Το 2019 στο παγκόσμιο τένις: Το αστέρι του Τσιτσιπά και οι σταθερές αξίες! (vids)

Αντώνης Πατσούρας
Το 2019 στο παγκόσμιο τένις: Το αστέρι του Τσιτσιπά και οι σταθερές αξίες! (vids)
Το gazzetta.gr σας θυμίζει τις μεγάλες και μικρές στιγμές του τένις (ανδρών) στο 2019 με πρωταγωνιστή τον Στέφανο Τσιτσιπά.

Μαγική χρονιά ήταν για το ελληνικό τένις το 2019.

Ο "μάγος" της Ελλάδος δεν ήταν άλλος από τον Στέφανο Τσιτσιπά ο οποίος πραγματοποίησε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του.

Κέρδισε τίτλους, βραβεία, τρόπαια αλλά το βασικό είναι ότι εισήλθε στην ελίτ του παγκόσμιου τένις και θα μείνει εκεί για πολλά χρόνια.

Ο Έλληνας ... θεός του τένις

Μέσα στο 2019 ο Στέφανος Τσιτσιπάς έκλεισε 21 χρόνια ζωής. Έφτασε τον Αύγουστο σε ρεκόρ καριέρας στην παγκόσμια κατάταξη, στο Νο5, και έκλεισε τη σεζόν στο Νο6.

Κέρδισε τρεις τίτλους με τον τελευταίο χρονικά να είναι και ο ... καλύτερος. Στο Λονδίνο και στο O2 κατέκτησε απέναντι στον Ντομινίκ Τιμ το ATP Finals!

Είχαν προηγηθεί οι τίτλοι στη Μασσαλία και στο Εστορίλ, σε τουρνουά ATP 250, και οι τελικοί στο Masters της Μαδρίτης και στο τουρνουά του Ντουμπάι και του Πεκίνου.

Ήταν η χρονιά που ο Έλληνας τενίστας κέρδισε για πρώτη φορά τον Ρότζερ Φέντερερ και μάλιστα 2 φορές, για πρώτη φορά τον Ράφα Ναδάλ και για πρώτη φορά το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, ο οποίος στην Σανγκάη ήταν ο Νόβακ Τζόκοβιτς.

Έκλεισε τη σεζόν με 54 νίκες (3η καλύτερη επίδοση στο Tour) ενώ ξεπέρασε στην καριέρα του τις 100 νίκες.

Μέσα στο 2019 είχε και την καλύτερη του ... επίδοση σε Grand Slam και ήταν στο Australian Open, εκεί όπου έφτασε στον ημιτελικό, κερδίζοντας μάλιστα στη φάση των "16" τον Ρότζερ Φέντερερ.

Τζόκοβιτς-Ναδάλ σημειώσατε Χ

Τους 4 τίτλους Grand Slam της χρονιάς τους κέρδισαν 2 παίκτες μέλη του Big-3.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς πήρε το Australian Open με νίκη με 3-0 σετ επί του Ράφα Ναδάλ στον τελικό και έφτασε στα 7 (ρεκόρ).

Ακολούθησε ο Ισπανός ο οποίος κέρδισε το 12ο Roland Garros στην καριέρα του! Στον τελικό νίκησε με 3-1 σετ τον Ντομινίκ Τιμ.

Το Wimbledon, το πιο παλιό τουρνουά τένις στον κόσμο, έκρυβε τον καλύτερο αγώνα της χρονιάς. Ήταν ο τελικός ανάμεσα στον Τζόκοβιτς και στον Φέντερερ.

Ο Ελβετός έχει δυο champions point αλλά ο Σέρβος τα "σβήνει" και κερδίζει με 3-2 σετ!

Στο τελευταίο Grand Slam της χρονιάς, αυτό της Νέας Υόρκης, ο Φέντερερ θα φύγει νωρίς, ο Τζόκοβιτς θ' αποχωρήσει τραυματίας και ο Ράφα Ναδάλ μετά από έναν συγκλονιστικό τελικό θα κερδίσει με 3-2 σετ τον Ντανίλ Μεντβέντεφ!

Μετά από τα Grand Slams του 2019 ο Φέντερερ παραμένει στην 1η θέση με 20 τίτλους, ο Ναδάλ είναι 2ος με 19 και ο Τζόκοβιτς στην 3η θέση με 16!

Οι Masters των Masters

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κέρδισε το ATP Finals στο Λονδίνο αλλά δεν πήρε τίτλο Masters μέσα στο 2019.

Τους 9 τίτλους μοιράστηκαν 6 παίκτες. Στο Μόντρεαλ και στη Ρώμη νικητής ήταν ο Ράφα Ναδάλ. Στην Μαδρίτη ο Τζόκοβιτς κέρδισε τον Τσιτσιπά στον τελικό ενώ πήρε και το Masters στο Παρίσι.

