Αναλυτής ESPN: «Γι’ αυτό είναι η ευκαιρία του Τσιτσιπά να κατακτήσει την κορυφή στο Roland Garros (vids)

Αναλυτής του ESPN εξηγεί γιατί ο Τσιτσιπάς έχει χρυσή ευκαιρία στο Παρίσι, να φτάσει στην κατάκτηση ενός γκραν σλαμ.

Τα… σημάδια πολλά. Οι συγκυρίες ιδανικές. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς μπορεί να κάνει την υπέρβαση φέτος στο Roland Garros και τα μέχρι στιγμής στοιχεία το αποδεικνύουν.

Τόσο τα στατιστικά του στο χώμα, όσο και η μέχρι στιγμής καριέρα του. Στα 23 του έχει πετύχει πάνω κάτω όσα είχε πετύχει και ο Φέντερερ στην ίδια ηλικία. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχει προφανώς και την ίδια καριέρα (μακάρι όμως να διαψευστούμε), αλλά υπάρχουν λόγοι για τους οποίους αναλυτές του τένις θεωρούν ότι για τον Ελληνα τενίστα είναι η ιδανική στιγμή να κάνει το μεγάλο βήμα και να μπει «σφήνα» στην big-3 από αυτό το γκραν σλαμ στο Παρίσι.

Ο αναλυτής του ESPN Μπιλ Κόνελι, ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους το πιστεύει αυτό.

Η σύγκριση με τον νεαρό Φέντερερ

«Πλησιάζοντας τα 23 του χρόνια, ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει πετύχει περισσότερα απ’ όσα θα πετύχουν συνολικά στην καριέρα τους οι περισσότεροι επαγγελματίες τενίστες: 7 τίτλους συμπεριλαμβανομένων του ATP Finals το 2019, του Masters στο Μόντε Κάρλο το 2021, καθώς και τριών ημιτελικών σε γκραν σλαμ.

Ξεκινώντας στο Roland Garros έχει κερδίσει 25 παιχνίδια στα πρώτα 14 γκραν σλαμ που έχει παίξει, μόλις ένα λιγότερο από τον Ρότζερ Φέντερερ σε αντίστοιχο αριθμό συμμετοχών σε γκραν σλαμ. Σε 14 γκραν σλαμ επίσης, έχει ίδιο αριθμό αποκλεισμών με τον Φέντερερ, αλλά και τρεις προκρίσεις τουλάχιστον σε προημιτελικά έναντι δύο του νέου τότε Ρότζερ» αναφέρει ο δημοσιογράφος Μπιλ Κόνελι.

Τα κοινά στοιχεία με τον Ρότζερ

«Τα κοινά στοιχεία με τον Φέντερερ δεν σταματούν εδώ. Ο Τσιτσιπάς έχει ένα από τα πιο κυρίαρχα σερβίς, ένα backhand και ένα forehand που δημιουργει κοφτές γωνίες από το πουθενά (τα χτυπήματά του είναι καλύτερα κι από αυτά που θα ονειρευόταν ο Φέντερερ) και έχει πετύχει στη μικρή καριέρα του, ίσως και όταν σε εκείνο τον αγώνα του Australian Open το 2019 πετούσε εκτός συνέχειας τον Φέντερερ. Τότε αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε αν και πότε θα φτάσει να είναι ανάμεσα στην κυρίαρχη κλάση του παιχνιδιού» συνέχισε ο δημοσιογράφος του ESPN.

