Μια κακή ημέρα στη δουλειά για τον Τσιτσιπά

Μια κακή ημέρα στη δουλειά για τον Τσιτσιπά
Ο Αντώνης Πατσούρας γράφει για τον απρόσμενο αποκλεισμό του Στέφανου Τσιτσιπά στον 1ο γύρο του Wimbledon.

Κάποτε ο Ράφα Ναδάλ έπαιξε σε 3 Grand Slam σε μια σεζόν και κατέκτησε τα 2. Το Roland Garros και το US Open αλλά στο Wimbledon αποκλείστηκε από τον 1ο γύρο.

Το διάβαζα πριν από λίγες ημέρες και το θυμήθηκα. Ήταν η επέτειος. Το 2013 είχε συμβεί και τον είχε αποκλείσει το Νο135 κόσμου ο Βέλγος Στιβ Νταρσίς.

Οι Big-3 πολύ σπάνια μπορεί να χάσουν σε πρεμιέρα σε Grand Slam.

Εκείνος ο Βέλγος που ήταν καλός παίκτης τελειώσε την καριέρα του με 2 τίτλους καριέρας και έφτασε έως τον 3ο γύρο σε Grand Slam.

Δεν πλησιάζονται οι Big-3

Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Για να εξηγήσω ότι και οι μεγάλοι χάνουν και να σημειώσω κάτι πολύ σημαντικό. Ο Τσιτσιπάς δεν θα φτάσει ποτέ στο επίπεδο των Big-3.

Ούτε ο Στέφανος, ούτε ο Ντανίλ, ούτε ο Μεντβέντεφ, ούτε ο Αλεξάντερ. Δεν θα γίνουν ποτέ τόσο ολοκληρωμένοι παίκτες όσο αυτοί οι τρεις.

Φυσικά θα πάρουν Grand Slam, όταν δεν τους βρίσκουν στο διάβα τους, όταν αυτοί σταματήσουν. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο.

Τα αίτια του αποκλεισμού

Στα δικά μας. Γιατί αποκλείστηκε ο Τσιτσιπάς; Απλά γιατί δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένος για το παιχνίδι. Δεν είχε δώσει ούτε έναν αγώνα στο γρασίδι, είχε να παίξει από το 2019 (πάλι έμεινε εκτός από τον 1ο γύρο).

Από την άλλη ο Φράνσις Τιαφό είχε δώσει 9 παιχνίδια φέτος στο γρασίδι σε 3 τουρνουά και φάνηκε αυτό σ' όλο το παιχνίδι.

Δεν θα σταθώ σε τεχνικά σημεία. Γιατί δεν ανέβηκε στο φιλέ, γιατί δεν δούλεψε καλά το φόρχαντ, γιατί... Πολλά τα γιατί αλλά στην ουσία ήταν "μια κακή ημέρα στη δουλειά".

Όταν έχεις 0/7 μπρέικ πόιντ και ο αντίπαλος σου έχει ψυχολογία και τύχη θα σε κερδίσει και ας μην είναι καλύτερος παίκτης από σένα.

Μια ημέρα θα είναι καλύτερος από σένα και αυτή ήταν η 28η Ιουνίου 2021. Την σημείωσε ο Τιαφό γιατί δεν πρόκειται να σταυρώσει νίκη απέναντι στον Έλληνα.

Καλός παίκτης αλλά ο Στέφανος τον έχει προσπεράσει εδώ και χρόνια, όπως και όλα τα παιδιά της γενιάς του. O Τιαφό πέτυχε την 1η νίκη του κόντρα σε παίκτη top-5 και είχε έως τότε 0/11.

Μετά από το Roland Garros

Ο Στέφανος τα έδωσε όλα στο Roland Garros. Ήταν εξαιρετικός και στο Australian Open. Ένας τελικός και ένας ημιτελικός σε Grand Slam μέσα σε τέσσερις μήνες δεν είναι λίγο πράγμα.

Το γρασίδι και το Wimbledon δεν του έχει βγει έως τώρα ειδικά όταν προέρχεται από επίπονες προσπάθειες στο Roland Garros.

Το 2019 βίωσε τον "σκληρό" αποκλεισμό από τον Βαβρίνκα στον 4ο γύρο στο Παρίσι και έφυγε στον 1ο γύρο στο Wimbledon και το 2021 έφτασε στον τελικό έχασε παιχνίδι από το 0-2 και έμεινε και πάλι έξω από την πρεμιέρα στο Wimbledon.

To 2018 που έφτασε στους "16" στο Λονδίνο αυτή ήταν η καλύτερη του επίδοση σε Grand Slam στη σεζόν. Ο Πατρίκ Μουράτογλου υποστηρίζει ότι ο Έλληνας είναι καλός στο γρασίδι και πρέπει να είναι.

Η αλήθεια είναι ότι τον έχουμε δει ελάχιστα. Ξέρει κανείς πόσα παιχνίδια έχει δώσει συνολικά στο γρασίδι; Έχει παίξει 16 και έχει 8-8 νίκες-ήττες.

Πρέπει να το δουλέψει αυτό. Σίγουρα η χωμάτινη είναι η αγαπημένη του επιφάνεια αλλά θα πρέπει να δουλέψει στο γρασίδι γιατί απλά όταν σταματήσουν οι Big-3 κανείς από τη νέα γενιά δεν έχει δείξει πως είναι κάτι σπέσιαλ στο γρασίδι.

Είναι κρίμα να χάνει ευκαιρίες. Το σίγουρο είναι ότι θα το δουλέψει να το αλλάξει γιατί απλά όταν θες να φτάσεις και να μείνεις στην κορυφή δεν πρέπει να βάζεις σε δεύτερη μοίρα τουρνουά όπως το Wimbledon.

Η επόμενη ημέρα

Το Wimbledon μας τελείωσε για φέτος (έχει βέβαια και το διπλό με τον Πέτρο) και το μυαλό του είναι πλέον στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Θα διεξαχθούν σε σκληρή επιφάνεια, ήδη υπάρχουν απουσίες όπως του Τιμ, του Ναδάλ και θα προστεθούν και άλλες και θέλει να φτάσει μακριά.

Τόσο με την Μαρία στο διπλό μικτό όσο και στο απλό. Η κουβέντα για μετάλλιο ή μετάλλια είναι "βαριά" αλλά μπορεί να βρεθεί σε τροχιά μεταλλίου.

Τώρα όσο αφορά το US Open είναι κάπως μακριά και είναι Grand Slam με "εφιάλτες" που ας τελειώσουν με το καλό οι Ολυμπιακοί Αγώνες και είναι στο χέρι του να αλλάξει και εκεί την κατάσταση.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Πατσούρας
Αντώνης Πατσούρας