Δυνατή, αλλά όχι φόβητρο η Ραβέννα

Δυνατή, αλλά όχι φόβητρο η Ραβέννα

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
Δυνατή, αλλά όχι φόβητρο η Ραβέννα

bet365

Ο Φώτης Καρακούσης προσπαθεί να αναλύσει την Ραβέννα τονίζοντας πως ο Ολυμπιακός έχει πολλές πιθανότητες να κάνει δική του την κούπα, αρκεί να σταματήσει το τρομερό σερβίς των Ιταλών.

Ωραίο το Λιγκ Καπ και τα γλέντια στην πανέμορφη Σύρο, αλλά για τον Ολυμπιακό ήρθε η ώρα να διεκδικήσει και έναν σοβαρό τίτλο. Και ναι μην το ξαναγράψουμε, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή προσπάθεια μείωσης της συγκεκριμένης διοργάνωσης, ουσιαστικά το Λιγκ Καπ είναι ένα φιλικό τουρνουά και τίποτα παραπάνω.

Οι Πειραιώτες την Μεγάλη Τετάρτη φιλοξενούνται στην Ιταλία από την δυνατή Ραβέννα, μια ομάδα που σε καμία περίπτωση δεν είναι το φόβητρο των περασμένων δεκαετιών, όπου κατέκτησε 3 Champions League, 1 Challenge Cup, 1 Super Cup, 1 πρωτάθλημα Ιταλίας (με διαφορά τότε το καλύτερο στον κόσμο) και 1 Κύπελλο Ιταλίας. Ωστόσο δείχνει ξεκάθαρα σημάδια ανάκαμψης το τελευταίο διάστημα.

Φέτος μάλιστα οι αντίπαλοι των «ερυθρολεύκων» κατάφεραν να κερδίσουν στα πλέι οφ την Περούτζια και μπορεί να αποκλείστηκαν με 2-1 νίκες, αλλά το ότι κόντραραν μια ομάδα που σε όλο το πρωτάθλημα είχε μόλις 3 ήττες κάτι σημαίνει. Συνολικά οι Ιταλικές ομάδες έχουν αρχίσει και πάλι να ανεβαίνουν με την Ραβέννα να είναι μία από αυτές.

Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τους Ιταλούς που δείχνουν όντως να είναι δυνατοί, άλλωστε αν δεν ήταν δεν θα έφταναν μέχρι και τον τελικό του Challenge Cup, αλλά σίγουρα δεν είναι ανίκητοι.

Τρομερά δυνατή στο σερβίς

Ξεκινάμε με τα δυνατά του σημεία, με το σερβίς να είναι το πιο δυνατό. Η Ραβέννα δεν είναι απλά καλή, αλλά εξαιρετική από την τελική γραμμή, καθώς έχει 1.98 άσους (ουσιαστικά 2) σε κάθε σετ. Και αν αυτό νομίζετε πως είναι λίγο, θα πούμε απλά πως πρόκειται για την δεύτερη ομάδα στην Lega Volley. Πάνω δηλαδή από μεγαθήρια όπως η Μόντενα, η Πιατσέντζα και κάτω μόνο από την πρώτη Περούτζια. Ο Αυστριακός Μπουτσέγκερ και ο Αργεντίνος Πολγκάγιεν έχουν 49 και 56 άσους και θεωρούνται κλειδιά για την ομάδα τους. Αν ο Ολυμπιακός καταφέρει να σταματήσει το μεγάλο της αυτό όπλο, τότε οι πιθανότητες κατάκτησης του τροπαίου πολλαπλασιάζονται.

Καλή στην επίθεση

Στην επίθεση η Ραβέννα ναι μεν είναι στην 8η θέση στο πρωτάθλημα με επιτυχία 46.9%, αλλά μόνο κακό ποσοστό δεν μπορεί κάποιος να το θεωρήσει αυτό. Το να φτάνεις κοντά στο 50% σε μια τόσο δυνατή Λίγκα είναι κάτι που δείχνει σε μεγάλο βαθμό την δύναμη που έχεις ως ομάδα, χωρίς όμως από την άλλη να μπορεί κάποιος να σε θεωρήσει ανίκητη.

Κάθε βδομάδα ντέρμπι

Κλείνουμε τα πλεονεκτήματα με το πιο σημαντικό που δεν είναι άλλο από τα συνεχόμενα δυνατά παιχνίδια. Οι παίκτες του Φάμπιο Σόλι κάθε βδομάδα από την αρχή της χρονιάς παίζουν και ένα μεγάλο ντέρμπι, σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό που με εξαίρεση τα παιχνίδια με ΠΑΟΚ, δεν υπάρχει κάποιος αντίπαλος να τον κοντράρει. Αυτό στα παιχνίδια που κρίνονται τίτλοι είναι τρομερά σημαντικό, καθώς οι Ιταλοί έχουν μάθει να λειτουργούν κάτω από πίεση παίζοντας κάθε αγώνα στο... κόκκινο.

Μέτρια υποδοχή

Πάμε τώρα στα αρνητικά. Η Ραβέννα δεν είναι και η καλύτερη ομάδα στην υποδοχή. Κάθε άλλο θα λέγαμε, καθώς βρίσκεται στην 10η θέση του σχετικού πίνακα του πρωταθλήματος. Βέβαια θα πείτε είναι στην συγκεκριμένη θέση αντιμετωπίζοντας σερβίς παικτών όπως ο Ν' Γκαπέ και ο Ζάιτσεφ, αλλά πραγματικά οι Πειραιώτες αν χτυπήσουν τους αντιπάλους τους με δυνατά και στοχευμένα σερβίς έχουν πολλές πιθανότητες για το Κύπελλο.

