Αναστασία Παβλιουτσένκοβα: Η επιμονή έφερε την δικαίωση 10 χρόνια μετά

Αναστασία Παβλιουτσένκοβα: Η επιμονή έφερε την δικαίωση 10 χρόνια μετά
Μετά από 52 γκραν σλαμ, η 29χρονη Αναστασία Παβλιουτσένκοβα κατάφερε να φτάσει σε ημιτελικό γκραν σλαμ παίζοντας το πιο ώριμο τένις της ζωής της.

Από μικρή στα κορτ, η Αναστασία Παβλιουτσένκοβα ονειρευόταν να κερδίσει μια μέρα ένα grand slam στο τένις.

Η Ρωσίδα τενίστρια έγινε επαγγελματίας στα 16 της χρόνια και θεωρούνταν από τα κορυφαία ταλέντα. Στα 20 της, το… μακρινό 2011, κατάφερε για πρώτη φορά να φτάσει στα προημιτελικά ενός grand slam. Κατά… διαβολική σύμπτωση ήταν στο Roland Garros. Από τότε δεν κατάφερε ποτέ να πάει πέρα από τον τρίτο γύρο στο Παρίσι κι αυτό όλο κι όλο δύο φορές.

Έχει παίξει στην ζωή της 52 grand slam, πριν το φετινό Roland Garros και μόλις έξι φορές είχε καταφέρει να φτάσει σε προημιτελικούς. Τρεις στο Australian Open (2017, 2019, 2020), μία στο Wimbledon (2016), μία στο Us Open (2011) και μία στο Παρίσι (2011). Το ρεκόρ της; 0-6

Αυτό άλλαξε χθες καθώς κατάφερε έπειτα από ένα εκπληκτικό ματς να κερδίσει την Ελενα Ριμπάκινα σε ματς… μαραθώνιο. Στους τρεις τελευταίους γύρους έχει παίξει τρία σετ και έχει κερδίσει κατά σειρά το Νο3 (Σαμπαλένκα), το Νο15 (Αζαρένκα) και το Νο21 (Ριμπάκινα). Τρεις παίκτριες που πήγαν σαν φαβορί στα ματς.
Και τώρα όχι μόνο την απέκλεισε, αλλά πάει και ως φαβορί στον ημιτελικό, καθώς απέναντί της θα έχει το Νο85 της παγκόσμιας κατάταξης, την Σλοβένα Ταμάρα Ζίντανσεκ, την άλλη μεγάλη έκπληξη του τουρνουά, στο πιο... απίθανο και απρόσμενο ζευγάρι στην 4αδα.

Το… αξιοπερίεργο στο φετινό ταμπλό των γυναικών

Αμφότερες, θα παίξουν για πρώτη φορά τόσο… μακριά στο πρόγραμμα του grand slam στο Παρίσι, στο πιο περίεργο ταμπλό στην ιστορία για τις γυναίκες, καθώς οι 6 από τις τενίστριες που έφτασαν στα προημιτελικά το κατάφερναν για πρώτη φορά στην καριέρα τους συνολικά σε γκραν σλαμ, ενώ μόνο η Παβλιουτσένκοβα έχει παραπάνω συμμετοχές. Την ίδια ώρα, η Σβίατεκ, η περσινή νικήτρια στο Παρίσι, με εξαίρεση αυτό το τρόπαιο, μία μόνο φορά έχει παίξει σε προημιτελικά, στην μικρή ως τώρα βεβαίως, διαδρομή της 20χρονης στο επαγγελματικό τένις.

Από τις 8 φιναλίστ (που έχουν γίνει έξι και σήμερα θα γίνουν 4), η Παβλιουτσένκοβα είναι μακράν η πιο έμπειρη τενίστρια...

πινακας


Παβλιουτσένκοβα: «Ημουν ένα παιδί συναισθηματικά, αλλά τώρα ωρίμασα»

Η Παβλιουτσένκοβα ρωτήθηκε γιατί δεν είχε καταφέρει ποτέ ως τώρα να φτάσει τόσο μακριά σε ένα grand slam. Η απάντησή της είχε να κάνει με την ωριμότητά της…

«Η Αναστασία ήταν ένα παιδί, ειδικά συναισθηματικά. Τώρα η Αναστασία έχει περισσότερη αυτοπεποίθηση και παίζει έξυπνο τένις. Πιστεύει περισσότερο στις αντοχές της και τον εαυτό της. Είναι πια ενήλικας»…

Η Ρωσίδα είχε αναμφίβολα τις πιο δύσκολες αντιπάλους στον δρόμο για τα ημιτελικά, αλλά είδε πως η επιμονή της μετά από 15 χρόνια σε γκραν σλαμ, έπιασε επιτέλους τόπο.

«Εχω τόσο έντονα συναισθήματα που έφτασα πρώτη φορά σε ημιτελικά… Πάντα το μυαλό μου ήταν στο τένις. Αλλά τώρα πνευματικά είμαι πιο αξιόπιστη. Απλά προσπαθώ να παίζω έξυπνα και δουλεύω σκληρά», πρόσθεσε η Παβλιουτσένκοβα, που για να το πετύχει αυτό έπρεπε να αποκλείσει μία από τις καλύτερες φίλες της, την Ελενα Ριμπάκινα.

«Είναι σκληρό να παίζεις κόντρα στην φίλη σου», είπε, εκθειάζοντας στη συνέχεια την αντίπαλό της. Με την σκέψη όμως να βρίσκεται ήδη στο ανεκπλήρωτο ως σήμερα όνειρο: την παρουσία σε τελικό ενός grand slam.


 

ROLAND GARROS Τελευταία Νέα