Τέσσερις ομάδες για δύο θέσεις

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
Τέσσερις ομάδες για δύο θέσεις

bet365

Ο Φώτης Καρακούσης γράφει για το νέο πρωτάθλημα και τους ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, Ηρακλή και Φοίνικα, τις ομάδες δηλαδή που θα παλέψουν για τις δύο θέσεις στην τετράδα.

Μπορεί να ακούγεται ως θαύμα, αλλά ναι το νέο πρωτάθλημα αρχίζει αυτό το Σαββατοκύριακο. Ένα πρωτάθλημα που ξεκίνησε με 12 ομάδες, αμέσως έγιναν 11 μετά την αποχώρηση του Εθνικού Πειραιώς, με την ΕΣΑΠ να λέει όχι στην Ρόδο που ήθελε να τον αντικαταστήσει και πλέον θα αρχίσει με 10, μετά και τη νέα αποχώρηση, του Ηρακλή Χαλκίδας αυτή την φορά.

Για τα μαγικά της Λίγκας που προτίμησε να μην κάνει νέα κλήρωση και έτσι δύο ομάδες να έχουν ρεπό κάθε αγωνιστική, ενώ από την στιγμή που είχαν μείνει 10, αν γινόταν νέα κλήρωση δεν θα είχε καμία, αναφερθήκαμε τις προηγούμενες ημέρες. Άλλωστε ό,τι και να γράφουμε, οι ομάδες αποφασίζουν και όχι ο πρόεδρος (μην βγάζουμε αθώες τις ομάδες που ψηφίζουν), οπότε αν υποβαθμίζουν το προϊόν τους, καλά να πάθουν.

Πολύ όμως ασχοληθήκαμε με αυτό το κομμάτι που μόνο κακό κάνει στο άθλημα. Πάμε να δούμε λίγο αγωνιστικά δύο-τρία πράγματα. Αρχικά για την μάχη του πρωταθλήματος που εκτός εξαιρετικού απροόπτου θα δοθεί ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ θα γράψουμε αύριο. Τώρα το βάρος θα πέσει στις ομάδες που θα παλέψουν για την τετράδα.

Για να είμαστε και σωστοί, από την στιγμή που μόνο 10 κατεβαίνουν να αγωνιστούν, θεωρητικά και οι 8 μπορούν να έχουν ελπίδες. Σαφώς λιγότερες οι Κομοτηνή και Εθνικός Αλεξανδρούπολης, λίγες αλλά υπαρκτές οι Παμβοχαϊκός και Κηφισιά (ειδικά η ομάδα των Βορείων Προαστείων μπορεί να είναι η έκπληξη) και περισσότερες οι ΑΕΚ, Ηρακλής, Φοίνικας και Παναθηναϊκός, τους οποίους και θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε.

ΑΕΚ: Επέστρεψε κοιτώντας ψηλά

Αρχίζουμε με την ΑΕΚ η οποία επέστρεψε στην Volley League και οι στόχοι της δεν είναι απλά να μπορέσει να σταθεροποιηθεί στην κατηγορία, αλλά να κοιτάξει ακόμα πιο ψηλά, φτάνοντας σε λίγα χρόνια στο να μπορεί να διεκδικεί τίτλους. Η ομάδα του Νίκου Νεόφυτου έχει καταφέρει να φτιάξει ένα πλούσιο σχετικά ρόστερ και θεωρείται δικαίως μεγάλο φαβορί για το να βρεθεί στην τετράδα. Η αλήθεια είναι πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να κοιτάξει στα μάτια ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, αλλά αν δεν μπορέσει να βρεθεί τετράδα, τότε όντως θα μιλάμε για αποτυχία.

Οι «κιτρινόμαυροι» στηρίζονται στους δύο ξένους ακραίους, τον Μότα και τον Στοΐλοβιτς και τον Τζιουμάκα που γύρισε από την Ιταλία με όρεξη να δείξει πως έχει ανέβει επίπεδο. Γι' αυτό και ο έμπειρος προπονητής θέλησε να τον έχει για διαγώνιο και να μην πάρει ξένο για τη θέση αυτή. Σημαντική βοήθεια αναμένεται να δώσουν και οι Χαραλαμπίδης με τον Κανέλλο, δύο κεντρικοί που έχουν παίξει για χρόνια και με μεγάλη επιτυχία στην Volley League και που θα φανεί πόσο χρήσιμοι είναι μέσα στην χρονιά. Αν βάλουμε και τον Γκαρά ως λίμπερο, τότε μιλάμε για γεμάτη επτάδα, που μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τα δύο φαβορί, ενώ συμπληρώνοντας στην εξίσωση και τον σχετικά γεμάτο πάγκο (πάντα σε σχέση με αυτόν που διαθέτουν και οι αντίπαλοί της) με τον κόσμο, τότε πραγματικά αν η Ένωση δεν μπει τετράδα θα μιλάμε για κακή χρονιά.

