Απέλαση ή δικαίωση; Ο Τζόκοβιτς περιμένει να μάθει την μοίρα του στο δικαστήριο της Μελβούρνης

Κώστας Ευθυμιάδης
Απέλαση ή δικαίωση; Ο Τζόκοβιτς περιμένει να μάθει την μοίρα του στο δικαστήριο της Μελβούρνης
Στη 1 τα ξημερώματα της Δευτέρας εκδικάζεται η έφεση του Νόβακ Τζόκοβιτς για την ακύρωση της βίζας του.

Μετά από μία εβδομάδα εφιάλτη, ο Νόβακ Τζόκοβιτς θα μάθει τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) αν θα δικαιωθεί και θα παίξει στο Australian Open ή αν θα ισχύσει η ακύρωση της βίζας του και θα απελαθεί.

Στη 1 τα ξημερώματα (Ελλάδος) θα ξεκινήσει η εκδίκαση της υπόθεσης από το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Μελβούρνης, με τους δικηγόρους του Σέρβου να ελπίζουν να ανατρέψουν την κατάσταση.

Τι στοιχεία θα παρουσιάσουν οι δικηγόροι

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι δικηγόροι του Νο1 στον κόσμο, θα «πατήσουν» πάνω στην ασυνεννοησία της κυβέρνησης της Αυστραλίας, της κυβέρνησης της Βικτόρια και του Tennis Australia.

Δεδομένα οι Αυστραλοί τα έχουν κάνει μπάχαλο με την υπόθεση και κυρίως η ομοσπονδία τένις της Αυστραλίας που είχε δώσει λάθος στοιχεία για τις περιπτώσεις τενιστών που θέλουν να αιτηθούν εξαίρεση και να μπουν στη χώρα ανεμβολίαστοι.

Στο memo που είχαν μοιράσει, ανέφεραν πως μπορεί ένας ανεμβολίαστος που νόσησε το τελευταίο 6μηνο να πάρει ιατρική εξαίρεση, κάτι που από τον Νοέμβριο το κράτος είχε ενημερώσει πως δεν θα κάνει δεκτό. Η ομοσπονδία είτε δεν πήρε την πληροφορία αυτή ποτέ (που όφειλε να την γνωρίζει) ή την… άφησε στην άκρη ακολουθώντας την γραμμή της Πολιτείας της Βικτόρια.

Νόβακ Τζόκοβιτς

Τα λάθη του Τζόκοβιτς και οι πιθανότητες δικαίωσης

Ο Σέρβος τενίστας δεδομένα έκανε ορισμένα λάθη τα οποία δείχνουν πως θα του κοστίσουν στην υπόθεση. Το ένα είναι πως δήλωσε ότι νόσησε από κορονοϊό στις 16 Δεκεμβρίου όταν το deadline για την περίπτωσή του ήταν στις 10 Δεκεμβρίου.

Το άλλο, στο οποίο το δικαστήριο αναμένεται να πατήσει, είναι πως σύμφωνα με όσα αποδεικνύεται, νόσησε στις 16 Δεκεμβρίου, αλλά την ίδια ημέρα και την επόμενη, κυκλοφορούσε σε εκδηλώσεις και μάλιστα χωρίς μάσκα. Εύκολα μπορεί να θεωρηθεί ως ανεύθυνη και επικίνδυνη η στάση του, με τις υποψίες πάντα ότι η νόσησή του… δεν υπήρξε ποτέ, να συζητούνται έντονα.

Επίσης, αυτό που λένε οι αρχές της χώρας, είναι πως ακόμη κι αν νόσησε τον Δεκέμβριο, είχε ένα χρόνο μπροστά του να εμβολιαστεί και γνώριζε πριν τη νόσησή του πως έπρεπε να κάνει το εμβόλιο για να πάει στη Μελβούρνη, γεγονός πως εκτιμάται πως δείχνει ότι έψαχνε άλλον τρόπο να μπει ανεμβολίαστος.

Η κυβέρνηση μπορεί να τον κρατήσει «κρατούμενο» ακόμη κι αν δικαιωθεί

Σε μια 13σελιδη έκθεση (δείτε την ΕΔΩ) η κυβέρνηση εξηγεί στο δικαστήριο τους λόγους για τους οποίους η έφεση του Τζόκοβιτς πρέπει να απορριφθεί και ο τενίστας να απελαθεί από τη χώρα. Το υπουργείο Εσωτερικών επιμένει πως τα χαρτιά του δεν τους αφήνουν περιθώρια παρά να ακυρώσουν την βίζα του και να του απαγορέψουν την είσοδο στη χώρα.

