Διαιτητές, ΕΡΤ και φορείς να προστατεύσουν το βόλεϊ

Διαιτητές, ΕΡΤ και φορείς να προστατεύσουν το βόλεϊ

Διαιτητές, ΕΡΤ και φορείς να προστατεύσουν το βόλεϊ

Για ακόμα μία φορά ένα χαζό λάθος που θα μπορούσε να αποφευχθεί έδειξε πως διαιτησία, ΕΡΤ, αλλά και διοργανώτριες αρχές πρέπει να προσέχουν περισσότερο και να προστατεύσουν το βόλεϊ.

Τα λάθη σε κάθε άθλημα, σε κάθε δραστηριότητα που κάνουμε συνολικά στην ζωή μας είναι ανθρώπινα και απολύτως λογικά. Το θέμα είναι να κάνουμε όσο γίνεται λιγότερα και κυρίως αναφορικά με τον αθλητισμό να μπορούμε να τα διορθώσουμε. Στο βόλεϊ αυτό γίνεται με την χρήση της τεχνολογίας. Για την ακρίβεια πρέπει να γίνεται γιατί τις τελευταίες μέρες υπάρχουν λάθη που δεν έχουν διορθωθεί από ανοργανωσιά.

Στον Άγιο Θωμά και στον αγώνα Κυπέλλου ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, μια επίθεση της Οικονομίδου δόθηκε άουτ και έτσι έγινε το 13-15 στο τάι μπρέικ και κανείς δεν μπορούσε να δει το var γιατί ο επόπτης ήταν μπροστά. Οι διαιτητές από την άλλη σε έναν τόσο κρίσιμο πόντο δεν μπήκαν στην διαδικασία να πάνε να το δουν από το μόνιτορ της τηλεόρασης, παρότι μιλάμε για έναν πόντο που έκρινε πρόκριση και αντίπαλοι ήταν οι δύο... αιώνιοι.

Σε απλά ελληνικά οι διαιτητές θα έπρεπε να δουν το ριπλέι της τηλεόρασης, παρότι η αλήθεια είναι πως τα πλάνα της ΕΡΤ ήταν το λιγότερο άσχημα. Λίγες κάμερες για ένα τέτοιο ματς, αλλά από το τίποτα αυτό ήταν καλύτερο και θα έδιωχνε σε μεγάλο βαθμό την μουρμούρα που έκανε για τα καλά την εμφάνισή της.

Ακόμα χειρότερα ήταν τα πράγματα στη Μίκρα και στον αγώνα του Ηρακλή με τον Παναθηναϊκό. Και λέμε χειρότερα όχι γιατί η μπάλα στην επίθεση του Σακόγλου ήταν μέσα, αλλά γιατί ο λόγος που δεν το είδαν ούτε στο var, ούτε στο μόνιτορ ήταν το λιγότερο γραφικός. Αρχικά το video check δεν λειτούργησε γιατί δεν μπόρεσε να συνδεθεί στο ίντερνετ. Ναι Φεβρουάριο του 2020 υπήρξε θέμα με το ίντερνετ όχι σε κάποιο απομακρυσμένο χωριό, αλλά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και δεν δόθηκε λύση.

Ακόμα χειρότερος ήταν ο λόγος που οι διαιτητές δεν το είδαν από την τηλεόραση καθώς υπήρξε τηλεοπτική μετάδοση. Η ΕΡΤ δεν είχε μόνιτορ για να δουν οι διαιτητές την φάση, ενώ ούτε ο Ηρακλής, ούτε η Λίγκα, ούτε φυσικά η ΕΡΤ δεν είχαν μεριμνήσει να υπάρχει μια ακόμα οθόνη. Και πάλι η λύση θα μπορούσε να βρεθεί αν οι διαιτητές πήγαιναν να το δουν από την οθόνη του παρουσιαστή που σίγουρα είχε γιατί σχολίασε την συγκεκριμένη φάση λέγοντας το αυτονόητο, πως είναι μέσα δηλαδή. Δεν το έκαναν και το παιχνίδια παραλίγο να τιναχτεί στον αέρα. Σε αυτό βέβαια ευθύνη έχει και ο Ηρακλής στην συγκεκριμένη περίπτωση και κάθε σωματείο συνολικά που δεν διευκολύνει την διοργανώτρια αρχή στο να λειτουργούν τα πάντα πριν από κάθε αγώνα. Γιατί καλές οι ανακοινώσεις που βγάζουν, αλλά έχουν και την δική τους ευθύνη που δεν είναι καθόλου μικρή.

Με έναν τελικό «αιωνίων» στο Λιγκ Καπ να έρχεται, αλλά και τα πλέι οφ να πλησιάζουν. Πλέι οφ που με την άνοδο των Παναθηναϊκού, Φοίνικα, αλλά και Κηφισιάς (εκτός από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ) θα έχουν εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον, θα πρέπει διαιτητές, ΕΡΤ, αλλά και φορείς του αθλήματος να προστατεύσουν το άθλημα και από την στιγμή που υπάρχει διαθέσιμη τεχνολογία να την εκμεταλλευτούν και όχι να γίνεται το ένα λάθος μετά το άλλο ακόμα και με var. Λάθη που μπορούν να στοιχίσουν τίτλους και να «τινάζουν παιχνίδια στον αέρα»...

ΥΓ: Τα παιχνίδια από εδώ και πέρα είναι εξαιρετικά σημαντικά, ειδικά από την στιγμή που βλέπουμε πως και ο Φοίνικας με την Κηφισιά δυναμώνουν σε μεγάλο βαθμό κάνοντας το πρωτάθλημα ακόμα πιο συναρπαστικό. Έτσι για να μπορούμε να αποφύγουμε τις αδικίες, που ναι μεν είναι ανθρώπινες, αλλά δεν παύουν να είναι και αδικίες, θα πρέπει η ΕΣΑΠ να πάρει και άλλο video check.

ΥΓ1: Επίσης εκτός από τα περισσότερα video check, τρομερά σημαντικό είναι και το ποιοι θα το χειρίζονται. Αυτοί που θα το κάνουν θα πρέπει να ξέρουν βόλεϊ, γιατί μόνο αν γνωρίζεις το άθλημα μπορείς να καταλάβεις πιο εύκολα τα λάθη.