Ο πρωτάρης απέναντι στον πρώτο με έπαθλο το Roland Garros (vids)

Ο πρωτάρης απέναντι στον πρώτο με έπαθλο το Roland Garros (vids)
O Στέφανος Τσιτσιπάς αντιμετωπίζει την Κυριακή (16:00, ERT 1) τον κάτοχο 18 τίτλων Grand Slam Νόβακ Τζόκοβιτς στον τελικό του Roland Garros.

Ότι και να "γευτείς" ως πρόγευμα ή ως δεκατιανό το "κυρίως πιάτο" είναι αυτό που μετράει και αυτό που σου ευχαριστεί το στομάχι σου.

Τα άλλα απλά ξεγελούν την ... πείνα. Το "κυρίως πιάτο" και το επιδόρπιο έχουν όμως τη σημασία τους. Στην δικιά μας περίπτωση το "κυρίως πιάτο" είναι ο τελικός του Roland Garros και το επιδόρπιο η τελετή απονομής.

Το Phillipe Chatrier θα βάλει τα καλά του αλλά λόγω του covid-19 δεν θα γεμίσουν οι εξέδρες τους. Μετά από χρόνια στον τελικό δεν θα είναι ο Ράφα Ναδάλ.

Οι Βαλκάνιοι στον τελικό

Στον τελικό της 13ης Ιουνίου που δεν θ' αρχίσει πριν από τις 16:00 (ERT 1) θα συναντηθούν δυο παιδιά των Βαλκανίων.

Ο Σέρβος Νόβακ Τζόκοβιτς και ο Έλληνας Στέφανος Τσιτσιπάς. Την προηγούμενη φορά (1973) δεν είχε κερδίσει ο Σέρβος (Πίλιτς) αλλά το "κακό παιδί" ο Ρουμάνος Ίλιε Ναστάζε.

Ο νικητής σήμερα θα πάρει 1,4 εκατομμύρια ευρώ και ο χαμένος θα μείνει με τα 750,000 ευρώ για την συμμετοχή στον τελικό.

Ο "Νόλε" βλέπει ισοφάριση

Ο "πονηρός" Νόβακ Τζόκοβιτς που μιλάει σ' όλες τις γλώσσες του κόσμου ακόμη και στα ελληνικά ξέρει ότι αυτός ο τελικός είναι μια μεγάλη ευκαιρία να ισοφαρίσει μέσα στο 2021 τους Ρότζερ Φέντερερ και Ράφα Ναδάλ σε Grand Slam.

Εκείνοι έχουν 20 και αυτός έχει 18. Εάν κερδίσει το Roland Garros, μετά θα είναι και το Νο1 φαβορί για το Wimbledon και έτσι μπορεί να ελπίζει στην ισοφάριση (20) πριν ταξιδέψει στις ΗΠΑ (εάν το κάνει) για το "καταραμένο" από πολλές απόψεις US Open.

O Ρότζερ Φέντερερ είναι ο "Βασιλιάς" του Wimbledon αλλά είναι δύσκολο να κατακτήσει Grand Slam στα 40 και ειδικά εάν έχει απέναντι του τον Σέρβο.

Παράλληλα ο Τζόκοβιτς εάν τα καταφέρει στον 6ο τελικό του στο Παρίσι (έχει 1/5) θα είναι ο πρώτος τενίστας της Open Era με τουλάχιστον 2 τίτλους και στα 4 Grand Slam.

O πρώτος Έλληνας

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς από την άλλη θέλει να γίνει ο πρώτος Έλληνας που θα κερδίσει Grand Slam. Είναι ο πρώτος που έφτασε σε τελικό αλλά δνε του φτάνει.

Αυτό είπε και ο Τζόκοβιτς ο οποίος τόνισε πως ξέρει να τον τρόπο για να τον αντιμετωπίσει. Ο Στέφανος σερβίρει καλά, ο Νόβακ επιστρέφει καλά.

Ο Έλληνας θα παίξει στον πρώτο του τελικό σε Grand Slam για τον 8ο τίτλο καριέρας και ο Σέρβος στον 29ο τελικό Grand Slam και θα διεκδικήσει το 19ο Grand Slam και συνάμα τον 84ο τίτλο σε 120 τελικούς.

Ο Τζόκοβιτς έχει χάσει 10 τελικούς Grand Slam και εκτός από τους Ναδάλ, Φέντερερ, Μάρεϊ έχει ηττηθεί και από τον Βαβρίνκα το 2015 στο Παρίσι.

Το μοναδικό του Roland Garros το έχει πάρει απέναντι στον Άντι Μάρεϊ το 2016.

Ο τρίτος τελικός τους

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς που είναι στο Νο5 και εάν κερδίσει θα πάει στο Νο3 (εάν χάσει στο Νο4) και ο Νόβακ Τζόκοβιτς που είναι και θα παραμείνει στο Νο1 έχουν παίξει άλλους 2 τελικούς.

Ο Έλληνας δεν έχει κερδίσει ποτέ τους Big-3 σε τελικό σε οποιανδήποτε τουρνουά.

Ο πρώτος τελικός τους ήταν το 2019 στη Μαδρίτη στο χώμα με τον Στέφανο να έχει αποκλείσει στον ημτελικό τον Ναδάλ και να χάνει με 6-3,6-4.

Το 2020 θα βρεθούν στον τελικό στο Ντουμπάι και ο Σέρβος θα επικρατήσει πάλι με 6-3,6-4. Στο Roland Garros θα παίξουν μια φορά στον ημιτελικό του 2020 και ο Νόβακ θα κερδίσει με 3-2 σετ.

