Η άνοδος του Παναθηναϊκού μπορεί να ανεβάσει το βόλεϊ

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
Η άνοδος του Παναθηναϊκού μπορεί να ανεβάσει το βόλεϊ

bet365

Ο Φώτης Καρακούσης γράφει το γιατί η άνοδος του Παναθηναϊκού είναι ικανή να συμπαρασύρει συνολικά και το ελληνικό βόλεϊ και να το ανεβάσει επίπεδο.

League Cup ήταν και πάει. Σε δύο πραγματικά εντυπωσιακούς τελικούς από πλευράς θεάματος και συγκινήσεων, ο Παναθηναϊκός στις λεπτομέρειες πήρε αυτό το εσωτερικό τουρνουά της ΕΣΑΠ. Από μόνο του αυτό δεν θα σήμαινε τίποτα, ειδικά προσωπικά που έχω βαρεθεί να φωνάζω πως αν η ίδια η διοργανώτρια αρχή δεν το κάνει επίσημη διοργάνωση, δεν μπορώ να την θεωρώ κάτι παραπάνω.

Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει ένα αλλά. Ένα μεγάλο αλλά που έχει να κάνει με την επιστροφή μιας ομάδας που όντως πέρασε πάρα πολλά και στα οποία έχουμε αναφερθεί πολλάκις. Μια επιστροφή που μόνο καλό μπορεί να κάνει στο άθλημα αυτό, ειδικά αν συνεχιστεί που αν κρίνουμε από την δυναμική που αποκτά με σοβαρή διοίκηση, θα συνεχιστεί και στο πρωτάθλημα.

Κακά τα ψέματα τα δύο τελευταία χρόνια με τον Ολυμπιακό να έχει ανέβει επίπεδο και τον ΠΑΟΚ μετά τα τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα να έχει κατεβάσει το πόδι από το γκάζι, το ενδιαφέρον είχε ατονήσει σε μεγάλο βαθμό. Ειδικά πέρσι η διαφορά των «ερυθρολεύκων» με τις άλλες ομάδες ήταν τέτοια που αν δεν είχαν τραυματιστεί οι Αλεξίεφ, Κουμεντάκης στο φάιναλ-4 της Ιεράπετρας, δεν υπήρχε περίπτωση να μην έπαιρνε και το Κύπελλο μετά το πρωτάθλημα και το League Cup.

Από το καλοκαίρι που είδαμε τις κινήσεις γράφαμε πως οι Πειραιώτες είναι ένα βήμα μπροστά, αλλά σίγουρα δεν αποτελούν το φόβητρο που αποτέλεσαν και τα δύο χρόνια παίρνοντας με 3-0 νίκες τα ισάριθμα πρωταθλήματα, ενώ και οι Θεσσαλονικείς, με τα τραγικά λάθη με τους Κουβανούς και ότι ακολούθησε μόνο ανίκητοι δεν έδειχναν.

Ανάμεσά τους φάνηκε να μπήκε ο Παναθηναϊκός. Μια ομάδα που και πέρσι έπαιξε ωραίο βόλεϊ, αλλά έχοντας μόλις μια εξάδα και ουσιαστικά καμία αλλαγή για να σταθεί στην Volley League, ναι μεν μπήκε τετράδα, αλλά στα πλέι οφ αποκλείστηκε από την Κηφισιά. Οι… πράσινοι το καλοκαίρι κράτησαν τον κορμό τους, έκαναν κίνηση ματ με τον Ρανγκέλ και αρχικά συνεχίζοντας να παίζουν όμορφο βόλεϊ έδειξαν πως μπορούν να μπουν σφήνα στους άλλους δύο.

Με την απόκτηση και τους Τσάτσιτς ήταν ξεκάθαρο πως αν ο Μαυροβούνιος δεν αντιμετώπιζε θέμα με τον ώμο του, θα μπορούσαν να κοιτάξουν και «ερυθρόλευκους» και «ασπρόμαυρους» στα μάτια όπως και έκαναν και με το παραπάνω. Η ομάδα του Δημήτρη Ανδρεόπουλου έδειξε ειδικά απέναντι στον Ολυμπιακό πως μπορεί να κάνει το βήμα παραπάνω. Και δεν το έδειξε με την κατάκτηση του League Cup, το έδειξε ακόμα και στο πρωτάθλημα, όταν μέσα στον Άγιο Θωμά έχασε με 3-2 μετά τους συνεχόμενους άσους του Βουλκίδη. Απλά χθες επιβεβαίωσε πως δεν μπορεί μόνο να διεκδικεί, αλλά και να κατακτά.

Το πιο σημαντικό από όλο αυτό, είναι πως η ξεκάθαρη άνοδος των «πρασίνων» θα ανεβάσει συνολικά το άθλημα. Μια ματιά ρίχνεις στα σημερινά πρωτοσέλιδα των λεγόμενων μη οπαδικών εφημερίδων και βλέπεις πως το άθλημα αυτό έγινε βασικό θέμα. Και έγινε γιατί συνολικά ο Σύλλογος αυτός έχει μεγάλη δυναμική, όπως έχει φυσικά ο Ολυμπιακός, αλλά και ο ΠΑΟΚ. Προσωπικά στηρίζω πάρα πολύ τις προσπάθειες που κάνουν ομάδες της επαρχίας, όπως ο εξαιρετικός Φοίνικας, που φέτος μπορεί να χτυπήσει τίτλο (ειδικά το Κύπελλο το οποίο και θα φιλοξενήσει), αλλά είτε μας αρέσει, είτε όχι, στην χώρα μας πουλάνε οι ομάδες που έχουν από πίσω τους χιλιάδες ανθρώπους να τις ακολουθούν.

