γι αυτούς.

Και έγιναν γιατί εκτός του εξαιρετικού για ακόμα μία φορά Έγκλεσκαλνς, υπήρξε ο πολύ καλός Μιγιαΐλοβιτς με 19 και πάνω από 50% αποτελεσματικότητα, ενώ σημαντικό μερίδιο στη νίκη έχει και ο Όκολιτς. Ο Σέρβος κεντρικός που η αλήθεια είναι πως στα προηγούμενα ματς είτε δεν είχε βγει αυτός μπροστά, είτε δεν τον είχαν εκμεταλλευτεί οι συμπαίκτες του, δεν είχε βοηθήσει.

Στο Παλατάκι όμως εκτός από τους 9 πόντους με 8/11 επιθέσεις και το μόλις 1 πόντο με μπλοκ, είχε πολλά σπασίματα μπάλας και συνέβαλε τα μέγιστα στο να έχει ο Βαν ντε Ντρις μόλις 14 πόντους με το κάκιστο 12/40 επιθέσεις. Ο Δημήτρης Καζάζης νίκησε κατά κράτος τον Κώστα Δεληκώστα στην τακτική πάνω στο φιλέ και έχοντας περισσότερα επιθετικά όπλα από τον αντίπαλό του έφτασε άνετα στη νίκη, μετά ξαναλέμε από το ψυχοφθόρο και γεμάτο σπασπένς πρώτο σετ.

Στον Ολυμπιακό πάντως δεν μένουν εδώ και ενισχύονται και άλλο. Πήραν τον Νικολάκη στην πάσα που μαζί με Στιβαχτή ανεβάζουν το επίπεδο στην πάσα, ενώ σημαντική είναι και η κίνηση με τον Ανδρεάδη, Ο έμπειρος κεντρικός είναι σημαντικός για δύο λόγους. Αρχικά και γιατί από μόνος του θα βοηθήσει με τις ικανότητές του, αλλά και γιατί θα «ξυπνήσει« τον Βουλκίδη που η αλήθεια είναι πως δεν έχει ξεκινήσει τόσο καλά. Και έναν ανεβασμένο Βουλκίδη τον έχει ανάγκη ο Ολυμπιακός.

Συνολικά με τον Ζήση να «σκουπίζει» τα πάντα στην πίσω ζώνη, τους Στιβαχτή, Νικολάκη στην πάσα, τους Όκολιτς, Ανδρεάδη, Βουλκίδη στο κέντρο και τους Μιγιαΐλοβιτς, Φρομ στα άκρα και Έγκλεσκαλνς στη διαγώνιο, οι περσινοί φιναλίστ δείχνουν έτοιμοι να επιστρέψουν στην κορυφή. Οι «ερυθρόλευκοι» σε σχέση με τον καλύτερο μέχρι στιγμής Φοίνικα, έχουν ένα μεγάλο ατού. Ξέρουν πως να φτάνουν ως το τέλος. Μένει πλέον να δούμε αν μπορούν να το επαναλάβουν ή αν οι Συριανοί αρχικά και οι Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ έχουν αντίθετοι άποψη.

Το σίγουρο είναι ένα. Το φετινό πρωτάθλημα είναι με διαφορά το καλύτερο της τελευταίας δεκαετίας και πραγματικά κάθε ματς ανάμεσα στις τέσσερις αυτές ομάδες θα είναι και μια διαφήμιση του αθλήματος. Εμείς πρέπει να χαρούμε το βόλεϊ και ας το πάρει ο καλύτερος...

ΥΓ: Πραγματικά είναι κρίμα με τέτοια τετράδα να μην έχουμε playoffs. Σκεφτείτε τι ημιτελικούς και τελικούς θα βλέπαμε με αυτά τα ζευγάρια όποια και αν ήταν.

ΥΓ1: Είναι τραγικό να μην υπάρχει δεύτερο video check, ειδικά για παιχνίδια όπως το Φοίνικας-Παναθηναϊκός. Το βίντεο είναι η μεγαλύτερη βοήθεια που μπορεί να έχει ο κάθε διαιτητής και η σιγουριά πως δεν θα υπάρξει αδικία και γκρίνια. Και σε τόσο σημαντικά ματς είναι απαραίτητο.

ΥΓ2: Ο Ντεσποτόφσκι όντως δεν έβγαλε μάτια, αλλά από την άλλη θεωρώ πως ήταν ρίσκο η χρησιμοποίηση του Πριγιέν. Ρίσκο που εκ του αποτελέσματος δεν βγήκε στον ΠΑΟΚ. Βέβαια με τον Γάλλο που δεν ήξεραν οι Πειραιώτες οι Θεσσαλονικείς έφτασαν μια ανάσα από το 1-0. Με το αλλά όμως δεν γίνεται κουβέντα. Ο Βαν ντε Ντρις είχε το χειρότερο ποσοστό του από την στιγμή που αποκτήθηκε από τον ΠΑΟΚ, ενώ και ο Γάλλος υπέστη θλάση.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...