Το 3/3 στο χώμα θα έρθει το 2021 στον πρημιτελικό στη Ρώμη εκεί όπου σ' ένα παιχνίδι διάρκειας 2 ημερών (διακόπηκε λόγω βροχής) ο Σέρβος θα επικρατήσει με 2-1 σετ.

Ο "δράκος" της Σανγκάης

Στο πρώτο τους παιχνίδι το 2018 στο Rogers Cup ο "Νόλε" είναι στο Νο10 και ο 20χρονος θα τον κερδίσει με 2-1 σετ ενώ στη Σανγκάη το 2019 (προημιτελικός) θα πετύχει την 1η του νίκη απέναντι σε Νο1 (2-1).

Συνολικά σε 9 αγώνες απέναντι στο Νο1 κόσμου (Τζόκοβιτς, Ναδάλ) ο Στέφανος έχει 8 ήττες και μια νίκη.

Θα συναντηθούν μετά από την Σανγκάη και στο Paris Masters και ο Σέρβος θα κερδίσει με 6-1,6-2 στην πιο άνετη νίκη του απέναντι στον Έλληνα.

Στον τελικό ο Στέφανος ψάνχει την 24η top-10 νίκη του και ο Νόβακ την 222η! Ο ένας είναι 22 ετών και ο άλλος είναι 34.

Στα σετ στα μεταξύ τους παινχίδια ο "Νόλε" είναι στο 13-7. Τάι μπρέικ είχαμε μόνο στο 1ο τους παιχνίδι και το κέρδισε ο Σέρβος ενώ 7 φορές έχει εμφανιστεί το 6-3.

Οι απόπειρες της νέας γενιάς

Ο Στέφανος είναι άλλο ένα μέλος της νέας γενιάς που διεκδικεί από τους Big-3 ένα Grand Slam. Ο Ντομινίκ Τιμ έχασε 2 τελικούς από τον Ράφα Ναδάλ στο Παρίσι και έναν από τον Νόβακ Τζόκοβιτς στη Μελβούρνη.

Τα κατάφερε στο US Open 2020 αλλά είχε απέναντι του τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ.

Ο Ντανίλ Μεντβέντεφ έχασε από τον Ράφα Ναδάλ στον τελικό του US Open 2019 και από τον Νόβακ Τζόκοβιτς στο Australian Open 2021.

Το ταμείο δείχνει.... Νέα γενιά-Big-3 (σε τελικούς Grand Slam): 0-5!

Η πορεία προς τον τελικό

O Έλληνας τενίστας απέκλεισε κατά σειρά στους πρώτους γύρους τον Γάλλο Ζερεμί Σαρντί (3-0), τον Ισπανό Πέδρο Μαρτίνεθ (3-0), τον Αμερικανό Τζον Ίσνερ (3-1) και τον Ισπανό Πάμπλο Καρένιο Μπούστα (3-0).

Στον προημιτελικό θα επικρατήσει με 3-0 σετ του Ντανίλ Μεντβέντεφ (Νο2) και στον ημιτελικό με 3-2 σετ του Αλεξάντερ Ζβέρεφ (Νο6).

Το μεγαλύτερο σε διάρκεια παιχνίδι ήταν 3.37' ώρες απέναντι στον Ζβέρεφ.

Ο Σέρβος από την άλλη απέκλεισε τον Αμερικανό Τένις Σάντγκερν (3-0), τον Ουρουγουανό Πάμπλο Κουέβας (3-0), τον Λιθουανό Ρικάρντας Μπεράνκις (3-0) και τον Ιταλό Λορέντζο Μουσέτι με 3-2.

Στον προημιτελικό κέρδισε με 3-1 σετ τον Ιταλό Ματέο Μπερετίνι (Νο9) και στον ημιτελικό με 3-1 σετ τον Ισπανό κάτοχο του τίτλου και ρέκορντμαν του τουρνουά (13 τίτλοι, 105 νίκες) Ράφα Ναδάλ (Νο3).

Ο μεγαλύτερος σε διάρκεια αγώνας του ήταν αυτός με τον Ναδάλ που κράτησε 4.11΄ ενώ με Μπερετίνι και Μουσέτι έμεινε 3.5 ωρες στο κορτ.

O καλύτερος στο 2021

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι ο παίκτης με το καλύτερο ρεκόρ στον κόσμο στο 2021 αφού έχει 39-8 νίκες. Στο χώμα μάλιστα έχει 25 νίκες και 3 ήττες.

Μια από τον Ναδάλ, μια από τον Τζόκοβιτς και μια από τον Κάσπερ Ρουντ. Έχει κατακτήσει το Monte Carlo Masters και το Lyon Open και ήταν φιναλίστ στο Barcelona Open.

Είναι πρώτος στο Race για το ATP Finals 2021. Έχει ως δυνατό του "χαρτί" το καλό πρώτο σερβίς.

Από την άλλη ο "Νόλε" έχει τρομερές επιστροφές και τρομερό μπάκχαντ.

Ο Σέρβος μέσα στο 2021 έχει κατακτήσει το Australian Open και το ένα από τα δυο τουρνουά του Βελιγραδίου. Έχει παίξει 29 αγώνες και έχει 26 νίκες.

Μέσα στη χρονιά ξεπέρασε τις 310 εβδομάδες του Φέντερερ στο Νο1 και κέρδισε για 2η φορά τον Ναδάλ στο Roland Garros (1η το 2015).

Επιπλέον έχασε από τον Ισπανό με 2-1 σετ στον τελικό του Italian Open. O Σέρβος έχει κερδίσει 2,5 εκατομμύρια δολάρια και ο Έλληνας 1,5 μέσα στο 2021.

 

ROLAND GARROS Τελευταία Νέα