Ηρακλής: Πιο έμπειρη από κάθε άλλη ομάδα

Πάμε στον Ηρακλή, μια ομάδα που πραγματικά είναι η πιο έμπειρη από κάθε άλλη στο φετινό πρωτάθλημα, έχοντας στο ρόστερ της παίκτες με πάρα πολλά χιλιόμετρα όχι μόνο στην Volley League, αλλά και στην Ευρώπη. Οι Αρμενάκης, Προύσαλης και Μπαμπαλιούτας είναι 38 οι δύο πρώτοι και 46 ο τρίτος και όμως όχι απλά συνεχίζουν, αλλά είναι και οι παίκτες κλειδιά του «γηραιού», ενώ ο Σωτηρίου στα 32 του μοιάζει νεότατος.

Δίπλα τους έχουν νέα παιδιά που πάντα έβγαζαν οι «κυανόλευκοι» όπως οι Μούχλιας, Στεφανίδης, Τζιουμάκας, ενώ οι δύο ξένοι, ο κεντρικός Φέργκουσον (κυρίως) και ο ακραίος Ντα Ρόσα είναι αξιόπιστοι. Στα συν των «κυανόλευκων» εκτός της εμπειρίας είναι η βαριά φανέλα που έχουν και η δυναμική ανόδου που φαίνεται να έχουν, με τα πρόβλημα να δείχνουν πως έχουν μείνει στο παρελθόν. Η περσινή του συμμετοχή στον τελικό Κυπέλλου ήταν ό,τι καλύτερο για την ψυχολογία και πάνω εκεί θέλουν να πατήσουν για την συνέχεια.

Στον αντίποδα το πρόβλημα που ενδεχομένως να αντιμετωπίσει ο «γηραιός» είναι αυτό της κούρασης. Όχι μόνο συνολικά στο πρωτάθλημα, αλλά και στα ματς που θα έχουν μεγάλη διάρκεια. Αν καταφέρει να... κερδίσει την κούραση με την εμπειρία, τότε βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για την τετράδα, ειδικά από την στιγμή που και αυτός διαθέτει κόσμο και μάλιστα που ξέρει βόλεϊ, αν πάλι η κόπωση βγάλει και τραυματισμούς, ειδικά σε παίκτες που φτάνουν τα 40, τότε οι ελπίδες ελαχιστοποιούνται. Είναι πάντως ενδιαφέρον το πάντρεμα εμπειρίας και νιάτων και μένει να δούμε αν θα πιάσει.

Φοίνικας: Ο Ντόκιτς θα κρίνει την πορεία του

Συνεχίζουμε με τον Φοίνικα, μια ομάδα που λίγες μέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος καλείται να ξεκινήσει με νέο προπονητή, καθώς ο Νίκος Ζαλμάς αποχώρησε πριν καν καλά καλά αρχίσει και τη θέση του πήρε ο Ράτκο Παβλίσεβιτς. Και μπορεί με τον Σέρβο τεχνικό οι «πειρατές» να έχουν φτάσει ως την τρίτη θέση του πρωταθλήματος, αλλά όπως και να το κάνουμε δεν είναι και ό,τι καλύτερο να αλλάζει λίγο πριν το πρώτο σερβίς, ο άνθρωπος που ουσιαστικά έφτιαξε την ομάδα.

Το αν θα στοιχίσει ή όχι θα φανεί, αλλά ξαναλέμε πως καλό δεν μπορείς να το πεις. Στο καθαρά αγωνιστικό μέρος, οι νησιώτες θα στηριχθούν στον Τόμισλαβ Ντόκιτς. Ο Σέρβος διαγώνιος επέστρεψε στο αγαπημένο του νησί και είναι και πάλι έτοιμος να πάρει την ομάδα στις πλάτες του. Αν μπορεί; Φυσικά και μπορεί, καθώς μιλάμε για έναν βολεϊμπολίστα που έχει παίξει στην Εθνική Σερβίας και που στην καλή του ημέρα μπορεί να σε... σκοτώσει από επίθεση και σερβίς και είναι ο ορισμός του ηγέτη.

Όσον αφορά τους άλλους ξένους, ο Μολδαβός Λέσκοφ έχει την εμπειρία παίζοντας σε προηγμένα πρωταθλήματα όπως το Γαλλικό, ενώ οι δύο Βραζιλιάνοι ο κεντρικός Φίλιο και ο ακραίος Εβάντρο (ειδικά αυτός), είναι σε θέση να ανεβάσουν επίπεδο τον Φοίνικα. Ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος συμπληρώνει μια πολύ καλή εξάδα, αλλά μετά υπάρχουν τα προβλήματα. Το ρόστερ δεν έχει καθόλου βάθος, ενώ του λείπει και ο δεύτερος αξιόπιστος κεντρικός. Συνολικά πάντως ο Φοίνικας μπορεί την τετράδα, κάτι που θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα κέφια του Ντόκιτς.

