Προβάδισμα ο Ολυμπιακός, περιθώρια για βελτίωση ο ΠΑΟΚ

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
Προβάδισμα ο Ολυμπιακός, περιθώρια για βελτίωση ο ΠΑΟΚ

bet365

Ο Φώτης Καρακούσης αφήνει στην άκρη τα όσα γραφικά έγιναν με τις εκατέρωθεν ανακοινώσεις και στέκεται στο αγωνιστικό κομμάτι του ντέρμπι που έδειξε πως ο Ολυμπιακός έχει ένα μικρό προβάδισμα, αλλά ο ΠΑΟΚ έχει περιθώρια βελτίωσης.

Με τον Ολυμπιακό να επικρατεί με 3-1 του ΠΑΟΚ και να εξασφαλίζει την πρώτη θέση και το πλεονέκτημα έδρας ως το τέλος, για εξωαγωνιστικά του χθεσινού ντέρμπι αναφερθήκαμε χθες. Για το άλμα που έγινε με το Video Check, μια εξαιρετικά σωστή κίνηση της ΕΣΑΠ που στο κάτω-κάτω το έφερε πρώτη από το ποδόσφαιρο και την Super League (για να είμαστε και δίκαιοι, παρότι ξαναλέμε έχουν γίνει απίστευτα λάθη από την διοργανώτρια αρχή).

Για την πολλή καλή διαιτησία ασχέτως αν υπάρχουν αντιρρήσεις, για το ωραίο συνολικά θέαμα, αλλά και τις τραγικές ανακοινώσεις αρχικά του ΤΑΑ ΠΑΟΚ κατά του Ταρνατόρου και στην συνέχεια η απάντηση του προέδρου της ΕΣΑΠ. Ειδικά οι δύο τελευταίες ήταν παντελώς αχρείαστες, αλλά ο καθένας βγάζει όποια ανακοίνωση θέλει και φυσικά κρίνεται γι' αυτό.

Αφήνουμε όμως στην άκρη όσα μας χαλάνε (το video check για την ακρίβεια δεν μας χαλάει καθόλου) και πάμε να δούμε το ντέρμπι λίγο αγωνιστικά και κυρίως με βλέμμα τόσο στον ημιτελικό Κυπέλλου όπου οι δύο ομάδες θα βρεθούν και πάλι απέναντι, όσο και στους τελικούς του πρωταθλήματος που αν δεν γίνει μια μεγάλη έκπληξη, θα είναι και πάλι αυτοί που θα παλέψουν για τον τίτλο.

Και οι δύο έδειξαν καλά και τρωτά στοιχεία και σε μια γενική παρατήρηση ο Ολυμπιακός δείχνει να έχει ένα μικρό προβάδισμα, ενώ ο ΠΑΟΚ από την άλλη έχει ανέβει σε σχέση με τον πρώτο γύρο και δείχνει πως έχει ακόμα περισσότερα περιθώρια βελτίωσης. Περιθώρια που στο τάραφλεξ θα φανεί αν μπορούν να τον θέσουν σοβαρό διεκδικητή τίτλου, κάτι που σίγουρα αν το έλεγε κάποιος στον πρώτο γύρο, θα γελούσαν μαζί του.

Πάμε να δούμε ξεχωριστά τις δύο ομάδες. Οι Πειραιώτες με την αλλαγή του Μπέμε με τον Αλεξίεφ έχασαν την... μάχη στο κέντρο, εκεί όπου πλέον δεσπόζει η παρουσία του Όκολιτς, ενώ έχουν και θέμα στην υποδοχή ειδικά αν ο αντίπαλος σημαδεύει τον Βούλγαρο ακραίο, κάτι που έκανε στο Ρέντη ο ΠΑΟΚ. Στο ντέρμπι ο Αλεξίεφ είχε συνολικά 31 υποδοχές (ο λίμπερο Στεφάνου είχε 21) και το ποσοστό του ήταν τραγικό με μόλις 16% άψογες. Αυτό έκανε τον Τερβαπόρτι να παίξει ελάχιστα από το κέντρο, με τον Πετρέα να έχει 8 επιθέσεις (ο Όκολιτς είχε 15) και τον Σμαραγδή 5 (ο Τακουρίδης είχε 9).

