Μέρι Πιρς: Η τελευταία Γαλλίδα που κατέκτησε το Roland Garros (vids)

Μέρι Πιρς: Η τελευταία Γαλλίδα που κατέκτησε το Roland Garros (vids)
Σαν σήμερα (10/6) το 2000 η Μέρι Πιρς έγινε η τελευταία τενίστρια από τη Γαλλία που κατέκτησε το Roland Garros.

Γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά από Αμερικανό πατέρα και από Γαλλίδα μητέρα αλλά εκείνη επέλξε ν' αγωνιστεί με τα χρώματα της Γαλλίας και έμεινε στην ιστορία ως η τελευταία (έως το 2020) νικήτρια του Roland Garros από την χώρα της κεντρικής Ευρώπης.

Η Μέρι Πιρς, γεννημένη το 1975, θα μπορούσε να είχε κάνει τεράστια καριέρα αλλά ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα από τραυματισμούς. Το 2000 κέρδισε το Roland Garros και το 2001 λίγες ημέρες πριν από το τουρνουά αποσύρθηκε λόγω τραυματισμού στην πλάτη.

Το 2006 σόκαρε την υφήλιο με τον φοβερό τραυματισμό της την ώρα του αγώνα με την Ζβονάρεβα στην Αυστρία. Μια καριέρα έφτασε τόσο άδοξα στο τέλος της.

Η Μέρι που μετά από το τένις διέθεσε ένα μέρος της περιουσίας της για να βοηθήσει το ιεραποστολικό έργο στην Αφρική πριν από 20 χρόνια, τέτοια ημέρα (10.6) ανέβαινε στο ψηλότερο σκαλί στο Roland Garros.

Έπαιρνε την μεγάλη κούπα από τα χέρια της Μαρτίνα Ναβρατίλοβα και έγραφε ιστορία. Η Γαλλία είχε να κερδίσει το Roland Garros στις γυναίκες από το 1967 όταν ακόμη το τένις δεν είχε εισέλθει στην open era.

Η Πιρς το 1995 είχε κατακτήσει το Australian Open και έφτασε στο Νο3 της παγκόσμιας κατάταξης. Γενικά δεν τα πήγαινε και τόσο καλά σε τελικούς Grand Slam αφού σε 6 είχε μόλις 2 νίκες.

Το 2000 στο Παρίσι ήταν στο Νο7 της παγκόσμιας κατάταξης. Για να φτάσει στον τελικό απέκλεισε στους "8" το Νο3 του κόσμου την Μόνικα Σέλες με 2-1 σετ και στον ημιτελικό το Νο1 την Μαρτίνα Χίνγκις πάλι με 2-1 σετ.

Στον τελικό θα νικήσει με 6-2, 7-5 την Κοντσίτα Μαρτίνεζ! Το 2000 με παρτενέρ την Χίνγκις θα κερδίσει και το διπλό στο Roland Garros!

 

ROLAND GARROS Τελευταία Νέα