Παναθηναϊκός: Περίεργη χρονιά με στοιχήματα τους μικρούς

Και κλείνουμε με τον Παναθηναϊκό, μια ομάδα που πραγματικά θα έχει ενδιαφέρον η φετινή της πορεία. Προσωπικά θεωρώ υπερβολικές τις δηλώσεις που έχουν γίνει για τίτλους, τελικούς κλπ, από την στιγμή που και η είσοδος στην τετράδα είναι δύσκολη. Και είναι γιατί μπορεί ο Γιορντάνοφ να αποτελεί εγγύηση στην επίθεση, καθώς πρόκειται για έναν από τους καλύτερους διαγώνιους που έχουν αγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας, συνεχίζοντας να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, όπως έδειξε και πέρσι στην Κηφισιά.

Μπορεί ο Πελεκούδας να είναι μεταγραφή από το πάνω ράφι, καθώς οι «πράσινοι» πήραν έναν εν ενεργεία διεθνή κεντρικό και μάλιστα από τον ΠΑΟΚ και στο κέντρο μαζί με τον Πανταλέων κάνουν ένα δυνατό δίδυμο. Μπορεί ο Γιάκομπσεν να είναι ένας πασαδόρος με εμπειρία και πολλά παιχνίδια με την Εθνική Δανίας και ο Ζήσης ένα από τα καλύτερα λίμπερο του πρωταθλήματος, αλλά στα άκρα υπάρχει θέμα.

Και υπάρχει γιατί στο «τριφύλλι» θα στηριχθούν στον 17χρονο Ανδρεόπουλο και στον 18χρονο Ράπτη. Δύο εξαιρετικά ταλέντα που μπορεί να κάνουν σπουδαία καριέρα, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως είναι σε θέση να σηκώσουν από τόσο νωρίς ένα τόσο μεγάλο βάρος. Το ιδανικό για την ομάδα του Δημήτρη Ανδρεόπουλου θα ήταν να είχε αποκτηθεί ένας τουλάχιστον ξένος ακραίος, προκειμένου να είναι ο βασικός και οι δύο πιτσιρικάδες να καλύπτουν την άλλη θέση.

Αυτό όμως δεν έγινε και μένει να δούμε αν οι μικροί μπορέσουν να βγάλουν το ταλέντο τους και να δείξουν πως αν και τόσο μικροί είναι έτοιμοι παίκτες. Δύσκολο, αλλά όταν όντως μιλάμε για μεγάλα ταλέντα φυσικά και μπορούν. Από την άλλη οι «πράσινοι» έχουν πολύ «φτωχό» πάγκο, καθώς μόνο ο Πεντίδης που αγωνιζόταν στον Φοίνικα έχει παραστάσεις από Volley League. Το βάρος στον έμπειρο προπονητή είναι μεγάλο, ειδικά μετά και τις δηλώσεις για τίτλους, τελικούς κλπ (που βέβαια δεν έκανε αυτός, μιας και ο Ανδρεόπουλος από την αρχή κράτησε χαμηλούς τόνους), αλλά ξαναλέμε πως αν δεν γίνει κάποια μεταγραφή τον Ιανουάριο, ακόμα και η τετράδα είναι κάτι πολύ δύσκολο. Που αν τελικά επιτευχθεί ως στόχος, θα έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό και με την Κυψέλη που σίγουρα είναι από τις πιο δυνατές έδρες του πρωταθλήματος.

Για την έκπληξη οι Παμβοχαϊκός και Κηφισιά

Τέλος στις υποψήφιες για τετράδα θα βάζαμε και τους Παμβοχαϊκό με Κηφισιά. Οι Βραχατιώτες όπως και πέρσι θα στηριχθούν στους Βραζιλιάνους, έχοντας τέσσερις στις τάξεις τους, αλλά με τραυματία τον Παλέντζα και βασικό διαγώνιο τον 40χρονο Νίκο Ρουμελιώτη θα είναι μεγάλη έκπληξη αν τα καταφέρει. Όσον αφορά την Κηφισιά, η ομάδα του Κώστα Αρσενιάδη ξεκινάει χωρίς μεγάλους στόχους, αλλά πάντα καταφέρνει να βρίσκεται ψηλά. Ενδιαφέρον θα έχει το δίδυμο των ακραίων με τους Σπυριούνη και Ρουμελιωτάκη, ενώ πρώτο βιολί αναμένεται να είναι ο Χαντ. Πάντως η τετράδα είναι μεγάλος στόχος για να επιτευχθεί...

Η αλήθεια είναι πως το πρωτάθλημα εκτός των δύο ομάδων που θα διεκδικήσουν τον τίτλο, θα έχει το δικό του ενδιαφέρον και οι... μάχες για την τετράδα αναμένονται μεγάλες. Κάθε μνηστήρας έχει τα υπέρ και τα κατά, ωστόσο πολλά θα κριθούν και από τις κινήσεις που ενδέχεται να γίνουν και τον Ιανουάριο. Μέχρι τότε, έχουμε χρόνο να δούμε όσο γίνεται περισσότερα παιχνίδια, προκειμένου να βγάλουμε ακόμα καλύτερα συμπεράσματα, με την ελπίδα πως εκτός από τις... μάχες θα δούμε και όμορφο θέαμα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...