«Αναρωτιόμασταν το ίδιο πράγμα και για πολλούς ακόμη τενίστες φυσικά. Το αναρωτιώμασταν ακόμη και για τον ίδιο τον Φέντερερ όταν έμεινε εκτός προημιτελικών σε 7 σερί γκραν σλαμ, πριν εκείνο το Wimbledon το 2003. Καμιά φορά το ξέσπασμα δεν έρχεται ποτέ. Ομως μετά την πορεία του στο Παρίσι πέρυσι τον Οκτώβριο, την πορεία του στη Μελβούρνη τον Ιανουάριο και την σεζόν που έχει ως τώρα στο χώμα, ο Τσιτσιπάς μάλλον ήρθε η ώρα να κάνει την κίνησή του. Και αν διατηρήσει την φόρμα του, η κλήρωση στο παρίσι του έχει δώσει την ευκαιρία να κάνει την καλύτερη παρουσία του σε γκραν σλαμ» σχολίασε ακόμη και συνέκρινε καταστάσεις με τον 18χρονο Ναδάλ που ήταν Νο51 το 2004 και την απότομη άνοδό του, λέγοντας πως χρειάστηκε να κερδίσει πολύ έμπειρους τενίστες για να φτάσει να παίζει με τον Φέντερερ και αποκλειστεί, για να αρχίσει από την επόμενη χρονιά η κυριαρχία του στο Roland Garros.

Τα… vibes από το Wimbledon του 2003

Ανέφερε κι άλλα αντίστοιχα παραδείγματα και σημείωσε πως «είναι δύσκολο να μην δεις την κλήρωση του Τσιτσιπά και να μην πάρεις την… ενέργεια του 2003 στο Wimbledon. Φυσικά η big-3 παραμένει στο παιχνίδι και ο Τιμ είναι εκτός την ίδια ώρα.

Ομως με τον Ναδάλ να είναι στο Νο3 και να πέφτει στο ίδιο ταμπλό με τον Τζόκοβιτς και τον Τσιτσιπά, τον τρίτο καλύτερο παίκτη στο χώμα αυτή τη στιγμή, να είναι στην άλλη πλευρά με τον Μεντβέντεφ (που είχε 0-4 ρεκόρ στο τουρνουά πριν την φετινή διοργάνωση), το ταμπλό άνοιξε για τον Ελληνα τενίστα. Τα στατιστικά τον δείχνουν πως έχει πιθανότητα να πάρει τον τίτλο κατά 19% πίσω από Ναδάλ (30%) και Τζόκοβιτς (23%). Με ρεκόρ 25-6 στο χώμα εδώ και ένα χρόνο, έχει κερδίσει τίτλους σε Μόντε Κάρλο και Λυών και έφτασε στους τελικούς σε Αμβούργο και Βαρκελώνη. Πήγε τον Ναδάλ σε τρίτο σετ εκεί, ενώ δύο από τις άλλες πέντε ήττες του ήρθαν από τον Τζόκοβιτς.

Η πρόκληση των 7 νικών για την κορυφή

Εχει επίσης το καλύτερο ποσοστό κερδισμένων πόντων σε πρώτο σερβίς, πίσω μόνο από τον Μπερετίνι, ενώ μόνο ο Ναδάλ έχει καλύτερο ποσοστό στα σετ από τον Ελληνα. Οπως έδειξε στο ματς με τον Μαρτίνεθ, ακόμη και όταν το σερβίς του δεν είναι το καλύτερο, την δουλειά την κάνει η επιστροφή του στο σερβίς του αντιπάλου. Εχει κάνει 13 μπρέικ σε δύο ματς στο Παρίσι και ο μεγαλύτερος αντίπαλός του ήταν ο… διαιτητής που είχε διαμάχη μαζί του για το που είχε τοποθετήσει την τσάντα του στον πάγκο» λέει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος και καταλήγει:

«Το να κερδίσεις 7 ματς στη σειρά δεν είναι εύκολο πράγμα και ο Τσιτσιπάς πρέπει να ξεπεράσει το δύσκολο σερβίς του Ισνερ και μετά ίσως τους Μπούστα, Μεντβέντεφ και Ζβέρεφ για να παίξει στον τελικό με τον Ναδάλ ή τον Τζόκοβιτς. Αλλά στο χώμα είναι καλύτερος από όλους τους πιθανούς αντιπάλους στο ταμπλό του. Η ευκαιρία του είναι εδώ και έχει δείξει πολλά σημάδια πως είναι έτοιμος να την αρπάξει».

 

ROLAND GARROS Τελευταία Νέα