Από τον Παγδατή στον Τσιτσιπά, από τη Μελβούρνη στο Παρίσι (vids)

Από τον Παγδατή στον Τσιτσιπά, από τη Μελβούρνη στο Παρίσι (vids)
Δεκαπέντε χρόνια μετά από τον τελικό του Μάρκου Παγδατή στο Australian Open ένα Ελληνόπουλο ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα παίξει σε τελικό Grand Slam αλλά στο Roland Garros.

Το ημερολόγιο έγραφε 29 Ιανουαρίου 2006 και στο κεντρικό κορτ του Melbourne Park στον τελικό του Australian Open εισέρχονταν οι "μονομάχοι".

Το Νο1 κόσμου, ο Ρότζερ Φέντερερ και το Νο54 ο Μάρκος Παγδατής.

Ένας Κύπριος στον τελικό ενός Grand Slam και η Μελβούρνη ζούσε μοναδικές στιγμές από τους Έλληνες ομογενείς.

Δεκαπέντε χρόνια μετά

Το ημερολόγιο θα γράφει 13 Ιουνίου 2021 και στο Philippe Chatrier στο Παρίσι και στον τελικό του Roland Garros οι διεκδικητές θα εισέλθουν στο κορτ.

Το Νο1 κόσμου, ο Νόβακ Τζόκοβιτς και το Νο5 ο Στέφανος Τσιτσιπάς.

Ένας Έλληνας στον τελικό ενός Grand Slam, δεκαπέντε χρόνια μετά από την τρομερή πορεία του Μάρκου στη Μελβούρνη.

Ο Παγδατής έχει αποσυρθεί, είναι πλέον προπονητής και είναι φίλος του Στέφανου Τσιτσιπά.

Τρεις top-10 νίκες

Ο Μάρκος Παγδατής εκείνη την εποχή ήταν 20 ετών!

Είχε κατακτήσει το Australian Open στα Juniors το 2003, είχε φτάσει στον 4ο γύρο στο Australian Open 2005 και το τουρνουά της Μελβούρνης (2006) ήταν μόλις το 5ο Grand Slam που συμμετείχε.

Ο Κύπριος τενίστας ήταν στο Νο54 κόσμου και έφτασε στην καριέρα του έως το Νο8. Περνάει εύκολα ή δύσκολα τους τρεις πρώτους γύρους και ισοφαρίζει το ρεκόρ του που είναι ο 4ος γύρος.

Εκεί θα βρει ένα σπουδαίο παίκτη που είναι στο Νο3 κόσμου. Τον Αμερικανό Άντι Ρόντικ. Θα τον υποτιμήσει ο Ρόντικ και θα αποκλειστεί με 6-4,1-6, 6-3,6-4.

Ακολουθεί στους "8" άλλος ένας top-10 παίκτης. Είναι ο Ιβάν Λιούμπισιτς που είναι εδώ και χρόνια ο προπονητής του Ρότζερ Φέντερερ.

Ο Κροάτης είναι στο Νο8 κόσμου αλλά θα αποκλειστεί με 3-2 σετ από τον Κύπριο. Δεν θα φτάσει ξανά πιο μακριά από τους "8" στη Μελβούρνη ο Λιούμπισιτς.

Θα κερδίσει και 3ο top-10 παίκτη που θα είναι ο Νταβίντ Νταλμπαντιάν (Νο4). Τον νικά με 3-2 σετ και ο Μάρκος είναι στον τελικό.

Κέρδισε 3 top-10 παίκτες στη σειρά αλλά τίτλο δεν πήρε.

Ο τελικός με τον Φέντερερ

Στις 29 Ιανουαρίου θα παίξει στον τελικό με τον Ρότζερ Φέντερερ. Ο Ελβετός είναι στο Νο1 για 2 χρόνια, και έχει κερδίσει ήδη 6 Grand Slam.

Από το 2003! Ο θρυλικός Ρότζερ που 15 χρόνια μετά έφτασε στους "16" στο Roland Garros θα επικρατήσει στον τελικό με 3-1.

Θα πάρει το 1ο σετ με 7-5 ο Μάρκος και θα χάσει με 7-5, 6-0, 6-2 τα άλλα 3.

Αυτή θα είναι η 4η συνάντηση τους μέσα σε 17 μήνες και ο Φέντερερ θα φτάσει στο 4-0. Ο Παγδατής θα τον κερδίσει το 2010 στο Indian Wells και τελικά τα μεταξύ τους παιχνίδια θα κλείσουν στο 7-1.

Το 2004 πηγή έμπνευσης

Ο Μάρκος Παγδατής που θα φτάσει την ίδια χρονιά στον ημιτελικό στο Wimbledon δεν θα έχει την ευκαιρία να φτάσει ξανά σε τελικό.

Για τον 20χρονο Κύπριο τενίστα πηγή έμπνευσης όπως είχε δηλώσει ήταν η κατάκτηση του Euro 2004 από την εθνική ομάδα της Ελλάδος.

Τότε πίστεψε ότι όλα είναι δυνατά και έφτασε σε τελικό Grand Slam. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι φίλος του Μάρκου Παγδατή και σίγουρα όταν ήταν πιο μικρός είχε εμπνευστεί από την πορεία του στο παγκόσμιο τένις.

Η εποχή του Τσιτσιπά

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς σήμερα είναι στο Νο5 της παγκόσμιας κατάταξης και είναι σίγουρα ένας τενίστας που δεν προκαλεί έκπληξη σε κάποιον όταν θα φτάσει σε ημιτελικό ή σε ημιτελικό Grand Slam.

Ο ημιτελικός του Roland Garros 2021 ήταν ο 2ος του στο Παρίσι και ο 4ος συνολικά στην καριέρα του.

Έχει καταφέρει να κερδίσει από 2 φορές τον Ράφα Ναδάλ, τον Ρότζερ Φέντερερ και τον Νόβακ Τζόκοβιτς.

Για να φτάσει στον τελικό του Roland Garros κέρδισε 2 top-10 παίκτες (Μεντβέντεφ Νο2, Ζβέρεφ Νο6) ενώ στον τελικό όπως και ο Παγδατής θα παίξει με το Νο1.

 

ROLAND GARROS Τελευταία Νέα