Κακοί στο μπλοκ

Το χειρότερο σημείο τους πάντως είναι το μπλοκ, με τον Ολυμπιακό να δείχνει να έχει ξεκάθαρο προβάδισμα πάνω στο φιλέ. Οι Ιταλοί βρίσκονται μόλις στην 12η θέση με 1.65 μπλοκ ανά σετ. Συνολικά ως ομάδα η Ραβέννα είναι κοντή με τρεις παίκτες πάνω από τα 2 μέτρα (οι Πειραιώτες έχουν 8), με σχετικά κοντό πασαδόρο (Ορντούνα) με 1.86, όταν ο Ντρίζγκα είναι 1.97 και μεγάλη αδυναμία στο φιλέ, ικανή να αλλάξει τις ισορροπίες του τελικού.

Η τριάδα που μπορεί να τον οδηγήσει στο Challenge Cup

Όταν μιλάμε για ομαδικό άθλημα, είναι λογικό να στεκόμαστε στο σύνολο. Ωστόσο σε κάθε ομάδα υπάρχουν παίκτες που θεωρούνται κλειδιά και που μπορούν να κάνουν την διαφορά. Στον φετινό Ολυμπιακό μεγάλο όπλο είναι το βάθος στο ρόστερ και κυρίως η πρώτη εξάδα που είναι όντως πολλή δυνατή.

Ωστόσο κατά την γνώμη μου υπάρχουν τρεις παίκτες που κάνουν την διαφορά και οι οποίοι θα χρειαστούν σε μεγάλο βαθμό κόντρα στους Ιταλούς. Ο λόγος για τους Ραουβέρτινκ, Στεφάνου και Ντρίζγκα. Ο Ολλανδός εκτός από την επίθεση όπου είναι μεστός χωρίς λάθη, κρατάει σε μεγάλο βαθμό την υποδοχή. Μαζί του και ο έμπειρος λίμπερο, με τους δύο αυτούς παίκτες να είναι σημαντικότατοι παίρνοντας τις περισσότερες πρώτες μπάλες της ομάδας.

Και όχι μόνο τις παίρνουν, αλλά την στέλνουν με τον καλύτερο τρόπο στον Ντριζγκα. Ε εκεί ο Πολωνός που είναι ένας από τους καλύτερους πασαδόρους στον κόσμο και αυτό δεν είναι υπερβολή, μπορεί να κάνει το παιχνίδι που ξέρει έχοντας την δυνατότητα να πασάρει σε εξαιρετικά επιθετικούς κεντρικούς όπως είναι ο Μπέμε, ο Πετρέας ή και ο Ανδρεάδης αν παίξει, στον πολύ καλό διαγώνιο (Οϊβάνεν), αλλά και στον Αλεξίεφ που πάνω στο φιλέ είναι ανίκητος.

Και επειδή το βόλεϊ όπως έχω αναφέρει πολλές πολλές φορές δεν είναι επιστήμη, οι Πειραιώτες αν καταφέρουν να σταματήσουν το τρομερό σερβίς των Ιταλών, τότε θα αποκτήσουν τον πρώτο λόγο για την κατάκτηση του τροπαίου.

Επιθετικά είναι καλύτεροι, στον φιλέ είναι πιο δυνατοί, οπότε αυτό που θέλουν είναι να μπορέσουν να βγάλουν σωστή υποδοχή. Τότε θα αναλάβει ο Πολωνός και θα κάνει τα πράγματα πιο εύκολα. Αν δεν τα καταφέρουν, κάτι όχι και τόσο απίθανο αν αναλογιστούμε πως μιλάμε για την 2η ομάδα του Ιταλικού πρωταθλήματος στον συγκεκριμένο τομέα, δεν σημαίνει πως δεν έχουν πιθανότητες. Φυσικά και έχουν. Ο φετινός Ολυμπιακός το καλοκαίρι φτιάχτηκε με σκοπό όχι μόνο την επιστροφή του στην κορυφή της Ελλάδας, όπου και είναι το απόλυτο φαβορί, αλλά και την Ευρωπαϊκή διάκριση. Ήδη με την συμμετοχή στον τελικό του Challenge Cup την έχει πετύχει, αλλά είναι σίγουρο πως μπορεί να κάνει το βήμα παραπάνω.

Χωρίς το άγχος του φαβορί, καθώς οι Ιταλοί και λόγω πρωταθλήματος θεωρούνται πως είναι λίγο πιο μπροστά, οι «ερυθρόλευκοι» είναι έτοιμοι για την κατάκτηση του τρίτου τους Ευρωπαϊκού τροπαίου και έχουν τις δυνατότητες να το πετύχουν.

ΥΓ: Η απόφαση για να γίνει ο δεύτερος τελικός στο ΣΕΦ είναι ένα ρίσκο. Και είναι γιατί όπως και να το κάνουμε όταν μια ομάδα προπονείται όλη την χρονιά σε ένα γήπεδο, παίζει εκεί και η καθημερινότητα των παικτών της είναι στο συγκεκριμένο μέρος, το να αλλάξει όλο αυτό μόνο για ένα ματς μπορεί να τους δυσκολέψει. Από την άλλη όμως όπως και να το κάνουμε είναι αλλιώς να έχεις δίπλα σου 3.000 κόσμο και αλλιώς 15.000. Ένα γεμάτο ΣΕΦ είναι σε θέση όχι μόνο να ανεβάσει τον Ολυμπιακό, αλλά και να λυγίσει τους Ιταλούς και να αποτελέσει το μεγάλο όπλο των παικτών του Μουνιόθ.

ΥΓ1: Για τα κορίτσια του Ολυμπιακού θα αναφερθούμε αύριο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...