Μαρτίνα Χίνγκις: Το κορίτσι που ανυπομονούσε ν' ανέβει στην κορυφή (vids)

Μαρτίνα Χίνγκις: Το κορίτσι που ανυπομονούσε ν' ανέβει στην κορυφή (vids)
Η Μαρτίνα Χίνγκις μια ημέρα σαν τη σημερινή βρέθηκε στα 16 της χρόνια στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης στο τένις.

Το όνομα και η χώρα που γεννήθηκε ήταν τα ίδια με μια "θρύλο" του τένις, την Μαρτίνα Ναβρατίλοβα. Η "ηρωϊδα" μας είναι η Μαρτίνα Χίνγκις. Γεννήθηκε και εκείνη όπως η Ναβρατίλοβα στην Τσεχοσλοβακία και είχε το ίδιο όνομα.

Βέβαια η πρώτη έκανε καριέρα με τη σημαία της Ελβετίας και η δεύτερη με την σημαία και των ΗΠΑ. Γεννήθηκε στο Κόζιτσε της Σλοβακίας και πήρε το όνομα της από την Ναβρατίλοβα.

Τόσο ο μπαμπάς Κάρολ όσο και η μαμά έπαιζαν επαγγελματικά τένις και έτσι η Μαρτίνα ξεκίνησε να περπατάει με μια ρακέτα στο χέρι. Στα 7 μετακόμισαν στην Ελβετία και 2 εβδομάδες μετά από τα 14α γενέθλια της έγινε επαγγελματίας παίκτρια!

Το κορίτσι θαύμα

Σαν σήμερα, το 1997, η Μαρτίνα Χίνγκις,η τενίστρια που σήμερα είναι 39 και εισήλθε στα 32 στο "Hall of Fame", έγινε η νεότερη στην ιστορία του επαγγελματικού τένις που ανεβαίνει στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης.

Ήταν 16 ετών και ήταν το κορίτσι-θαύμα της παγκόσμιας αντισφαίρισης. Η Μαρτίνα κατέκτησε 5 τίτλους Grand Slam και συνολικά 43! Στο διπλό πήρε 13 Grand Slam και 64 τίτλους στο σύνολο... Που να μην είχε αποσυρθεί και για κάποια διαστήματα λόγω τραυματισμών.

Η όμορφη τενίστρια από την Ελβετία είχε ένα "βίτσιο". Ήθελε να είναι μείνει στην ιστορία ως η μικρότερη σε ηλικία που.... Η αλήθεια είναι πως τα κατάφερε πολύ καλά.

Από μικρή στις κούπες

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και η Χίνγκις έκανε σπουδαίο ξεκίνημα. Το 1993, όταν ήταν ακόμη 12 ετών, κερδίζει το Roland Garros (Girls) σε μια κατηγορία που έπαιζαν παίκτριες έως 18 ετών.

Ένα χρόνο αργότερα, το 1994, κατακτά ξανά το Roland Garros αλλά και το Wimbledon. Όλοι πλέον ήξεραν για την μικρή Μαρτίνα και την περίμεναν στο Tour ως γυναίκα πλέον αν και ήταν ακόμη έφηβη.

Το 1997, η γεννημένη το 1980 Μαρτίνα, έπαιξε και στους 4 τελικούς στα Grand Slam. Έχασε μονάχα το γαλλικό όπεν. Τι ειρωνεία όμως. Εκείνη που είχε 2 τίτλους στο Roland Garros ως κορίτσι δεν κέρδισε ποτέ το τρόπαιο ως γυναίκα στο απλό.

Ρεκόρ και αυτά...

Η Χίνγκις έγινε η μικρότερη παίκτρια στην ιστορία που κέρδισε αγώνα Grand Slam ως γυναίκα στα 14! Στα 15 της χρόνια μαζί με την Έλενα Σούκοβα έγινε η νεότερη παίκτρια που κατακτά τον τίτλο στο διπλό στο Wimbledon.

Κέρδισε το Australian Open στα 16 της χρόνια και λίγους μήνες αργότερα ήταν στο Νο1 του κόσμου. Στη Μελβούρνη όταν σήκωσε την κούπα ήταν 16 ετών και 117 ημερών.

Στο Λονδίνο όταν κατέκτησε το Wimbledon (απλό) ήταν 16 ετών και 278 ημερών! Η Μαρτίνα είναι επίσης η νεότερη παίκτρια στην open era που κερδίζει τρία Grand Slam μέσα σε μια χρονιά (1997).

Στο US Open είναι η 2η νεότερη παίκτρια που το κατακτά. Ήταν το 1997 και ήταν 16 ετών και 342 ημερών.

Το Hall of Fame

Η Χίνγκις έμεινε στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης για 209 εβδομάδες! Στα 22 της υποβλήθηκε σε επέμβαση στον αστράγαλο και αποσύρθηκε για 4 χρόνια! Αποσύρθηκε ξανά το 2007 αφού η ITF ανακοίνωσε πως την τιμωρεί για 2 χρόνια για χρήση κοκαϊνης.

Το 2013 μπήκε στο Hall of Fame. Τότε στα 32 της είχε δηλώσει: «Ευχαριστώ τένις. Μου έδωσες τον κόσμο. Ειλικρινά, δεν υπάρχουν λέξεις για να εξηγήσω αυτό που νιώθω. Επιλέξατε να μου δώσετε μια θέση για την αιωνιότητα».

Το 2017 σταμάτησε οριστικά. Το 2016 έπαιζε στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων στο διπλό και το 2017 στον αντίστοιχο τελικό στο US Open.

Από το τένις κέρδισε περισσότερα από 24 εκατομμύρια δολάρια και είναι στην 11η θέση της σχετικής λίστας. Ασχολήθηκε και με την προπονητική και υπήρξε μεταξύ άλλων προπονήτρια της Μπελίντα Μπέντσιτς.

Η όμορφη Μαρτίνα που μιλάει 5 γλώσσες (αγγλικά, γερμανικά, ελβετικά, τσέχικα και γαλλικά) απασχόλησε τα ΜΜΕ για τους θυελλώδεις έρωτες της και τους γάμους της.

Το 2019 έγινε μητέρα ενός κοριτσιού. Εκείνη όμως παραμένει το "αιώνιο" κορίτσι του παγκόσμιου τένις και τα ρεκόρ της θα μνημονεύονται, αν όχι για πάντα, σίγουρα για χρόνια.

 

Τελευταία Νέα