Ντάντε, το χαμόγελο που θα λείψει από το βόλεϊ

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
Ντάντε, το χαμόγελο που θα λείψει από το βόλεϊ

bet365

Ο Φώτης Καρακούσης γράφει για τον ζωντανό θρύλο του βόλεϊ Αμαράλ Ντάντε που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση και στέκεται στο χαμόγελό του που τόσο θα λείψει από το άθλημα.

Ζαλγκίρις - Ολυμπιακός με πριμ 5%*, ακόμα καλύτερες αποδόσεις και αμέτρητα ειδικά στοιχήματα! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ήμουν από τους τυχερούς, καθώς είχα βρει εισιτήριο για να δω μικρό και μεγάλο τελικό του βόλεϊ. Έτσι είδα από κοντά την παρέα των Ντάντε και Τζίμπα να επικρατεί της Ιταλίας με 3-1 και να κατακτά το χρυσό μετάλλιο. Από εκείνο το παιχνίδι τα θυμάμαι όλα, από τις φοβερές φάσεις που έβγαλαν θρύλοι του αθλήματος, μέχρι τις Βραζιλιάνες που η αλήθεια είναι πως έκαναν την διαφορά στις εξέδρες.

Έναν χρόνο μετά ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την απόκτηση του Αμαράλ Ντάντε και πραγματικά δεν μπορούσα να πιστέψω πως ένας τέτοιος παίκτης, ο βασικός ακραίος της Εθνικής Βραζιλίας είχε έρθει στην χώρα μας. Μιλάμε για ένα όνομα που ήταν από τα πιο καυτά της αγοράς και στην παρουσίασή του, όλοι περιμέναμε πως θα βλέπαμε έναν τύπο που αν όχι σνομπ, σίγουρα δεν θα τον έλεγες και τον πλέον φιλικό.

Και όμως μας διέψευσε όλους. Από την πρώτη παρουσία στην χώρα μας για λογαριασμό του Παναθηναϊκού, μέχρι την τελευταία για λογαριασμό του ΠΑΟΚ, αυτός ο παικταράς ήταν συνεχώς με το χαμόγελο στα χείλη. Είτε έπαιζε σε τελικό πρωταθλήματος, είτε σε φιλικό του καλοκαιριού χαμογελούσε και χαιρόταν με την ψυχή του το άθλημα αυτό. Με τον Παναθηναϊκό πήρε 1 πρωτάθλημα και 2 Κύπελλα και κυρίως αγαπήθηκε όσο ελάχιστοι από τον κόσμο του «τριφυλλιού».

Ο Ντάντε αγάπησε το άθλημα αυτό, το σεβάστηκε και με το παραπάνω και αυτό του έδωσε τα πάντα. Του έδωσε λεφτά, του έδωσε τίτλους, του έδωσε απίστευτη αγάπη. Και όλα αυτά τα άξιζε γιατί πραγματικά εντός αγωνιστικού χώρου ήταν ανίκητος και εκτός ένας μεγάλος μαχητής της ζωής.

Ένας άνθρωπος που αντιμετώπισε το πρόβλημα του γιου του Αντόνιο με την καρδιά, με θάρρος και χωρίς να φεύγει το χαμόγελο ποτέ από τα χείλη του. Δεν συζήτησε ποτέ το θέμα αυτό, δεν κλάφτηκε ποτέ, δεν το χρησιμοποίησε ποτέ σε κάποια αποτυχία γιατί αυτό κάνουν οι πραγματικοί μαχητές και ο Ντάντε ήταν από τους μεγαλύτερους.

Και ήταν ειδικά στο αγωνιστικό κομμάτι, έως και το τέλος. Όταν πέρσι ο ΠΑΟΚ έκανε την κίνηση ματ για να τον αποκτήσει, υπήρξαν πολλοί που πίστεψαν πως στα 36 του θα ήταν το λιγότερο αχρείαστος, παρότι ο Γιάννης Καλμαζίδης για να πείσει τους ανθρώπους του «δικεφάλου του βορρά» τους είχε πει πως πρόκειται για τον Μέσι του βόλεϊ.

Στο Αλεξάνδρειο και στο Final-4 του Κυπέλλου ήταν κακός έχοντας μόλις 6 πόντους με 5/20 επιθέσεις και οι γκρίνιες έκαναν ακόμα περισσότερο την εμφάνισή τους. Ωστόσο ο Βραζιλιάνος δεν είχε πει την τελευταία του λέξη και στους τελικούς με τον Ολυμπιακό έδειξε πως όσα χρόνια και αν περάσουν παραμένει τεράστιος. Στο πέμπτο και τελευταίο τελικό μάλιστα ήταν εντυπωσιακός με 23 πόντους και 54% στην επίθεση, οδηγώντας τους Θεσσαλονικείς στο τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημα.

Ένα πρωτάθλημα που πανηγύρισε με την ψυχή του τόσο στο Ρέντη και μετά στην Θεσσαλονίκη. Με την ψυχή του και πάντα το χαμόγελο εκεί, να μην φεύγει με τίποτα. Ένα χαμόγελο που θα λείψει σε όσους αγαπάμε το βόλεϊ, θα μας λείψουν οι πάιπ του, οι επιθέσεις του και το πνεύμα νικητή που είχε όσο ελάχιστοι.

Το θετικό βέβαια τώρα που σταμάτησε, είναι πως είπε ό,τι θα ασχοληθεί με τα νέα παιδιά και αν όντως το κάνει ένα είναι σίγουρο. Σε λίγα χρόνια θα έχουμε ακόμα μία φουρνιά μεγάλων παικτών και κυρίως εξαιρετικών ανθρώπων γιατί με το Ντάντε θα μάθουν και βόλεϊ, αλλά θα γίνουν και σωστοί άνθρωποι. Όπως ήταν και παραμένει και αυτός...

ΥΓ: Όσο χρόνια και αν περάσουν δεν θα ξεχάσω την συνέντευξη σε μαγαζί με Βραζιλιάνικο φαγητό στην Καλλιθέα. Ο άνθρωπος δεν σταματούσε να κάνει πλάκα με όλους και γελάει με το παραμικρό. Σου μιλούσε σαν να μην ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία του βόλεϊ κάτι που έκανε ως και το τέλος της καριέρας του. Απλά θρύλος...

ΥΓ1: Από την μία το τέλος της καριέρας ενός ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ παίκτη και από την άλλη ο... πόλεμος ανακοινώσεων ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ. Συγγνώμη αλλά με το δεύτερο, εκτός της δημοσίευσης που οφείλουμε να κάνουμε, δεν θα ασχοληθούμε παραπάνω. Ας ασχοληθούν αυτοί που ποτέ τους δεν ενδιαφέρθηκαν για το άθλημα...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...