Δυο τίτλους Masters πήρε και ο Ντανίλ Μεντβέντεφ αφού νίκησε στο Σινσινάτι και στη Σανγκάη. Από έναν τίτλο κέρδισαν οι Φονίνι (Μόντε Κάρλο), Φέντερερ (Μαϊάμι), Τιμ (Indian Wells).

Στο ATP Finals για πρώτη φορά στην καριέρα τους έπαιξαν οι Μεντβέντεφ, Τσιτσιπάς και Μπερετίνι. Μάλιστα οι δυο τελευταίοι εκπροσώπησαν για πρώτη φορά τις χώρες τους (Ελλάδα, Ιταλία).

Ο Φέντερερ "τρέχει" με 100!

Μέσα στο 2019 ο Ρότζερ Φέντερερ έγινε ο 2ος τενίστας στην ιστορία του Tour που ξεπέρασε τους 100 τίτλους.

Ο Ελβετός έφτασε στους 103 και ακολουθεί τον Αμερικανό Τζίμι Κόνορς που έχει 109.

Στο Ντουμπάι απέναντι στον Στέφανο Τσιτσιπά έφτασε τους 100 και ακολούθησαν οι τίτλοι σε Μαϊάμι, Χάλε και Βασιλεία.

Η μάχη για το Νο1

Για 5η φορά στην καριέρα του ο Ράφα Ναδάλ είναι Νο1 στο τέλος της σεζόν. Ο Ισπανός που έως τον Μάϊο δεν είχε κερδίσει τίτλο έμεινε όλη τη χρονιά στο Νο2 αλλά περίμενε την ευκαιρία του.

Ο Τζόκοβιτς έκανε... προέλαση αλλά την... πάτησε στο φινάλε. Δεν πήρε το Masters της Σανγκάης και έμεινε πίσω...

Είχε να υπερασπιστεί πολλούς βαθμούς εκεί αλλά και στο ATP Finals αλλά δεν τα κατάφερε.

Ο Ναδάλ πέρασε 1ος μετά από το Paris Masters και έμεινε εκεί έως το φινάλε της χρονιάς.

Τίτλοι, νίκες, δολάρια

Δυο παίκτες κέρδισαν τους περισσότερους τίτλους μέσα στη χρονιά στο Tour. Είναι ο Αυστριακός Ντομινίκ Τιμ και ο Σέρβος Νόβακ Τζόκοβιτς.

Οι δυο τους πήραν από 5 με τον "Νόλε" όμως να έχει 2 Grand Slams.

Ο παίκτης με τις περισσότερες νίκες στο 2019 ήταν ο Ντανίλ Μεντβέντεφ με 59. Ο Ρώσος έπαιξε και σε 9 τελικούς που είναι ρεκόρ.

Τα περισσότερα δολάρια από prize money πήρε ο Ράφα Ναδάλ και ήταν 16,349,586.

Επιστροφές και αποχωρήσεις

Ο Άντι Μάρεϊ μέσα στο 2019 αποφάσισε τον Ιανουάριο να εγκαταλείψει την ενεργό δράση αλλά και να επιστρέψει σ' αυτή αρχικά στο διπλό πριν το Wimbledon και μετά στο απλό.

Η χρονιά τελείωσε με τραυματία γι' άλλη μια φορά τον σπουδαίο Ντελ Πότρο ενώ στην διάρκεια της αποχώρησαν σπουδαίοι παίκτες όπως είναι ο Μάρκος Παγδατής, ο Νταβίντ Φερέρ, ο Τόμας Μπέρντιχ και ο Γιάνκο Τιπσάρεβιτς.

Το 2019 είχαμε και την τιμωρία του Νικ Κύργιου από την ATP για τις συνεχείς "παραβάσεις" του εντός και εκτός κορτ μ' αποτέλεσμα να χάσει την τελευταία περίοδο της σεζόν.

Στο διπλό κυριάρχησαν δυο Κολομβιανοί οι Καμπάλ και Φαράχ και σταθερές αξίες ήταν οι αφοί Μπράιαν από τις ΗΠΑ οι οποίοι θ' αποχωρήσουν από την ενεργό δράση στο US Open 2020.

Τα δυο αδέλφια από τις ΗΠΑ ήταν και αντίπαλοι των Τσιτσιπά-Κούλχοφ στον τελικό του Masters του Μαϊάμι και τους κέρδισαν.

Η χρονιά της Ισπανίας

Το 2019 η Ισπανία επέστρεψε στην κορυφή του Davis Cup.

Η τελική φάση διεξήχθη υπό νέα μορφή στη Μαδρίτη και διοργανώθηκε από τον Ζεράρ Πικέ με την Σακίρα να λέει και ένα... τραγούδι.

Στα κορτ η Ισπανία κέρδισε με τον Ράφα Ναδάλ να είναι σε εκπληκτική κατάσταση τον Καναδά και επέστρεψε στην κορυφή μετά από το 2011.

Ήταν ο 6ος της τίτλος και ο 5ος για τον Ράφα.

 

Τελευταία Νέα