Ζητούν μάλιστα πέρα από αυτό, να του επιβληθεί και απαγόρευση εισόδου στη χώρα για τρία χρόνια, που είναι και η ποινή που προβλέπεται σε περιπτώσεις που κρίνεται ότι τα χαρτιά ενός αλλοδαπού για είσοδο στη χώρα είναι άκυρα ή παράτυπα.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως το κράτος μπορεί να ακυρώσει αποφάσεις του δικαστηρίου για τέτοια ζητήματα και να ενεργήσει μόνο του, διατηρώντας υπό «κράτηση» τον Νόλε ακόμη κι αν δικαιωθεί ο Σέρβος. Το έχει κάνει τρεις φορές πρόσφατα, σε περιπτώσεις παράτυπων μεταναστών. Ζήτησε επίσης να πάρει παράταση η εκδίκαση της υπόθεσης ως την Τετάρτη, αλλά το δικαστήριο απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο.

«Εάν το Δικαστήριο εκδώσει πρόσθετες διαταγές για άμεση αποφυλάκιση του αιτούντος (Τζόκοβιτς), πρέπει να διατυπωθεί πως η απόφαση δεν μπορεί να εμποδίσει τον εναγόμενο ή οποιονδήποτε αξιωματικό της Κοινοπολιτείας να ασκήσει οποιαδήποτε εξουσία κράτησης που μπορεί και διαθέτει, ή να ακυρώσει την απόφαση ακύρωσης του αντιπροσώπου. Η απελευθέρωση δεν εμποδίζει την εκ νέου κράτηση εάν υπάρχει εξουσία κράτησης» αναφέρει η κυβέρνηση που σημαίνει πως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ακόμη κι αν δικαιωθεί ο Τζόκοβιτς, να τον αναγκάσουν να φύγει από την χώρα.

Διαδηλωτές υπέρ Τζόκοβιτς

Το χρονικό της υπόθεσης Τζόκοβιτς

18 Νοεμβρίου: Ο Νόβακ Τζόκοβιτς παίρνει προσωρινή βίζα από την κυβέρνηση της Αυστραλίας

7 Δεκεμβρίου: Η ομοσπονδία τένις της Αυστραλίας στέλνει email στους τενίστες, ενημερώνοντας πως οι ανεμβολίαστοι μπορούν να παίξουν στο Australian Open αν έχουν νοσήσει από κορονοϊό τους περασμένους έξι μήνες

10 Δεκεμβρίου: Τελειώνει η προθεσμία για όσους μπορούν να πάρουν ιατρική εξαίρεση

16 Δεκεμβρίου: Ο Νόβακ Τζόκοβιτς βρίσκεται θετικός στον κορονοϊό (σύμφωνα με τους δικηγόρους του)

30 Δεκεμβρίου: Η ομοσπονδία τένις της Αυστραλίας χορηγεί ιατρική εξαίρεση από το εμβόλιο στον Τζόκοβιτς με το σκεπτικό ότι πρόσφατα επανήλθε από τον κορονοϊό, σύμφωνα με τους δικηγόρους του

1 Ιανουαρίου: Ο Τζόκοβιτς επικοινωνεί με το Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο τον ενημερώνει ότι πληροί τις προϋποθέσεις για να μην μπει σε καραντίνα μπαίνοντας στην Αυστραλία

4 Ιανουαρίου: Ο Τζόκοβιτς ποστάρει στο Instagram φωτογραφία όπου ενημερώνει το κοινό πως πάει με ιατρική εξαίρεση στην Αυστραλία

5 Ιανουαρίου: Ο Τζόκοβιτς φτάνει στη Μελβούρνη αργά το βράδυ πριν οι Τελωνειακές Αρχές τον ανακρίνουν επειδή δεν συνάντησε τα κριτήρια για την είσοδο στη χώρα

6 Ιανουαρίου: Μετά από 6 ώρες εξηγήσεων ο Τζόκοβιτς μεταφέρεται στο Park Hotel όπου και θα παραμείνει υπό περιορισμό ως την Δευτέρα

10 Ιανουαρίου: Εκδικάζεται η έφεση των δικηγόρων του Τζόκοβιτς για να αποφασιστεί αν θα του δοθεί άδεια να μείνει στη χώρα ή αν θα απελαθεί.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

AUSTRALIAN OPEN Τελευταία Νέα