Όταν δεν μπορείς να παίξεις από το κέντρο το παιχνίδι σου γίνεται πιο εύκολα αντιμετωπίσιμο,. Από την άλλη όμως η παρουσία του Βούλγαρου όπως γράψαμε και μόλις ήρθε έκανε τον Ολυμπιακό να έχει δύο παίκτες που μπορούν να κερδίσουν πόντο σε μια «σκοτωμένη» μπάλα και χθες ο Αλεξίεφ όσο τραγικός ήταν στην υποδοχή, τόσο εξαιρετικός ήταν στην επίθεση κερδίζοντας 15 πόντους με 65% ποσοστό. Αν φυσικά προσθέσουμε και τον Γκάβιν Σμιτ που και πάλι ήταν ασταμάτητος με 23 πόντους και 63%, καταλαβαίνει κανείς πως οι Πειραιώτες είναι εξαιρετικά δύσκολο να κοπούν.

Πρέπει να τους χαλάσεις ακόμα περισσότερο την υποδοχή και να περιμένεις να μην βρεθεί σε τόσο καλή ημέρα ο Καναδός. Βέβαια στον αντίποδα αν θεωρήσουμε πως ο Αλεξίεφ καλύτερος στην υποδοχή δεν πρόκειται να γίνει, ουσιαστικά (αν και αυτά κρίνονται στο γήπεδο), ο Ολυμπιακός είναι μεν το φαβορί, αλλά χωρίς μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει κάτι, μιας και έδειξε πως μπορεί να κερδίζει τα ντέρμπι, ειδικά αν επιθετικά βοηθάει και ο Ραουβέρτινκ όπως έκανε με τους 14 πόντους του.

Αυτός που έχει περιθώρια βελτίωσης αλλά υπό προϋποθέσεις, είναι ο ΠΑΟΚ. Οι Θεσσαλονικείς κόντραραν για τρία σετ τους αντιπάλους τους έχοντας σε μεγάλη μέρα ουσιαστικά δύο παίκτες. Μιλάμε για τον Όκολιτς και φυσικά τον Κλαπβάικ, ενώ θετικός ήταν και ο Τακουρίδης με 6/9 επιθέσεις, αλλά ως εκεί. Ο Σέρβος κεντρικός με 15 πόντους, 67% στην επίθεση και 4 μπλοκ, ήταν απόλυτος κυρίαρχος στο φιλέ, ενώ ο Ολλανδός με τους 23 πόντους και το 53% στην επίθεση θα λέγαμε πως έκανε άψογη εμφάνιση αν δεν είχε πάθει το μπλακ άουτ του τρίτου σετ όπου και δέχθηκε συνεχόμενα μπλοκ και δεν κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του στο 1-2, βάζοντας δύσκολα στον αντίπαλό του. Σε εκείνο το σημείο στα μάτια μου φάνηκε πως ναι μεν είναι παικταράς, αλλά όχι ο ηγέτης, όμως στα επόμενα κρίσιμα ματς θα φανεί αν ήταν ο κανόνας ή η εξαίρεση.

Από την άλλη όμως και τα δύο άκρα της ομάδας του Ψάρρα δεν πήγαν όπως θα ήθελε ο νεαρός προπονητής. Ο Μουαγκουτούτια κράτησε βέβαια την υποδοχή παίρνοντας 35, με συνέπεια να κουραστεί είτε σωματικά, είτε πνευματικά και να έχει μόλις 8/21 επιθέσεις και 11 πόντους (ξεκάθαρα ο Μουνιόθ ήθελε να τον βγάλει από τον αγώνα και το κατάφερε). Ακόμα χειρότερος ήταν ο Σαφράνοβιτς. Ο Ισραηλινός είχε ένα πρόβλημα στην μέση και αυτό φάνηκε και στο τάραφλεξ, ο Ολυμπιακός δεν τον κυνήγησε στην υποδοχή όπου και πήρε μόλις 13 με καλά βέβαια ποσοστά (όπως και τις περισσότερες φορές), αλλά επιθετικά είχε μόλις 3 πόντους με 3/10 επιθέσεις. Αριθμοί που καμία ομάδα που θέλει να πάρει πρωτάθλημα, δεν πρέπει να έχει από τον βασικό της ακραίο.

