Τζόκοβιτς: Δικηγόρος στην Αυστραλία απαντά στο Gazzetta σε τρία κρίσιμα ερωτήματα

Τζόκοβιτς: Δικηγόρος στην Αυστραλία απαντά στο Gazzetta σε τρία κρίσιμα ερωτήματα
Ο Κρις Κιντής, επιφανής νομικός που ζει και εργάζεται στο Σίδνεϊ, απαντά στο Gazzetta σε τρία κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την υπόθεση «Τζόκοβιτς»

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Πολυπολιτισμικότητας, Άλεξ Χοκ, αποφάσισε να ακυρώσει τη βίζα του Νόβακ Τζόκοβιτς κι η υπόθεση πλέον επιστρέφει στις δικαστικές αίθουσες, μετά την αρχική δικαίωση του Σέρβου τενίστα.

Το Gazzetta, ζήτηση τη γνώμη από τον επιφανή ομογενή νομικό Κρις Κιντή, ο οποίος ζει στην Αυστραλία και είναι συνιδιοκτήτης του κορυφαίυ δικηγορικού γραφείου του Σίδνεϊ «ClarkeKann Lawyers».

Μπορεί ο Τζόκοβιτς να προσφύγει στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο; Ο Αντονι Κέλι, που αρχικά έχει δικαιώσει τον Σέρβο μπορεί να στείλει την υπόθεση απευθείας στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο; Θα υπάρχει απόφαση μέχρι την Κυριακή;

Ποια είναι η γενική σας γνώμη για το θέμα που απασχολεί όλο τον πλανήτη τις τελευταίες μέρες;

«Το θέμα είναι φυσικά πολύπλοκο. Η Αυστραλιανή Κυβέρνηση έχει διατηρήσει τη θέση ότι, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα που φτάνουν από το εξωτερικό πρέπει να εμβολιάζονται πλήρως. Ο κ. Τζόκοβιτς έχει φυσικά το δικαίωμα να επιλέξει να μην εμβολιαστεί. Η κατάσταση φαίνεται να περιπλέκεται από τον τρόπο που εφαρμόστηκαν οι εξαιρέσεις εμβολιασμού για διεθνείς ταξιδιώτες στην περίπτωση του κ. Τζόκοβιτς. Κατά τη γνώμη μου, αυτό ήταν ένα ζήτημα που θα έπρεπε να είχε επιλυθεί πολύ νωρίτερα, δεδομένης της προφανούς στάσης του κ. Τζόκοβιτς απέναντι στον εμβολιασμό για τον κορονοϊό».

Μετά την ακύρωση της βίζας του, ο Τζόκοβιτς θα προσφύγει σε δικαστήριο της Μελβούρνης. Μπορεί, ωστόσο, να προσφύγει στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο;

«Είναι πιθανό ότι ο κ. Τζόκοβιτς θα ξεκινήσει περαιτέρω διαδικασίες στο Ομοσπονδιακό Περιφερειακό και Οικογενειακό Δικαστήριο για να επιδιώξει να αμφισβητήσει την ακύρωση της βίζας του. Εναλλακτικά, η διαδικασία θα μπορούσε να καθοριστεί στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας, το οποίο είναι ανώτερο δικαστήριο έναντι του Ομοσπονδιακού Περιφερειακού και Οικογενειακού Δικαστηρίου και το οποίο έχει επίσης δικαιοδοσία να αντιμετωπίσει την αμφισβήτηση της ακύρωσης της θεώρησης της βίζας».

Πάνω δεξιά ο δικηγόρος Κρις Κιντής
Πάνω δεξιά ο δικηγόρος Κρις Κιντής

Διάβασα ότι την υπόθεση έχει αναλάβει πάλι ο Άντονι Κέλι. Εκείνος, μπορεί να στείλει την υπόθεση απευθείας στο Ομοσπονδιακό δικαστήριο; Αν ναι, τι συμβαίνει στα επόμενα βήματα;

«Ναι, ο δικαστής Αντονι Κέλι μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση απευθείας στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας. Η βίζα του Τζόκοβιτς ακυρώθηκε από τον Υπουργό Μετανάστευσης της Αυστραλίας Άλεξ Χοκ με τις εξουσίες που είχε στη διάθεσή του. Θυμίζω ότι αποφάσισε να ακυρώσει τη βίζα «για λόγους υγείας και καλής τάξης, με βάση ότι αυτή η απόφαση είναι πάρθηκε με γνωμονα το δημόσιο συμφέρον". Κατά την αμφισβήτηση αυτής της απόφασης, είναι πιθανό η νομική ομάδα του Τζόκοβιτς να ζητήσει αρχικά μια προσωρινή διαταγή για να αποτρέψει την κράτηση του κ. Τζόκοβιτς σε μονάδα μεταναστών έως ότου το Δικαστήριο εξετάσει τελικά την ακύρωση της βίζας. Η νομική ομάδα του κ. Τζόκοβιτς θα προσπαθήσει να πείσει το Δικαστήριο ότι ο Υπουργός Μετανάστευσης έκανε λάθη κατά την άσκηση ή έλαβε υπόψη άσχετα θέματα όταν κατέληξε στην απόφασή του να ακυρώσει τη βίζα».

Σύμφωνα με το νόμο, ο Νόλε δεν μπορεί να εισέλθει στην Αυστραλία για τα επόμενα τρία χρόνια. Μπορεί να υπάρξει εξαίρεση και να επιστρέψει τελικά του χρόνου;

«Εάν ο Τζόκοβιτς αποτύχει στην αμφισβήτηση για την απόφαση της ακύρωσης της βίζας, τότε δεν θα του χορηγηθεί νέα βίζα για τρία χρόνια. Ωστόσο, υπάρχει μια εξαίρεση και θα μπορούσε να υποβάλει αίτηση για νέα βίζα ώστε να του επιτραπεί να εισέλθει στη χώρα εάν υπάρχουν οι κατάλληλοι λόγοι για να του επιτραπεί να εισέλθει στην Αυστραλία».

Θα έχουμε την απόφαση μέχρι την Κυριακή; Το Australian Open ξεκινά τη Δευτέρα.

«Πιστεύω ότι μέχρι την Κυριακή θα υπάρξει απόφαση. Δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα της υπόθεσης, το Δικαστήριο θα επιβάλει αυστηρό χρονοδιάγραμμα και στα δύο μέρη για να διασφαλίσει ότι τα αποδεικτικά στοιχεία και τα νομικά στοιχεία τους θα κατατεθούν στο Δικαστήριο αμέσως, έτσι ώστε ο δικαστής που εξετάζει το θέμα να έχει αρκετό χρόνο για να ακούσει προφορικά τα νομικά επιχειρήματα των διαδίκων καιτελικά να εκδώσει μια απόφαση ως την Κυριακή».

 

AUSTRALIAN OPEN Τελευταία Νέα