Και όσες περισσότερες από αυτές τις ομάδες διεκδικούν και κερδίζουν τίτλους, τόσο πιο πολύ ανεβαίνει ένα άθλημα. Γι’ αυτό είναι σημαντική αυτή η άνοδος του Παναθηναϊκού, γιατί από φέτος κάνει ακόμα μεγαλύτερο το ενδιαφέρον για το άθλημα και κυρίως βάζει στην… πρίζα και τους άλλους δύο για να μην πω τρεις καθώς μπορεί να μην έχει τους οπαδούς, αλλά με τα ναυπηγεία δίπλα, ο Φοίνικας άνετα μπορεί να αλλάξει επίπεδο.

Ό,τι και να γίνει φέτος, όπου ειδικά για το πρωτάθλημα φαβορί παραμένει ο Ολυμπιακός, το καλοκαίρι θα περιμένουμε με αγωνία και ενδιαφέρον να δούμε τις κινήσεις που θα γίνουν. Να δούμε τους Πειραιώτες να μην κάνουν τα λάθη που έκαναν φέτος, καθώς βλέπουν πως δεν είναι ένα τουλάχιστον επίπεδο πάνω, όπως ήταν τα δύο προηγούμενα χρόνια. Να δούμε τους Θεσσαλονικείς που αυτοί και αν έκαναν σοβαρά λάθη, να κάνουν τις κινήσεις που έκαναν τα χρόνια που κατακτούσαν τρία σερί πρωταθλήματα. Και κυρίως να δούμε το ενδιαφέρον για το άθλημα να ανεβαίνει ακόμα περισσότερο.

Μέχρι τότε όμως θα ξαναπώ πως όλοι μας περιμένουμε αρχικά το φάιναλ-4 του Κυπέλλου. Εκεί όπου Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, αλλά και Φοίνικας θα παλέψουν για το τρόπαιο, με την σιγουριά πως το θέαμα θα είναι υψηλού επιπέδου και εν συνεχεία να έρθουν τα πλέι οφ, για να δούμε μάχες όπως αυτές που έχουμε δει ως τώρα, αλλά με το ενδιαφέρον να είναι απείρως μεγαλύτερο. Με Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και πλέον και Παναθηναϊκό η φετινή κούρσα για τον τίτλο θα είναι συναρπαστική. Οπότε ας την απολαύσουμε και ας είμαστε έτοιμοι για καλύτερη συνέχεια…

ΥΓ: Πόσο απλό ήταν χθες αυτό με το var; Όσες φορές χρειάστηκε έδειξε τα πάντα και κανείς δεν μπορεί να μιλάει για την διαιτησία. Οπότε μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται για να μην γίνονται λάθη που μόνο κακό μπορούν να κάνουν στο άθλημα.

ΥΓ1: Τώρα που τελείωσαν και οι δύο τελικοί αξίζει μια αναφορά το κλίμα στις κερκίδες του Ρέντη και Άγιου Θωμά. Με εξαίρεση κάποιες ελάχιστες βλακείες και στα δύο γήπεδα δεν είδαμε τις «ομορφιές» προηγούμενων ετών. Μακάρι και η συνέχεια να είναι έτσι και φυσικά ακόμα καλύτερη και όσοι λίγοι ανόητοι συνεχίζουν να υπάρχουν, να μείνουν εκτός.

ΥΓ2: Στα δύο πρώτα σετ ο Μουνιόθ έδειχνε τρομερά νευρικός, με αποκορύφωμα να πάρει video check για υπέρβαση του Στάροβιτς, ενώ ο Σέρβος ήταν κανονικά στην μπροστά ζώνη. Ο Ισπανός νιώθει πίεση και μένει να δούμε αν αυτό θα το εκμεταλλευτούν ΠΑΟΚ ή Φοίνικας στο Κύπελλο και ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός, αλλά και Φοίνικας στο πρωτάθλημα.

ΥΓ3: Πόσο ωραίο είναι να ακούς από κόσμο που ξέρεις πως έχει δει ελάχιστο βόλεϊ (αν όχι καθόλου) για το πόσο πολύ χάρηκε τους δύο τελικούς του League Cup. Αυτό το ενδιαφέρον είναι απείρως μεγαλύτερο από την κατάκτηση του τροπαίου και θα μεγαλώσει περισσότερο αν συνεχιστεί (που θα συνεχιστεί) το πολύ ωραίο θέαμα που βλέπουμε.

ΥΓ4: Μακάρι να ξεπεράσουν την κρίση ομάδες που έχουν προσφέρει στο άθλημα και να δούμε και πάλι τον σπουδαίο Ηρακλή να διεκδικεί τίτλους και τους Άρη και ΑΕΚ στην Volley League όχι όμως μόνο να συμμετέχουν αλλά να παλεύουν για να διακριθούν.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...