Θα πείτε και με το δίκιο σας, που είναι τα περιθώρια βελτίωσης του ΠΑΟΚ. Αρχικά θα πρέπει να βρει τρόπο ο Ψάρρας να κρύψει τον Αμερικανό και να δώσει ακόμα περισσότερο χώρο στον Σαφράνοβιτς για την υποδοχή. Αν το κάνει και μόνο που ο Γκάρετ θα ασχοληθεί με την επίθεση που είναι πολύ καλός, ανεβάζει συνολικά τον «δικέφαλο του βορρά». Επίσης θα πρέπει να κοιτάξει περισσότερο και την περίπτωση του Γκόρτσιανουκ, ειδικά όταν ο Ισραηλινός είναι τόσο κακός επιθετικά. Σε γενικές γραμμές, ο ΠΑΟΚ έχει περιθώρια βελτίωσης μόνο αν καταφέρουν οι δύο ακραίοι του να κερδίσουν περισσότερους πόντους με σαφώς καλύτερα στατιστικά. Ο Μουαγκουτούτια σίγουρα μπορεί, για τον Σαφράνοβιτς έχω τις επιφυλάξεις μου, κάτι που άλλωστε είχα γράψει και από το καλοκαίρι όταν ανακοινώθηκε η παραμονή του.

Κλείνοντας θα πω πως Ολυμπιακός έχει το προβάδισμα για τον τίτλο επειδή έχει καταφέρει να κρύψει την αδυναμία του στο κέντρο λόγω απουσίας Μπέμε και κακής υποδοχής του Αλεξίεφ, αλλά να έχει δύο «πολυβόλα» όπως είναι ο Βούλγαρος και φυσικά ο Σμιτ που δεν συναντάς στην φετινή Volley League. Βέβαια όλα θα φανούν στο γήπεδο, εκεί που μακάρι να έχουμε ωραία ματς όπως το χθεσινό, χωρίς όμως τις γραφικότητες των ανακοινώσεων που ακολούθησαν...

ΥΓ: Μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, αλλά μια πιθανή κίνηση του προπονητή του ΠΑΟΚ που θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες θα ήταν να πειστεί ο κακός επιθετικά Σαφράνοβιτς να γυρίσει λίμπερο και ο Γκόρτσιανουκ να είναι βασικός ακραίος έχοντας από πίσω τον Καπετανίδη που αξίζει περισσότερες ευκαιρίες. Οπότε μένει να δούμε αν αρχικά υπάρχει τέτοια σκέψη και φυσικά αν πειστεί ο Ισραηλινός...

ΥΓ1: Κακή εντύπωση αναφορικά με τον ΠΑΟΚ μου έκανε και το μπλακ άουτ στο τρίτο σετ. Τέτοιες χαμένες ευκαιρίες μπορούν να αλλάξουν συνολικά την πορεία μιας ομάδας και καλό θα είναι ο Ψάρρας να κοιτάξει σοβαρά γιατί υπήρξε αυτό το κενό απόδοσης και να μην ασχολείται με την διαιτησία που και λόγω video check δεν έκανε κάποιο μεγάλο λάθος.

ΥΓ2: Με αφορμή τις ανακοινώσεις για την διαιτησία. Πραγματικά χθες ήταν καλή και με το video check έγινε αλάνθαστη. Μόλις ένα λάθος υπήρξε για την ακρίβεια και αυτό ήταν στα μέσα του δεύτερου σετ. Δεν υπάρχει λόγος να είμαστε υπερβολικοί και να υπάρχουν κραυγές χωρίς κανέναν λόγο. Μην το χαλάτε το βολεάκι, είναι κρίμα ρε γαμώτο...

ΥΓ3: Μετά από 37 χρόνια οι Έφηβοι του Παναθηναϊκού κατέκτησαν το πρωτάθλημα. Οι... πράσινοι σε ένα τμήμα που πέρασε πάρα πολλά δείχνουν πως εκτός από παρόν, έχουν και μέλλον και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

ΥΓ4: Ιστορία έγραψαν και οι Νεάνιδες του ΠΑΟΚ. Για πρώτη φορά τίτλο για μια ομάδα που δεν είχε ποτέ καλό γυναικείο βόλεϊ, ωστόσο τα τελευταία χρόνια γίνεται σοβαρή δουλειά και τα αποτελέσματα φαίνονται και με το παραπάνω, καθώς μην ξεχνάμε πως και στις γυναίκες η άνοδος για πρώτη φορά στην Α1 θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...